hajde to pitaj jelku ,ona je česti njegov gost.
hajde to pitaj jelku ,ona je česti njegov gost.
Imaju![]()
Uglavnom obje imaju lpr, al samo dijeta za sada . Gastal po potrebi. Kontrola u 12 mj. Obje imaju nalaz grla po lpr.
Uh žao mi je, nadam se da će dobro primiti regulaciju prehrane
lunahor
a s obzirom na dijagnozu, kako vi stojite sa zubima, moja od treće godine ima pretjerane probleme...
puno pretjerane s obzirom na drugu djecu, a i to je jedan od pokazatelja te problematike
jedna ima problema sa zubima druga nemsa. uglavnom kod z. koja nema izrazenih simptoma i kiseline koju osjeca stanje je puno gore, ima promjene po zdrijelu, a l. koja ima svakodnevno skoro povrat sadrzaja zeluca(regrugaciju ) ima blazi trag po lpr. ne znam zasto nam nije dao controloc il nesto. kao samo dijeta. 9.9 smo kod gastra pa cemo vidit sto on kaze.
Kako izgleda pregled kod gastroenterologa ? L. Se cijeli dan gusi, kiselina ju zaljeva i odlucila sam joj sama dat controloc . Zvala sam doka da pitam za dozu i on se slaze. Gastra imamo tek u 9 mj i vjerujem da ce nas on uputit na ph metriju no ionak ju necu radit do zimskih praznika a dotle nemoze bit bez terapije. Kaj gastro radi? Jel kaj gleda ? Pipa? Dala bi joj jedno mj dana dok joj se ne smiri. 2x2 od 20 controloca tjedan i dalje 1x .
Krivo sam preporucenu dozu napisala 2x1 tjedan dana a dalje 1x na dan 1 od 20.
Mi od sutra počinjemo terapiju antihistaminikom.
L. kašlje već sigurno dva meseca, uglavnom noću. Pokušali smo sa raznim sirupima protiv kašlja, domaćim i kupovnim, čajevima, ali sve je to samo ublažilo tegobe. Krvna slika uredna, urin dobar, na plućima se ništa ne čuje, grlo nije crveno. Iz nosa joj često curi providna vodica, ali posle kupanja joj svakodnevno izvučem i osušene komade. Žali se na oko i trlja ga. Ali najgori je taj suvi kašalj koji je uhvati noću, danju retko.
Doktorica kaže da u avgustu nemamo gde uraditi alergo testove, pa nam jedino ostaje da vidimo reaguje li na lečenje alergije. Nedelju dana sirup, pa opet kontrola.
Počela sam joj stavljati par kapi etarskog ulja lavande na gazu dok spava i primećujem da bolje spava. Skinula sam zavese, oprala tepihe (verovatno ću ih i izbaciti iz sobe), detaljno očistila klima uređaj, nemamo pernate jastuke, oprala sve plišance, a danas mi je sve to i pedijatrica rekla da uradim.
Ima li još nešto što mogu učiniti da mi savetujete?
Moja je reagirala na Aerius i na Claritine i super joj je od toga, ali nije nađena nikakva alergija, ali ja bih na tvom mjestu prvo radila testove i onda na osnovu njih lijek, ovako obratno mi nema smisla nije niti Aerius nešto bez nuspojava, a najgore je da nakon uzimanja aeriusa mora proći neko vrijeme da se organizam očisti od njega i tek tada bi alergotestovi bili točni, u suprotnome nisu valjani.
I onda ste opet na istome jer opet moraš raditi veću pauzu između lijeka i alergotesta
A jeste radili bris nosa i grla?
Da sam na Vašem mjestu vjerovatno bih prvo radila bris i ako treba antibiotik to bi rješilo problem.
Ili bih pokušala zaustaviti kašalj bisoleksom ili floumikanom, tako sam i radila zimus.
L. Je bolje vec nakon prve tbl bilo jucer , a danas ne cisti vise grlo .
Pa da, rekla nam je da dve nedelje posle terapije ne možemo raditi test, ali da u avgustu ni nemamo gde. Pričala sam sa sestrom i kaže da je i njena mala u ovom uzrastu imala istu situaciju i da je pila isti sirup, a onda joj se svake dve godine ponavljalo, pa su je tada slali na inhalacije. Kada je trebala prošle godine zbog nekih dermatoloških problema ići na alergo test, 15 dana nije mogla zakazati pregled. Prvo se niko nije javljao na telefon, a onda su joj rekli da se zakazuje do 7, da bi narednih dana zvala u to vreme i opet nikog nije bilo na telefonu. Na kraju ih je dobila, pa su joj rekli da može uraditi test, ali joj niko nema protumačiti rezultate jer doktorica ide na godišnji, i ne može dobiti pulmologa i obaviti kompletan pregled. Šta da ti kažem, totalni raspad.
Nismo radili bris nosa ni grla. Pretpostavljam da je u našoj varoši komplikovano i za to dobiti uput.Verovatno ćemo morati u Novi Sad za sve dalje analize, jer ovde se ništa ne radi.
Na osnovu laboratorijskih nalaza krvi i urina mi je rekla da nije nikakva bakterijska upala i da nije za antibiotike. Gledam sad sastav i bisolex i fluimukan se koriste kod produktivnog kašlja, a nju muči suvi.
Jutros je popila prvu dozu pressing-a i ceo dan se nije ni jednom zakašljala. Videćemo kakva će biti noć.
Cikla, sori nisam vidjela da ie suhii kašalj, mojima se stalno nešto slijevalo niz grlo pa smo zato to koristili...
Ah, to ti je tako, svako od nas ima neki svoj put...nadam se da bide sve ok.
Lunahor, neopisivo mi je drago da joj je bolje!
Javljaj dalje kako će biti baš me zanima
Mi smo na moru i svaki dan nam je drugačiji i ponekad jede i prije spavanja, a ujutro odmah rano buđenje i začeplljeni nosić...najgore mi je kad si ona baš nešto zacrta prije spavanja i sad ti biraj veće zlo, kako god okreneš ne valja,mali radije dopustim, jednom kad se vratmo opet imamo isti režim pa bude bolje.
Posljednje uređivanje od oka : 01.08.2013. at 21:59
treba tjedan dana apscinirat od antihistamina da bi se nešto moglo raditi
Dijete se ne pridrzavamo bas , nacelno samo pazimo. Al nema jela nakon pol 8, spavat sad po ljetu idu u 22,30. Nema lezanja nakon jela. A hrane manje vise se i pridrzavamo inace jer se tak i hranimo.
o kakvim se to problemima radi, moja klinka ima bijele zone po zubima, onaj dio od korijena pa po sredini, samo na prednjim pravim zubima. zubarka pitala jel ona ko mala padala, a ja mislim da je to možda zbog njene prehrane koja je bila po pred godinu dana bez mliječnog. E sad doktorica veli da je to samo dekorativno oštećenje i da se sređuje premazima, a sad sam možda pomislila da ima veze s kiselinama, nju zna par put godišnje napasti te kiselina.
njoj su zubi ok, nije imala nikakav još popravak, samo mazanja i te bijele fleke, ima 4-6 trajnih zuba
u vinogradsku, to ti je buljević napisal?
lunahor su curama dole radili FeNo kolko je bio, sad nekaj gledam FeNa od mojih klinaca.
ne.idemo na srebrnjak, to nas salje ova iz srebrnjaka, tj samo z. al sam ja onda uzela i za lu. uputnicu posto ionak ide samnom.
feno za jednu valjdu 2.1. za drugu oko 4-6 .
si sigurna u te vrijednosti fena, i jel to uredno ili ne, kod male je 8 i to piše uredno( mala je na terapijama konjskim), klinac veliki ima 26 za to sam našla da je rub astme ( on ima rinitise, alergiju na grinje, bez nekih lijekova za sad jel je tek sad počelo)
http://www.turbuhaler.eu/hr/zanimlji...onhalne-astme/
baš zbog tog FeNa kod klinke su je odbili vele kao dete je dobro, a kak sam čitala ispada da samo znači da troši lijekove, a to kaj je samo 2 tjedna posle bila u opstrukciji nikom ništ
Kako izgleda prvi pregled kod dečjeg pulmologa? Imamo zakazano za 28, pa bih da je pripremim. Teško sarađuje sa doktorima, ali kada joj objasnim šta će raditi onda izbegnemo otimanje i vrištanje u ordinaciji.
kod nas je pregled sepuracije to ide na prst, ak je dovoljno velika ( a tvoja nije) onda ide spirometrija, onda se ide kod doktora, koji sluša kaj pričaš, ponesi si napismeno ak je nekaj važno, sjeti se u koje doba godine je kaj bilo , kak dugo to traje, kolko se ponavlja, kolko je povezano s biljkama , grijanjem, kaj sve jede i ne jede,
....posluša dete na slušalice, pogleda grlo kožu....
onda se doktor sjeti da napravi prikove to traje 20-35 minuta http://www.pedijatrija-suncokret.ba/...d=60&Itemid=70 ( sve skupa) malo treba biti mirna ( najbolje je posjesti u krilo i držati ruke), i onda donese presudu, ....
možda će vas naknadno zvat za vađenje krvi za testove..
najbolje je na uputnici pisati pregled+kompletna obrada, pa onda on sam smisli kako i što će ( bar je tak kod nas u HR)
Da, rekli su mi da ponesem i karton iz DZ-a da imaju uvid u bolesti koje je preležala i koje terapije je primala do sada.
možeš i tak ( to kod nas baš ne daju karton da se okolo šeta) , ali valjda imaš i koji stari nalaz ( ja ih imam hrpetine od svakog rođenja deteta). i da ponovi si uvijek pitaju s kolko je dete rođeno ( KILE I CM)
Imamo jedino nalaze od ortopeda u periodu kada je nosila pavlika, a u kartonu su upisani samo sistematski pregledi i vakcinacije. Ovo joj je prvi put da je bolesna.
e onda imaš malo više sreće od mene, napiši si doma ćega se sjećaš ( ja imam žutu knjigu( istina počela sam je pisati tek s drugim detetom, ali nikad nije kasno) koju pišem sve temperature, proljeve, bljuvanje, opstrukcije, antibiotike i slično)
nama metakolinski test negativan. prije je bila blaga hipereaktivnost sad negativan. kaj sadto znaci ?
Kakvi su vama metakolinski testovi ?
Zvala sam srebrnjak , javio mi se dr koji mijenja nasu dr i kaze nek ih ne skidam s terapije nikako do kontrole u 10 mj.
mi to nismo radili jedanput je cura radila ventolinski test, to nije to?
Nije. Kaze dr na srebrnjaku da je to neg od terapije. Da nastavimo obavezno s terapijom. Ste vidle cure novi pravilnik hzzo ? Nece vise bit kontrola za adtmu u bolnicama vec iskljucivo kod primarne tj obiteljske medicine ????? Nisu normalni![]()
čula sam neku žensku da je to govorila kod doktora, ali nisam ništ vidla
ajd stavi link na pravilnik, ne mogu nać
Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.08.2013. at 06:52
iskusne cure, imam dvojbu pa molim vaše mišljenje. kćer je taman kad je napunila dvije godine krenula u vrtić i ubrzo imala upalu pluća uz opstrukciju, završila na Srebrnjaku tjedan dana. mjesec dana kasnije, opet opstruktivni bronhitis s bolničkim liječenjem. alergotest negativan. tad smo je ispisali iz vrtića i otad je prošlo skoro dvije godine. u međuvremenu su joj na Srebrnjaku dali terapiju SIngularom do ovog ljeta, ali nisam joj davala budući da nije išla u vrtić. u tih zadnjih godinu dana nije nijednom bila ozbiljnije bolesna osim običnih viroza. bez potrebe za ventolinom ili antibioticima. u jesen će opet u vrtić i na Srebrnjaku su mi na redovnoj kontroli rekli da prije polaska mora započeti terapiju Singularom i Flixotidom. meni se to čini nepotrebno. glupo mi je ne slušati doktore, ali još gluplje davati lijek djetetu koje zadnje dvije godine nije imalo nikakvih problema. što vi mislite? ima li nešto prirodno što bi joj mogla davati da podignem imunitet?
Posljednje uređivanje od lola3 : 19.08.2013. at 15:21
Lola tesko je reci. Probaj bez terapije pa ces vidit kako ce biti. Pogotovo ak nema alergije. Probaj s colostrumom meni se on jedini pokazao od koristi.
Obavili gastra dr misak. Dokica odlicna , za svaku preporuku![]()
Moraju u bolnicu na 3 dana na obradu, l. Gastroskopiju i 24 h ph metriju i krv, a z. 24 h ph metrija po potrebi, ovisno o nalazu i gastroskopiju koju ce u ta tri dana obavit sa krvnim pretragama. Uzet ce ih u isto vrijeme pa zato traje 3 dana tj dve noci jer imaju 1 aparat pa ce jednu po jednu al ce bit skupa pa mi je u to puno lakse![]()
Ali da, vrlo vjerojatno je gerb.
Lola3, rekla si da ste prije 2 godine "odradili" zadnju upalu pluća i nakon toga samo viroze... vjerojatno ste na Srebrnjaku ipak dobili neku trajnu "dijagnozu" pa ste išli na redovite kontrole? Ja nisam nikada djetetu davala flixotide redovito kako su govorili, jednu godinu smo proboravili na singulairu (prije 4 godine dijegnosticirana alergijska astma - ali simptomi se uvijek javljaju kod infekcija a ne sami od sebe)... tako da eto, ja sam "neposlušna" ako ne vidim razloga - ako mi dijete nema simptoma, nekako mi se ne da davati lijek, ali opet kažu da je to zaštita, zanimalo bi me pročitati rezultate istraživanja...
Moja uvijek završi na lijekovima flixotide i ventolin zbog infekcija...
Naravno da nas kaci strajk bas kad smo naruceni u bolnicu na ph metriju . Nis ne znaju u bolnici glede strajka .
A ovaj novi model upucivanja je divan. Vise dr opce medicine ne mora vam dat uputnicu za pregled i kontrolu kod specijaliste za astmu nikad. O milosti opce prakse svi astmasi ovise. Zvala sam srebrnjak, kaze sestra da ljudi zovu ko ludi jer im doktori ne daju vise uputnice uopce za djecua pregled na srebrnjaku se ne moze platiti !