Rebro je uvijek imalo app a sad nak preuredenja ima sigurno no nazalost ne po toj cijeni ko srebrnjak. Rebro je prije par godina naplacivalo kao i klaiceva dan 850 kn dok je sreb imao dan 250 kn.
Rebro je uvijek imalo app a sad nak preuredenja ima sigurno no nazalost ne po toj cijeni ko srebrnjak. Rebro je prije par godina naplacivalo kao i klaiceva dan 850 kn dok je sreb imao dan 250 kn.
Normalno je 98,99.sve ostalo je lose , nazovi srebrnjak astmafon drugi put![]()
e, sad sam ja kako padobranac na ovoj temi, ali moram nešto pitati.
sin nam ima malo više od 3 godine, alergiju na grinje (doduše granične su vrijednosti), 3 komatozne mandule, sklonost bronhitisu (po dijagnozi nespecificiran kao akutni ili kronični)...
Otorinac još nije za vađenje mandula, jer mali bez obzira na noćno hrkanje koristi i nos i usta za disanje. pa da vidimo kako će proći zima i tek na proljeće ćemo vidjeti što dalje.
Na Srebrnjaku su preporučili korištenje Flixotidea 50 mcg 2x1 potisak (drugi dr. - otorinac je čak rekao da može i 1x1 potisak).
zanima kakav je učinak tog F., ima li nuspojava (znam što piše u uputama), baš konkretno kod vas koji ga koristite. koliko olakšava disanje?
još piše na uputama da ga se ne smije naglo prekinuti koristiti, što to znači - da smanjujemo onda na 1x1 potisak, pa svaki drugi dan koristiti ili smanjivati dozu?
![]()
Tko ti je napisao flixotide - otorinac ili alergolog-pulomolog? Nama su ga propisali pulmolozi, zbog nečeg što je počelo kao bronhoopstrukcija (jako plitko disanje, dijete lošeg općeg stanja), pa recidivirajuća bronhoopstrukcija, pa astma in obs, pa astma - pozitivan ventolinski test neki, kao to je kriterij da se na tu astma priču stavi točka, ako sam dobro shvatila.
Mi smo kao krenuli lagano - prvo ne trajno terapija nego smo je izvadili iz kolektiva, ali onda je ipak kašljuckala pa smo tako nakon dugog povlačenja ipak krenuli na trajni flixotide, odmah 3 tjedna nakon uzimanja je kašljanje stalo i uglavnom jme dobro, osim što joj je sad terapija preslaba pa smo se digli na 2x2 flixotida, a uvest će i singular i smanjit flix na 1x, ali sad je netom nakon op. mandula pa čekamo da se stabilizira da uvedemo singular.
Moje dijete je baš izrazito visokog rasta (111 cm sa 3,5 godine i kupujem joj robu za 5-6 godina, više manje), tako da onaj dio kao kortići zaustavljaju rast u rijetkim slučajevima nismo primijetili. Neku živčanoću... isto ne, mala ionako ima žešći karakter, kad se dobro osjeća. Na flixu je trajno mislim već godinu i pol (uz ljetnu pauzu, kad joj je u pravilu dobro). Alergo podloga kod moje male (još) dokazana, ima peak problema na cvat breze, ali i cijelu godinu kašljucka. Ja sam alergični rinitičar.
Kašljuckanje je skroz stalo 3 tjedna nakon flixotida, osim što se javlja u infektima, mandule smo sad izvadili (ali zbog recidiva streptokoka, nije usko vezano sa disanje-pričom), vidjet ćemo hoće li bit bolje ili gore nakon toga, nakon operacije je imala netipične komplikacije tako da se ne usudim ničemu nadat, tj. idemo step by step, pa kad vidimo reći ćemo jel' bolje ili gore.
Ne znam jel' ti ovo išta pomaže, pulmolozi u pravilu jako sporo daju dijagnoze, prije se koncentriraju na stavit relativnu trajnu terapiju, a pak roditelji, u pravilu, teško prihvaćaju trajnu terapiju bez neke dijagnoze, čini mi se... a možda bi trebali, nemam pojma, barem nama to pimplanje nije nešto posebno donijelo i možda bi bilo lakše da smo odmah krenuli na flix, ali nikad ne znaš.
Najkraći odgovor, u stvari, na ovo tvoje pitanje bi bio da je nama nakon 3 tjedna kontinuiranog uzimanja dramatično pomogao ne za disanje, jer ne znam kako to misliš - moja mala je OK disala, ali je stalno kašljala. Nama je to kontinuirano uglavnom kašljuckanje prestalo 3 tjedna nakon uzimanjai, u pravilu, kad nema ispada, ona niti ne zakašlje, ono... doslovno nijednom, niti noću, nešto što smo mislili da moramo uzet kao "sastavni dio nje" (taj kontinuirani povremeni kašljuc koji bi bio, ako ništa, barem noću) flixotide je odnio. Barem je tako dosad.
On se, znači, daje za preveniranje problema, kao više-manje dugotrajna profilaksa. Kao obećavaju ti problemi do škole staju/budu blaži, ali to uglavnom za alergijske astme, vidjet ćemo u što će se ova naša pretvorit, sumnjam sad da će baš stat.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.12.2011. at 09:53
hvala ti ina,
išla sam baš gledati nalaz sa Srebrnjaka - u potpisu je dr. Božanić, pedijatrica, ali je i otorinac iz Vinogradske potvrdio da bi mogao uzimati flixotide.
Mali konstantno kašlje, šlajmasto. Ono što mu dajemo je sirup bronchipret, puno c-vitamina, propolis...i to je to. do sada je išao bez problema u vrtić. nadam se da će tako i dalje.
noćno spavanje je grozno, za slušati.
no on je dobrog općeg stanja...
dobro su nam došle tvoje informacije, a još: kako prestajete davati f.? smanjujete dozu polako ili ?
ma zapravo, što se tiče njegovog disanja, problem je u sve 3 povećane mandule - znači tu f. ne pomaže. ali bi mogao pomoći što se tiče kašlja ako sam shvatila, je l tako.
I moja ima povećane mandule, ona bi malo hrkala noću, sad ih je skinula, ali te mandule, ako dobro shvaćam, nemaju veze s kašljem, kašalj nije od njih, od njih bi bilo hrkanje - danju i noću, apneje (da ostane bez zraka) noću.
Super da ide u vrtić, naša je skrahirala prve godine polaska u 3. mjesecu (tad počinje cvat breze i najizazovnije doba za one koji su alerg na inhal alergene) i završila u bolnicu i nakon toga rota, upala pluća itd.
Mi ne prestajemo davat f, nego ga dižemo sad jer je dijete naraslo, prestajemo samo ljeti, krajem 6.-toga, i to lagano tipa neko vrijeme samo 1 potisak noću pa ga ukinemo, a počnemo davat u 9. mjesecu opet pa cijelu godinu.
Ono što ti ja mislim da su oko vas zaključili je da je taj kašalj alergijske podloge i zato vam daju flix, a ne zbog "otežanog disanja" i mandula. To jest, otorinac je samo potvrdio mišljenje alergologa.
Teško je prihvatiti da djetetu treba trajna terapija, ali hodogram kod ovih problema je prvo stavi dijete na trajnu (dugotrajnu) terapiju, ako treba, pa skidaj, ako se jave opet problemi, opet stavljaj, a dijagnoza se iskristalizira kroz dvije sezone, recimo.
U svakom slučaju, da flixotide prodjeluje treba 2 tjedna, tako da to nije terapija da se svaki čas uvodi-ukida, ako sam ja to shvatila, znači neko minimalno vrijeme korištenja da bi dijete imalo neki benefit od toga je par mjeseci, ako ja to dobro kužim.
Treba vrijeme i prihvatit problem/dijagnozu.. ako postoji. Nama ti prospani i cijela plejada sirupa protiv kašlja, za ovaj kašalj, za onaj kašalj, uključivo ventolin u sirupu, ništa apsolutno ništa nisu pomagali, ko da pije šećernu vodicu (za prospan dosta tako i neki dr-ovi komentiravaju) to smo i izbacili, jer uz dobru terapiju to ni ne treba, a ako pomaže, valjda ne treba ni flix. Dajem tekući c, neka se nađe. Sretno!
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.12.2011. at 19:33
To jest, ja pretpostavljam da su vama ti sa srebrenjaka posumljali na (dokazanu) alergijsku podlogu kašlja - grinje - i da su vam preporučili flix cijelo ovo vrijeme godine dok je dijete na zatvorenome (zimski period) - ali nemam pojma što vam piše na nalazu i koliko dugo bi trebalo uzimat flix - biće piše flix, pa kontrola za 3 mjeseca?
Dakle, sam taj problem kašlja, ako ja to dobro shvaćam ovako laički, njie usko vezan za mandule, nego prije za alergijsku podlogu, a mandule onda još to dodatno pogoršavaju. Nama nisu ništa našli od alergena, ali ne znači da neće za par godina, ige je bio povišen, pa OK i tako. Ali bez flixa je tu stalno prisutan kašalj, ali dijete ima dg. astme.
Svako dijete koje je na flixu ne mora završit s dg astme, ako ja dobro shvaćam (a ja sam tu nova, ono što ti kažu starije - tipa lunahor - to ti je zakon, ma koliko je meni isto bilo teško prihvatit ono što mi je ona odmah rekla - da jedna bronhoopstr najčešće znači astmu, a to su mi i dr-ovi koji izravnije komuniciraju isto rekli)...
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.12.2011. at 19:38
I moja mala je imala ogromne tri mandule, skinula sve tri, ali se tek oporavljamo, požurili nas streptokoci, ne samo disanje - noću je hrkala i disala na usta, tj. uvijek kad bi spavala bi disala na usta, ali nije imala sad baš mlijun apneja (prestanak noćnog disanja), onako, zvučala bi ko mali praščić. Ali, taj dio, ako dobro shvaćam, nema neke veze sa sklonošću bronhitisima, kašljanjima, šlajmom, mandule su samo povezane sa hrkanjem i disanjem na usta... koliko ja shvaćam, ali nisam ti ja tu još tata mata, i ja se tek učim.
Sa flixa (znači, trajnog uzimanja, što znači od 9 mjeseca do 6 mjeseca), se mi skidamo, ako je dijete dobro (a najčešće u doba od 3.-6 mjeseca i nije nešto super) lagano, tipa izlazimo 15-tak dana, tako da se prvo smanji na 1 potisak ujutro i navečer, pa onda na 1 potisak samo navečer tipa 2 tjedna i onda cut, ako sam dobro zapamtila to.
evo još jedan parobranac.
moja G ima 4 i pol i asmatičar je sa utvrđenim alergijama na lješnjak, kikiriki, korove, trave, ambroziju, prašinu itd...ima toga još.
na filxotideu je, povremeno inhalacije ili haler ventolina i aerius. sad joj već neko vrijeme ne dajem flixotide na svoju ruku jer izbjegavamo alergene a u zraku ih nema...
do sada je više puta imala strašne urtikarije, nekoliko su se puta rješavale kortikosteroidima, a prošli puta infuzijom i hospitalizacijom. Prije tri dana je opet buknula, ponovo injekcije i evo danas bez injekcije ali sa sitnim osipom po čitavom tijelu unatoč aeriusu. Nisam ju vozila večeras na injekciju. Urtiakrije se događaju i kad je na flixotideu i kad nije. Ništa novo nije jela koliko znam, dakle ne znamo na šta reagira.
Živimo u Os i nismo dobili drugo mišljenje do sad, radili su joj alergotest iz krvi i prick test. spirometriju nismo radili.
molim iskusne za savijet
što još možemo od pretraga napraviti, šta se sve radi na Srebrnjaku....
kako ste se nosili sa urtikarijama, kakav ste režim prehrane imali...
Posljednje uređivanje od ivaa : 20.12.2011. at 23:19
ako nije na strogoj dijeti bez proteina nece prestat urtikarija jer se ona veze na proteine.
ivaa kod urtikarije je najvaznija stroga dijeta bez proteina. bez toga nema nista. dakle ne smije proteine, nikakve dok god je u osipu. z. je isto bila hospitalizirana zbog urtikarija, i trajale su joj, to jest vracale se oko 6 mj a onda su samo nestale. nikad uzrok nismo nasli. kasnije je dosla astam. isto takva, bez alergijske podloge..
pa ne treba valjda sve proteine izbaciti nego one a koje je fdete alergično, bar tak meni kažu. Moj od proteina jede samo puretinu, i moje mlijeko
Posljednje uređivanje od jelena.O : 21.12.2011. at 07:51
Pa mi nismo na proteine nikad bili alergicni. Nije u tome forA jelena. Treba izbaciti sve proteine jer se alergen veze za sve proteine i txko uzeokuje urtikariju. Poslije se normalno sve jede kad se smiri !
evo danas bili kod doc jer je osip od jučer totalno drugačiji.
šarlah.
na urtikariju se nakalemio šarlah.
iva možda je i prije bil šarlah koji oni nisu vidli, popijte te antibiotike i budite unutra
Urtikarija ne mora biti uopce od alergena vec moze nastat i od virusa i bakterije. Tako su nam rekli na srebrnjaku i to tako i uzimaju ako se ne dokaze alergija . Mozda je bila urtikarija od streptokoka.
kod nas je bila prvo urtika pa šarlah.
imam već i sama iskustva s njenim urtikama pa ih znam prepoznati.
u petak smo promjenili doktoricu, alergologa, dakle ne pedijatra i ondah na prvom pregledu odradili spirometriju, koju joj prošli liječnik nikada nije radio, ponovili prick test i ustanovili još i alergiju na kakao uz sve ostalo do sada te dogovorili još neke testove iz krvi, redovito uzimanje flixotidea 2x koje sam ja do sada zabušavala i kontrolu sa novom spirometrijom za dva mj. Uz to ću voditi dnevnik prehrane zbog čestih urtika.
doktorica je odlična, sve objasni i lijepo se posveti i djetetu i roditelju koliko god je potrebno.
Dogovorili smo i zakašnjela cjepiva, jer nikad nism oodradili ni moparu ni diteper ni ništa poslije godine dana, a odradit ćemo ih u bolnici pod liječničkim nadzorom.
mislim da ćemo bez obzira na sve još i na Srebrnjak otići.. čisto da ja budem mirna.
pozdrav drage moje
nakon dugo vremena se javljamo koma smo singulair non stop,pumpice isto ventolin po potrebi
učestale upale grla,uha,gnojne angine
bili na kontroli na pulmološkoj u Vinogradskoj 30.11.
dobili stalnu dijagnozu :Astme i nešto HAL
Marin ima i atopijski dermatitis
Bili na hitnoj orl kontroli kod dr.Tomislava Baudoina
i neče se čekati 17.4. ide operacija mandula kod oboice i to sve tri idu van
evo sad imaju opstrukcijski bronhitis i koma su po noći prestaju disati radi te treče mandule pa se bude vrišteči pa jedva neko smirivanje jer uslijedi kašalj pa jedva i pumpice i inhalator pomaže i tako
poredu u krug malo jedan malo drugi![]()
Evo i mene na ovoj temi. Nisam ovdje pisala mada je stariji astmaš, nekako sve držimo pod kontrolom barem zasada.
Sa 14 mjeseci su mu dijagnosticirali astmu, odonda je na fliksotidima i donekle je sve pod kontrolom(o problemima s kožom sada neću).
Jedino taj njegov nos, vječito pun, hroplje, hrče...otorinac kaže da je u principu sve ok. Po potrebi koristimo avamys, ali potreba za njim je nažalost sve češća.
Sad sam naokon skužila da bi možda trebala kupiti inhalator. Znam da ima tema o inhalatorima, pingvinima i sl. al mene zanima koliko vam pomaže inhalator kod alergijskih rinitisa, koliko često se smijete inhalirati, na kraju koji inhalator koristite?
Da one parne kupelji, ovako nešto http://www.samsky.hr/Rainbow/Detalji...4/Default.aspx , jel ima uopće smisla trošiti novac na tako nešto?
ja sam svojoj klinki kupila Flaem inhalator kompresorski http://www.festta.hr/index.php?faq=5on radi na hladnu paru, ali se mogu stavljati unutra lijekovi tipa bisolex, ventolin i sl. ( to je za celu obitelj),pomaže. Ne znam za kojeg klinca pitaš, a jel si probala čistit mu nos s rhinohornom, to zna dost pomoći.
Mi doma imamo na vruću paru onaj običan http://www.apipharma.hr/hr/proizvodi...za-inhalaciju/, a to ti je isto ko da se pariš nad loncem i ručnikom.
Ana, i moja mala ima astmu, imala recidivirajuće angine, povećanu treću, izvadila je kod istog dr-a sve tri, dr mi se čini super, a sad hoće li stanje bit bolje nakon svega - još čekamo, nadamo se da barem neće bit recidivirajućih angina u tolikoj mjeri.
angina cete se sigurno rijesiti vadjenjem mandula. i upala grla, uha.
ana hal ti znace mandule vanmozzda vam bude bulje ak ih izvadite, ali sigurno bude nakon 5,6 godine kak ce decki rasti, tako je nama bilo. sto su stariji zdraviji su hdb. kosjenka tu parnu imam ja, al to ti je shit. bolje je ona najobicnija u koju ide vruca voda. ako kupujes inhalator uzmi neki koji radi i s parom a ne samo obican s aerosolom. citala sam da vruca para nije bas ok, ali meni pomaze kod nosa i sinusa . curama ne dajem, vec samo na kompresorski .
kakvo je stanje na rebru , jel netko bio nedavno ? jel se dugo ceka za termin ? jos nisam smislila i odlucila kud cemo.
Nema me dugo ovdje, mi smo ono bili u 11mj. mislim, naručeni smo ponovo na kontrolu u 2mj. sad kod dr. F. (i naravno na Rebru je ne na Srebrnjaku
)
Tada se nije niš čekalo jer se tek prebacio i rekao je kako još nema puno pacijenata, sad stvarno ne znam.
Mi smo još na controlocu (lpr) od 9mj., užas, srce me boli kad se sjetim kako se jake te tablete a moja ima 6g.. Ali eto prepisala ga 3 doktora, a u ljekarni se svaki put križaju kad mi ih daju. Sve više sam svjesna koliko joj je stanje onda teško kad ih uzima toliko dugo. Bojim se posljedica tih tableta.
Drugo imala je ono i mononukleozu, još uvijek su joj povišeni jetreni enzimi, a sad čitam kako controloc ne bi smejla onda ni piti. A doktori su to znali kad su joj ga prepisali. Više niš ne znam.
lola3 da te malo utjesim, moja prijateljica je imala slicnih problema sa svoje troje djece - bronhoopstrukcije koje su bile izazvane obicnom virozom. i sve je to nestalo kad su navrsili oko 4 godine. i danas su vec veliki klinci i nemaju nikakvih problema, nije im se razvila astma. moji imaju astmu (alergijsku), i oboje su imali nekoliko bronhoopstrukcija (ne jakih) dok jos nisu pokazivali alergiju na pelud. znaci ima svakavih slucajeva i ne mora znaciti da ce kod tvoje curice razviti astma.
a to da stalno sad provjeravas kako dise je razumljiv strah. moji su sad veci i da pokucam, vec dugo nismo bili na hitnoj. ali svjedno kad zakaslju navecer ja vise ne mogu spavati.
a koji to radi s vrućom i hladnom parom?
Hvala cure na odgovorima. Znam da ima nekoliko tema o kompresorima, al svejedno sam upala na ovu temu.
Bokić curke, mi smo ove zime super, kuc, kuc, pljuc, pljuc....
No ovako idem idući tjedan u Wiennu na tri dana i mislim kupiti Pulmicort sa dugim rokim trajanja, no pošto je pakiranje veliko, prodala bi tri vrećice sa po 5 ampula, svaka vrečica po 100kn, pa ako nekome treba tu sam, neka mi se javi na pp.
i ja bi tam, ali nekmam pasoš ,a ni klinci,lepo se provedite i pojedite Zahericu kod Aide.
cure molim vas jel mi znate reći koliko traje Ventolinska pumpica nakon otvaranja? Imamo jubilarni 12. bronhitis u godini dana a pedijatrica nam bila na godišnjem pa u petak u Klaićevoj dijagnosticiran opet akutni bronhitis i obzirom sam rekla da imamo Babihaller i Ventolin, nisam dobila novi. Do danas mu nije baš bolje za razliku od svih prijašnjih puta pa sam se sjetila da možda nije u pumpici kvaka..sutra ću pedijatrici, ne guši se on, samo čujem da je krcat i svira li svira..![]()
nema roka otvaranja, nego imaš datum na njoj do kad vrijedi. Jedino ak je od zadnjeg korištenja prošlo više od 15dana trebaš ispuhati jedanput u prazno.
daj ga oćisti s špricom ili na usisavač, radi mu drenažu, stavi termofor vrući na prsa i dok spava, puno tekučine.
ma samo špricni vidjet ćeš oblak dima, ak ne otiđi u ljekarnu i podigni na veresiju , pa naknadno doneseš na kartici recept.
Hvala vam cure. Špricnula sam ga na prazno i šnjofnula tu maglicu, nije prazan definitivno, jučer sam ga cijeli dan lupkala i špricala fiziološku i sinoć je bilo bolje. Unatoč ovlaživaču, noćas i jutros kašlje točno tako da čujem da mu se posušio taj sekret, špricamo se, u 4 pedijatrici, baš nas je pokosilo. Curke mi kašlju identično a MM s kojim je i počelo ovaj put nakon Sumameda ima bronhitis i upalu pluća- obavezna obrada nakon još antb.. jooooj..
kak su vam rekli da uzimate, mi smo znali uzimat 3-4 dana 4x, pa 2 dana 3x, pa 3 dana 2 puta+ uzimali flixotide
uzimali smo 3 puta dnevno jedan potisak 15 udisaja.
ali ovaj put nije dovoljno...malac dobio injekciju Solumedrola, danas dva potiska po 10, ujutro opet i doći joj do 9. ujutro..Nada se da će izbjeći antb ali curama je dijagnosticirana i virusna upala pluća pa su dobile Sumamed. Starija i Folkodin.
Cure, vidim da ste iskusne, pa bi molila savjet. curica (2 godine) krenula je u vrtić u 9. mj. Do tad zdrava, nikad kašljala, jednom imala upalu uha i to je to od bolesti. U 11. mj. završili na Srebrnjaku, doslovno preko noći počela kašljati, teško disati, bronhoopstrukcija zbog virusne upale pluće, bili smo dana tamo. Otad je na terapiji Singulairom, flixotide su ukinuli nakon 2 tjedna. Mjesec i pol kasnije opet bronhoopstrukcija, još gore, saturacija po primitku u bolnicu 87 (?!), završila na intenzivnoj na kisiku, opet 5 dana u bolnici. Kažu bronhoopstrukciju izazvala obična viroza. Ispisali smo je iz vrtića, uzima Singulair i Flixotide. Iako nisam paničar sad stalno gledam kako diše...
Kolika je vjerojatnost da se radi o astmi? Radili su joj na Srebrnjaku alergotestove, sve negativno. Nevjerojatno mi je joj je inače potpuno dobro, nikad ne kašlje, rijetko šmrca. Jel imao netko slično iskustvo?
Koliki je Ige? Meni se čini da smo mi imali slično iskustvo, rec. bronhoopstrukcije. Nama su neki od pulmologa rekli da je velika vjerojatnost da je astma, ali da ima astmi i astmi, neke prođu (ja sam čula kao da alergijske prođu, iako više vjerujem lunahor, dulje je u toj priči), neke ostanu, većina se kao smiri u pubertetu, pa se eventualno vraća u menopauzi, ako sam to dobro pokopčala. Nisu nam odmah zalijepili dg. astma, jer se nekako uopće ne ide za time, ako dobro shvaćam, bitno je menadžirat ispade i što manje završavat na ventolinima (za to pomaže ta profilaksa singulair i flixotide). Nama su sad, par godina nakon prve bronhoopstr. koju je imala s 3 godine, radili ventolinski test, pa se nedvojbeno dokazala astma, ali život i prije i poslije dg. nije se puno promijenio - bitno je da terapija pomaže - iako je i mene mučilio je li to to, nije li to to, ali vidila sam da terapije ne može, kako god se to njeno stannje zvalo. Put dijagnostike je nama bio ovakav - bronhoopstrukcija - redividrajuće bronhopostrukcije - astma in obs - astma, to je trajalo neke 2 godine da se dobije dg., ali lijekove smo odmah dobili. Neko dobije lijekove, na kratko, i nikad nikakvu dg. Nemoj se, ako ikako možeš, s time opterećivati - ništa ne donosi specijalno, a rastom djeteta će se već vidjeti jel' je ili nije.
Evo, i moja okolina teško prihvaća da mala ima astmu (baka itd.) jer ne može bit kašljuckanje astma, po njima, oni astmu shvaćaju (to je valjda neka percpecija) samo kao gušenje, a kašljuckanje - jok.
I kod nas je doslovno to kašljuckanje počelo s vrtićem, ali u vrtić je išla s 18 mjeseci, ali ko će reći što je od čega, možda je konicidencija.
Poanta je da se, ako dobro shvaćam, takve sluznice teško otrhvavaju infektima, za razliku od djece koja nemaju tih problema, pa je glavni izazov menadžiranje kašlja u infektima, za što pomaže ta profilaksa (flix, sing), barem bi tako to trebalo biti, to je kao cilj.
Sretno, bitno je da si na dobroj terapiji i da je dijete OK!
Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2012. at 12:13
evo cure, da se javim. već mjesec i pol od zadnje hospitalizacije i dijete nije ni šmrcnulo. na terapiji je flixotide 2Xdnevno i singulair. istina, više ne ide u vrtić, ali se i dalje druži s djecom (dođu u posjet i sl.) tako da nije pod staklenim zvonom. bili smo na kontroli, dr. kaže sve je ok, terapija ostaje do mora. sad me zanima, nije li to nekako dugo ako joj je dobro budući da mislim da je većina problema ipak bila u izloženosti virusima u vrtiću, a ne astmi ili sl.? čitam o nekim simptomima terapije poput nervoze pa sam se smrzla iako nisam to primjetila...
Lola, super na vijestima! Svaki roditelj koji se susreće prvi put s trajnom terapijom to isto se pita. Dok ne znaš kristalno jasno što trigerira kašalj, dok nisi kristalno jasno na čistu jel' to alergija, ja bi je držala. To jest, držala bih se apsolutno srebrenjačkog mišeljnja. Cijela poanta priče je da će joj više naškodit ventolniske epizode, nego blaga trajna profilaksa (do mora, s flixotideom i singulairom).
U stvari, ja to stvarno čvrsto vjerujem, barem tijekom zimskog perioda (do tipa 3. mjeseca). Ako u trećemu, kad krene breza, ti je skineš, pa vidiš da kašlje, onda ti je to definitivno apsolutno uvjerenje da je moraš do mora držati na tome.
Da ti prepričam naš slučaj - nejasna dg. astme, jedna bronhoopstrukcija s hospitalizacojom u ožujku nakon njenog trećeg rođendana, isto nejasno jesu li problemi trigerirani infektima, ili je to astma - moraš voditi računa o tome da se dg. astma često ne lijepi tako lako, i da ti na kraju nešto "ispadne astma", a nešto ne. Opet, nebitno ti je relativno što je, bitno je dijete zaštiti, a ako je tako da biva hospitalizirana, ja bih slušala Srebrenjak, ne ove druge dr-ove. Evo, vrćaam se na naš slučaj - srebrenjački dr. odmah trajno flix (ige 150 izmjeren tamo, ali nije dokazana alergija još uvijek, ali ja sumnjam da je jer najviše reagira na brezu). Mi odlučili izvadit iz kolektiva u praćenju s drugim pulmo... pa opet je imala ventolinske epizode i ipak flix do 6.-toga. Onda smo se dogovorili nećemo je vratiti na flix, nego čekamo prvi infekt u 9.-me (ne ide u kolektiv) pa ćemo vidit kako je. Prvi infekt je došao doslovno čim je nogom stupila na kontinent u 9. mjesecu, epizoda kašlja je više-manje trajala do 11. mjeseca kad je i druga ped rekla - to je definitivno za trjani flix, bez ozbira što nije bila u kolektivu. Vezano za neurozu - moja mala je rođeni živčenjak, tako da nisam primijetila da je na njemu nervorzna. Vezano za rast - ona je 95% percentila po rastu, uskoro će slavit 4. rođendan, kupujem joj robu za 6 godina (i tata i ja smo onako... nismo giganti, ali smo viši). Bottomline - te su komplikacije, koliko shvaćam, rijetke, ali ipak ih moraju navesti pod Nebenwirkungen itd.
Ako je nećeš uoupće do mora vraćati u vrtić i ako ćete izbjegavati igraonice s više od 10 djece i zatvorene shopping centre, možda možeš pokušati, ali moraš biti u nekom pulmološkom praćenju, ne na svoju ruku. Bit će ti vodilja kako će se ponašati u 3.-4 mjesecu, ako ga preživi bez kašljuc-kašljuca, možda možete baš samo u zimskim mjesecima biti na flixu kad tutnje infekti.
Sretno!
Lola ako nije alergija u podlozi onda ce proci s 6-7 g![]()
ZackA ma smirit ce se to . Kaj si rekla ko vam je i na temelju koje pretrage dao dg lpr ?ja i dalje razmisljam kud bi na kontrolu ...
vitika, e baš to, kad zakašlje, ako se čak bezveze zagrcne, ja već pakiram stvari za hitnu (a inače uopće nisam paničar)... hvala vam cure na podršci. ja si nekako mislim da bi da je astma ili neka alergija ipak to bilo i u prvih godinu i pol isto vidljivo, a ne baš vezano uz polazak u vrtić. imam još jedno pitanje, nekad imam osjećaj da kćer glasnije diše, kao da je se više čuje (ne znam kako da drukčije objasnim). da li do potrebe za ventolinom dolazi samo u slučaju da krene kašljati? naime, piše u otpusnom pismu 'ventolin po potrebi' pa mi je malo nejasno što to znači...
inače, živimo na selu kraj grada, jedemo domaće meso i našu hranu. preselili smo se iz Zagreba i život stvarno ne može biti zdraviji...lani je u blizini bilo ogromno polje ambrozije pa niti kćer, ni muž ni ja nikad nismo imali ni najmanjih problema...
Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2012. at 12:15