bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

Tema: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

1. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

narucila sam se na srebrnjak drugi utorak pa cemo vidjet. dobili smo dr kristić kirin. jel tko cuo za nju ?
  2. Suzizana avatar

Suzizana said:

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa Vidi poruku
    narucila sam se na srebrnjak drugi utorak pa cemo vidjet. dobili smo dr kristić kirin. jel tko cuo za nju ?
    mi idemo kod kirinke, starija (ne stara) dr. strpljiva, temeljita i odgovara na sva pitanja. mi zadovoljni!
    by the way F (13god) je od 10 mj do danas popio 3 klavocina i 1 sumamed, od jučer opet grlobolja i temp 39.2 (zadnji klavocin popijen prošli četvrtak), bili na zaraznoj, rtg sinusa ok, pluća ok, uzet konačno bris grla i nosa, ali dobiven penicilin 10 dana
  3. buba klara said:

Početno

mi smo kod nje bili sad zadnji put bolničkog liječenja (i naručeni dalje kod nje na kontrole) - čini se ok, nježna, nije jako pričljiva ali odgovorila mi je na sve što sam ju pitala bez onog stava "s visoka", uglavnom zadovoljna sam
  4. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Z. Ima bronhopneumoniju do danas primali atb intravenozno u bolnici a sad je bolje pa moze sirup od sutra. Dobila je i seretide i odmah je bolje. I l. Je pocela uzasno kasljat pa sam i nju na seretide stavila.
  5. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Joj bas ti hvala na odgovoru vec sam se brinula kak niko nije cuo za nju.malo me frka kad cuje da nismo bili od 2011 na srebrnjaku ..
  6. jaffa avatar

jaffa said:

Početno

Meni je mlada na ventolinu a stariji je vec 10dana pod temp i kaslje uzas. Ako mu ne prode jos par dana morat ce na rtg
  7. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Pao joj crp ali i leukociti ?
  8. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Hvala ti, drzite fige da i nama bude ok. Idem u "nevrijeme" valjda me nece zbog tog zezat, nisam vec dugo bila na srebrnjaku .
  9. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

evo i nas s pregleda. obje su u obstrukciji i cula je objema bronh. sumove. i l. jena seretidu kao i z. jako mi se svidjela doktorica kirin vrlo je temeljita, nimalo nervozna i neljubazna. sve 5. za preporucit. nekako svud smo lutali al uvijek se vracam srebrnjaku, tu uvijek najbrze na jednom mjestu sve obavimo. cim smo dosli pitali su na salteru kako su, ja rekla da z. ima upalu pluca i odmah su nas poslali bez cekanja doktorici. svaka cast. tak da nismo dugo cekali. uglavnom z. je narucena na metakolinski test i obje ostaju na seretidu do ljeta. al sad su i bolje i jedna i druga. a bili smo jucer u lokalnoj bolnici na kolntroli i opet su rekli da se nis ne cuje i da je sve ok .a jedna u upali pluca a druga u spazmu. uzas.
  10. ina33 avatar

ina33 said:

Početno

Super! Ne da su bolesne, nego da si zadovoljna dr-om! I ja sam super zadovoljna Srebrenjakom, iako smo i mi lutali. Isto tako što oni tamo čuju meni je to zakon - jer imaju uho za to i jer vidim da je njihovo najpogođenije za dijete i, unatoč čekanjima, sve bude OK i lijekovi i sve što kažu - ispadne da tako treba. Mislim da oni očekuju da ih ljudi manje posjećuju što dječica rastu, manje je i problema. Moja je isto na seretideu, dugo bilo dobro, sad ima nešto u nosu pa dosta kašlje jer ne zna ispuhati nos, a Arianne se boji više nego vađenja krvi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.03.2013. at 13:43
  11. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

kak to da mala ne zna ispuhati nos, moj iz berbe 2010 upravo naučio, ariana nije nimalo loše rješenje za jaku začepljenost
  12. ina33 avatar

ina33 said:

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    kak to da mala ne zna ispuhati nos, moj iz berbe 2010 upravo naučio, ariana nije nimalo loše rješenje za jaku začepljenost
    Baš ne zna - puše, ali ne do kraja, gadi joj se kad vidi slinu da izlazi i nosa i diže joj se želudac, ono kao da će povratiti, ne mogu joj dati maramicu jer si ona začepi obje nosnice da to ne vidi, pa ispuše i ušmrče opet unutra. Čak je uspješnija i u ispljuvavanju toga, nego da joj to izađe kroz nos (meni osobno je ovo ispljuvavanje veći bljak). Sori na odvratnosti, ali to je odgovor na kako i zašto. Danas smo, a 5 joj je godina, ponovno pribjegli Ariani, ajde, izgleda da se malo manje nje boji. Krvi iz vene vadi pjevajući. Šta ćeš... njoj je, u stvari, rjeđe začepljen nos, nego što je u prilici vadit krv. Smiješno sad ovako napisano, ali fakat je tako.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.03.2013. at 18:00
  13. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

pa možeš joj ti držati maramicu i začepiti nosnicu dok puše nos, važno je da puše nos.
  14. ina33 avatar

ina33 said:

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    pa možeš joj ti držati maramicu i začepiti nosnicu dok puše nos, važno je da puše nos.
    Ma, tako i radim, ali ona počne šizit čim slina napustin nezačepljenu nosnicu i čim je osjeti da je vani. Znam da je važno, budemo to riješili, ali je činjenica da je to kod nje živa muka i da baš moram biti ja, inače 0 bodova od brisanja nosa.
  15. nevenera avatar

nevenera said:

Početno

da se i ja javim ovdje. na kontrolu idemo 8.4. na kantridu. mali ima 11.5 mj i već smo 3x bili u bolnici zbog bronhitisa. izašli smo nedavno iz bolnice i par dana nakon je pokupio bronhitis. dobili smo terapiju ventolin 0.2 ml u 2 ml fiziološke, na 4h pa na 6 pa na 8h. nakon par dana je bilo bolje i onda je smanjen ventolin i u roku 2 dana, slini, kašlje, ma koma. vraćeni na originalnu terapiju. usput smo dobili i zinnat (jer je imao upalu pluća prije 2 tjedna). uzimamo singulair od 9 mj svaku večer. nadam se da će bit bolje uskoro jer sam na izmaku snaga. bojim se svaki put kad zaslini što će bit i kako će reagirati te hoćemo li opet u bolnicu. nadam se da ćemo na kontroli možda nešto više saznati.
  16. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Neve alergija ziher na nekaj. Kucna prasina vjerojatno. Vi imate najboljeg doktora u blizini, u talasoterapiji crikva dr buljevic. K njemu se naruci. Meni je uvijek njegova zadnja. Zalim sto nismo blize .
  17. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

neveri je buljević jedna daleko ko i tebi lunahor,
  18. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Pa kud onda u rijeku ?? Ja sam skuzila da je iz rijeke
  19. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

sad valjda zna od kud je ( mada joj u potpisu piše zadar) ponovo sam čitala piše kantrida, ak je tak onda ni crikva nije daleko
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 31.03.2013. at 03:53
  20. nevenera avatar

nevenera said:

Početno

iz zadra sam, u rijeku nas je uputila pedijatrica jer se za srebrnjak čekalo mjesecima a ovdje smo došli na red odmah. napravljen je alergotest i nije alergičan na prašinu. nadam se da će sad te testove ponovit da se vidi što je, i je li nešto, jer su svi bili negativni kad smo bili prošli put.
  21. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

inače i u crikvenici se može raditi testovi, a prime te u roku par dana

http://www.thalasso-ck.hr/home.asp?l...ja=gohome&id=0 ak imaš kakvih pitanja pitaj na forum , odgovora osobno taj velehvaljeni doktor
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 31.03.2013. at 11:28
  22. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

inače i u crikvenici se može raditi testovi, a prime te u roku par dana. A nemate tak nekaj u vašoj bližoj blizini?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 31.03.2013. at 11:26
  23. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

U zadru imate onog hvaljenog dr mardetka, svi iz ri i crikve su isli k njemu :lol marđetko.
  24. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Mi se u crikvi isto testirali a moslim da cemo ove g ponavljat .
  25. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Neve ni mi "nismo "na nista alergicni .
  26. ježić avatar

ježić said:

Početno

Pozdrav svima! Evo i mene na ovoj temi. Sve mi je to novo tako da moram početi polako pratiti temu.
    Evo, da se barem predstavimo.
    M. ima 9 mjeseci, osim jedne upale ždrijela i povremeno začepljenog nosića, zdrava beba.
    Prije tjedan dana počeo kašljucati i dobio temperaturu. Nakon tri dana bili kod pedice, rekla upala krajnika, dobili atb augmentin. Dva dana kasnije stanje se znatno pogoršava, pedica rekla bronhitis. Prekidamo augmentin i dobivamo sumamed. Odmah je dobio i injekciju dexametazona i jednu dozu ventolina na babyhaler. Ventolin dobivamo i doma, ali u obliku sirupa tri puta dnevno jer nemamo babyhaler.
    Njemu se situacija popravila iako mu još mogu čuti sviranje, nosić se i dalje čepi i povremeno ga zatjera na onaj teški produktivni kašalj. Sutra imamo kontrolu.
    Evo imam i pitanje, dva. Kolika je vjerojatnost da je ovo bila jednokratna epizoda? Nekako mi se čini da nitko nema bronhitis samo jednom. Trebamo li što sad posebno preventivno raditi ili izbjegavati? I u svjetlu toga, ako je ventolin nešto s čime bi se mogli češće služiti, mislite li da bi bilo dobro sad investirati u babyhaler?
    Ovo ispijanje sumameda i ventolina je bilo tragično i za mene i njega. Osim toga, mislim da će dijete doživotno mrziti usisavače i šprice zbog stalnog zaljevanja fiziološkom i čišćenja, pa sam ga eventualno htjela poštedjeti bar jedne traume, ako je moguće.
    Toliko za sad.
  27. ina33 avatar

ina33 said:

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    Evo imam i pitanje, dva. Kolika je vjerojatnost da je ovo bila jednokratna epizoda? Nekako mi se čini da nitko nema bronhitis samo jednom. Trebamo li što sad posebno preventivno raditi ili izbjegavati? I u svjetlu toga, ako je ventolin nešto s čime bi se mogli češće služiti, mislite li da bi bilo dobro sad investirati u babyhaler?
    Babyhaler i ventolin sprej su super, a teško je vjerojatno da je ovo bila jednokratna epizoda.

Što i kako dalje - vidjet ćeš, teško je tako gledati u srebrenu kuglu. Koliko je dijete staro, pohađa li kolektiv?

Moju je, nakon ogromne pauze, opet večeras zgrabila čelična ruka astme, baš onaj suhi plućoodjekujući kašalj cjelonoćni kašalj, dugo joj je trajala epizoda produktivnog kašlja visokog koji ju je puštao na miru noću, izgleda da se spustilo na dolje, bili na hitnoj, dobila medrol i ventolin, držite palčeve da prodjeluje fantastično, kao što je i prošli put.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 01.04.2013. at 13:44
  28. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

sad kolko to je jednokratno neznam, jer kod nas to dolazi u paketima od par komada godišnje.

kad ideš na kontrolu reci da ti da Ventolin u haleru ( ako treba), jer kažu da on sjeda baš tam gdi treba, i nek ti napiše doznaku za babyhaler ( imaš tu temu, da bi trebala ga dobiti besplatno http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-13060.html, istina mi smo većinom svi platili, ali ti se nedaj ( možda radi toga jer nam nitko nije ništa rekal)).

Trebalo bi što više čistiti nos,jel u njemu je početak svega, a na usisavač će se naviči, bolje tak nego da ide svako malo po bolnicama na oštopavanje.

Pitaj kolko bi ti pomogo inhalator ( ono na struju), možda i to dobiješ gratis.
  29. ježić avatar

ježić said:

Početno

jelena, pretpostavljam da misliš na ovu temu. Pročitala sam to, ali koliko sam ja shvatila doznaka se može napraviti na temelju nalaza specijalista? Ili sam ja u krivom? Mi imamo samo našu pedijatricu.
    Gledala sam popis pomagala HZZO-a, http://www.hzzo-net.hr/03_04_01.php
    ne znam pod što bi uopće išao babyhaler? Aspirator? Inhalator? Ja se slabo kužim u to. Ako netko zna možda kakav je generički naziv pomagala ili naziv prema proizvođaću?

Čistimo nos stalno. Nije čak problem toliko usisavač i ariana, koliko je problem ovo špricanje fiziološkom. To mu je grozno.
    Inače, danas opet jako svira. Kao da u mlincu za orahe konstantno meljem ljuske. Grozno. I danas ima skroz promukli glasić. Bojim se da se opet ne zakomplicira.
    Posljednje uređivanje od ježić : 01.04.2013. at 12:40
  30. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Jezic sumnjam da je jednokratno nazalost, nisam jos cula da netko takav astmatski opstruktivnoi bronhitis je imao samo jednom. Naruci ga na obradu na srebrnjak. Akutni bronhitis se ne mora ponoviti - to je onaj kad ne treba ventolin vec atb. A ovaj drugi s opstrukcijama astmatski je uglavnom do alergija .
  31. ježić avatar

ježić said:

Početno

Hmm, sad ne kužim baš. On je dobio i antibiotik i ventolin. Nije ništa posebno spominjala kakav. Samo je rekla bronhitis.
  32. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Mi smo na seretidu do ljeta tak da vjerujem da ce bit ok do tada.
  33. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

Kakav medrol dobivate ? U inekciji ? Na cemu ti je ona inace?

Jezic cim je dobila ventolin znaci ima astmatski tj opstruktivni bronhitis.
  34. ina33 avatar

ina33 said:

Početno

Kakav medrol dobivate ? U inekciji ? Na cemu ti je ona inace?
    U tableti (samo jednom je dobila injekciju u životu, kad je imala bronhoopstrukciju s otežanim disanjem i kad je bilo stani-pani doslovno iz ovih stopa smo trčali u bolnicu u dobi od cca 2,5 godine), inače je bila na profilaksi seretide 2x1 potisak (od zadnje medrol tbl epizode u 2012, prije je bila na flixu 2x1 + singulair), bio je plan na flix 2x1 potisak + singulair vratiti se krajem travnja jer joj je, dosad, bilo izvrsno, ali sad se, ako dobro shvaćam, taj plan mijenja i profilaksa će bit 2x2 seretidea, ako ova epizoda sad prođe po planu.

Ježić, ako dobro shvaćam tj. ako sam dobro zapamtila, kriterij za mijenjanje trajne terapije (ove zaštitne terapije - ovo flixotide, seretide, ovi lijekovi na "de" ili na "air" (singulair)), bio bi preko tri ventolinske epizode u 3 mjeseca, cure, ispravite me ako sam fulala.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 01.04.2013. at 19:47
  35. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

ježić,
    po ovome bi trebal pisat pedijatar na nagovor specijaliste, i sad imaš četiri mogućnosti
    kupiti, pa da ti refundiraju,
    kupiti bez refundacije
    čekati specijalistu
    poslati pp katjenki i pitat jel je njen ošo.

inače moja klinka je dobila prvi bronhitis s nepunih 10.5mjeseci i dobila antibiotik,ventolin ( kapi), i bisolvon, nakon skoro 10 mjeseci počela je dobijati ventolin i flixotide u spreju.

medroli su većinom u inekcijama, napikali su mi klinca s time kad je bio bebač više puta.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 01.04.2013. at 14:23
  36. jaffa avatar

jaffa said:

Početno .

Moja opet hropce i nos joj curi. Skoro svaka 2tj je na ventolinu
  37. lunahor avatar

lunahor said:

Početno

JAffa nesto vam nije u redu s terapijom. Sto imate u stalnu terapiju i jel dajes prek baby halera redovno i kad je zdrav?
  38. ježić avatar

ježić said:

Početno

Hvala svima na odgovorima. Za sad neću trčat nikud. Uostalom, vidjet ću najprije što će reći sutra na kontroli.

Ovih dana sam pročitala toliko informacija, priča, tema o bronhitisima, astmama, alergijama... i moram priznati da me stegne pri srcu kad vidim kroz što sve ti mali miševi moraju prolaziti. Ali se i divim roditeljima koji se bore s tim. Ja još nemam tu snagu. Još sam valjda u fazi nijekanja, da nije valjda tako strašno. Morat ću se brzo otrijeznit.
    Posljednje uređivanje od ježić : 01.04.2013. at 20:41
  39. jaffa avatar

jaffa said:

Početno .

Flixotide trajno 2*2 i aerius. Alergije drzimo cini mi se pod kontrolom. Problem je sto joj brat donese svasta iz vrtica i svaki put kad nos krene curit jace a ne prozirno ona krene kasljat i zavrsi na ventolinu.
  40. jaffa avatar

jaffa said:

Početno .

Flixotide je svaki dan, aerius sad kroz koji tjedan.
    Bila je ranije na melarthu ali nije pomagao pa je ukinut.
  41. ina33 avatar

ina33 said:

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    Ali se i divim roditeljima koji se bore s tim. Ja još nemam tu snagu. Još sam valjda u fazi nijekanja, da nije valjda tako strašno. Morat ću se brzo otrijeznit.

Sve ti je to normalno, ježić, ko što znaš iz prethodnih bitaka, kad stane faza divljenja, i postane ti najnormalnije, pa dolaziš ovdje po savjete stila "kuharica". Drži se! Sve je to za ljude (i za djecu), što ne znači da nije gula kad je dobro, ali navikneš se brzo na sve - na dobro još brže .
  42. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

jaffa mala je na flixaću 2x2?
  43. ježić avatar

ježić said:

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Sve ti je to normalno, ježić, ko što znaš iz prethodnih bitaka, kad stane faza divljenja, i postane ti najnormalnije, pa dolaziš ovdje po savjete stila "kuharica". Drži se! Sve je to za ljude (i za djecu), što ne znači da nije gula kad je dobro, ali navikneš se brzo na sve - na dobro još brže .
  44. jaffa avatar

jaffa said:

Početno .

I ona i brat joj (samo on nema aerius a ona da). Al cini mi se da su neku virozu pokupili sad. Evo i on smrce i nos mu jako curi i sav je bezvoljan...
  45. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

izvadi jedno vrijeme njega iz vrtića,moj je sad već 5 tjedan doma,
    klinci bili prošli tjedan na praznicima doma, sad idu u školu ( njih ipak ne mogu izbaviti od škole na duže vrijeme)
  46. jaffa avatar

jaffa said:

Početno

Ma i morat cu opet. Sad je bio dva dana jer mu je bio rockas pa da kao proslave. Danas je doma naravno, obzirom na kasalj neide ni na trening.
    Jedva cekam da zatopli :mantra:
  47. jelena.O avatar

jelena.O said:

Početno

a kad zatopli i počnu krovi, jedva ćeš čekati da dođe 6. mjesec i tako u krug ( pričam iz mojeg iskustva).

A ročkas ko ročkas može se uz dobru volju proslaviti i 2 mjeseca kasnije.
  48. jaffa avatar

jaffa said:

Početno .

Tako obicno biva...
    Ove je godine stvarno rijetko u vrtiic isao, obicno kad sam morala stogod obavljat (npr fizioterapeut sa malenom) izuzev rockasa. Al svaki put donese nesto
    Nema druge nego kombinirat vjezbe dok je mm doma, nekako to uskladit.
    Jel smijem malenoj davat sta za imunitet obzirom da nema jos godinu?
  49. nevenera avatar

nevenera said:

Početno

nama je malo bolje pa je smanjen ventolin. kontrola u četvrtak. doktorica je rekla da pitam pulmologa da mi napiše da se odgodi vrtić damjanu. nemam pojma. ja bih samo da mu je bolje. da kad mi navečer zakašlje nemam PTSP da će do jutra bi svega.
    predložili mi homeopata prije nekog vremena pa ćemo i to probati. a za imunitet sam naručila vip omnibiotic, ima mjesec dana da je na atb i ventolinu (ventolin s prekidima) pa da pomogne malo.
  50. ježić avatar

ježić said:

Početno

Situacija s kontrole jučer slijedeća. U dijagnozi mu stoji akutni bronhitis. Dobio je još 0,7 ml deksametazona i jedan potisak ventolina na haler. Rekla je danas još dva puta ventolin, eventualno još i sutra. Ako ne zakašlje do petka, onda ju samo trebamo nazvati telefonom, a ako i dalje bude kašljao onda moramo opet na kontrolu.

Pitala sam za dobivanje babyhalera na doznake. Prvo mi je tvrdila da nije na popisu pomagala, pa onda da ona ne može pisati doznake za njega, a na kraju je rekla da ga imaju pravo dobiti djeca koji imaju težu dijagnozu, tipa astma, i kojima haler treba za svakodnevnu upotrebu. Sad ga znaj onda.