Oka, koje ulje crnog kima koristite iz terra organica? Jel Osadhi ili neko drugo?
Mi smo koristili Kalinji, ali bez vidljivih rezultata.
Veliko hvala
Oka, koje ulje crnog kima koristite iz terra organica? Jel Osadhi ili neko drugo?
Mi smo koristili Kalinji, ali bez vidljivih rezultata.
Veliko hvala
Mi smo jucer bili na Srebrnjaku,uputnica kao i inace od ppedijatra,guzva kao i inace kod nase dr.Aliiiiiii sad vise za dalje ne narucuju oni,niti se mi narucujemo kao do sad ,nego to dalje radi nadlezni lijecnik,sto je meni nelogicno.....Znaci sad ce pedica odliuciti kad mibtreba daljnja kontrola i sl.bas me zanima kako ce to izgledati,jer smo redovno gore narucivani svaka 3 ili 6 mjeseci na kontrole.
Ma tvoja pedijatrica sad treba samo uzeti papir koji ste dobili od liječnika na Srebrnjaku i naručiti vas na kontrolu onako kako je napisano na papiru s nalazima. To je sve. Jedino ne bih preporučila da dugo čekaš, nek te naruči odmah, kao da si se naručila na Srebrnjaku. Samo mora narudžba ići preko pedijatrijske ordinacije, ne možeš sama to obaviti.
sad ja sam pitala prošli tjedan i kažu da se javim oko 20. za narudžbu za alergo-klaićeva
Cek mi smo sada naruceni zakontrolu na Rebru u 12.mj, odnosno 2. sa drugim djetetom. I sad na taj pregled dodem normalno sa uputnicom, a za iducu kontrolu alergolog napise kad bi bila i onda nas pedica narucuje po tom datumu okvirno?? A je kompliciraju :/
I mi smo bili prije tjedan dana na Srebrnjaku na kontroli i u nalazu piše ovako: Dalje redovite kontrole uz feno i spirometriju. Pitala sestru za objašnjenje rekla je ne naručujemo više mi, već vaša doktorica vidi ako može obaviti sve to ambulantno, ako ne onda ona procjenjuje i naručuje vas na kontrolu. Inače smo išli 2 x godišnje obično u veljači i u rujnu (kad je imao pojačane simptome alergije). Njegova dijagnoza je alergijstka astma i peludna groznica, i ima propisanu terapiju, no često se znalo desit da na kontroli nam dr. promijeni zbog pogoršanja. Bojim se da naša obiteljska liječnica to neće znat procijenit i iskreno se nadam da će nas htjet naručit. Moram otić vidjet do nje.
koliko sam ja shvatila (tj. sestra kod specijaliste mi objasnila)
uputnica od sada vrijedi godinu dana za istu ustanovu.
recimo, odnijela sam fizijatrici uputnicu,
ona mi vrijedi za pregled, terapije, kontrolu sad trenutno
i za sve što ću kod njih obavljati u sljedećih godinu dana.
vjerujem da se oni pokušavaju zaštiti od naručivanja u više ustanova/dz/bolnica istovremeno.
pretpostavljam da to vrijedi za sve.
iako, na kontrolu me nije naručila moja doktorica, nego fizijatrica,
što mi je i logično, jer da me naručivala doktorica (opće prakse)
dobila bih prvi slobodni termin tko zna kad, a ovako su me naručili odmah nakon terapija, tj. ugurali
i tako rade sa svim pacijentima, vjerojatno si ostave slobodnog prostora.
ovo za dijagnoze i kontrole djece su čiste gluposti,
jer ma koliko naš pedijatar bio super,
ipak je svaka dijagnoza dobivena i prepoznata upravo na srebrnjaku,
pogotovo što se tiče upale pluća zbog kojih smo se natezali tjednima.
Posljednje uređivanje od Tashunica : 17.09.2013. at 16:27
Evo i mene na ovoj temi.
Nisam je prije ni otvarala jer sam mislila da nema veze sa mnom. Sad sam (vrlo praznovjerno) i malo ljuta na sebe jer sam bila toliko arogantna da nikad ni ne zavirim pa mi se to vratilo tako što joj sad punopravno pripadam.
Moj mlađi sin je još u rujnu 2011. imao bronhoobstrukciju, ali kako se to nije ponavljalo neko vrijeme, mislili smo da je slučajnost i skoro pa sam krenula nekome pokloniti babyhaler. Išao je dvije godine u jaslice i, iako je bilo viroza, sve smo rješavali bez antibiotika ili čega još jačeg.
Nakon odrađene dvije godine, sad razmišljamo o godini pauze od vrtića.
U kasno proljeće ove godine, u mjesec i pol dana imao je 3 puta obstruktivni bronhitis i onda se sve smirilo jer je došlo ljeto i više nije išao u vrtić. Napravili smo prickove i rist i rast i bili kod pulmologa i nije utvrđena alergija iako je ukupni IgE visok (391).
Sad je opet na ventolinu, nakon 2 tjedna vrtića i sad je izvjesno da ćemo prijeći na profillaksu. Pedijatrica me je utješila tako što je rekla da u jednoj injekciji solumedrola ima više korikosteroida, nego u cijeloj godišnjoj dozi flixotidea pa je onda bolje krenuti preventivno. Još kaže da da se iz minimalne doze dobije maksimalna korist pa me i to malo smiruje.
Zapravo me najviše smiruje čitati vaša iskustva i čak me malo sram zbog ovolike kenjkavosti jer sam, na racionalnoj razini, svjesna da ima puno gorih stvari i da se s astmom normalno živi, ali emocionalno, možda i zbog ovog glupog mrskog rujna, stalno sam na rubu suza.
Peterlin ali dr.sa Srebrnjaka mi nije napisala kao inace kontrola za 3 ili 6 mjeseci,nista ne pise,nego se to kao ped.odluciti....Fakat mi nis vise nije jasno.
Pa odeš lijepo kod pedijatrice i ona će te naručiti prema statusu djeteta i prema tome kako je ranije dijete naručivano. Dogovori se. Mom sinu su napisali kontrolu za 7 mjeseci kao i obično, jedino nisam mogla sama to naručiti nego to mora obaviti primarna zdravstvena zaštita (u našem slučaju obiteljski liječnik, pedijatra su moji prerasli).
isti slucaj i kod nas, bili u pon na srebrnjaku na kontroli. sad nam pise javiti se svome lijecniku, nikakva kontrola za 6 mjeseci. inace se kontroliramo gore svakih cca 6 mjeseci. dr. nam obicno promjeni terapiju (smanji) preko zime i preporuci da tako bude do prvih pojava peludi na proljece. sad nam nije smanjila terapiju. imam osjecaj da je to napravila iz straha da nasa pedijatrica nece to znati dobro kontrolirati pa bolje da su na terapiji nego da im bude lose. eto i tko na kraju strada, nasa djeca... jos nisam otisla do nase pedijatrice i ne znam na sta ce liciti ta nasa daljnja kontrola astme... vidjet cemo.
Kako je drugdje ? Jel postoji koji dr koji radi igdje privatno ? Koliko vidim jos jedan spec. Kojeg cemo morat ic privatno..
No kako se slergovita zatvorila ne znam ni jel postoji gdje slicno.kAko je na rebru stanje?
Znaci veselo. U startu mi se misljenje pulmologa, alergologa razlikuje od pedijatra. Jer ped hoce ukinut terapiju ljeti a alergolog samo smanjiti :/
Uhhh, nama nema do Srebrenjaka, tamo joj najbolje pogode, najbolje je prate. Mislim da to neće tako šljakati sa astmatičarima, čemu onda Srebrenjak kao specijalizirana bolnica ako se ne možeš gore kontrolirati (a ono... dvaput godišnje kao kontrola bi trebalo bit minimum, kome više ne treba, sretan je taj, znači da je astma zaronila i s njom će se bavit kad opet navali, jednom u životu, ali ne u pedijatrijskoj bolnici).
To će možda značiti da će bit navala na hitnu možda, dok ne promijene paraemtre. Of kors da će to otvorit biznis case kojem privatniku, iako...kod nas je to sve tako volatilno, danas ova šema, sutra druga, tako da neće baš vjerojatno sad svi požurit u privatnike.
Ako je tako sa Srebrenjakom, vjerojatno je i s drugim bolnicama. Biće se u sektoru privatnika dodogilo okrupnjavanje, tako da su vjerojatno pulmolozi sad dio palete Sabola, Helene itd. (nisam provjeravala, ali tako bi očekivala).
Pri svemu tome je najbolje odabrat jednoga i njega se držat, ma gdje bio, barem se meni tako čini. Otvorit će to prostor i alternativcima, ionako je kod astma-menadžmenta, po mom iskustvu, baš i frustrirajuće to što nije to fino ova jednadžba - dobio si dijagnozu, evo tvoje terapije do kraja života, i živite sretno i mirno, s astmom u kontroli. To je stalno podešavanje konzola - dodaj malo ovoga, smanji malo onoga, praćenje itd.
A možda se i pedijatri budu osjetili prisiljeni skoncentrirat se na naše probleme bez referiravanja, jednom kad ih se zavrti u lupingu "opet kašlje - što sad" - pa će dizat terapiju da se ne bakću... ko bi znao.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.09.2013. at 11:07
Mislim da bi se trebalo obrati udruzi astmaticara pa u medije malo i to bi se rijesilo. Ja pisem na gastroskopiji dogodovstine jer smo trenutno u klaicevoj konacno na obradi. Z. Nema refluks, nalaz joj je uredan![]()
ja sam prošle godine imala par seansi kod klinca alergičara, u zagrebu.
inače sam klinku kad je bila 3.5 godine i klinca s njegovih 4 mjeseca testirala u rijeci kod jelića putem krvi, poslala sam mu a on mei vratio alergene, maloj se poklopilo sve s ristevima, izbacili smo njeno zamjensko mlijeko i dematitis ošo, ali astma je tu.
evo napravili smo obradu za reflux konacno i to nije nas uzrok. ni jedna ga nema. iako l. se cesto dize kiselina. sto nas opet vraca na pocetak , opet ne znamo uzroke nasih problema, opet ne znamo sto je kod lune okidalo one jake napade gusenja ljetos i proljetos. sad ju je skinula s controloca, pa cemo vidit kako ce dalje ici. jos cekamo nalaze phd nakon gastroskopije. uglavnom ph metrija nije nis posebno kod veceg djeteta, ne boli i stave ju bez problema. kod veceg djeteta.isto i gastroskopija u klaicevoj jer ih sediraju pa nema nikakvih trauma. uglavnom odlucila sam da necu ici sad na kontrolu 24.10 kad imamo termin na srebrnjaku nek cu cekat proljece, mozda se nesto rijesi sa hzzoom u meduvrqemenu. ionako su sada ok i do proljeca ne ocekujem probleme ako ce biti ko svake godine.
Lunahor, baš sam ti na topicu gastroskopija postavila pitanje a sad vidim da si se i tu javila.
Pitanje je što ćete sad ako se simptomi vrate nakon ukidanja controloca?
Ostavit cu ju na svoju ruku na controlocu da zavrsim lijecenje do 2 mj sto je minimum za terapiju.
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
Dr kaze da je moguce da ima kiselinu iako ph metar ne pokazuje i daju ostavim na controlocu.Sad sam ju pustila da jede kaj hoce, pojela je cips od paprike i stalno cisti grlo, i trazi donat , dize joj se kiselina.
http://www.hzzo-net.hr/dload/novosti...ica_za_NMU.pdf
Evo novosti, izuzeli su djecu astmaticare , srebrnjak i ostali , mogu narucivat na kontrole djecu astmaticare i ne odnosi se na djecu . Cure koje imate problem isprintajte si ovo i ono od ranije , nerijetko dr nemaju pojma sto smiju sto nesmiju.
sva sreća da za sve kaj mi treba prvo moram provjeravati okolo
Da predivno zar nemoras bit upucen u sve nazalost.
Čisto da drugi ne ćoraju - na naše kikiće se odnosi dio 3. (dg J45 - astma). Nego, jel' kužiš, lunahor, odkad je to datirano (jer to će aministracija pitati - ako već sama ne zna tu info), a ja ne kužim na tom linku - tj. odkad je točno izmjena?
Što se tiče novih regula za naručivanje na kontrolu (Srebrnjak) evo prošlotjednog iskustva:
Ja sam nalaze s nedavne kontrole odnijela liječnici opće medicine. Sestra je mog sina pokušala naručiti na kontrolu u predviđenom terminu (piše u papirima sa Srebrnjaka "Kontrola za 7 mjeseci") ali nije uspjela jer su u sustavu nudili termine samo za iduća tri mjeseca. Dobila sam uputu da dođem za 2 mjeseca s tim papirima pa će pokušati ponovno.
peterlin a jel se nemozes sama naruciti putem obrasca ili telefonom na srebrnjak ? mislim kaliceva najnormalnije tako funkcionira. a frendica se isto najnormalnije neposredno narucila na srebrnjaku na centralnom upisu prosli tjedan.
Probala sam zatražiti termin za iduću kontrolu na Srebrnjaku čim smo obavili ovu, ali rekla je sestra da su nove regule i da narudžba treba ići iz ordinacije primarne medicine (pedijatar ili obiteljski liječnik). Ovo sa samostalnim centralnim naručivanjem nisam probala, a baš bih mogla. Ništa ne košta. Hvala!
Mislim da je zato bitan datum ovih iznimaka. Ja imam termin na Srebrenjaku u listopadu, papir s iznimkama printnula i označila žutim kome treba i ko bude gledao. Inače, uvijek se naručim na kontrolu na licu mjesta pa kad god termin bio (za 6-8 mjeseci ili kad mogu). Napišem kako sam prošla.
klaićeva tak funkcionira samo za određene grane a to su kardiologija, gastrologija, ortopedija ( bar od onih kaj mi radimo), alergo ima svoje narudžbe i svako 2mjeseca dobijaju plan za iduća 2 mjeseca, tak da sam se ja na slijepo prošli četvrtak naručila u nadi da tu noć ili noć iza doktorica ne bu u noćnoj. Kod dermičke i ginekologa se naručuje posebno ja u 7 mjesecu jedva naručila kod dermičke za početak 11mjeseca
http://www.hzzo-net.hr/
rekla bih od datuma objave posto nema drugog datuma , pa si isprintaj odavde naslovnicu
17.9.2013 je datum tih izmjena ako ko gleda - hvala, Lunahor!
U svom vecitom pokusavanju da nam olaksam disanje nocu naisla sam na sledece:
http://www.gaps.me/
Ukratko, rezim ishrane koji omogucava lecenje sluzokoze creva i time leci mnoge bolesti ukljucujuci alergije, intolerancije, astmu.
Cini se jako privlacno zbog rezultata koje daje, ali zahteva izbacivanje svih zitarica na duzi period sto se nama ne cini lako.
Da li neko zna nesto o ovome?
u vezi narucivanja na srebrnjak...
ja se uvijek narucujem mailom, tako sam i jucer i dobili smo termin za 6 mjeseci kako sam molila.
lunahor, puno hvala na linku u vezi kontrole astme, to stvarno treba imat uz sebe jer recimo moja pedijatrica nije bas informirana.
moja je zacudo , al ja ti uvijek sve provjerim kad nesto trazim, iskopam sve zakone i slicno :lol profesionalna deformacijauvijek idem full pripremljena ko neka sajko
![]()
Samo da prijavim - uredno sam uspjela naručiti termin za kontrolu na Srebrnjaku za travanj 2014. Lunahor, hvala!
Evo, odradili kontrolu, bio suprug i nije se sjetio ovoga od lunahor iako sam mu isprintala i hajlajtirala i na šalteru je dobio odgovor, ako sam ga skužila, da ga mora pedijatar naručiti. Kako se bojim da imamo novog peda (to bi bio 4.-ti u djetetovom 5,5-godišnjem životu), a ne da mi se više pedijatru pjevat pjesmu (ako ne moram) "my name is Luka, I live on the 2nd floor", pls hint - kako ste vi ovo izvele?
Za to samostalno internetsko naručivanje treba "nova uputnica" ili samo sken nalaza pedijatra? Oprostite ako ste to već gore napisale.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.10.2013. at 15:37
Jednostavno ideš tu (stavljam ovaj link da se lakše snađeš): http://www.bolnica-srebrnjak.hr/hr/lijevo/narucivanje/
Na toj stranici je hiperlink na obrazac za naručivanje, pa ga klikneš i dovede te ovamo: http://www.bolnica-srebrnjak.hr/hr/home/narucivanje/
Dalje samo upišeš podatke za svoje dijete i to je sve. Za nekih 10 minuta nama je stigla potvrda o narudžbi pacijenata na e-mail koji sam navela na obrascu.
S tom potvrdom narudžbe otići ću pedijatru (odnosno obiteljskom liječniku - moji su prerasli pedijatra) po uputnice i to je sve.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.10.2013. at 17:19
Nisam odgovorila na pitanje - ne trebaš za narudžbu skenirati ništa, samo ispuniš obrazac online.
Samo da još dodam: meni su na Srebrnjaku rekli da sad više ne možemo kompletnu kontrolu obaviti na jednu uputnicu, nego treba posebna uputnica za feno, posebna za spirometriju, posebna za laboratorij i posebna za pregled, dakle četiri komada (oslobodibog). Zapisala sam točno, ali to se vjerojatno razlikuje ovisno o tome što trebaš. Liječnik u primarnoj trebao bi znati točno koliko i kakvih uputnica, ali nije mu dosta donijeti potvrdu narudžbe, treba i zadnji papir od kontrole jer tam piše koje sve pretrage treba napraviti kod iduće kontrole.
Mi sutra idemo na kontrolu na Rebro, dr. RIchter nas naručio još na prošlom pregledu.
Neugodno sam se iznenadila kod naše pedice, koja je do sad bila sasvim ok - jedva s dušom nam je dala uputnicuOna, naime, misli da dijete uopće nema dijagnozu astme, bez obzira što to lijepo crno na bijelo piše na specijalističkom nalazu iz bolnice, zato jer nije pokazana nikakva alergija??? I da čemu svi ti pregledi po bolnicama??? Da ona vjerojatno ima bronhitise koji će ionako kad-tad proći. Ko je ovdje lud?
I nama je pulmologinja rekla: To je onda nešto prolazno - kad se nije pokazala nikakva alergija, ali svejedno mu misli dati stalnu terapiju i idemo na preglede. Ponavljajući opstruktivni bronhitisi su u pitanju.
Spominje se i u nas astma, ali više usmeno.
A svejedno mi je koja je dijagnoza, terapija je ista.
ma ni mene ne brine naziv, samo me brine stav nase pedice, koja drzi da je svo ovo natezanje po bolnicama i pregledima bespotrebno (da je jedva napisala uputnicu)
Što kažete na ono naše - da je ukupan IgE visok (391), a nije se pokazala nijedna konkretna alergija?
Opstruktivni bronhitisi koji se ponavljaju.
možda nisu dobro ciljali, a možda je i alergična na nekaj kaj nema testera
tak je bila jedna emisija o alergijama, i veli čovo kak je alergičan na topolu, veli mu voditeljica emisije da ne može bit alergilčn na nju, i tako se oni natežu 2-3 minute, i veli ona ne može jer mi nemamo testere
moji klinci imaju jaaako visoke ige
Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.09.2013. at 12:02
jurana pa na taj ige se vidi alergija iz aviona. mi cak imamo ige 14 , dakle normalan pa svi misle da je ipak alergija u pitanju.
ni mi nemamo alergije a imamo vec 11 g. pa se vodimo ko astma. jer po nekim teorijama ne postoje ponavljajuci opstruktivni bronhitisi vec cim se ponovi to je astma i potrebno je pratiti stanje.