Stranica 70 od 92 PrviPrvi ... 2060686970717280 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,451 do 3,500 od 4557

Tema: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mislila sam u smislu pomaka da nemaju svaki mjesec bronhitis, laringitis ili upalu pluća (što je moja do sad imala, ako nije bilo prvo bili je drugo...ok, ne baš svaki mjesec al svaki drugi da)
    dr. je zaključila da je to stvarno sad prečesto i da ga počmemo koristiti na dnevnoj bazi kao zaštitu
    obzirom da smo gore svi ko na traci, razumijete da nisam stigla s njom razglabati o očekivanim rezultatima, nuspojavama i sl. pa pitam ovdje
    da li su vam se prorjedile bolešćine od kad ga koristite?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema ti druge nego pročitati cijelu ovu temu, a i polako ćeš sama vidjeti kako stvari funcioniraju

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesu. Dok je pod zastitom nema napade, u tome i je poanta. Sto su starije rjede su bolesne . Najgore je bilo s 3 i pol do 7 g . Bas smo od prekjucer na svemu x 2..

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa Vidi poruku
    Jesu. Dok je pod zastitom nema napade, u tome i je poanta. Sto su starije rjede su bolesne . Najgore je bilo s 3 i pol do 7 g . Bas smo od prekjucer na svemu x 2..
    hvala! to me zanimalo...
    dobili smo flixotid 2x dnevno/1 potisak i neke granule navecer (sa M se zovu...)
    do ljeta

jaffa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno melarth

Melarth.

Meni je malac sada na flixu kuc kuc super izuzev jake virusne opstrukcije za Bozic.
    Malenoj je bolje otkako prima vecu dozu, nije idealno ali manja je pa valjda i osjetljivija. Dobiva i aerius zasada. Muce je promjene vremena na prvu. Melarth joj nazalost nije pomagao pa je izbacen iz terapije, inace kazu da je super.
    Posljednje uređivanje od jaffa : 19.02.2013. at 00:35 Razlog: neda mi maknut naslov :D

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

e to smo i mi dobili - melarth
    do sad nisam čula za to

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Očito stalno izbacuju nešto novo - mikada nisam čula za melarth. Ali mi već dugo nismo išli na kontrolu. Kuc!kuc!
    Dajemo flixotide po potrebi, a Ventolin uvijek imamo što zbog MMa što zbog male

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Melarth je isto što i Singulair.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha, onda znam. A zašto je drugo ime? prizvođač?

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Da, različiti proizvođači istog lijeka - montelukasta.
    Posljednje uređivanje od Dalm@ : 19.02.2013. at 10:42

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve me strah napisati, ali moja je od zadnje medrol epizode u 11.-me dobro, sad je na seretideu... je li do lijeka, je li do rasta, ne znam, ali ide to na bolje (u smislu da normalno živi, ide u kolektiv itd.) i nekako vidimo sunce na kraju tunela....

I sretna sam i zahvalna na svakom dobrom danu i na svakoj virozi koja ne završi u nekoj komplikaciji (i to nam je novo iskustvo, ranga za upisat u Radosnicu).... još se nisam na to ful naučila, iako se lako naučit na dobro... u smislu da me još puca zahvalnost i čuđenje koliko je dugo dobro.

Kuc-kuc-kuc u drvo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.02.2013. at 16:39

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hej ina33, baš mi je drago to čuti, daje mi nadu i za moju malečku da će biti svjetla na kraju tunela... Mene su upravo izdeprimirale dvije recentne opstrukcije jedna za drugom, opet, bez obzira na profilaksu, a stvarno mi teško pada izolirati ju od djece (u vrtić, naravno, ne ide). Isto su nam viroze okidač, zaboravila sam, jeli tvoja malena alergičar? Kako to da su vas prebacili na Seretide?

U svakom slučaju, kuckuc i veselim se da vam je bolje i želim vam da traje

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

vjerujem da će netko ovdje sigurno znati:
    što točno znače bronho-opstrukcije? obzirom da su nama česte (uz par upala pluća)... i koje su posljedice njihovih čestih ponavljanja?
    ako moze netko ukratko...

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Krenulo mjerenje peludi u Zagrebu:
    http://www.stampar.hr/PeludnaPrognozaZagreba

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svake godine je isto. Počnu kasno mjeriti. No ja sam locirala dovoljno lijeske u samom centru grada pa sama pogledam kada krene cvati

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kiki586 prvotno napisa Vidi poruku
    Hej ina33, baš mi je drago to čuti, daje mi nadu i za moju malečku da će biti svjetla na kraju tunela... Mene su upravo izdeprimirale dvije recentne opstrukcije jedna za drugom, opet, bez obzira na profilaksu, a stvarno mi teško pada izolirati ju od djece (u vrtić, naravno, ne ide). Isto su nam viroze okidač, zaboravila sam, jeli tvoja malena alergičar? Kako to da su vas prebacili na Seretide?

U svakom slučaju, kuckuc i veselim se da vam je bolje i želim vam da traje
    To je išlo polagano - naše penjanje po skali astma-terapije. Prvo flix samo u sezoni infekata, pa flix trajno (lipanj-rujan), pa uz flix i singulair, pa evo sad u razdoblju infekata tj. dok traje gripa (studeni-travanj) seretide, a onda bi se vratili na flix 2x1 i singulair do lipnja... ono... pažljivo navigiranje - malo jačaj terapiju ako ima previše ventolin-evenata, smanjuj kad se ne očekuju itd. Put je trajao par godina, i nadam se da ćemo ga i obrnuti, ali sam sad oduševljena (kuc-kuc).

Triger za seretide je bilo to što je na flixu 2x1 i singulairu ipak dobila nešto stila upala pluća i baš jaki noćni kašalj koji je zahtijevao tbl medrola da bi uopća stao (unatoč sumamedu, ventolinu, flixu, singulairu).

Zasad djeluje... Sve je to jedan ples astme i njene profilakse, ali zasad mi se čini da smo u fazi da se dobro vrtimo. Koliko god trajalo - ja sam uistinu hepi i zahvalna.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ima li tko viška aaerochamber za veću djecu onaj s žutom maskom ili veći

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    vjerujem da će netko ovdje sigurno znati:
    što točno znače bronho-opstrukcije? obzirom da su nama česte (uz par upala pluća)... i koje su posljedice njihovih čestih ponavljanja?
    itko???

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[vjerujem da će netko ovdje sigurno znati:

BubaKlara, ukratno i laički (znači, kako sam ja shvatila, a to može biti i pogrešno):

- bronhoopstruckcija mislim znači da su bronhi u opstrukciji - ne može se normalno disati. Za točnu definiciju najbolji frend je google, gledaj da je izvor neki medicinski site, ne neka farma ili reklama neke homeopatije ili tako nešto;
    - bronhoopstrukcija nije dobra jer dijete ne može normalno disati, ovisno o jačini opstrukcije, može biti samo neugodna, ili i zdrastveno-ugrožavajuća (ako dijete plitko diše, klonulo je itd. - mi smo imali jednu takvu i ona je zahtijevala hitnu hospitalizaciju jer je dijete ostajalo bez zraka);
    - recidivirajuće bronhoopstrukcije su.. .najčešće, uvod u dijagnozu astme;
    - posljedica ponavljanja nema kao takvih (u smislu da će ostavit trag na plućima itd.), ali nisu dobre općenito, pogotovo ne jake, jer djetetu je za rast i razvoj potreban kisik i često dr-ovi komentiraju da dijete na dobroj terapiji živne, postane aktivno itd. (konačno ima dovoljno zraka);
    - zaključak - obavezno se javiti pulmologu, zapisati si sva ta pitanja i čuti njegove točne odgovore (jer ono... ko sam ja tu osim bla-truć filozofiju ti reći), koristiti profilaktičnu terapiju, ako je prepisana (one kortiće flixotide itd. jer je puno manja šteta od njih, od potencijalne štete bronhoopstrukcija).

Moj je dojam da je moja mala na pogođenoj astma terapiji procvala....i u fazi sam jako sretne i zadovoljne mame s pogođenom astma-terapijom, tako da onako... sori ako zvučim reklamerski (ja nisam za ove prirodne načine, za mene je to, ako je već špranca ponavljanja bronhoopstrukcija, beyond crnih kimova, sl. soba i ostalog - pogotovo ako postoji dg. recidivirajuće bronhoopstrukcije (jer je to vrlo često uvod u dg. astme).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.02.2013. at 09:55

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sigurno ima članaka od Richtera, guglaj "dr. Richter" i "bronhoopstrukcija" i "astma" - to ti je najbolji izvor, ono... Božje zapovijedi stila izvor. Dr. Richter ima neki specifičan kokmunikacijski stil (nije politički korektan, nego u glavu... pa ono u glavu with a vengance), i ima neka čudna razmišljanja na neke teme (IVF), nekim Roda-roditeljima neprihvatljive oko cjepiva (meni je tu OK), ali je za pitanja ova naša - astme, alergije itd. - moj Bog.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ina33, i ja ću pokucati u drvo jer imamo pogođenu terapiju, ali meni puno znači što sam prirodnim metodama znatno smanjila terapiju, i mislim da time činim dobro svom djetetu. To isto tako znači, da neću izbaciti lijekove klasične medicine, ali mi je drago da smo ih smanjili.

U našem slučaju radi se o crnom kimu, slanoj sobi i ispiranju nosa rhinohornom.

MM- koji ima skoro pa 50godišnji staž sa astmom, od toga koristi samo rhino horn i on mu je stvarno veliko otkriće i pomoć. A kako se cijeli život bori s astmom, ipsrobao je raznih lijekova, kako su izlazili na tržište. I naravno, koristi ih i dalje, ali u manjoj mjeri

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Znaš standardni argument "alter-nevjernika" - kako znaš da učinak ipak nije zbog standardnih lijekova klasične medicine (ako ih stalno koristi), a ne zbog crnog kima/slane sobe/rhinohorna? Piece.

Ja ne koristim ništa od toga, rhinohorn imam (alergični rinitičar sam ja), ali tu mi se bolje pokazao UZV inhalator i obična fiziološka (otorinac mi je rekao da stalno soljenje može iziritirat sluznicu, a to rhinohorn traži), a u prehladi neka tipa sterimar - to meni osobno.

Imam raznoraznih medova za imunitet (ni u to ne vjerujem... mislim, OK ono kad imaš prehladu pa ajde med, bolji nego šećer, a i malo će grlo obložit).... ali teško mi se motivirati to koristi... kad je to meni, u biti, za zdrave... za održavanje, a ne za ljude za dijagnozama tipa astma (mislim... je i za njih, ali da im može napraviti neku razliku u bitnoj mjeri... teško mi je to povjerovati), plus još ako je neka alergija na te prirodne pripravke... tu sam više na liniji dr. Richter/dr. Jovančević, ali svako svoje zna, a nek čitači topica beru za sebe što im paše.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.02.2013. at 10:18

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

To jest... meni to prirodno ne znači ništa (jer ne vjerujem da radi išta bitno), a tlaka mi je tipa odlazit i plaćat slane sobe, naručivat magareća mlijeka i njih plaćat i slično i bavit se s tim kimom itd. To spada u rubriku "osobne preference", a to nije moja osobna preferenca, što ne znači da nekog drugog neće "veselit" uzimat sve to, uz standardnu terapiju.

Inače, benefiti slanih soba (razgovarala sam sa par pulmologa) nisu dokazani, tj. još je rubrika "ne zna se". I svakako ne nasjedat na priče da neki jogurti pomažu za astmu (mislim da je neko od velikih proizvođača to pokušao marketirati kao svemogući bioaktiv đir - radili su stručnjaci istraživanje i to je nedokazano).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A, i ruku na srce, shvaćam da niti lijevovi nisu "Sv. Graal", da možeš prestat reagirat, tj. da to nije đir -eureka, to je moj lijek, super, više nemam briga. Svjesna sam toga.... Samo sam puna veselja i zahvalnosti prema ovoj trenutnoj fazi koja mojoj maloj omogućuje normalan život, druženje s vršnjacima, a ne silazak u katakombu izolacije u periodu zimskih infekata, to je sve. Meni je to, u stvari - masu - i naprosto se ne mogu načuditi.... ovom dobrom periodu. Skužajte na euforiji... u stvari nemojte skužat, veselite se smanom .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.02.2013. at 10:24

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Drago mi je da je vasa cura živnula, da nema nuspojava i da normalno funkcionira.
    Mi za sada koristimo to što smo dobili na Srebrnjaku (flix. i melarth) - do ljeta nam je preporučeno. Ono što smo preživjeli nekoliko puta, ne bi opet, doista je izgledalo gadno - plitko disanje, jako lupanje srca, piskanje u plućima. Svaki put je završila na bolničkom liječenju. Injekcije, pa dva tjedna bolničke terapije.
    Opet s druge strane, nikako se ne mogu oteti dojmu da tako mala prima lijekove koji mogu imati nuspojave, koje kao i kod svakog lijeka, zvuče gadno...
    Ne budi lijena, odšetala sam do njene pedice po jos jedan savjet (makar su nam na Sreb. rekli da su to premale doze za razvoj nuspojava) - ona nam je potvrdila isto. Nekako mi je lakše kad čujem dva mišljenja od ljudi iz struke.
    E, da i pitala sam je za sva silna alternativna pomagala, jedino mi je rekla da ako mozemo nabaviti kozje mlijeko da bi nam to savjetovala, jer kao općenito podiže imunitet, bolje od svih pripravaka koji se mogu nabaviti u ljekarni (po nekom njenom iskustvu sa malim pacijentima).
    Za sad cemo probati tako - kombinacija propisanih lijekova do ljeta i to mlijeko ako ga nabavimo.
    Btw, što se tiče morskog zraka, mi smo sa mora i malena bude 2 puna mjeseca ljeti na otoku te dio zimskih praznika, al nažalost to njoj nikakve veze sa zdravstvenih stanjem nema: ovo ljeto smo na Veliku Gospu završili na hitnoj, dok su se svi oko nas brčkali, ona sa opstrukt. bronhitisom inhalira ventolin .

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ina33, ti si kao MM. On isto ne vjeruje alternativnim metodama, prihvatio je samo rhinohorn. ali je njime oduševljen

Ovo drugo ja radim s malom, jer se (opet ja) bolje osjećam jer mislim da radim nešto dobro za nju. I slana soba nije slana soba- koliko kužim, nisu sve slane sobe u gradu kupile dobre aparate.

kapsule crnog kima mi donosi brat izvana (cijene radi, he!he!) i to mala uzme uz doručak, ali samo u doba cvatnje "njenih2 alergen

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravila sam napisati - MM je prvi veliki napad astme imao isto na moru

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo drugo ja radim s malom, jer se (opet ja) bolje osjećam jer mislim da radim nešto dobro za nju. I slana soba nije slana soba- koliko kužim, nisu sve slane sobe u gradu kupile dobre aparate.
    Pa nisi to samo ti -svi se mi tako osjećamo . Samo što je iz moje perspektive vrijeme/lova utrošeno u slanoj sobi gubitak, pa joj rađe dam flix/seretide/singulair itd. što dokazano djeluje i idemo vani u šetnju/crtamo ili što god nam se radi - to je, iz moje perpektive, kvalitetnije utrošeno nego boravak i put-vamo tamo u slanu sobu. Nema to veze s ovim onim aparatom slane sobe... To svako po svom uvjerenju, jer je to doista u toj domeni - uvjerenje, bez dokaza, nego subjektivno "moje je iskustvo itd.", a ljudi često samo "bilježe" poboljšanja od kimova/soba, a ono što su to vrijeme na flixu... kao to nema veze - ne mislim sad konkretno na tebe, ali to je česta "logička falinga", barem kako ja to vidim..

Vezano za more-kopno.... nema to tolike veze, kako su mi objasnili. Alergičar razvija alergiju na alergene iz okoline, tako da, tipa, neko s mora bi doživio olakšanje preseljenjem u ZG (kao ja, rinitičar, spasila se kad sam došla u pregrijane stanove koji prže grinje... a dole na moru zimi uvijek vlaga i apćihu po hladnims stanovima). Samo što je to relativno kratkotrajan efekt (dobro... nije baš ful, treba tipa valjda 10+ godina da postaneš alergičan na alergene pak opet tamo di si se preselio, a ko može radit crna-marica-jen-dva-tri - more-kopno svičing života svaki 10+ godina).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.02.2013. at 11:29

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, da, za bubuklaru, ako je nova u tome - nakon pulmo obrade, ako do toga dođe, i ako se dobije profilaksa i dijagnoza - onda se sirupi za bavljenje kašljem (izaziva kašlja, suzbijanje kašlja) - bacaju, onda je to igra samo s profilaksom (jačaj, smanjuj te kortiće - vodi te pulmolog), plus ventolin za krize.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.02.2013. at 11:31

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Drago mi je da je vasa cura živnula, da nema nuspojava i da normalno funkcionira.
    Mi za sada koristimo to što smo dobili na Srebrnjaku (flix. i melarth) - do ljeta nam je preporučeno. Ono što smo preživjeli nekoliko puta, ne bi opet, doista je izgledalo gadno - plitko disanje, jako lupanje srca, piskanje u plućima. Svaki put je završila na bolničkom liječenju. Injekcije, pa dva tjedna bolničke terapije.
    Opet s druge strane, nikako se ne mogu oteti dojmu da tako mala prima lijekove koji mogu imati nuspojave, koje kao i kod svakog lijeka, zvuče gadno...
    Ne budi lijena, odšetala sam do njene pedice po jos jedan savjet (makar su nam na Sreb. rekli da su to premale doze za razvoj nuspojava) - ona nam je potvrdila isto. Nekako mi je lakše kad čujem dva mišljenja od ljudi iz struke.
    E, da i pitala sam je za sva silna alternativna pomagala, jedino mi je rekla da ako mozemo nabaviti kozje mlijeko da bi nam to savjetovala, jer kao općenito podiže imunitet, bolje od svih pripravaka koji se mogu nabaviti u ljekarni (po nekom njenom iskustvu sa malim pacijentima).
    Za sad cemo probati tako - kombinacija propisanih lijekova do ljeta i to mlijeko ako ga nabavimo.
    Btw, što se tiče morskog zraka, mi smo sa mora i malena bude 2 puna mjeseca ljeti na otoku te dio zimskih praznika, al nažalost to njoj nikakve veze sa zdravstvenih stanjem nema: ovo ljeto smo na Veliku Gospu završili na hitnoj, dok su se svi oko nas brčkali, ona sa opstrukt. bronhitisom inhalira ventolin .
    Ovo oko "tako mala na terapiji" -to jednostavno moraš prelomiti i prihvatiti, i meni je trebalo vremena. Take your time, i meni je bilo čudno - ajme, samo jedna opstrukcija, a već flix - a bili su u pravu. Svaki lijek ima nuspojavu, hvlaa Bogu to su male doza i moja ih OK podnosi, lijepo raste, nema drugih nuspojava itd.

Kozje mlijeko - a ono... ako te veseli, go for it. Skupo je... a i vidjet ćeš već da ne djeuluje, pa ćeš odustati - najiskrenije, što da te maslam (naručivala sam ja za jednu kozje mlijeko), samo to ti je proces prihvaćanja - kao proces prihvaćanja da mora bit na flixu.

Iz ovog što si opisala, meni se te bronhoopstr. čine gadno i ako se nastave, morate opet pulmologu jačat terapiju profilaktičku (ima ti tu raznih gradacija, počinje se sa flixom, pa uvodi taj na m, seretide ako ne djeluje itd.). Ja bih se s punim povjerenjem prepustila srebrenjačkom doktoru! SRetno!

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ina33, gledam ti potpis - mislim da je nama najveći faktor smanjenja terapije bio odlazak u školu. Valjda tamo nema toliko virusa, bakterija koje dodatno zagorčaju život djeci s astmom

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    E, da, za bubuklaru, ako je nova u tome - nakon pulmo obrade, ako do toga dođe, i ako se dobije profilaksa i dijagnoza - onda se sirupi za bavljenje kašljem (izaziva kašlja, suzbijanje kašlja) - bacaju, onda je to igra samo s profilaksom (jačaj, smanjuj te kortiće - vodi te pulmolog), plus ventolin za krize.
    da, to smo već dobili, koliko čega svaki dan + ventolin po potrebi (do ljeta smo na 4mg melartha svaku večer i 2x1 flixotid)
    od prospana i sl. smo već odavno odustali...
    nego, zanima me nešto drugo (zapravo imam tisuću pitanja ko početnik, ali mislim da bi me pedica lansirala da joj sad u sezoni bolešćina sjedim jedno pola sata u ordinaciji i čavrljam sa njom ): oni su joj radili gore alergo testove (na inhalatorne i na hranu) i sve je bilo negativno osim jedne stavke na kojoj piše: histamin 4+. Uglavnom, na Srebrnjaku su na taj nalaz samo kratko objasnili da se ne radi o alergiji a isto je rekla i moja pedica. Jos je dodala da smo sretnici jer da u ovom slučaju bi njene bolešćine trebale prestati kako bude rasla, da je manji strah od razvoja astme.
    Da li to znači da ona doista nije alergična na ništa (što sa ovim histamin.?)? Ili će ponavljati testove u neko doba?
    Da li su vaši (koji sad imaju alergije) na početku bili negativni ili im je odmah, u ovako ranoj dobi primjećena alergija na nešto?
    Hvala puno ako imate strpljenja čitati pitanja početnika

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da, to smo već dobili, koliko čega svaki dan + ventolin po potrebi (do ljeta smo na 4mg melartha svaku večer i 2x1 flixotid)
    od prospana i sl. smo već odavno odustali...
    nego, zanima me nešto drugo (zapravo imam tisuću pitanja ko početnik, ali mislim da bi me pedica lansirala da joj sad u sezoni bolešćina sjedim jedno pola sata u ordinaciji i čavrljam sa njom ): oni su joj radili gore alergo testove (na inhalatorne i na hranu) i sve je bilo negativno osim jedne stavke na kojoj piše: histamin 4+. Uglavnom, na Srebrnjaku su na taj nalaz samo kratko objasnili da se ne radi o alergiji a isto je rekla i moja pedica. Jos je dodala da smo sretnici jer da u ovom slučaju bi njene bolešćine trebale prestati kako bude rasla, da je manji strah od razvoja astme.
    Da li to znači da ona doista nije alergična na ništa (što sa ovim histamin.?)? Ili će ponavljati testove u neko doba?
    Da li su vaši (koji sad imaju alergije) na početku bili negativni ili im je odmah, u ovako ranoj dobi primjećena alergija na nešto?
    Hvala puno ako imate strpljenja čitati pitanja početnika
    Otprilike ti to znači ovo, kako sam ja laički shvatia:

- znači samo da sada nije dokazana alergija (koliki je bio ige iz krvi, ako ste to radili), bit će još testiranja, to će ti voditi i određivati srebrenjački doktori. Da je sad nađena neka alergija, prije bi ti proglasili astmu, tj. tu bi ti dijagnozu sad već nazvali astma, još uvijek ste u fazi "gledamo" i samo recidivirajuće bronhoopstrukcije. Najčešće se dg astme dobije do 5 godine života, ali može i kasnije, nije to 0-1.
    - respiratorne alergije se koji put niti ne mogu uloviti preko kožnih testova / krvi. navodno ima neki lab u austriji koji lova i respiratorne alergije, ali nema nikakvog smisla slati dijete tamo kad je ionako svejedno - liječenje je ovisno o stanju djeteta, a kristalno je jasno da djetetu treba profilaksa flixotideom, znači samo biste ispotrošili love (to HZZO ne fundira) i dobili ifno na što je sada alergično (ako je - to se može i mijenjati tijekom života i rasta).

Mislim da ti je histamin samo tester - ako na to reagira znači da je test OK - relevantan - moja jednom nije regirala niti na histamin, imala je 0, pa se rezultati tog testa nisu pikali.

Proguglaj na netu i nađi postupkovnik dijagnosticiranja astme od dr. Richtera - čisto zlato je to, ali ti treba malo koncentracije ono pisano je za stručnjake, ali baš lijepo vodi dijagramima da shvatiš kad je problase, kad ne, kad čekaju itd.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo ga:

http://www.pedijatrija.org/download/.../astma2007.pdf

Dr. Richter više nije na Srebrenjaku, ali to ti je taj tekst.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    ina33, gledam ti potpis - mislim da je nama najveći faktor smanjenja terapije bio odlazak u školu. Valjda tamo nema toliko virusa, bakterija koje dodatno zagorčaju život djeci s astmom
    A i tijelo je fizički veće - teže do opstrukcije... valjda. Astmu i alergije zovu rijekom ponornicom - ko ima sreće pritaji se u školskoj dobi, pa onda opet u klimaksu krene... evo, baš je tako i s mojom alergijom - ja sam živjela na moru i u osnovnjaku/srednjoj umirala od rinitisa, došla u ZG na faks fantazija, ali sad teče 20-ta godina + života u ZG-u i sad mi se opet javljaju alergije - ambrozija itd. ono big time da trebam terapiju, a pred 10 godina nisam ni znala što je ambrozija.

Tako da se i ja nadam "poniranju" kod moje male. Nije malo dobit 20 godina pauze u bolesti.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

histamin je negativna proba, prema tome određuje na kaj bi dete trebalo ili ne trebalo biti alergično, malo me čudi da radili samo prickove, a risteve nisu ( to je ono iz krvi). To tvoje dete je staro kolko ? inače kod mojih klinaca su prva testiranja na prickove bila većinom negativna, a ristevi do nebesa.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hvala ti, budem ovo isčitala čim ulovim malo vremena jer vidim da će mi za to trebat koncentracije

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    histamin je negativna proba, prema tome određuje na kaj bi dete trebalo ili ne trebalo biti alergično, malo me čudi da radili samo prickove, a risteve nisu ( to je ono iz krvi). To tvoje dete je staro kolko ? inače kod mojih klinaca su prva testiranja na prickove bila većinom negativna, a ristevi do nebesa.
    3,5 g.
    gle, sad bi morala imati nalaz pred sobom da pročitam što su joj točno radili al znam da su joj taj dan kad je bila na alerg. testiranju izvadili 3 epruvete krvi + točkanja na obje podlaktice
    koliko se sjećam, dr. je gledajući nalaz krvi takodjer govorila da nije alergična
    inače, dobili smo dr. Kirin, čini se ok, jel netko od vas kod nje?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

3,5 g.
    gle, sad bi morala imati nalaz pred sobom da pročitam što su joj točno radili al znam da su joj taj dan kad je bila na alerg. testiranju izvadili 3 epruvete krvi + točkanja na obje podlaktice
    koliko se sjećam, dr. je gledajući nalaz krvi takodjer govorila da nije alergična
    inače, dobili smo dr. Kirin, čini se ok, jel netko od vas kod nje?
    Ma... ja se ne bi uzbuđivala, radit će ti i ristove i rastove - i opet može proći da se ne ulovi ništa, ali to ne isključuje alergiju 100%. Bitno ti je da je pokrivena terapijom, a ostalo će ići svojom dinamikom. Ne znam za tu dr., Srebrenjak je meni načelno OK.

Mojoj su svi krvni ispali negativni, osim jednog ige-a od 150.

Astma joj se zasad vodi kao nespecificirana... nije ti tolko bitno da je nazovu... i to moraš na kraju prihvatiti (i meni je teško išlo) - najbitnije je da je u dobrim rukama, pokrivena terapijom, a ti prati koliko ima epizoda opstrukcija i potrebe za ventolinom - to ti je najbitnije (dolsovno vodi dnvenik), jer će na temelju toga pulmolog dizat/smajivat profilaksu.

Inače, što isto možda nije lijepo čuti, ali koji put je potrebno... pomaže vađenje iz vrtićkog kolektiva dok dijete stasa u dob da je astma ili štogod dobro kontrolirano tako da joj se ne lijepi svaki infekt na te upaljene dišne putove... tako nekako. To sama vidi.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.02.2013. at 12:30

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to onda znači da ili dete stvarno nije alergično, ili oni nisu potrefili dobru kombinaciju alergena za ispitivanje..

inače prošle godine na radiju bila neka priča o alergijama i bila neka žena s Štampara i priča ona ovo-ono i veli koji su alergeni,i javi se neki čovjek i veli kak je alergičan na topolu, veli ona na nju ne možete biti alergični, jer mi nemmo testove za to. Čovjek je poklopio slušalicu zakolutanih očiju,. na sve se može bit alergično samo za sve nema testera.

A druge strane moju klinku prošle godine prikala doktorica i bila je u hrpi stvari ispod histamina, a mala je alergična na to, ristovi su bili naravno visoki.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala na savjetima i svemu, najviše "iskustveno-majčinskim" odgovorima
    Nažalost, kod nas priča sa vrtićem ne igra pretjeranu ulogu:
    upravo radi tih čestih bolešćina smo je i držali doma do 3. godine, i u cijelom tom periodu dok je bila kući bila je jednako, ako ne i više bolesna nego ove sezone kad je krenula u vrtić (ima starijeg brata koji je donosio sve i svašta, virus koji bi kod njega izazvao običnu prehladu, nju bi slomio). Što reći, u periodu dok NIJE išla u vrtić imala je 4 bronhitisa i 2 upale pluća .
    Mislim, ne mogu ih oboje izvadit iz kolektiva (vrtića, škola, aktivnosti). Nadam se da će lijekovi stanje ipak držati pod kontrolom...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala na savjetima i svemu, najviše "iskustveno-majčinskim" odgovorima
    Nažalost, kod nas priča sa vrtićem ne igra pretjeranu ulogu:
    upravo radi tih čestih bolešćina smo je i držali doma do 3. godine, i u cijelom tom periodu dok je bila kući bila je jednako, ako ne i više bolesna nego ove sezone kad je krenula u vrtić (ima starijeg brata koji je donosio sve i svašta, virus koji bi kod njega izazvao običnu prehladu, nju bi slomio). Što reći, u periodu dok NIJE išla u vrtić imala je 4 bronhitisa i 2 upale pluća .
    Mislim, ne mogu ih oboje izvadit iz kolektiva (vrtića, škola, aktivnosti). Nadam se da će lijekovi stanje ipak držati pod kontrolom...
    Mi smo se preporodili otkad je naš mlađi sin na trajnoj terapiji. Dočekala sam nedavno nešto krasno - na Srebrnjaku mu je doktorica gledala nalaze + opće stanje i kaže da ima šanse da se s ulaskom u pubertet sve to povuče. Nije mu ventolin trebao već sigurno dvije godine, a dok se sjetim kako je bilo.... ufff.... I još nešto - išao je u jaslice od prve godine. Ne mogu zamisliti da bih ga držala doma.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja je isto išla u jaslice. Ali je ona prvi napad astme imala tek u 4 godini.

Kod dečki se zna povući. Cure su navodno frka- njima se povuće, ali se npr. u trudnoći opet vrati

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Triger za seretide je bilo to što je na flixu 2x1 i singulairu ipak dobila nešto stila upala pluća i baš jaki noćni kašalj koji je zahtijevao tbl medrola da bi uopća stao (unatoč sumamedu, ventolinu, flixu, singulairu).

Zasad djeluje... Sve je to jedan ples astme i njene profilakse, ali zasad mi se čini da smo u fazi da se dobro vrtimo. Koliko god trajalo - ja sam uistinu hepi i zahvalna.
    Moja je krenula sa Flix 2x1 cijelu godinu odmah, ona je doduše imala hrpu definitivnih alergija identificiranih na prvom testiranju, sa grinjama na vrhu, tako da mi se to čini ok. Ali problem je što je sada na 2x2 Flix 50 plus Singulair, i svejedno su iza nas upravo dvije viroze i dvije teške (ok, kaže naša dr srednje teške) bronhoopstrukcije, koje su se rješavale solumedrolom i inhalacijama Ventolina. Zato se pitam ima li koja bolja kombinacija terapije za nju, ne znam je li ovo maksimum koji s profilaksom možemo postići? Za sada ni jedan od pulmologa ne spominje promjene, ali vidjet ću na idućim kontrolama...

Ina i drugi iskusni, jeste možda primijetili u opstrukciji (napominjem da su Lari stvarno iznenadne i jake opstrukcije, bez pištanja, već se dišni putevi odmah zatvaraju) da Ventolin na babyhaler ne djeluje? Nama prodjeluje inhalacija Ventolinom tek, a dok pokušavamo na babyhaler, nikakvog efekta nema. Do sad uglavnom doktori smatraju da nema razloga za to, kao ista je doza lijeka, iako je jedan (specijalizant doduše) rekao da je moguće da lijek u pumpici koji je u prahu ne dolazi dovoljno duboko kad su dišni putevi stisnuti. Mi smo se spasili sada kad smo dobili recept za inh. otopinu, koju koristimo doma kad su opstrukcije, i zadnje dvije smo uspjeli izbjeći hospitalizaciju, to nam baš puno znači (doduše uz medrol dodatno).

Inače, buba klara, nemoj se plašiti profilakse, usprkos nuspojavama manja je šteta od toga, nego od terapije koju dijete dobije kod jedne opstrukcije, bitno je samo da profilaksa funkcionira dobro, e to bi ja tako rado da se i nama dogodi.

Ina, totalno te kužim i veselim se s tobom

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kiki586 prvotno napisa Vidi poruku
    Ina i drugi iskusni, jeste možda primijetili u opstrukciji (napominjem da su Lari stvarno iznenadne i jake opstrukcije, bez pištanja, već se dišni putevi odmah zatvaraju) da Ventolin na babyhaler ne djeluje? Nama prodjeluje inhalacija Ventolinom tek, a dok pokušavamo na babyhaler, nikakvog efekta nema. Do sad uglavnom doktori smatraju da nema razloga za to, kao ista je doza lijeka, iako je jedan (specijalizant doduše) rekao da je moguće da lijek u pumpici koji je u prahu ne dolazi dovoljno duboko kad su dišni putevi stisnuti. Mi smo se spasili sada kad smo dobili recept za inh. otopinu, koju koristimo doma kad su opstrukcije, i zadnje dvije smo uspjeli izbjeći hospitalizaciju, to nam baš puno znači (doduše uz medrol dodatno).
    Ja sam pitala (nisam nikad koristila ventolnina na inhalaciju - to bi trebalo ići na kompresorski inhalator) što je učinkovitije - haler ili inhlalcijski - rekli su mi haler. Kod moje je bilo i kašljeva da ventolin ne djeluje, ali je upalio medrol. Asmta uvijek ima neki as u rukavu da nas iznenadi, bilo pozivitno, bilo negativno - barem iz moje laičke perspektive. Meni je medrol bio džizs???? Ono jedna tableta zaustavi kašalj stravični noćni u roku od pola sata, di ventolin, flixotide, singulair i sumamed nisu učinili ništa. Jes da dolazi uz nuspojave..... ali to je name of the game ovdje. Da nismo ovdje, onda bismo hepili vezli vezano luk koji super rješava probleme.... i med, i eto ti imuniteta . U ovoj priči, prihvatiš nuspojave... ili ne, ali ono... druga je kategorija problema.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ajd da pitam zanima me vi koje ste na singularu kolko je to različito od aeriusa i sličnih sirupa, mojoj je pripisan aerius+ flixotide

jaffa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ako sam dobro skuzila singulair (melarth i sl) je za smanjenje opstrukcija (mojoj nije pomagao pa je ukinut). Aerius je za alergije opcenito (moja ga je npr dobila za smrcanje, kihanje i svrbez ociju i nosa).
    Vizavi alergija, malcu se do vise od 4,5 god nije osim blago povisenog igea pokazalo nista i onda odjednom grinje. Kasljao je svaki dan 2,5 god i imao stalno laringitise, bronhitise i atipicnu upalu pluca. Astma. Sad je na flixu kuc kuc ok.
    A malena je odmah bila pozitivna na grinje i trave i dobila na temelju anamneze i opstrukcija i svega dijagnozu astme u startu
    Oboje su poceli sa atopijskim.
    Za oboje imam uputu davat pulmicort+ventolin na inhalator do dva puta dnevno kod opstrukcija,a u meduvremenu moze i ventolin na haler ako je potrebno.

jaffa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Naravno da ga je jutros probudio grozan kasalj cim je ovaj snijeg pao. Evo se upravo inhalirao...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ajd da pitam zanima me vi koje ste na singularu kolko je to različito od aeriusa i sličnih sirupa, mojoj je pripisan aerius+ flixotide
    Jelena, Aerius je antihistaminik (protiv alergije - daje se po potrebi), a Flixotide je trajna terapija koju dijete uzima svakodnevno po preporuci liječnika.

Moj sin je uzimao najprije Flix + Claritine, pa onda Tafen + Claritine, pa onda Budelin + Aerius, pa sad je na zadnjoj kontroli dobio Flixotide 125 + Aerius.

Aerius služi da drži pod kontrolom sluznice koje kod alergičara hoće nabujati pa te otekline smetaju za disanje. Kod mog sina dijagnoza je alergijska astma + alergijski rinitis. Daklem, Flixotide drži astmu pod kontrolom, a Aerius dajemo povremeno kad noću ne može disati. Još mu je bolji Nasonex (sprej) za tu svrhu jer se kod njega radi samo o sluznici nosa, pa sirup držim u kući samo za svaki slučaj.

Singulair isto drži astmu pod kontrolom - to treba uzimati svakodnevno, a Aerius daješ kad misliš da treba. Moj si sad već zna sam to regulirati, ali ako je dobro pogođena osnovna terapija, taj sirup ti treba relativno rijetko.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mene također buni način davanja ventolina:
    do sada smo (po ranijoj uputi pedijatrice) ventolin davali preko kompresorskog inhalatora (na recept smo dobili ventolin u kapima i po njezinom savjetu kupili inhalator). Sada, pak, na Srebrnjaku su nam preporučili da dajemo ventolin (kad za to bude potreba) isključivo na haler jer da tako više uđe u pluća??? Jos sam napomenula da imamo inhalator, da li mozemo nastaviti davati preko njega, rekli su mi da je bolje preko halera. Kakva su vaša iskustva?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •