Stranica 86 od 92 PrviPrvi ... 36768485868788 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,251 do 4,300 od 4557

Tema: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa Vidi poruku
    Ajde pa javi. Ja nis ne kuzim jel se to potrosi, kak mijenjas zarulju, kak to uopce funkcionira ? Pretpostavljam da zarulja grije sol pa se sol ispusta u zrak ili ?
    evo izvještaja, treba nekih 15 minuta da se zagrije i da počen otpuštati negativne ione, sad veli čovek da je to za male prostore, u prvu ruku smo stavili u dnevni popodne, pa kad smo išli spavati smo stavili u predvorje soba, ali to je jako svjetlilo, a mi naviknuti spavati u mraku, pa se klinac celu noć svrbio, pa sam na kraju zgasila, i ponovo uključila ujutro. Malo me smeta ta svjetlost u cijeloj priči.

Ne troši se ili se minimalno troši sol.
    Žarulja se valjda mjenja odozdola ima neki drveni podložak na čemu to sve skupa stoji.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni se čini da mojoj smeta kad je vrijeme magleno, onaj turbo veliki anticiklonanli minus od vremena joj ne smeta. Zasad "rješavamo" tako da, kad počne nos curit i vlažit se kašalj, tri dana, uz seretide, dam i pulmicort na kompresorski inhalator i pojačam inhaliranje fiziološke na kompresorski inhalator. Iako, sve mi se to čini i stvar sreće koji put, tj. ne kužim zašto neka takva epizoda eskalira, a druga ne.

A propos kašlja, moja ima tako čvrsti san da može kašljat cijelu noć kontinuirano i jako, a da je toga apsolutno nesvjesna. Kad ona kašlje, ne spavam ja.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Upravo sam dobila mail od dr, stigli su prvi jucerasnji nalazi i kaze dr da su poviseni eozinofili sto pokazuje da jana reagira kao atopicar i bris nosa je pozitivan na eozinofile sto sugerira respiratornu alergiju. Sto sad to tocno znaci i sto nam je dalje za ciniti.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a jel si pitala da je obrade dole u alergijskoj ambulanti?

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Doktorica je jucer spominjala da ukoliko nalazi budu pozitivni da bi nas uputila alergologu, ali cekamo jos nalaze ostale 13.01. a napisala
    mi je da je vidjela da su nas jucer obradili na hitnoj i dali nam ventolin pa da se iskontroliramo tamo i vidimo u 1. mjesecu.
    Meni je jucer taj ventolin bio malo sok jer ga MM koristi i njega dosta muci ta astma ali evo prvu noc u zadnjih mjesec dana da smo odspavali. Kasljala je ali 1/10 u odnosu na prije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Doktorica je jucer spominjala da ukoliko nalazi budu pozitivni da bi nas uputila alergologu, ali cekamo jos nalaze ostale 13.01. a napisala
    mi je da je vidjela da su nas jucer obradili na hitnoj i dali nam ventolin pa da se iskontroliramo tamo i vidimo u 1. mjesecu.
    Meni je jucer taj ventolin bio malo sok jer ga MM koristi i njega dosta muci ta astma ali evo prvu noc u zadnjih mjesec dana da smo odspavali. Kasljala je ali 1/10 u odnosu na prije.
    Inhalator je puno manje zlo od ventolina u sirupu - dolazi gdje treba i širi dišne puteve, a ne ide u krv. Vidjet ćeš i sama - treba odvagnuti što je u cijeloj toj priči korisno (prospavana noć).

Btw. dobrodošla u klub alergičara! Bez brige, ima toga puno + ima i gorih zala... Sve će to biti ok kad se ustanovi na što je dijete alergično, kad napraviš doma odgovarajuću mikroklimu i kad naučiš živjeti s tim. Budući da tm ima iskustva, bit će ti puno lakše.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala na utjesnim rijecima!
    Zanima me kako vasa djeca prihvacaju babyhaler, J. place i urla i pokriva usta rukom a kad ju napokon nagovorimo ne dise kad joj ga stavimo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zanima me kako vasa djeca prihvacaju babyhaler, J. place i urla i pokriva usta rukom a kad ju napokon nagovorimo ne dise kad joj ga stavimo.
    Moraš biti brza, sve unaprijed pripremiti, a radi se o sekundama. Ne nagovaraš dijete da ne diše nego hvataš trenutak između udaha... (Da prostiš, ne znam kako bih se sad snašla s malim djetetom - odavno sam izašla iz štosa, ali trik je bio u odvlačenju pažnje). Kad se navikne, bit će ok. Probaj "kao s velikim" tj. objasniti da mora disati na taj i taj način da bi joj bilo bolje. Probaj joj dati da kakti ona pritisne sprej. Kod nas su palile priče o svemircima, iako mi se čini da smo taj babyhaler imali "oduvijek" tj. otkad su se djeca rodila, do polaska u školu ili čak i dulje. Dali smo ga u dobre ruke kad ga je E. prerastao.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 20.12.2013. at 22:27

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma nema frke i ako plače opet će dovoljno udahnuti tak je i moj plakal istina s 8 mjeseci ( kad je bio prvi susret s time) ali kasnije je bilo ok

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pričala sam s njom....nazvali smo ga gospodin Diško i upalilo je .
    Evo druga noć je protekla mirno, malo je kašljala ali zanemarivo. Ne mogu vjerovati da nakon nekoliko mjeseci prespava noć i da nema onih napadaja od po 2 sata.

Moram riješiti još jednu stvar a to je promjena pedijatra. Zna li netko nekog dobrog pedijatra a da bi primio novog pacijenta. Ogorčena sam na našu pedijatricu, J. ima respiratornih problema od rođenja, ne smijem se ni sjetiti koliko je antibiotika popila u 3 godine života. Zadnjih mjeseci nam je pakao i s atopijskim i s kašljem i mjesecima sam je molila za uputnicu, ona je samo govorila mažite s kremicom i kapajte fiziološku. Da ne kažem da smo bili kod nje previše puta a da nije upamtila kako se zove. Odnos s djetetom i prema roditelju je katastrofalan.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam svom rekla, kad je bio mali, da svira u trubicu
    a što dublje diše da će zvuk biti ljepši
    i dan danas nam je trubica.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sad valjda će se nekoi tebi bliže javiti ko ima dobrog pedijatra, ak ja mogu savjetovati mada ne znam dal ima mjesta dobra je Diana Puževski ( nismo kod nje ali je jako dobra) ali ona je na Trešnjavci.

svakak inzistiraj da je obrade alergijski , a valjda će dobiti i flixotide za očuvanje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    sad valjda će se nekoi tebi bliže javiti ko ima dobrog pedijatra, ak ja mogu savjetovati mada ne znam dal ima mjesta dobra je Diana Puževski ( nismo kod nje ali je jako dobra) ali ona je na Trešnjavci.

svakak inzistiraj da je obrade alergijski , a valjda će dobiti i flixotide za očuvanje.
    Potpisujem boldano.

Nažalost, ne mogu savjetovati ništ pametno što se tiče izbora pedijatra, i ja sam imala tešku borbu oko toga.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Jednom kad lijek istisnes u babyhaler on u njemu stoji sve dok ga dijete ne udahne, dakle nema zurbe.
    Druga stvar, nema veze ako dijete place s maskicom na ustima, stovise, mora udahnut pa ce lijek jos dublje prodrijet.
    Eto, neki od trikova iz astma skole...

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam svom rekla, kad je bio mali, da svira u trubicu
    a što dublje diše da će zvuk biti ljepši
    i dan danas nam je trubica.
    Nama surlica.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

babyhaler be zovemo nikak.
    mi imamo surlu, a to je rhinohorn.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Ne boj se dijagnoze astme! Odahnut ćeš ako dijete dobije ispravnu terapiju.
    potpis
    i ja sam negdje prije otprilike godinu dana bila sva jadna kad su nam nakon niza hitnih, injekcija za prodisavanje, bronhitisa i opstrukcija, par upala pluća, konačno rekli da dijete ima astmu

upravo tu sam o tome pisala i dobila korisne savjete i utehu .-)

sad sam odahnula jer evo, uz propisanu terapiju (flixotide) + homeopatiju za podizanje općeg imuniteta, puno je bolje

imamo mirne noći, odlaske u vrtić, na rođendane i sl. bez straha od novih napadaja izazvanih svakim pokupljenim virusom... neću se puno hvaliti, ali cijelo polugodište izostala je iz vrtića jedan jedini dan

prije detaljne obrade i dobivanja terapije, bili smo stalno u bolešćinama, svaka prehlada je išla u opstrukciju, bojala sam se noći, noćnih napadaja... ma užas...
    u svakom slučaju, puno mirnije i slobodnije živimo, ne samo dijete, nego cijela obitelj
    Posljednje uređivanje od buba klara : 23.12.2013. at 12:26

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Upravo sam dobila mail od dr, stigli su prvi jucerasnji nalazi i kaze dr da su poviseni eozinofili sto pokazuje da jana reagira kao atopicar i bris nosa je pozitivan na eozinofile sto sugerira respiratornu alergiju. Sto sad to tocno znaci i sto nam je dalje za ciniti.
    Danas sam i fizički podigla ove nalaze i eozinofili su 500, jel to puno, malo, srednje...znam da je ref. vrijednost do 300?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u svakom slučaju su povišeni mogu oni i u nebesa, ali bit i ispod one granice ( od 100 i nešto), moja klinka je jedanput s nepune 2 godine bila ispod ranga

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sta nije ref vrijednost do 50? U svakom slucaju jako visoki, jaka alergija, vjerojatno grinje.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne ti si mislila na rast , taj je za decu do 5 godina oko 24

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo i nas sa Srebrnjaka, Z. treba Ventolin, Flixotide i ostale "divote" naših boleština... Osim mene i sina ona je treći slučaj u obitelji...

Pitanje za vas upućene; babyhaler ide preko HZZO?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

je možeš tražiti ga prek HZZo nama specijalistica napisala preporuku, i ispunila doznaku, onda to ide na odobrenje, ali ako je hitno možeš i na veresiju uzeti u apoteci, pa posle donjeti papire kad se srede.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uspjela si to jelena??

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Evo i nas sa Srebrnjaka, Z. treba Ventolin, Flixotide i ostale "divote" naših boleština... Osim mene i sina ona je treći slučaj u obitelji...

Pitanje za vas upućene; babyhaler ide preko HZZO?
    Evo jednog prastarog topica - moglo se to prije. Kako je sada, pojma nemam: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-13078.html

Pedijatar bi to trebao znati da li je na listi ili nije, ali vjerojatno trebaju biti papiri od specijalista pulmologa sa Srebrnjaka ili nekog sličnog mjesta.

Mi smo naš poklonili kad ga je dijete preraslo. Kad smo ga nabavljali, nisam pojma imala da može na teret hzzo, a i bilo mi je bitno da ga dobijemo odmah/sad pa sam samo uletjela u ljekarnu i kupila ga. Koštao je stotinjak kuna. Nije bila neka financijska katastrofa, ali to je ipak bilo prije više od 10 godina, pa moje informacije nisu više mjerodavne.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Danas sam i fizički podigla ove nalaze i eozinofili su 500, jel to puno, malo, srednje...znam da je ref. vrijednost do 300?
    Eozinofili su ti tipični za astmu, ako se dobro sjećam. Mislim da sam podatak za sebe ne govori puno, nego treba gledati i ostale faktore koji ukazuju na alergije. To sam zapamtila, ali ima još tih markera pomoću kojih se utvrđuju alergije. Pola toga sam i zaboravila, nisam neki stručnjak. Nemoj se ustručavati pitati i ugnjavi doktore da ti sve lijepo objasne.

Moj E. je to imao nekoliko PUTA više od normale + Ige (imunoglobuline) u nebesima. Alergičan je na grinje, kućnu prašinu, dosta vrsta peludi i sl. ali srećom ne i na hranu.

Kad budeš dobila terapiju za dijete, PITAJ sve što ne znaš. Ja se sjećam da nama nisu na prvu loptu rekli da je ventolin za hitna stanja (bronhodilatator), a Flixotide i srodni lijekovi trajna terapija koju moje dijete uzima cijelu godinu osim ljetne pauze, nego sam puno toga sama otkrila čitajući upute, pa sam se čudom čudila kako mi nitko od liječnika to nije napomenuo. Misle valjda da mi roditelji imamo kristalnu kuglu i sve to znamo.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.12.2013. at 18:57

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uspjela si to jelena??
    je jesam u proljeće, ali mi specijalizatorica nije napisala šifru pa sam išla u Hzzo , da potvrdim, jer za to treba odobrenje onih kaj nam rade ostale komisije, pasam to čekala 10dana, pa je to došlo s naravno krivom šifrom , ošla u apoteku i rekla da je to mada su oni pripisali inhalator za veću cifru, uzela sam kaj sam tražila. Inače u našoj apoteci su mi tvrdili da mali nema pravo, tvrdili i u drugoj, ali je martina jerla da ide, pa sam inzistirala.

Službeno doznaku može napisati i pedijatar.

i da danima sam proučavala stari link od peterlin, ali one šifre nisu pasale u apoteci, jer naši imaju širfe za ono kaj su imali ili imaju u apoteci, ne kažem da nisu ok, ali mi pod tom šifrom nismo našli ništ u apoteci.
    inače to je pomagalo izvan liste i tako treba se postaviti kad se traži, znači ne ko naočale za koje se odma dobi odobrenje, nego više ko ortopedske cipele ( mada je njihova šifra javna).

inače novi dođe oko 200 kn
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 28.12.2013. at 06:34

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

eozinofili su pokazatelji dal ima ili nema alergije ( ali velim može biti i negativan ispod granice, pa opet ako su Ige veliki onda se njih gleda), nije to marker za astmu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    eozinofili su pokazatelji dal ima ili nema alergije ( ali velim može biti i negativan ispod granice, pa opet ako su Ige veliki onda se njih gleda), nije to marker za astmu.
    Krivo.... odnosno djelomično netočno. Eozinofili (povišeni) su pokazatelj da li ima ili nema UPALE, bez obzira na uzrok. Uzrok može biti alergija, a ima i drugih uzroka.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to sam i rekla ali i da to nije pokazatelj dal neko ima astmu, ali atopiju definitivno

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Enivej povecani eozinofili( il alergija dokazana) plus bronhoopstrukcije=astma 99%

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Sto su to bronhoopstrukcije?

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

http://www.vodiczaroditelje.com.hr/a...astma-607.html
    http://zena.blic.rs/Zdravlje/9241/Bronhitis-Bez-panike
    http://www.virtualnigrad.com/Zvizdec...astme-63-14037

Evo na brzinu par linkova

Mislim da ces tu naci sve odgovore

Znaci opstruktivni bronhitis il astmatski kako se jos zove .
    Posljednje uređivanje od lunahor : 29.12.2013. at 07:50

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala puno na linkovima.
    J. nije nikada zvizdalo kod disanja, ona je uvijek imala problema s kasljanjem. Zanimljivo mi je kako u jednom linku spominju taj nocni kasalj koji se otprilike javlja izmedu 2 i 4 i tako je nama i bilo.
    Uglavnom kako je dobila ventolin stanje s kasljem se jako popravilo i ocistila se koza od dermatitisa, ali
    evo zadnjih par dana dermatitis se
    vraca i svaki dan je malo gori.
    Inace MM-u je ovih dana grozno. Astmaticar je i uz svoju redovitu terapiju i jos ventolin koji uzme i 5-6 puta dnevno nikako ne moze doci do punog zraka- ne znam kako drugacije da kazem. Preko blagdana je dobio temperaturu i upalu grla i to je jako pogorsalo astmu a i njemu inace strasno smeta ovo maglovito vrijeme.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tak je i kod nas. Obicno kad je astma u pogorsanju dermatitis miruje i obratno mislim da sam to negdje citala. Moje nikad nisu zvizdale , samo kasalj isto.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moji su znali i znaju jako zviždati

kod nas zna često bit kombinacija i dermatitisa i astme u isto doba i u jako stanju

nego lunahor nisam skužila da klinke imaju dermatitis? to je po cijelom tijelu ili samo segmentni?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 29.12.2013. at 11:40

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uglavnom ljeti ispod koljena a l. I po licu cesto, nos, obrazi i oko usta..

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vezano uz babyhaler rekla mi je dr. na Srebrnjaku da se kupuje, isto mi je rekla i pedijatrica, pa sam iskeširala 190 kn u ljekarni.

Inače, Z. je fala Bogu bolje, terapija je baš pogođena u sridu!

A sinu je isto teško ovih dana, baš često mora Ventolin uzimati.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa kad ne znaju. ak imas racun mozes traziti povrat ak ti se da zezat.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

ja sam ga kupovala u svibnju, isto su rekle da ne moze na doznaku.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa kad ne znaju. ak imas racun mozes traziti povrat ak ti se da zezat.
    Imam račun, naravno. A koji je onda postupak za povrat?

Nebih rekla da neznaju nego da neće (ili im se neda) pisati doznaku.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne ide na doznaku vec nesto drugacije se trazi. imas na temi vise i detaljno "roditelji koji za dijete trebaju babyhaler ".

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

je to je klasična doznaka ona ko za ortopedksa pomagala, u apoteci su blejali, ali je u Klaićevoj napisala doktorica papir, ali ne i šifru.
    i to je van nećega,

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jasno da je obična doznaka, samo do nje nemogu jer mi je nadležna osoba jednostavno neda.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a pitala si pedijatra?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

vidla sam da si pitala!!!

ma pola tih stvari oni nemaju pojma

ja svaki put kad nekaj trebam moram se dobro raspitati što i kako, jedanput me ženska pitala na Hzzo zakaj mi nekaj treba, pa to doktorica mora znati, a nama je već skoro godinu dana svako malo neka zamjena, pa ko dođe dođe, pola njih ni ne želi ništa ni tražit...
    i tako ja jedva izbavim nekaj kaj mi treba da krenem s klincem na put, kad dođem na odredište iswpalo da je uputnica sasvim krivo, sva sreća da su tam gdi smo išli bili susretljivi i jedanput sami ispravili, drugi put dali meni da nosim na ispravak jer i oni imaju samo neke ovlasti.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 31.12.2013. at 16:20

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja prvo sama sve procim, poskidam zakone pravilnice upute s ceziha i onda kad znam kaj i kakvu uputnicu trebam naoruzana sa svime to i trazim i samo vadim ak treba . Cesto i hzzo prvo pitam

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

al isto sam se skoro tak opekla kad nisam pitala nikog prije ništ, i dobila opet krivo.

u biti mi moramo znati bolje od doktora

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sad sam se sjetila da mi ni prije nekih 12 g. nisu na Srebrnjaku htjeli napisati doznaku za volumatic za sina. Isto me odmah sprašila dr. da se "to kupuje", baš kao i neki dan.

Meni uopće nije jasno zbog čega se to sakriva (činjenica što i kako se može nešto dobiti na teret HZZO-a)? Evo, moj dojam je da sakrivaju, da ne žele pisati (ono - kupi si ak ti treba), a ne da neznaju.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina jer i na onaj kompresorski imaju djeca pravo tj astmaticari a niko ne zeli napisat doznaku. Ko da iz njihovo dzepa ide

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •