Page 77 of 92 FirstFirst ... 2767757677787987 ... LastLast
Results 3,801 to 3,850 of 4557

Thread: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

ina33's Avatar

Da, tak i mi, pitala jer me buba klara zbunila, vidim da ako vide više plumicorta onda može plumicort solo.

NanoiBeba's Avatar

Možda je bolje da ovone napišem, kako se ne bih urekla - no moja svake godine, kako raste, uzima sve manje lijekova.
    kuc! Ku!

ina33's Avatar

Super !!! I ja se tome nadam, barem tako nas vode naši pulmolozi u smislu da će potreba malo splasnut kako dijete raste.

lunahor's Avatar

Pulmicort se ne mijesa, meni su tako rekli na srebrnjaku.

jelena.O's Avatar

nano ti očito ili imaš sreće ili njoj alergeni otpadaju, mojoj klinki svake godine se alergeni povečevaju.

Mi noćas na ventolinu.

NanoiBeba's Avatar

Jelena, moja ima svake godine neke nove simpome, ali ovdje pričam baš o simptomima astme. Znači, uz astmu dobije dermatitis, da onda joj oči budu katastrofa, ove godine je pak imala jaki osip po licu i jaki rhinitis. Ovo što sam napisala je za lijekove za astmu. Ona je naslijedila MMovu bolest. A i njemu svaka godina nije ista. npr. ova mu je bila dosta teška.
    I nadam se da se nisam urekla. Muž nikada u životi nije imao godinu u kojoj nije bio na terapiji, tako da mislim da će isto biti i s njom. Ali meni jako puno znači kada uspijemo smanjiti dozu lijekova.

Ona je npr. alergična i na kikiriki. Samo što to mi nikada nismo primijetili. Pokazalo je testiranje, i to ne prvo nego ono zadnje na kojem smo bili

jelena.O's Avatar

i moja je alergična na kikiriki, samo kaj mi ne jedemo kikiriki pa nam nije važno. Mojoj su se ove godine baš nagomilali alergeni tipa bazga i lipa, kaj prije nije bilo , i sad uz one njene standardne ispada da će možda biti mirna negdje od 17.7-5.8. ako će.

moja sad ne dobija dermatitise, to smo valjda rješili ( s njenih 3.5 godine), samo iznenadni napadaji kašlja, to je znalo bit i kad je bila mala
    Last edited by jelena.O; 21.05.2013 at 08:52.

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by lunahor View Post
    Pulmicort se ne mijesa, meni su tako rekli na srebrnjaku.
    Kao generalno pravilo ili terapiju za tvoju djecu, ako su veća? Mislim da kad su veći ide 2 ml bez miješanja, meni su rekli i napisali (Srebrenjak, apoteka) pomiješati s fiziološkom - dajem 1 ml Plumicorta.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Jelena, moja ima svake godine neke nove simpome, ali ovdje pričam baš o simptomima astme. Znači, uz astmu dobije dermatitis, da onda joj oči budu katastrofa, ove godine je pak imala jaki osip po licu i jaki rhinitis. Ovo što sam napisala je za lijekove za astmu. Ona je naslijedila MMovu bolest. A i njemu svaka godina nije ista. npr. ova mu je bila dosta teška.
    I nadam se da se nisam urekla. Muž nikada u životi nije imao godinu u kojoj nije bio na terapiji, tako da mislim da će isto biti i s njom. Ali meni jako puno znači kada uspijemo smanjiti dozu lijekova.

Ona je npr. alergična i na kikiriki. Samo što to mi nikada nismo primijetili. Pokazalo je testiranje, i to ne prvo nego ono zadnje na kojem smo bili
    Nemoj gubiti nadu... Imamo i mi sličnu priču, ali kako se sin približio 12. godini, simptomi se polako povlače. MM je opet trenutno u najgoroj fazi alergije na pelud, a sinak - prst u uho! Često u pubertetu simptomi ohanu. Da ne ureknem - kod nas je za sada baš tako, a to želim i svim ostalima.

NanoiBeba's Avatar

Da, tako je kod dečki. meni su rekli da su cure problematične. hormoni i te spike, tako da se može primiriti u pubertetu, ali onda kasnije se opet javoi. No, stvarno sam zadovoljna, jer kako sam i napisala, uzima sve manje lijekova.

E da, ono što mi je još rekao dr R. , sve alergije mogu nestati, osim one na kikiriki. Nje se nikada ne možeš riješiti. ( i na žalost, to je i jedina koja može imati i onu najgoru posljedicu)
    Last edited by NanoiBeba; 21.05.2013 at 13:59.

jelena.O's Avatar

i one koje su maximalne na grinje isto ne nestaju

ina33's Avatar

Da, tako je kod dečki. meni su rekli da su cure problematične. hormoni i te spike, tako da se može primiriti u pubertetu, ali onda kasnije se opet javoi.
    Tako je i kod mene, do puberteta i preseljenja u ZG teški alergijski rinitis (grinje), nakon preseljenja u ZG - fantazija - i sad opet, kako se klimaks približava. Ali ono.... pa to je 20 godina mira!!!! To mi se čini izvrsna jednadžba, svi smo se mi kojima je dijagnosticirana astma primirili (pretpostavljam) s dijagnozom - da je to neprolazna upalna bolest... ali koga briga, dok je 20 godina mira, 20 godina... to je nečiji život, na žalost, ono... ko živ, ko mrtav za 20 godina - carpe diem, enjoy the day, da joj astma bude najgori zrav. problem za 20 godina... dobro, ovisi kakva, nije niti to tako loše. Mislim... ako ispadne tako, ja super zadovoljna, to je the best of mojih očekivanja i nadanja oko te dg.
    Last edited by ina33; 21.05.2013 at 14:45.

NanoiBeba's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    i one koje su maximalne na grinje isto ne nestaju
    sada se točno ne mogu sjetiti što nam je dr R. rekao, ali mislim da je bilo nešto tipa toga da te jačine alergije (moja isto ima visoki, mislim najvišti stupanj - na brezu) uopće nisu bitne. Ondnosno da nisu proporcionalne sa simptomima. Alergija je alekgija.
    To se sada ne mogu točno sjetiti, ali mislim da je tako bilo.

ellica's Avatar

Lunahor nama je dr.Turkalj sa Srebrnjaka rekla fiziološka plus pulmicort.....a veće dijete je 11 godina.
    I na hitnoj su nam ga uvijek miješali....

ina33's Avatar

sada se točno ne mogu sjetiti što nam je dr R. rekao, ali mislim da je bilo nešto tipa toga da te jačine alergije (moja isto ima visoki, mislim najvišti stupanj - na brezu) uopće nisu bitne. Ondnosno da nisu proporcionalne sa simptomima. Alergija je alekgija.
    To se sada ne mogu točno sjetiti, ali mislim da je tako bilo.
    Nama je Jovančević (opći ped) komentirao ma kao "izrast će ona astmu" (to ja računam ta "20-godišnja pauza, as good as izraštaj iz astme") jer da kao nije imala jakih atopijskih.

Ma... što bude bit će, opet, tko će reći točno kako će koji slučaj završit, po pravilu se astma dijagnosticira do 5.-te godine, a upoznala sam ljudi da im je dijagnosticirana u 30-toj (doduše, ja uvijek mislim da bi ti, da su bili kod pažljivijeg doka, dobili dg. i ranije, a ovako su se provlačili "ma.. to je bronhitis itd.") - meni je bitno korak-po-korak i da dijete relativno OK funkcionira, normalno pohađa vrtić, živi itd.
    Last edited by ina33; 21.05.2013 at 15:38.

jelena.O's Avatar

a ako jje imala jakih atopija onda neće( pitam za svoje koji su baš jaaaki atopičari), maloj je prepisana dijagnoza s 4 godine, malom s 2 i pol

lunahor's Avatar

Bas cudno. Nama je rihter izricito rekao da se on ne mijesa s f.o. A i u uputama tako pise da se daje cista respula.

lunahor's Avatar

Ko moze dobit pulmicort respule na recept ? Jel i to samo za djecu do 6 godina?

ellica's Avatar

Ja sam ih dobila na recept po preporuci doktorice sa Srebrnjaka.

jelena.O's Avatar

bubaklara a kaj je richer reko za ventolin? nama nitko nije predložio pulmicort

ellica's Avatar

Richter gotovo svima prepisuje pulmicort još i dok nije išao na recept,osobito za laringitis.....mi ga nikada do sada nismo dobili za doma,samo u dnevnoj bolnici i na hitnoj.Ovo je sad 1.puta zbog kašlja i hripavca.Al baš gledam kratak je rok trajanja,pakirano je 10 ampula po 2 ml,a traju samo do 8.mjeseca...Mi smo potrošili polovicu.

ina33's Avatar

Bas cudno. Nama je rihter izricito rekao da se on ne mijesa s f.o. A i u uputama tako pise da se daje cista respula.
    Ma kako.... ja sam pročitala ako ide 2 ml da ide čista, ako ide 1 ml da se miješa, ljekarnica nam je isto napisala da se miješa. Biće miješaju ova mlađa djeca, koja uzimaju 1 ml, a mi smo svi tu roditelji mlađe djece, osim tebe sa starijom djecom? Plumicort mogu dobiti svi, koliko kužim, odnedavno (od ove godine ili možda od prošle) ide na recept, prije su ga ljudi kupovali.
    Last edited by ina33; 23.05.2013 at 08:33.

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    bubaklara a kaj je richer reko za ventolin? nama nitko nije predložio pulmicort
    sori nisam dugo pratila forum
    uglavnom, u vezi plumicorta - nama je R. rekao da repsulu plumicorta mijesamo sa ventolinom (u kapima) i sa fizioloskom, i sve to inhaliramo nakompresorski inhalator
    to sve samo kod napada (tocne mjere u ml. su nam propisane, koliko cega, sad ne znam napamet)
    ispricavam se ako sam izazvala zabunu oko fizioloske (dakle, rekao nam je da nju samu NE inhaliramo, samo sa ovom gore kombinacijom i to kod napadaja)

jaffa's Avatar

Tako je i nama receno. Znaci kod napada ide pulmicort, ventolin i fizioloska.

Pulmicort dobivam normalno na recept, ali moji su mladi od 6 pa neznam jel to ima veze (netko je pitao).

ina33's Avatar

A, thx, buba klara, sad je jasnije!

lunahor's Avatar

Evo repriza od prije mjesec i pol, crp 100 - vjerojatno opet upala pluca simptomi temperatura do 38,8.

jelena.O's Avatar

ste u nekoj bolnici, držite se!

Peterlin's Avatar

Evo repriza od prije mjesec i pol, crp 100 - vjerojatno opet upala pluca simptomi temperatura do 38,8.
    Ajoj.... Držim fige da bude bolje.

Inače, baš čitam ovo i mislim si kako su djeca različita - ove godine je vlažno i ima manje peludi pa je mom sinu podnošljivije nego inače (njegova astma ima alergijsku podlogu). Lani je bio potpuno bez glasa u ovo doba godine, ove sezone čak i pjeva, ali ima dosta klinaca kojima smeta ovo hladno i vlažno vrijeme.

Čuvajte se...

NanoiBeba's Avatar

ajoj.

da različito je. i mojoj je ove godine bolje.

Ali nije čudo da su djeca loše, pa vrijeme je katastrofa, svako malo upalim grijanje doma, baš zbog njih

lunahor's Avatar

Nismo doma smo na sumamedu.

lunahor's Avatar

Pao crp na 15. Ona je ok , skroz ok.

lunahor's Avatar

Nocas mi je l. Imala tezak astmatski napad. Iz sna se probudila kasljuci ko da se onak zaliklnula sa slinom i pocela kasljat nikako disat udahnut , na povracanje joj cak islo, mm ju iznio van pa je nekako prodisala.

lunahor's Avatar

Zadnje umjesto prvo sam joj dala ventolin na aerochamber umjesto da sam joj na kompresorski dala

jelena.O's Avatar

jel to pričaš sad o drugoj, ili onoj od prije koji dan?

NanoiBeba's Avatar

Ajoj.
    Moja isto ponovno kašlje. Valjda zato jer sam s ehvalila kako smo uspjeli smanjiti lijekove

Peterlin's Avatar

Ima i vrijeme utjecaja... Moji su isto kašljucali prošli tjedan, a bome i sad za vikend (iako je to do boravka vani - trava cvjeta sve u šesnaest). MM i mlađi sin su na Aeriusu i dobro im je. Stariji ne treba čak ni to, srećom.

Ali pamtim godine s ventolinom i znalo je biti svakako...

lunahor's Avatar

O drugoj da ona se zakasljava tako vec mj dana al nis posebno, pef ok, al u naporu i ovak iznenada 1x tj, prvo sam mislila da joj se slina zaleti u krivu rupu al sad sam skuzila da dijete dobiva astmatske napade
    Odlucila sam kupit uzv inhalator, imam kompresorski al bas za ovakve hitne situacije. Kak da joj dam ventolin kad ne moze uopce udahnut ni pricat. Mislim da uzv brze isporuci lijek. Hdb od ponedeljka smo u talasoterapiji.

lunahor's Avatar

Jucer smo cijeli dan bili vani kod mame na dvoristu.

jelena.O's Avatar

Ajoj.
    Moja isto ponovno kašlje. Valjda zato jer sam s ehvalila kako smo uspjeli smanjiti lijekove
    početak je lipe, jeste i na to, moja je!

jelena.O's Avatar

Hdb od ponedeljka smo u talasoterapiji.
    sretno, mi idemo sredinom 8 mjeseca, mada sam s malim mogla i sad.

lunahor's Avatar

koliko dugo ides jelena kad ides ? mi po dva tjedna , sto je zapravo 10 dana inhalacija.i uvijek mi preporuci bar 3 tj. al to mi bas bude predugo nekako.

jelena.O's Avatar

klinac je dobio odobrenje s mojim smještajem na 3 tjedna, sad ratujem da i mala ide.
    prvi i zadnji put sam bila s klinkom kad sam još bila trudna s klincem, ali onda sam išla ambulantno.

pozdravi mi Zokija
    Last edited by jelena.O; 09.06.2013 at 20:10.

lunahor's Avatar

A jel placas u tom slucaju ti smjestaj il kako to ide ? Do koje godine odobravaju smjestaj roditelja ?

samo da javim u vezi cijepljenja i trajnih lijekova za astmu (jer sam to ranije ovdje postavila upit i rekla da cu javiti kad se zapisemo): bili kod pedice, rekla je da se cijepiti može dok koristi trajne lijekove, da ima dosta pacijenata koji to koriste i da su svi uredno cijepljeni
    mora, naravno, biti zdrava (prošli tjedan smo odgodili jer je bila prehlađena, i da btw, ovo je prvi put u dvije godine da je imala prehladu a da se nismo gušili nakon dva dana, tj. nije se spustilo niže - do sad bi svaki put bila priča sa ventolinom, ovaj put - ništa, pljuc, pljuc..., nova terapija izgleda djeluje)

jelena.O's Avatar

A jel placas u tom slucaju ti smjestaj il kako to ide ? Do koje godine odobravaju smjestaj roditelja ?
    ja imam pravo bit gratis jel je mali dete s pp, a ja radim srv.

ina33's Avatar

Super, Buba Klara ! To je i moj feedback, tj. tako smo isto postupali, a stvarno se dosta cijepila - svake godine gripa, protiv kozica sam je isto cijepila, pa pneumokok, plus sva redovna cijepiva, i sve je to išlo uz trajnu terapiju, možda ove godine trajna bude trajala baš trajno, pa preko ljeta budemo ipak na flixu, vidjet ćemo. Moja, zasad, dobro, da kucnem u drvo. Grlim sve kojima djeca nisu dobre, uz želje da uskoro budu!

LIMA's Avatar

Mi smo (Leona) dobili dijagnozu - astma . Ova godina nam je bila koma, većina običnih prehlada je kod nje završavala laringitisom. Najesen Ivano kreće u školu i pretpostavljam da će se stvari dodatno zakomplicirati zbog izloženosti virozama (oni ne idu u vrtić) pa me zanima ima li svrhe oboje ih cijepiti Pneumo23 cjepivom tj. hoće li to što pomoći?

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by LIMA View Post
    Mi smo (Leona) dobili dijagnozu - astma . Ova godina nam je bila koma, većina običnih prehlada je kod nje završavala laringitisom. Najesen Ivano kreće u školu i pretpostavljam da će se stvari dodatno zakomplicirati zbog izloženosti virozama (oni ne idu u vrtić) pa me zanima ima li svrhe oboje ih cijepiti Pneumo23 cjepivom tj. hoće li to što pomoći?
    Astma se vrlo preraste... bez brige! Moj E. je od rođenja u toj vreći, a sad već 2 godine nije trebao ventolin.

Mi hodamo na Srebrnjak. Svake godine nam pedijatrica nudi dodatna cjepiva, ali ja sam svake godine odbila. Istina, treba paziti, ali ako dijete ne ide u vrtić rizik je manji. Pitaj pedijatra i pulmologa/alergologa (onoga tko je postavio dijagnozu astme) što misli - koji je omjer štete i koristi kod tog cjepiva.

Odluka o cijepljenju ovisi o djetetovom stanju. Uostalom, već je bilo diskusije o tome, a možeš pitati i mujicu što misli. Napisao je nešto o tome ovdje: http://forum.roda.hr/threads/36338-Cjepivo-Pneumo23
    Last edited by Peterlin; 14.06.2013 at 21:49.

Peterlin's Avatar

Uff... isteklo mi je vrijeme za edit. U prvoj rečenici fali riječ "često", daklem treba biti: Astma se vrlo često preraste. To želim svima na ovom topicu.

LIMA's Avatar

Hvala . Bili smo jučer kod pedijatrice pa sam ju pitala (opet bronhitis, grrrr...).
    Ona kako sam skužila nije neki fan tog cjepiva, objasnila mi je i zašto i rekla da to cjepivo daje zaštitu tek oko 2 godine tako da ga baš i ne preporuča. Po njoj je ako se već odlučimo bolji Prevenar, za L. još nije kasno.
    Last edited by LIMA; 15.06.2013 at 16:42.

Page 77 of 92 FirstFirst ... 2767757677787987 ... LastLast