Page 88 of 92 FirstFirst ... 38788687888990 ... LastLast
Results 4,351 to 4,400 of 4557

Thread: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

Sanja :)'s Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Draga, ovo ti je sve mokri šlajmasti kašalj.

To što ZVUČI suho, znači samo da se sluz nije odlijepila. I u takvim situacijama baš treba lupkati da se sluz odlijepi. Ne treba lupkati kad se radi o suhom podražajnom kašlju (recimo, kad se nagutaš dima pa te tjera na kašalj, ali nema sluzi u plućima).

Zato je sljez zakon jer on otapa sluz koja je skorena u plućima da je se lakše može iskašljati. Lupkati možeš uvijek u periodu kad ima naznaka mokrog kašlja u tom danu/tjednu. To rješava stvari. Ako pak sluz ostane "zabetonirana" u plućima, iako se ne čuje šlajm, kapacitet pluća je manji. Lupaj!

Ovo je kod starijeg slucaj

lunahor's Avatar

to nisam znala. thx.

Da vam se javim sa kontrole.
    I naravno d a se zahvalim svima na savjetima, podrsci.
    Decki su super!! Weeeee! Pluca su konacno cista!!! Ali su jos dobili lijekova. Mladi sirup i homeopatske tabl. Stariji jos ima slajma u usima, pa je dobio sprej, i sirup. Sad to sve skupa moraju piti 6dana. Rekla je da dodemo ako bi poceli kasljati. I taman cu oko 10.02 za Hrv. pa cu ih prekontrolirati i kod nasih doktora. Malo se bolje konzultirati sa dok.i vidjeti sto dalje ako se ponovo nademo u ovoj situaciji.

Peterlin's Avatar

Hvala puno

mitovski's Avatar

Nasa obrada kod dermatologa je gotova. Stigli su zadnji nalazi i dr je napisala mail da J. ne smije ljesnjak ni u tragovima jer je spec ige razred 4. i da se vidimo 13.02. na kontroli i za ostale nalaze.
    S obzirom da u toj bolnici imam prijateljicu lijecnicu zamolila sam je da pogleda ostale nalaze i zove me da mi kaze da joj je ukupni ige stravicno visok, eozinofili visoki i taj bris nosa na eozinofile.
    Da je reagirala i na kucnu prasinu ikikiriki i orah.
    E sad nama su ponovno poceli resp. problemi i ona kaze da J. ide prema astmi ili kronicnom bronhitisu ( ona nas je pregledala prije mj dana i dala ventolin).
    Nocas je opet imala napadaje kaslja 2 sata i dr kaze da trebamo obradu alergologa i to se odmah naruciti. E sad je meni neugodno jer dr dermatolog je rekla da cemo se dog na kontroli u 2 mj za alergologa da se ne narucujemo sad i glupo mi je mimo nje ici ali ona ne zna da imamo respiratornih problema.
    Zbrckala sam post. Uglavnom nr znam kud i sto dalje i kamo?

lunahor's Avatar

http://www.rdsusa.com/microchamber.html

swtiglo mi ovo iz amerike. super stvar. vrlo mali chamber , savrsen za skolsku torbu za to nam i sluzi. gle kako je mali, ko ventolin.

Dalm@'s Avatar

Može u suđericu.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by lunahor View Post
    http://www.rdsusa.com/microchamber.html

swtiglo mi ovo iz amerike. super stvar. vrlo mali chamber , savrsen za skolsku torbu za to nam i sluzi. gle kako je mali, ko ventolin.
    Svaka čast, ali objasni mi čemu služi, pa djeca su ti velika!!! Prosvijetli me, možda je igra u nečemu što ja ne znam.

Moj E. je po preporuci doktora s hitne ostavio babyhaler negdje s početkom škole i od tada udiše svoje ljekarije direktno iz pumpice, kao odrasli. To je pravi spas - išao je i na terensku nastavu i u glazbeni kamp bez ikakvih dodatnih naprava, samo s pumpicom u torbi za svaki slučaj. Ventolin mu nije trebao tak dugo da sam morala baciti praznu dozu.

Ja bas gledam,citam... Da kupim inhalator.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Nasa obrada kod dermatologa je gotova. Stigli su zadnji nalazi i dr je napisala mail da J. ne smije ljesnjak ni u tragovima jer je spec ige razred 4. i da se vidimo 13.02. na kontroli i za ostale nalaze.
    S obzirom da u toj bolnici imam prijateljicu lijecnicu zamolila sam je da pogleda ostale nalaze i zove me da mi kaze da joj je ukupni ige stravicno visok, eozinofili visoki i taj bris nosa na eozinofile.
    Da je reagirala i na kucnu prasinu ikikiriki i orah.
    E sad nama su ponovno poceli resp. problemi i ona kaze da J. ide prema astmi ili kronicnom bronhitisu ( ona nas je pregledala prije mj dana i dala ventolin).
    Nocas je opet imala napadaje kaslja 2 sata i dr kaze da trebamo obradu alergologa i to se odmah naruciti. E sad je meni neugodno jer dr dermatolog je rekla da cemo se dog na kontroli u 2 mj za alergologa da se ne narucujemo sad i glupo mi je mimo nje ici ali ona ne zna da imamo respiratornih problema.
    Zbrckala sam post. Uglavnom nr znam kud i sto dalje i kamo?
    ma nazovi ti alergologiju i naruči se kod njih na pregled, tak i tak buš dobila 2-3 mjesec. 4600143

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Svaka čast, ali objasni mi čemu služi, pa djeca su ti velika!!! Prosvijetli me, možda je igra u nečemu što ja ne znam.
    mislim da je štos u zadržavanju ustiju na pumpici, ovak lijek je zarobljen unutra i ne moraš misliti, nego lunahor kolko to dođe?

mitovski's Avatar

Ukupni Ige je 680
    Ljesnjak razred 4
    Kucna prasina razred 6
    Obje doktorice kazu da je ljesnjak jako visok i paziti a za ukupni ige i prasinu jedna kaze jaako visoko druga nista strasno
    Zanima me kako je ljesnjak i razred 4 jako a kucna prasina i razred 6 nista zabrinjavajuce. Imaju li drugacije ref vrijefnosti?

lunahor's Avatar

i za odrasle se preporuca uvijek upotreba chambera jer lijek uzet iz pumpice zavrsi u plucima u samo 20-30 posto sve ostalo u ustima na jeziku cime je nedjelotvoran naravno plus ostale nuspojave tipa gljivica itd.
    dakle preporuka je i da odrasli uvijek uzimaju pumpice preko chambera jer inace ni ne dode lijek do pluca jer malo tko ima tu koordinaciju da iste sekunde kad stisnes duboko udahnes. ovako je kao i s bebi halerom samo miči miči , lijek je u pumpici a ti polako udises u pluca. netreba ti koordinacija pokreta a lijek je isporucen u pluca a ne na jezik il grlo.
    kosta 8$ al je fora sto ga ne salju nek moras imat recept , mislim. ludi amerikanci, sve prodaju na slobodno a ovako nesto na recept. da ne povjerujes.

lunahor's Avatar

Što bi bolesnik s astmom trebao znati?

Astma je kronična upalna bolest dušnica, ili bronha, koje se, zbog upale, suzuju na različite nespecifične ili specifične podražaje. Nespecifični su podražaji virusne infekcije, onečišćenje zraka, hladni i suhi zrak, tjelesni napor koji izaziva veću potrebu za kisikom i radom disanja, a specifični su podražaji različiti alergeni (u osoba koje kao podlogu astme imaju alergiju). Upala je bezbolna, ali tendira napredovanju ako se ne suzbija. Dušnice se mogu suziti tako da se protok zraka smanji za 20-25 posto, ali da bolesnik još uvijek ne osjeća većih tegoba.
    Da nešto nije u redu, bolesnik shvaća tek kada osjeti stezanje ili sviranje u svojim grudima, zaduhu ili suhi napadajni kašalj. Takve epizode mogu biti kratkotrajne, od par sati do par dana, čak mogu proći same od sebe, a bolesnik može osjećati duga razdoblja mira, pa čak i pomisliti da mu nije ništa. Ako je dijagnoza astme pouzdana, postavljena i potvrđena od liječnika, treba voditi računa da je pridržavanje propisane terapije jako važno. Samo u dosta rijetkim slučajevima liječnik će prosuditi da bolesnik ima tzv. povremenu ili intermitentnu astmu, tj. takav blagi oblik u kojem su smetnje rijetke, npr. svega nekoliko puta godišnje, blage, i brzo prolaze same od sebe ili još brže uz uzimanje inhalacije Ventolina (salbutamol). U ovih bolesnika upala je slabog intenziteta, pretežito stacionarna, a ne progresivna, te se može donijeti takva procjena da je u terapiji dovoljno uzeti bronhodilatator (salbutamol) prema potrebi. U tom slučaju može se dogovoriti s bolesnikom da se osloni samo na uzimanje Ventolina po potrebi. Ventolin (salbutamol) se nalazi u obliku suspenzije stlačene s potisnim plinom u inhaleru (pumpici) i valja ga uzeti u dozi od 2-4 pojedinačnih potisaka, po mogućnosti preko komore za inhaliranje, npr. Volumatic-a, Babyhaler-a, Aerochamber-a, uz prethodno obavezno dobro protresanje pumpice kako bi se supsenzija i potisni plin dobro izmiješali.
    Najčešći upala ipak napreduje, pri čemu, ali, bolesnik i ne mora imati neprekidne smetnje, već one nadolaze s vremena na vrijeme uz određene, već spomenute podražaje. Učestalije smetnje, nepotpuni odgovor na Ventolin, smetnje u naporu, kašalj ili otežano disanje pred jutarnje sate, te loša spirometrija, svaki pojedinačno, a osobito u kombinaciji, ukazuju da pred sobom imamo tzv. perzistentnu ili trajnu astmu, koja zahtijeva trajnu protuupalnu terapiju.
    Osnova protuupalne terapije su inhalacijski kortikosteroidi: beklometazon, budesonid, flutikazon, ciklesonid, i dr. Od peroralnih lijekova suvremenu alternativu, iako manje potentnu, pruža montelukast. Potonji se ipak češće daje kao nadopuna inhalacijskim kortikosteroidima, nego kao monoterapija.
    Odbacivanje ili zanemarivanje protuupalne terapije, bez obzira s kojim izgovorom, vodi u lošu kontrolu astme i silno povisuje rizik pogoršanja, od kojih neka mogu biti nagla i opasna po život. Najčešći su izgovori da se pacijent osjeća dobro, da će radije trpiti malo simptoma, koje ionako stavi pod kontrolu salbutamolom (Ventolin), nego se "trovati" kortikosteroidima, i sl. To su vrlo opasne teze koje dolaze iz svijeta neinformiranosti, ignorancije ili tzv. besplatnih savjeta raznih neovlaštenih skrbnika za tuđe zdravlje koji imaju neobjašnjivu, najčešće nesvjesnu potrebu nekom škoditi, misleći da empatija i prijateljska riječ mogu zamijeniti inhalacijski kortikosteroid. Astma nije nikakva psihogena bolest. Čak, štoviše, makar i postoje bolesnici koji imaju osjećaj jačih tegoba kod psihogenih podražaja, a što je inače slučaj skoro sa svim kroničnim bolestima, postoje i oni koji razmjerno slabo predosjećaju pogoršanje sve dok ono ne postane kritično.
    Astma se može pogoršati naglo, i u roku od nekoliko minuta dovesti do teškog dišnog zatajenja, pa i smrti. Najčešće je riječ o neredovitom, slabom ili nikakvom uzimanju protuupalne terapije, što ne odražava ništa drugo nego nepoznavanje prirode bolesti, ili negativizam prema stvarnosti. Osobito su u riziku oni bolesnici koji imaju razmjerno duge faze mira, prestanu uzimati protuupalnu terapiju, i onda, u jednom času dožive masivnu ekspoziciju alergenu i pri tome reagiraju teškom bronhoopstrukckijom – suženjem bronha i lučenjem guste bistre sluzi koja može ugušiti bolesnika bez izgleda da mu se efikasno pomogne. Takvi su slučajevi opisani kod intenzivnih peludnih aktivnosti u proljeće ili jesen, ili nagloj većoj količini prašine (grinja). Takav je događaj krajnje izuzetan ukoliko pacijent makar malo pazi da kontinuirano uzima protuupalnu terapiju. U nekim slučajevima bolesnik ne osjeća postupno pogoršavanje, a inače zanemaruje protuupalno liječenje, i u jednom se času nađe onkraj točke u kojoj je svakom, pa i njemu samom jasno da mu je jako loše. Naravno da je u takvim situacijama prva mjera davanje inhalacije Ventolina (salbutamol). Međutim, tešku grešku predstavlja oslanjanje na više-manje stalnu intervenciju tim lijekom uz zanemarivanje protuupalne terapije, jer je to otvoreni poziv u pogoršanje iz kojega je pacijenta teško spašavati. Protuupalnom se terapijom suzbija upala, onemogućuju nagla pogoršanja i smanjuje, pa čak i eliminira potreba za Ventolinom. Ventolin u velikim dozama, koje su u pravilu potrebne kod astamtskog napada, ima obligatne i vidljive nsupojave na kardiovaskularnom sustavu: ubrzanje rada srca i lupanja srce te pad krvnog tlaka, što u kombinaciji s nedostatkom kisika zbog dišnog problema može smrtno završiti.
    Jedna od češćih zabluda bolesnika s astmom jest da, ako više nije dijete, inhalacijske lijekove iz pumpica ne treba uzimati uz pomoć komore ili pomagala za udisanje. Izravno inhaliranje stlačenih lijekova iz pumpica vrlo je neefikasno liječenje, jer samo neznati dio, najviše 10 posto, konačno uđe u pluća. Ostali dio lijeka zabije se u usta i ždrijelo, a s tog mjesta može prouzročiti više nuspojava, nego koristi.
    Zato treba jako dobro voditi računa o tome da se inhalacijski kortikosteroidi i osobito Ventolin (salbutamol) inhaliraju pravilno uz pomoć komore za inhaliranje. Noviji oblici nekih inhalacijskih kortikosteroida su stlačene otopine, a ne suspenzije, s nižim potisnim tlakovima, i vješto educirani bolesnik može ih inhalirati izravno (npr. ciklesonid), ili dolaze u novim napravama koje prate pacijentov udah i same se aktiviraju kod usisne sile koju stvara bolesnikov udah ("stari" beklometazon "u novom ruhu"). Neki inhalacijski kortikosteroidi dolaze u obliku praška za inhaliranje u tzv. diskusima ili drugim napravama, npr. turbuhaleru.
    S obzirom da Ventolin dolazi jedino u obliku stlačene suspenzije u pumpici, ili kao otopina za inhalaciju na električni inhalator, bitno je naglasiti da, osobito uastmatskom napadu, nema velike koristi od paničnog pritiskanja pumpice Ventolina u usta bolesnika, jer on jedva diše, a nema niti koncentracije, niti vremena, niti snage da sinkronizira potisak na pumpicu s vlastitim udahom. Zato je od izuzetne važnosti naglasiti nuždu da se Ventolin uzme preko komore za inhaliranje, ili, ako za to postoje mogućnosti i dovoljno vremena, na električni inhalator.

Zadnja izmjena: 28.10.2013.
    Last edited by lunahor; 22.01.2014 at 16:28.

lunahor's Avatar

autor je dr richter .
    dakle jos sam puno irekla. 10 posto zavrsi u plucima. tako je i u stranoj literaturi. svud ces to naci po netu. veliko ne direktnom uzimanju iz pumpice. pogotovo ventolinakoji je tako vazan. steta sto su lijecnici tako needucirani pa to ne upozoravaju vec suprotno daju totalno krive informacije pacijentima. a covjek moze i umrijeti .

vitika's Avatar

ja sam isto sinu maknula babyhaler premapreporuci doktora. a sad vidim da sam u krivu. vratit cu mu nazad. jednom mi se pozalio da nije dobro udahnuo i da mu je flixotide spricnuo u grlo i da ga to pecka (mozebit da mu je grlo bilo malo upaljeno). da mi je sad jos negdje nabavit taj mali inhaler. nezgodno je kad ide am na putovanje s babyhalerom. to moze i puknuti jer je veliko i nezgrapno za spakirati.

jelena.O's Avatar

Ukupni Ige je 680
    Ljesnjak razred 4
    Kucna prasina razred 6
    Obje doktorice kazu da je ljesnjak jako visok i paziti a za ukupni ige i prasinu jedna kaze jaako visoko druga nista strasno
    Zanima me kako je ljesnjak i razred 4 jako a kucna prasina i razred 6 nista zabrinjavajuce. Imaju li drugacije ref vrijefnosti?
    inače se uvijek lakše riješiti onoga što je u hrani, ukineš toi znaš da si ponekad miran, nakon nekog vremena se stavi se na svoje mjesto. Vanjske alergije su nekaj drugo, trebalo bi u tvom slučaju malo više paziti na prašinu, sad kolko teško je reć, jel se njih ne može baš rješiti da ih nema,

lunahor's Avatar

obavezno vratite. ima i slicnih. http://www.ebay.com/itm/Clement-Clar...item2ecab9a330 kupila bi ovaj da nisam uspjela ovaj mali naruciti.
    meni je moj dr buljevic davno rekao sto veci chamber to bolje, i doma koristimo babyhaler ili aerochamber i to s maskom jer sam skuzila da mi na nos disu , pa u biti ne udahnu kako treba, najbolja je maska u biti pa tu nema izvrdavanja
    a ovaj mali imamo za skolsku torbu .

lunahor's Avatar

http://www.natlallergy.com/prod/1197...ml#ProductTabs probajte ih kontaktirat mozda bi i poslali bez recepta u drugu drzavu ja nisam ni probala tako vec sam isla prek frendove sestre.

http://www.ebay.com/itm/AeroChamber-...item2572e2b3e2 ovaj koristimo za doma.i taj mi je super.
    Last edited by lunahor; 22.01.2014 at 16:55.

vitika's Avatar

http://www.natlallergy.com/prod/1197...ml#ProductTabs probajte ih kontaktirat mozda bi i poslali bez recepta u drugu drzavu ja nisam ni probala tako vec sam isla prek frendove sestre.

http://www.ebay.com/itm/AeroChamber-...item2572e2b3e2 ovaj koristimo za doma.i taj mi je super.
    hvala puno za korisne savjete. doma vracamo babyhaler, a za ovaj mali cu se probat raspitat da ga nabavimo negdje.

lunahor's Avatar

cak mi je dr buljevic rekao da je bolji babyhaler za stalno nego aerochamber a najbolji volumatic, al velim meni cure znaju na nos disat pa nikad nisam ziher jel dobro il ne pa radi je dam na masku aerochamber. ima tih malih prek e baya. http://www.asthma.org.uk/knowledge-b...icines-spacers

lunahor's Avatar

mene je doslo ukupno dva komada 160 kn sa postarinom, dva komada plus postarina. jedan je oko 9 dolara, i toliko me postarina dossla. neko me pitao.imam i aerochamber bez maske al njega pak posebno mrze i nikako za skolu ga nisu htjele jer on svira ako prebrzo udahnes, pa mi disu na nos. ovaj ne svira.
    Last edited by lunahor; 22.01.2014 at 17:45.

vitika's Avatar

mene je doslo ukupno dva komada 160 kn sa postarinom, dva komada plus postarina. jedan je oko 9 dolara, i toliko me postarina dossla. neko me pitao.imam i aerochamber bez maske al njega pak posebno mrze i nikako za skolu ga nisu htjele jer on svira ako prebrzo udahnes, pa mi disu na nos. ovaj ne svira.
    to je super cijena. vidim da je inace na ebayu dosta skuplje. mi doma imamo jedan babyhaler i jedan aerochamber (zuti 1-5 godina pise na njemu). ali cini mi se da moj sin moze jos uvijek disati preko aerochamber-a. ta sprava je ipak manja (za put recimo) od babyhalera. tako da cemo se posluziti njime jos neko vrijeme.
    da li postoji nesto slicno za pacijente koji koriste diskus? moja curka koristi seredite pa me zanima. iako mi njezino udisanje od prvog dana izgleda ok i nije potrebna sinhronizacija pokreta stiskanja spreja i udaha sto je malo zeznuto.

Dalm@'s Avatar

ludi amerikanci, sve prodaju na slobodno a ovako nesto na recept. da ne povjerujes.
    Nisu ludi, to je zbog zloupotreba.
    Kojekakvih inhalacija koječega se "pacijenti" sjete.
    Last edited by Dalm@; 22.01.2014 at 19:22.

mitovski's Avatar

Dobili smo preporuku da se narucimo u Klaicevoj kod alergologa i nisam tocno zapamtila ime Pavic, Pavlic? Zna netko?

ina33's Avatar

Dobili smo preporuku da se narucimo u Klaicevoj kod alergologa i nisam tocno zapamtila ime Pavic, Pavlic? Zna netko?
    Dr. Pavić, on je prije bio na Srebrenjaku i bio je naš pulmolog-alergolog, meni je on bio vrlo OK. Sretno !

jelena.O's Avatar

a nije li to ženska, samo pitam, jel se sjećam samo jednog muškog dole a on je bio i reamatolog.
    Mi smo kod Jureković ( nije mi dostojna zamjena Tamare Voskresenski)

jelena.O's Avatar

mitovski tebi možda informacija vidla sam da Tamara Voskresenski ima ( nadam se pedijatrijsku) ordinaciju u Runjaninovoj, ako ti nije predaleko možda da pitaš dal prima pacijente.

mitovski's Avatar

Jelena.o super, pitati cu.
    Pavic je kazu pun i ne zna se do kada, naruceni kod Cepin...ima tko kavu info o njoj?

lunahor's Avatar

Za diskus ti ne treba, samo za sprejeve. I moje koriste seretide. Ali seretide je sprej??

mitovski's Avatar

Gdje je onaj smajlic sto skace? Odmah sam zvala Voskresenski i pitala me zasto se zelimo preseliti i sto je J., napomenula je da je alergolog i da ce ju uzeti.
    Ajme pao mi je kamen s ledja!

jelena.O's Avatar

e baš mi je drago, kak radi ujutro pa popodne?
    Last edited by jelena.O; 23.01.2014 at 12:52.

mitovski's Avatar

Neparne ujutro, parne popodne.

lunahor's Avatar

Pa sta nije voskresenski otisla u neki dom zdravlja u obiteljsku medicinu ?

jelena.O's Avatar

očito je otišla u pedijatrijsku medicinu, runjaninova je dom zdravlja kod studenskog centra.

mitovski sad ćeš valjda bit na konju što se tiče male.

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    a nije li to ženska, samo pitam, jel se sjećam samo jednog muškog dole a on je bio i reamatolog.
    Mi smo kod Jureković ( nije mi dostojna zamjena Tamare Voskresenski)
    Muški je, Pavić mu je prezime (po sjećanju govorim), a na Srebrenjaku je bio 2010 kad je moja mala imala problema, on ju je vodio hospitaliziranu, to je mlađi dr. (ne sad turbo mlad, onako... najbolje godine)... i kad smo se trebali naručiti za neku x-tu kontrolu su mi rekli da je otišao u Klaićevu, perviše je podudarnosti. Muški reumatolog je dr. Hajraček, na njega misliš, stariji dr?

Voskresenski je odlična, super, mitovski!
    Last edited by ina33; 23.01.2014 at 13:26.

mitovski's Avatar

Pavic je muski.
    Voskresenski je bila jako ljubazna na telefon. Pitala me zasto se zelim premjestiti i koje probleme dijete ima. Kad je cula odmah je pristala uzeti nas.
    Od nase pedijatrice nikada nisam cula dobar dan i mjesecima sam je molila uputnicu za alergologa dok je ona tvrdila da to nema nikakve veze s alergijom. Pristup nikakav. J. je dosta bolezljiva i nazalost cesto smo bili kod nje i nije joj ime upamtila, nije ni pokusavala.

Jurana's Avatar

Ukupni Ige je 680
    Ljesnjak razred 4
    Kucna prasina razred 6
    Mogu ti samo reći da je mom malom reakcija na kućnu prašinu razreda 0 (ukupni IgE 390) pa je doktorica rekla da je alergičan na prašinu i da je to uzrok astme. Ne razumijem kako razred 6 može biti ništa strašno

mitovski's Avatar

Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Mogu ti samo reći da je mom malom reakcija na kućnu prašinu razreda 0 (ukupni IgE 390) pa je doktorica rekla da je alergičan na prašinu i da je to uzrok astme. Ne razumijem kako razred 6 može biti ništa strašno
    Pa ne razumijem ni ja. Znam da je razred 6 najvisi. Znam da se ona gusi od kaslja i pretpostavljam da ju ocito smeta prasina ali ne znam kako da se borim protiv toga.

Jurana's Avatar

Pa ne razumijem ni ja. Znam da je razred 6 najvisi. Znam da se ona gusi od kaslja i pretpostavljam da ju ocito smeta prasina ali ne znam kako da se borim protiv toga.
    Vjerojatno ćete dobiti kortikosteroide i onda će biti puno lakše.

lunahor's Avatar

Likvidirat tepihe zavjese kupit zastite za madrace , plisance itd..

vitika's Avatar

Za diskus ti ne treba, samo za sprejeve. I moje koriste seretide. Ali seretide je sprej??
    moja koristi seretide diskus 100. taj nije u spreju kao ventolin i flixotide.

lunahor's Avatar

Pa koliko je stara da je dobila diskus i gdje kod kojeg dr? Kak ti se to cini jel tobide? Moje su na seretide 502x2.

vitika's Avatar

Pa koliko je stara da je dobila diskus i gdje kod kojeg dr? Kak ti se to cini jel tobide? Moje su na seretide 502x2.
    sad ce imati 11 godina, seretide (1x1) je dobila prije skoro dvije godine. do tada je bila na flixotide 125, ali je usred peludne cvatnje na brezu (to joj najjace smeta) imala stano napade kaslja i dr ju je stavila na seretide 100. od onda nije ni zakasljala u sezoni cvatnje. ljecimo se na srebrnajku kod dr turkalj.

lunahor's Avatar

To je ista doza bas gledam na kojoj su i moje , moje uzimaju 2 udaha sto je 50/100 ujutro i navecer. U biti isto samo drugo pakovanje. A jel joj ide kroz taj diskus ? Jel tesko naucit?

vitika's Avatar

sorry, krivo sam ti napisala. uzima ga 2x1 jer je dr rekla da on drzi samo 12 sati pa nema smisla uzimat manje od 2x dnevno. pretpostavljam da taj bronhodilatator unutra ne drzi vise od 12 sati.
    ona se jako lako naucila na to. imas kao neku malu polugu koju aktiviras i na taj nacin se prah dovede u pripravu nekakvu na izlazu i onda stavi to na usta i udahne i zadrzi dah. ono sto mi je super sto na tom sidku ima brojac doza pa uvijek znas gdje si i koliko jos imas. s flixotide.om uvijek moram racunati kad smo krenuli pa koliko jos imamo.
    evo tu je filmic kako se uzima http://www.youtube.com/watch?v=PJNowG6_CZo

lunahor's Avatar

Seretide 50 inhaler isto ima brojac, meni je to isto odlicno a flixotide nam isto nis ne drzi.. Odmah kaslju ko i kad nisu na nicem. A dr buljevic mi je rekao da je bolje bit na seretidu neg flixu jer prima manje kortikosteroida.

lunahor's Avatar

Jel ima nadoplate ?

lunahor's Avatar

Cini se ok. Steta sto ventolina nema u diskusu.

Page 88 of 92 FirstFirst ... 38788687888990 ... LastLast