Iskreno mislila sam si i nabavit stetoskop al neznam koliko bi ja znala to koristit pa se vise oslanjam na pedicu.
mi imamo stetoskop koji smo dobili za medicinsku opremu za klince, oni se više igraju s time, ali za ručno nekaj pogledati je ok.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 04.04.2013. at 08:53
E i nama su na Srebrnjaku rekli ništa od sirupa i sl.i dojdemo na redovnu kontrolu prehlađeni,nema opstrukcije,iskašljava samo i dr. na kaže uzmite prospan.Ostala sam u šoku.Zato vas i pitam.
Jelena jel tvoji puhnu peak flow onako kako treba?Ja imam osjećaj da moj to dobro ne napuše(njemu ni spirometrija nikad nije zato dobra).
Ja sam isto već razmišljala da nabavim stetoskop za doma.Ipak ću danas do pedice da ga opet posluša.
Koja dr.? Opće prakse? Ne bih dala. U stvari... mislim da od prospana nema neke štete, ali niti koristi. Mi smo nedavno dali Fluimucan za iskašljavanje (reko dr opće), i sad jel' od toga ili je to bio razvoj prirodni, ali nakon toga smo, nakon 10-tak dana visokog isključivo dnevnogkašljanja, završili na Srebrenjaku zbog kontinuiranog noćnog. Što je najgore, mislim da je lijepo produktivno kašljala, na Fluimucanu piše oprez s bronhialnom astmom. Mislim da nema šanse da joj više to dam.
Posljednje uređivanje od ina33 : 04.04.2013. at 11:47
sad ja dala malome isto fluimukan po preporuci pedijatrice, a onda sam se kontaktirala s Buljevićem i on mi reko da izbacim fluimukan. a povećam flixotide.
Ne dr.opće prakse mi smo ionako jhoš kod ped.al prospan nam je preporučila naša dr.sa Srebrnjaka![]()
Ja cujem rukama. Naucio me zoki u crikvi da stavim ruke na leda na pluca u kaslju i tocno cujem jel hropti . Cim ide nocni kasalj ide i ventolin.
Trazi seretide. Nama je seretide jedini ucinkovit kad nas ovako ko sada satre. Imamo seretide 50 2x2, dakle flikotida i manje od f125 i malo onog drugog sto pomalo djeluje ko ventolin stalno.
Kopka me to jesmo li to ovaj put sami fluimukanom izazvali.... ali, izbacujem ga u potpunosti, pa ćemo vidjet.
Pitanjce, citam sada o astma skoli i mislim da cu otici gore sa sinom. Koliko to dana traje (Klaiceva/Srebrnjak) i koliko se cca ranije treba prijavit?
I veliko hvala Ellici![]()
Nema na čemu.
Traje 2 dana na Srebrnjaku u popodnevnim satima(mislim nekih 2 sata,doduše to je bilo prije par godina),nazoveš i predbilježiš se.Tad se nije dugo čekalo.
i u klaićevoj je dva dana od 16h-dokraja, e sad u klaićevoj idu sami roditelji ako je dete izvan školskog programa, a tvoje je. Mislim može i on ići i poslušat nekaj, 3-dan je kod fizijatrice u jutarnjim terminima.
astma škole idu prvi i drugi tjedanu mjesecu (čini mi se utorak i srijedu) , u principu se naručuje za idući mjesec.
Evo posto se prvi put susrecem sa peak metrom imam pitanjce.
Na stranici od astma centra pise da mu je ocekivani pef 284, zuta zona 227 i crvena zona 142. On je jucer napuhao 190 a danas 200. I sta sad? Prehladen je, kisa je isto pala pa je za ocekivat da je vrijednost manja. Cini mi se da dobro i pravilno puse.
Ja imam nekakv kao kolut(papir)iz astma škole,koji nam po visini kaže koliko treba?Ovo mi se čine velike vrijednosti....A i nama je dr.rekla da je najbolje vidjeti koliko napuše kad je zdrav,pa onda raditi usporedbe.Jer moj ti nikad nije puhao koliko treba,pa čak ni sad kad ima 11.Mi smo jedno vrijeme zapisivali vrijednosti....
Baš sad gledam po ovom gdje si računala,moj nemre toliko napuhati nema šansekoliko ti je visok malecki,pogledam ti ja na ovaj moj sa srebrnjaka
moja je sad 7 godina i 3mjeseca puše 250 max 280. Ima 28 kila i 129 cm.
MENI ZA 120 CM KAŽE OVAKO:
ZELENA ZONA 80-100%-162-203
ŽUTA ZONA 60-80%-122-162
CRVENA ZONA<60%-<122
Tak da mislim da ti je 180-200 koliko je napuhao super
Nisam vidjela,al pitat ću na Srebrnjaku 29.ili ako idete prije pitaj, ovo je u biti od gsk tablica.
Pridoslica trazi savjet iskusnih
Stariji je u pitanju, cijelu noc je pistao i svirao, odradio dan u vrticu i kad smo izasli van panicno vikao da ne moze udahnut, doma se jos gusio u kaslju. Pedica je nakon ventolinskog testa dala fliksotide, ventolin, aerius sirup u slucaju potrebe (njega nismo koristili) i uputnicu za obradu, dg.bronhijalna astma.
S obzirom da smo se 2 dana poslije i ja i kcer razboljele, mislim si sad da nije to bilo virusno i da nema potrebe za obradom. Ili bolje da ju obavimo sad kad sam ga vec narucila?
Inace on nije nesto bolestan, al je ove zime 2 bio promukao i u par navrata ga je mucio kasalj za koji sam ja mislila da je od suhog zraka.
Pedica je bila bas crna u prognozama, sve mi nesto objasnjavala o koristenju pumpice, uzimanju pauze itd pa me isprepadala.
Ima netko nesto pametno za reci mi?
Jel to-to, kronicna dg.?![]()
ja bi na vasem mjestu svakako napravila obradu. rekcija moze biti na pelud, a moze biti i na virus. tek nakon obrade moze se eventualno postaviti dijagnoza iako se nekoj djeci to ne moze ni onda. dobro je proci obradu i znati sto tocno treba poduzimati ako dode opet do napada gusenja - koji ljekovi, na koji nacin i u kojoj dozi. ili ako je potrebno provoditi konstantnu profilaksu u slucaju da mu smeta odredena vrsta peludi.
inace astma je kronicna bolest, ali cesto se povuce u nekim periodima zivota. treba ju samo drzati pod kontrolom.
Ne to ne valja. Morate dva tj puhat 2 x na dan i pisat kad je zdrav , i tek onda cete znat svoje vrijednosti i svoju zonu. Moje 150 cm i 33 kg max 300 pusu. A po tablicama su ohoho uvijek u crvenoj il zutoj zoni. Sami morate naci najbolji rezultat pa onda znate ispod , 80% je zuta, itd..
Ima na netu i tablica i kao semafora gdje ukucas najbolju vrijednost i on ti racuna u kojoj si zoni. Uguglaj peak flow
http://www.lung.org/lung-disease/ast.../peakflow2.gif
Tu imas dnevnik
A evo ovaj mi je najbolji jer ti racuna zone , sam upises najbolji rezultat. Pocela ja i svojim mjerit , dobro ste me sjetile![]()
Z. 150/33 -310 najvise
L.140/26 kg- 280.
Aj upisite koliko vasi pusu. Kg i visinu.
Jos da sam ga i zaljepila :lol
http://carefirst.staywellsolutionson...AsthmaZoneCalc
Tua ne igraj se pedica ti je super reklA! Ventolinski test mu je pozitivan , rijetki pedijatri tako dobro obrade dijete! Odmah se naruci na obradu. Sve pumpice sto je dobio mora uzimat iskljucivo preko babYhaler a ne direkt iz pumpice! Na sto god da je bila takva reakcija ista je bila ozbiljna i zahtjeva obradu jer ce se ponovit gotovo sigurno bilo na virus bilo na alergen.
hvala, lunahor, nemoj tako ostro sa mnom, imamo termin za mjesec dana (srebrnjak, dr.kirin).
samo sam htjela cuti iskustva iskusnih.
babyhaler sam kupila, makar su kasnije rekli da sam mogla i volumatic jer je kao veliki.
jel taj dan samo pregled ili odmah vade krv, rade testove? da bude nataste?
U principu taj dan obave testiranja. Moj nije morao biti nataste,samo nije smio uzimat nista od antihistamika barem tjedan prije.
Ma nisam ostrapisem s moba pa nemam smajlica !
Kirinka ti je ok![]()
Mi smo s njom zadovoljni.
Nedaj se nagovorit na volumatic, tak su mene. Mi s 11 ga imamo a i ja koristim isto aerochamber s maskom! Ili babyhaler u usta. Al imam i aerochamber bez maske i ne znam ga koristi, s njim nikad nisi ziher jel dobro il ne ko i s pumpicom, najbolja je maska. Postoji i za odrasle aeroch s maskom.
Moj isto ima 11 i koristi babyhaler u usta bez maskice,iako zna i na pumpicu,ali ovo mi je nekako sigurnije.
Znam da je ovo tema za dječicu,al svejedno ću pitati da ne tražim temu!
Nisam kronični asmatičar, do 16.sam patila od opakih alergijskih osipa u tolikoj mjeri da u vremenu od 3. do 10.mjeseca, nisam mogla izaći iz kuće da se ne ospem iste sekunde, no to je s pubertetom prestalo, no prebacilo se na asmatske napadaje, koji nisu toliko česti, no kad se dese imam osjećaj ko da mi je slon sjeo na pluća. Danas sam imala blagi napadaj, nisam htjela posezati za ventolinom jer neznam kakav utjecaj ima na dojenje, pa sam se na brzinu inhalirala po domaće (para od kamilice,nevena i kadulje) skulirala sam se nekako. No zanima me, koliko ventolin ima utjecaj na dojenje, ima li tko iskustva?
Hvala curke![]()
Ja ne znam kako utječe, a jesi li probala nazvati bolnicu Srebrenjak ili im poslati mail s upitom? Možda bi to bilo najbolje.