meni je doktor reko da je bolje na haler, jer na inhalator većina toga ostaje u ustima,pa još ak im je dosadno dok to rade, zabulje se u crtić i ne dišu nikak
meni je doktor reko da je bolje na haler, jer na inhalator većina toga ostaje u ustima,pa još ak im je dosadno dok to rade, zabulje se u crtić i ne dišu nikak
Ne znam :/ Evo sad su malenu prebacili na 3*1 potisak na haler.
stvarno sam skužila tvojem detetu su davali 2 potiska jedno za drugim, tek sad mojoj klinki s skoro 7 godina su to davali, veli doktor pa velika je .
jel su dali i flixotide uz to???
Posljednje uređivanje od jelena.O : 07.01.2013. at 15:13
Ne ne, ona je dobila tri puta dnevno po jedan potisak. Inace jena terapiji flixotideom po potisak ujutro i navecer i melarth granule navecer.
A stariji sin koji ce sada 5godina je imao dva dana po dva potiska ventolina svaka 4 sata, kasnije svakih 6 pa se smanjilo. Imao je jaku opstrukciju. On ima alergijsku astmu (grinje) i na terapiji je 2*2 potiska flixotideom.
Ne znam ni sama a nitko mi od liječnika ne govori - moja L. je ljetos u sklopu pretraga za AD dobila dijagnozu dosta visokog stupnja alergije na grinje. Grinje (nadam se) držimo pod kontrolom, ali dogodilo nam se par puta da uslijed neke glupe virozice njoj se u roku par sati od zaspivanja odjednom stisne grlo i teško diše, kao da se zrak jedva probija. To nam se dogodilo evo i prije 4 dana (sada je na Flixotideu). Prvi put smo izbezumljeni jurili na hitnu, sada smo uspjeli bez hitne parenjem - to su joj i na hitnoj radili, kada je zaspala uključila sam i kuhalo u njihovoj sobi i mlatila njime po zraku, nisam više znala što bih. Nemam pojma je li takva reakcija na virozu povezana s alergijom?? Dr. ju je sutradan pregledala i rekla da je grlo čisto, pluća isto, nije joj dala ništa osim Flixotide. Mene zanima što raditi ako se to ponovi jer rekla je da Ventolin ne pomaže u tom slučaju i da koristimo Flixotide ali da ni on ne pomaže odmah već nakon par dana.Kakvo priručno sredstvo nabaviti za nedajbože?
I još nešto. Oboje mi još kašlju, najviše po noći. Isprobala sam masu priručnih sredstava i sjetila se da sam ja davno pročitala kako kašalj ublaži da se stavi malo soli na jezik. Ja sam imala velike problema s nadražujućim kašljem čim uđem u zagušljivu prostoriju (pogotovo u školi) pa sam uvijek u džepu nosila sol. Sada sam se toga sjetila i išla malo prekopati jesu li to samo bapske priče i našla na više mjesta:
Drugo važno pitanje kod asmatičara je unos soli u organizam. Kod nekih ljudi može doći do nedostatka soli u tijelu što može izazvati artritičke bolove, isto kao kod nedostatka vode. Nedostatak soli je glavni faktor koji pridonosi napadima astme. Sol je prirodni histaminik, i ljudi koji boluju od alergija trebali bi povećati unos soli kako bi spriječili suvišno stvaranje histamina.Voda u plućima je potrebna kako bi održavala prolaze za zrak vlažnima i spriječila njihovo isušivanje dok zrak ulazi i izlazi. Kod dehidracije dolazi do lučenja sluzi koja štiti zračne prolaze od isušivanja. U početnoj fazi fazi astme, sluz se luči radi zaštite tkiva. U određenom trenutku, velika količina sluzi zatvori kanale i onemogući normalan prolaz zraka. Natrij je prirodno otapalo sluzi i u normalnim okolnostima luči se da bi sluz učinio podatnom.
To je razlog zbog kojeg osjetimo da je sluz slana kada ju osjetimo na jeziku. Sol je potrebna za otapanje sluzi u plućima i njeno odražavanje u tekućem stanju i njeno lakše izbacivanje iz dišnih kanala. Kod dehidracije dolazi do istovremenog pokretanja mehanizma za štednju soli. Dio tog mehanizma je i prestanak stvaranja sluzi, kako se putem nje ne bi gubila sol. Tijelo se mora osigurati da će sol i voda biti dostupni, prije nego što se bronhi prestanu stezati i sluz postane dovoljno rijetka da se može izbaciti.Ovo mi je izazvalo upitnik nad glavom jer smo radili i pretragu kloridi u znoju da se vidi jesu li povišeni, a na kraju - oni ispod donje granice normale! Sjetila sam se svoje curice koja me ljetos znala sa soljenkom u ruci moliti može li malo istresti na ruku i liznuti a ja joj to kategorički odbijala jer sam si nekako utuvila u glavu da je sol nešto grozno.Prstohvat soli na jeziku nakon uzimanja vode zavarat će mozak koji će pomisliti da je velika količina soli došla u tijelo. Nakon toga će mozak početi opuštati bronhiole.
Kad krene kasalj s gusenjem nama su spas Rectodelt cepici, al jaki su pa koristimo trecinu/polovicu.
Nekoliko puta su nas postedili trcanja na hitnu na Srebrnjak.
Prema dr R djeluju nakon sat vremena, nama u praksi mozda malo i prije pa ne treba cekat zadnji trenutak.
Za situaciju larinigitisa kad lavez ne prestaje..
bubica išla sam gledat ovo tvoje čudo, jel ti to dobiješ ( jer u jednom piše da je na recept) ili kupiš ( kak piše u drugom), vidim da je toi čisti kortikosteroid ko i Pulmicol
Na recept, prije se kupovalo.
evo cure i moje iskustvo s malim.moj Gabi je rođen kao visokorizično dijete,oživljavan,proveo na respiratoru 7 dana,ostatak 4 i pol mjeseca ovisan o kisiku.dijagnoze kronična plućna bolest,bronhopulmonalna displazija.nakon izlaska iz bolnice uslijedili su stalni napadi bronhitisa i bili smo većinu vremena na srebrnjaku na hospitalizacijama.sada nakon 4 godine imamo terapiju flixotidom,kojeg sama ukidam i uvodim i terapiju ventolinom po potrebi.imamo i inhalator i haler i moram reći da nam je bolje s halerom davati ventolin.inhalator koristimo samo za malo fiziološke na maskicu,eto tek toliko da malo navlažimo i olakšamo vadenje sekreta iz nosa s aspiratorom.mi znamo imat jako velike napade kaslja,osobito preko noći,pa uopće ne grijemo sobu u kojoj spavamo,ni pod ovim velikim minusima i nama je bolje.kad krenu napadi dajem ventolin na haler i nakon toga odmah vadenje iz nosa,bitno nam je rjesavat taj sekret odmah da ne prede u gore.kontroliramo se kod pulmologa dr.ćaleta na rebru i jako smo zadovoljni.makar on misli da se radi o nekoj alergiji ali testovi nis ne pokazuju.
neovisno o godinama? na preporuku specijaliste, ili običnog doktora?
Nisam čitala sve (tj. je li vas neki alergolog hendla - jeste li pacijenti Srebrenjaka, Rebra ili Klaićeve - ako niste, možda bi bilo dobro da budete), ali evo brzinski odgovora - sva profilaksa (znači, zašitna terapija - ubično flixotide ili singulair ili seretide) mora se uzimati stalno, znači to većina alergičara-astmatičara uzima stalno, i kad simptoma nema. Ta terapija djeluje tek nakon 14 dana od uzimanja (optrilike) i treba je redovito uzimati onako kako je liječnik prepisao. Znači, to nije "zamišljeno" tipa djeca imaju simptome i da se onda tek uvodi. Na tome bi trebali biti onoliko i onako kako je propisao dr. alergolog - uobičajeno je recimo od rujna do lipnja, pa pauza samo preko ljeta, a neko je samo u zimskim mjesecima (lakši slučajevi), tipa valjda studeni - travanj kad haraju infekti - a neko je vjerojatno i stalno, ovisno o težini simptoma / bolesti. Normalno ti je da se simptomi pogoršavaju sa svakom virozom - po tome se i alergičar/astmatičar često i skuži - jer na svaki infekt ide plućna-bronho komplikacija. Lijek za stani-pani je uglavnom ventolin, ali to sve detaljno treba pitati liječnika da vam objasni kako i koliko (ne bi se za ventolinom trebalo prečesto posezat, ako je često u nekom roku, onda doktor pojačava osnovnu zaštitnu terapiju (tu "profilaksu").
Posljednje uređivanje od ina33 : 08.01.2013. at 13:19
Naime, ventolin nije baš poštedan za srce (ako dobro kužim, tu leži najveća opasnost), zato treba biti stalno na ovim malim dozama inhalacijskih kortića (flixotide) ili na singulairu. Mislim da se može koristiti maksimalno par dana, najviše moguće 4x2 potiska dnevno, ali sve to mora vaš liječnik reći. Ako ventolin ne pomaže, ima i dalje - a to su kortikosteroidne injekcije ili tbl - ali to uglavnom daju kad je dijete hospitalizirano ili blizu hospitalizacije. Ventolin (sprej) za po doma te djetetov liječnik mora educirati kako i kad koristiti - praksom se stiče iskustvo, i uvijek ponovno pitati dr. kad nisi sigurna (jer teško je doma sam prepoznat opstrukciju, barem je meni bilo teško i još sam nesigurna, a teče 3. godina iskustva s recidivirajućim bronhoopstrukcijama/astmom).
Dakle, ono što je važno shvatiti je da su alergičari/astmatičari, zbog stalno upaljenjih dišnih putova uslijed arlergije/astme, skloniji respiratornim infektima ili njihovim komplikacijama - zato nije "čudno" da se opstrukcije događaju uslijed infekata (jer se, zapravo, infekti lijepe na takvu djecu jer im se tijelo ne može otrhvati nečemu što bi tipa njego vrtićki "nealergični/astmatični" kolega ono - ne bi ni trepnuo, nikakvog simtpoma ne bi ima). Dakle, ako sam dobro skužila, uglavnom se infekti i alergijske reakcije čak i tako prate (barem u zimsko-proljetnom periodu infekata), osim ako dijete nije dokazani alergičar na tipa proljetne inhalacijske alergene - tad valjda idee češće samo alergijska/astmatska reakcija, bez infekta (jer je razdoblje infekata uglavnom studeni-travanj, pogotovo za djecu koja pohađaju kolektiv). Tipično je i to da je kašalj jači noću...
LIMA pulmicort je zakon, ja to stalno ponavljam, već valjda i ptičice na grani pjevaju,
a sada ide i na recept.
čim prošmrca, tri dana se inhaliramo i izbjegnemo ta gušenja.
Mi na preporuku specijaliste, mislim da se nece nijedan pedijatar usudit propisati takve strucne i jake lijekove.
stručne lijekove
malo glup izraz..
hej curke, molim pomoć iskusnijih.
cura ima 3,3 godine, neki dan počela je malo kašljucati (produktivno). pa po noći, tada mi se činilo nekako suho... iz nosa ništa ne curi, ali kašljuca. onda se jučer ujutro pojavila temperatura: u guzi - 39.2 i cijelo popodne i danas ujutro ne prelazi 38. kašlje, (kako ne znam ni sama, čini se produktivno, ali nekako onako zvoni).
Nekad mi je jako teško objasniti kakav je to sada kašalj.Prekjučer je povratila, bilo je dosta sluzi i nadala sam se, e ok sad je to gotovo, kad ono ujutro temperatura! Sada se evo isto zakašljala kada je legla spavati i povratila!.
Ja sam joj samoinicijativno prvo dala Prospan, a jučer i Fluimukan i sjekla luk pored krevetića.
Danas smo ju odveli dr. - početak bronhitisa!
Iznenadili smo se, jer ju za malo nismo vodili - činila mi se kao neka viroza.... ali me bunila ta temperatura.... pa reko idemo da ju poslušaju.
E sada: Kako to sve olakšati i ubrzati proces ozdravljenja?
1. prostor u kojem spava: ovlažen ručnikom preko radijatora ili bolje ovlaživač ili nikako ručnik? ja mjerim vlažnost u sobi i ona je nekih 50-60% i treba li uopće pojačavati?
2. da li ju izvoditi van. vanjske temperature su za sada iznad nule, ali u ovoj našoj kotlini često ima magle?
3. dobila je atb, cefiksim, da li davati još i prospan ili fluimukan, ili neki s medom apipol, apibronhal?
4. ono mazanje na prsa, jel to pomaže da ne kašlje po noći?
5. hoće ona sada neko vrijeme biti osjetljiva na bronhitis? da ju nakon popijenog atb ostavim još malo van vrtića?
6. čija djeca idu u vrtić: jel sad u 1. i 2. mjesecu ima više viroza i toga nego u 11. i 12. mjesecu!
eto - nadam se da vas nisam puno izgnjavila. ali naš prvi bronhitis, prvo dijete, drugo u trbuhu, pa mi treba savjet...
Dajte bilo kakav odgovor, ne mora biti ono baš sad sve što sam ja nabrojala, ako je problem!
Hvala curke!![]()
e da, još nešto
da li se može pretpostaviti šta bi bilo da ju nismo odveli i da nije dobila atb? jel ta neka bezvezna temp oko 38 znak da je nešto plućno? to ono što moja mama kaže plućna temp., najgora temp. i to?
jel to lako prelazi u upalu pluća?
barbie,kazes da je jucer povracala sekret i da ti svira,zvoni,kako god,znak da je puna slajma.trebala bi joj to izvadit iz nosa.mi to radimo s nosnim aspiratorom koji ide na usisavac,imas u svakoj ljekarni za kupit.to je stvarno nesto bez cega ja sa cetverogodisnjakom koji ima ceste bronhitise i curicom od godinu dana nebi mogla.mi kada nam krene taj produktivni kasalj odmah krecemo s vadenjem iz nosa i po deset puta na dan i tako izbjegnemo i temp i antibiotike.sto se tice one masti za prsa,odlicna stvar.Mi po noci ne grjemo sobu u kojoj spavamo jer ne podnosimo zagusljivo i suho.zato komotno i mozete van u setnju zabundani.
Nisam čitala sve a ni detaljno, samo bih se htjela osvrnuti na Ventolin. On je u mnogim zemljama zabranjen jer oštećuje srce, navodno samo rješava simptomene i uzrok. Koristila sam ga veći dio života (20 god. sigurno, najprije je bio u tableticama, poslije se pojavio spasonosni inhalator) i kad sam ga otišla kao djevojka kupiti u ljekarnu za vrijeme boravka u Austriji, ljekarnice su se okupile i nisu mogle doći k sebi da mi to konzumiramo, pogotovo djeca. Onda su mi otkrile Symbicort, što mi dr najprije nije htjela dati (skuplji je za HZZO tada bar bio), negirala je da postoji, a kad sam došla do njega učinak je bio isti, samo eto, kao bolja, ne štetljivija opcija.
vidis,niko ti od doktora nece preporucit nista osim ventolina,ja sam osobno trazila nesto jer je mom sinu izazivao tahikardiju,ali pulmolozi tvrde da je to normalno.pokusavam ga izbjegavat,samo u nuznim situacijama.
Dugo sam se natezala s doktoricom da mi da recept. Njima je to valjda skuplji lijek i treba na njemu inzistirati. Nakon godina Ventolina znalo me poslije napada i inhalacije stezat u grudnom košu.
Posljednje uređivanje od palčica : 09.01.2013. at 21:01
jedino tako i mozes dobit nesto sto njima ne odgovara.Da budes uporan i dosadan.strasno
Evo me, dakle, završili smo na sumamedu, atipična upala pluća.
Oboje su izgleda pokupili istu virozu, njemu prošlo za 3 dana, još malo šmrcka i kašlje, ona 6 dana s temperaturom preko 38, danas je povraćala šlajm.
Flixotide nam je pedijatrica rekla da koristimo dok ne stane kašalj. Tako je bilo i prošli put kod laringitisa, nije nam rekla da ga stalno koristimo, L. je alergična na grinje pa maksimalno sprječavamo dodir i alergenom.
Čistimo nos, iako sam skužila da kod viroza kod sina krene sa začepljenim nosom, odmah rješavam taj nos, spusti se još eventualno do grla, malo kašlje i to je to, dok kod curice uopće nema začepljenog nosa, odmah se spušta dolje. Prošmrcala je tek 3. dan.
Barbie, imala je identične simptome kao tvoja. Sada sam u ponovnom čitanju skužila da si i ti iz SB, možda je neka viroza kod nas? Što se tiče izlazaka "na svježi zrak" (baš smo se MM i ja danas smijali -crni humor) i ja sam se to pitala a onda vidim na TV-u koncentraciju sumpora u Brodu![]()
brzo vam ozdravljenje.
e, da u Brodu je to stvarno koma - šta je svježi zrak? sa kombinacijom sumpora i benzena ?"! jooooj za poludit!
ma da, i kod nas je to problem, što se njoj odmah spušta niz ždrijelo! do sada joj se nije nikada zakompliciralo! špricam joj fiziološkom i usisavam arrianom, al jedva se dogovorimo da joj jednom špricnem u svaku nosnicu - pa to je ništa za dobro natapljanje i izvlačenje toga sekreta!
dr. je odmah pitala jel ide u vrtić? kaže to je pokupila sigurno tamo. pa je valjda neka viroza.
najbolje je u jednu nosnicu stavit aspirator a u drugu istovremeno spricat fiziolosku,onda bas sve ide van.
Bila sam bolesna, pa evo me tek sad.
Uvijek kasnim.
Mi smo na flixo po papirima od 9-5 mj. Međutim ja uključim tek od 11 pa do 4 mj. Imamo samo alergiju na grinje. Boravimo oko 2 mj na moru.
Ali mene je strah da mu ne dajem flixo dok ne zagusti.
Bio je hospitaliziran prije 3 god, opstrukcije i tad su mu davali ventolin, otad nije imao nikakvih situacija, međutim ja od 9 mjeseca pa do 11 kad mu na svoju ruku uključujm flixo budem kao na iglama.
Strepim i fakat se plašim da opet leži u bolnici. Onda se pitam koga se to igram doktora ili boga.
Ili dok mu vidim modrije kolutove oko očiju, počnem se plašiti da mu je teško disati!
I ne znam dal ikakve veze imaju kolutovi sa disanjem, negdje sam pročitala da imaju.
Mene je fakat strah da mu ne dajem flixo dok ne zatreba.
Nas pulmolog nam propisuje flixo isto od 9mj pa do 4 jer kao njemu treba odreden dio vremena da pocne dijelovat.to je vise kao prevencija.ja ga uvedem u 9 i skinem u 12 i onda ga opet uvedem u 2 pa do 4.neznam kolko je to pametno il nije al ne zelim ga toliko filat s tim lijekovima.ventolin nam je pak samo za hitne slucajeve i to ga drzim 3 dana.
I njemu je ovako cisto dobro.vise nema tako velike napadaje.
evo da i ja javim stanje.
noćas temperatura (u guzi) 39.5, skidali ju 2,5 sata. kašljucala je cijelu noć. i ujutro kada se probudila svakih par minuta, čini mi se suho, onako se zacrveni u licu. opet oko 11h temp, ali uhvatila ju na 38. balci su krenuli u potocima, pa smo se dogovorile kada god krenu ide sama do usisavača i usisa!
sada sam ju stavila spavati i narezala luk ispod krevetića i spava mirno! luk zakon!
gledam ove neke sirupe od lovora, meda i limuna, nešto bih joj napravila, pa me zanimaju vaša iskustva.inače joj kuham samo od luka,pa me zaima i ovo!
jedna ljeska u susjedstvu u punom cvatu, druga samo korak do cvatnje
Može pomoć.
Curka ima 9 mj.,dr.nam je prepisao Ventolin na haler,3x1,e sad ja sam prečula koliko puta treba udahnuti,jako je tesko kad ona neće biti mirna pa je to sve na silu.Nije bronhitis,malo se čuje grebuckanje kad jače udahne.Na uputama piše da tako mala djeca trebaju udahnuti svega dva puta.
Da,tesko je dok su tako mali,mi udisemo ventolin minutu,a imamo 4 god.
A dok je bio beba to smo radili dok spava,isto minutu,tako su nam
bar rekli na Srebrnjaku.
Meni su rekli cca 10udaha pa ja stavim 10-15. Ima 8mj.
Posljednje uređivanje od jaffa : 10.01.2013. at 21:23
Ja jedva njoj stavim da diše ali na silu,tako da se ona otima pa ju moram čvrsto držat,dok ona kroz deračinu diše.Probali smo sinoc kad je zaspala,jel to ok s obzirom da ona je ona disala na nos a ne na usta!?
Dr.je rekao da prvo napravimo drenažu pa tek potom ventolin.
možeš drenažu u svakom slučaju dobro čišćenje nosa prije ventolina , pa onda ventolin, ali u svakom slučaju drenažu ponovit cca 20-30 minuta posle ventolina
Mame asmaticara, dali vasi klinci dok sapcu imaju onako zvonki glas, ne znam kako bi opisala. Kao da odzvanja unutra?
A što je to drenaža, meni je sve novo
Bili smo na kontroli, upala pluća se smirila ali je ostao bronhitis. Zvukovi kada diše su takvi da se sva naježim. Kao neko šuškanje, piljenje, krčanje (kao kada su smetnje na tv-u).
Sada je na Ventolinu, rekla nam je 3 puta dnevno po 2 potiska, a ljekarnica nam je rekla da je to prevelika doza za uzrast 3 godine, nisam više pametna.
Uglavnom, temperatura je pala, nos gotovo da i ne curi, ponekad se zakašlje ali ima taj zvuk iz pluća. Ima li kakav prirodan lijek (čitala sam da je za bronhitis dobro karamelizirani šećer s mlijekom i kaduljom, imam svježe kadulje pa sam mislila probati, ne znam bi li što pomoglo) ili možda stavljati kakve obloge na prsa???
Mislim da ljekarnica ima pravo u vezi ventolina,jer 3 puta 2 potiska je stvarno puno.
Mi imamo 4 godine i na jednom smo potisku,2 stisnemo u iznimnim situacijama kada
stvarno ima jaki napadaj.tako nam je bar nas pulmolog preporucio.
a ovi zvukovi sto opisujes meni to zvuci kao da se slajm spustio na pluca pa zvizdi.
Mi ovako radimo,damo ventolin,pricekamo 15min,i onda radimo drenazu.
ovisi kolko je dijete staro,al mi je najbolja drenaza preko nogu,to je za manje klince.
prekrizis noge,polegnes dijete da mu je glava prema dolje,drzis ruke jer ce vjerojatno
bit nezadovoljno i krenes s laganim tupkanjem ispod ruku kod rebara s obe strane,i tako
minutu,a druga varijanta,na pod staviti 2,3 jastuka jedan na drugi i leci dijete s glavom prema dole
i krenut s lupkanjem,tako mozes i 10 min.i poslije te drenaze obavezno cok cok(ciscenje nosa)
Mislim tesko je ovako,nadam se da sam dobro objasnila,nama je tako pokazano u bolnici.
a sto se tice stavljanja necega na prsa,nama je super onaj balzam sto se utrlja na prsa i leda.
Hvala! Izgleda da znam što je drenaža samo što nisam znala da se to tako zove. Gledala sam jednom na tv-u. Pokušala sam joj to jučer ali ne da se, uh, borim se s njom oko svega - ne da čistiti nos, ne želi popiti sirup/čaj/bilo što osim vode itd.
Imam Mucoplant balzam za mazanje prsa (sinu sam mazala i njemu je brzo prošlo) ali sam pročitala na uputama da ne se ne smije mazati ako dijete ima astmu, a ja za L. nisam sigurna, ima neke naznake da bi mogla imati pa me strah.
MI smo na 2x2 potiska stalno; 3 god..možda vam je 3x2 samo kroz dva tri dana dok ne bude bolje, ne stalno; provjeri.
MI stavljamo i oblog zagrijane domaće svinjske masti na prsa, nakon toga krene jako iskašljavanje, nekad povrati i onda mirna noć nakon toga...