Stranica 84 od 92 PrviPrvi ... 34748283848586 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,151 do 4,200 od 4557

Tema: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sori, cure, evo vidim da može i bez uputnice, probat ću zaobići pedijatra u ovom prvom koraku.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, odradili kontrolu, bio suprug i nije se sjetio ovoga od lunahor iako sam mu isprintala i hajlajtirala i na šalteru je dobio odgovor, ako sam ga skužila, da ga mora pedijatar naručiti. Kako se bojim da imamo novog peda (to bi bio 4.-ti u djetetovom 5,5-godišnjem životu), a ne da mi se više pedijatru pjevat pjesmu (ako ne moram ) "my name is Luka, I live on the 2nd floor", pls hint - kako ste vi ovo izvele?

Za to samostalno internetsko naručivanje treba "nova uputnica" ili samo sken nalaza pedijatra? Oprostite ako ste to već gore napisale.
    Jednostavno ideš tu (stavljam ovaj link da se lakše snađeš): http://www.bolnica-srebrnjak.hr/hr/lijevo/narucivanje/

Na toj stranici je hiperlink na obrazac za naručivanje, pa ga klikneš i dovede te ovamo: http://www.bolnica-srebrnjak.hr/hr/home/narucivanje/

Dalje samo upišeš podatke za svoje dijete i to je sve. Za nekih 10 minuta nama je stigla potvrda o narudžbi pacijenata na e-mail koji sam navela na obrascu.

S tom potvrdom narudžbe otići ću pedijatru (odnosno obiteljskom liječniku - moji su prerasli pedijatra) po uputnice i to je sve.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.10.2013. at 17:19

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Samo da još dodam: meni su na Srebrnjaku rekli da sad više ne možemo kompletnu kontrolu obaviti na jednu uputnicu, nego treba posebna uputnica za feno, posebna za spirometriju, posebna za laboratorij i posebna za pregled, dakle četiri komada (oslobodibog). Zapisala sam točno, ali to se vjerojatno razlikuje ovisno o tome što trebaš. Liječnik u primarnoj trebao bi znati točno koliko i kakvih uputnica, ali nije mu dosta donijeti potvrdu narudžbe, treba i zadnji papir od kontrole jer tam piše koje sve pretrage treba napraviti kod iduće kontrole.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisam odgovorila na pitanje - ne trebaš za narudžbu skenirati ništa, samo ispuniš obrazac online.

Samo da još dodam: meni su na Srebrnjaku rekli da sad više ne možemo kompletnu kontrolu obaviti na jednu uputnicu, nego treba posebna uputnica za feno, posebna za spirometriju, posebna za laboratorij i posebna za pregled, dakle četiri komada (oslobodibog). Zapisala sam točno, ali to se vjerojatno razlikuje ovisno o tome što trebaš. Liječnik u primarnoj trebao bi znati točno koliko i kakvih uputnica, ali nije mu dosta donijeti potvrdu narudžbe, treba i zadnji papir od kontrole jer tam piše koje sve pretrage treba napraviti kod iduće kontrole.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kontrolu ne al trazi uputnicu c1 za pregled i obradu a ne za kontrolu jer za c1 mozes sve zivo obavit na nju i spiro i feno i alergo test i krv

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

može li pitanje koja je razlika između alergloške i pulmološke ambulante.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    može li pitanje koja je razlika između alergloške i pulmološke ambulante.
    Pulmološka je za druge plućne bolesti, tuberkulozu i slično.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pitam zato jer isti ljudi rade u tim ordinacijama

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

pitam zato jer isti ljudi rade u tim ordinacijama
    Vjerojatno je drugačija dijagnostika, a i liječenje, pa su to odvojili. I bolje da je tako.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pulmološka je za druge plućne bolesti, tuberkulozu i slično.
    Bemu misha, što stvarno? A jučer sam poslala narudžbenicu na Srebrenjak preko obrasca, još ništa nije stiglo kao feedback, i zaokružila pulmološku ambulantu i ponudilo mi je našu dr. (koja sigurno onda radi i u alergološkoj). Doduše, naša pedijatrica, koja je isto stigla sa Srebrenjaka (tamo je radila... a ja sam uvijek mislila kao "dječja pulmologica", nam je uvijek na uputnicama pisala "pulmologija" - a moja mala ima astmu, vjerojatno bronhijalnu, bez dokazane alergološke podloge (dg J45, a ona ju je, ko srebrenjački insider, uvijek naručivala na "pulmologiju")...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.10.2013. at 09:29

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A u međuvremenu stigao i mejl sa srebrenjaka - ja kliknula da hoću "Pulmološku", a stigla mi potvrda "Alergoloških ambulanti", tako da bit će Peterlin u pravu, i gore me na narudžbama iskorigirali. Naručili me za travanj .

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

e asd znam da meni za klince doktorica piše kak se sjeti, u stilu idem s svima kod iste specijalizatorice i za svako dete dobim drugačiju uputnicu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nemam pojma, ali možda odvajaju te ambulante zato jer je tbc ipak zarazna bolest, a astma nije. Odvajanje je radi pacijenata, a ne radi liječnika. Valjda.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nemam pojma, ali možda odvajaju te ambulante zato jer je tbc ipak zarazna bolest, a astma nije. Odvajanje je radi pacijenata, a ne radi liječnika. Valjda.
    Beats me, ajde, drugi put ću obratit pozornost što piše poviše vrata.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ne, ja se narucim nekad pulmolosku nekad alergo, kak mi pase koji dan . Tbc ne lijece ja mislim gore.

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da vas utješim na narudžbi iz klaićeve ( slučajno našla papir) piše Pulmoalergološka ambulanta.

Ja sam mišljenja da je čista alergološka ako ima problema s alergijama, a pulmo ako ima problema s disanjem i kašljanjem,tak da je to super sređeno u klaićevo mješavina.

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

zainteresirana sam za Vaš peak flow, ako ga još imate!

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Kako su vaša deca alergičari od kako je krenulo ovo šašavo vreme?
    L. ponovo ima napade noćnog kašlja. Verovatno je opet počelo cvetati nešto što joj smeta.
    Radili smo prick test pre skoro dva meseca i nije ništa pokazao, mada pulmolog po našem opisu sumnja na polensku alergiju.
    Posljednje uređivanje od cikla : 25.10.2013. at 12:24

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mojem se jaaaako pogoršala koža,

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Bili smo na kontroli kod pulmologa, dobio je dijagnozu astme - iako je reakcija razreda 0, misli da je alergičan na grinje. Terapija flixotide 50.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mojem se jaaaako pogoršala koža,
    Tipično za početak sezone grijanja. MM isto pati - to mu je najgore doba godine. Djeca su za sada ok, osim začepljenih noseva (ali to rješavamo).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Bili smo na kontroli kod pulmologa, dobio je dijagnozu astme - iako je reakcija razreda 0, misli da je alergičan na grinje. Terapija flixotide 50.
    Nas je to spasilo, otkad je moj mlađi na flix nije trebao ventolin (najmanje 2 godine). Sretno!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Tipično za početak sezone grijanja. MM isto pati - to mu je najgore doba godine. Djeca su za sada ok, osim začepljenih noseva (ali to rješavamo).
    ali tak kak nije bil već jako dugo, inače nismo počeli grijati

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Peterlin, a kako resavate zacepljene noseve?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi rješavamo naljevanjem s rinohornom, a sad po novom i inhalacijom s mirtom od kad smo došli iz crikvenice.

tanja jel si probala koji od onih svojih recepata?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 26.10.2013. at 06:06

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako s mirtom ? mislis na onu kupovnu sol u kojoj ima mirte ?

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imam i ja peak flow ako netko treba. imam ih 3 komada.jedan bi zbilja mogla prodat :lol

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa Vidi poruku
    kako s mirtom ? mislis na onu kupovnu sol u kojoj ima mirte ?
    ma ne u vodu koja je u nebulazoru( tak ja zovem inhalator) ubacim 2-3 kapi mirte ( eterično ulje)

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koju mirtu si kupila i gdje ?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

biljnoj apoteci od Des floresa mada ima valjda i od praneroma cca 45 kn 10ml

myrtus communis u Filosu

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Jelena, na koje recepte mislis?

Mi se sad trudimo da jedemo sto vise fermentirane hrane po ugledu na Body Ecology Diet.

Duga prica je to. Kupila sam knjigu pa citam i trudim se da sto vise primenim.

Poenta je da se sto vise ojaca imunitet. Taj famozni imunitet po Dr Natashi Mc-Bride (GAPs diet) i Donni Gates (Body Ecology Diet) najvise zavisi od stanja mikroflore u crevima. Kazu da se 80 - 90 % celija odgovornih za imunitet nalaze u digestivnom traku, tj. crevima. Trudimo se da naselimo ta creva sa dobrim bakterijama i gljivicama koje bi trebalo da izbace lose.

Te su dijete dosta striktne tako da ne znam da li cemo ikada uspeti da ih u potpunosti primenimo. To ne bi bilo lako ni za odraslog coveka a kamoli za decu u razvoju.
    Ipak, izgleda da ima puno ljudi koji to uspevaju. Skupljam info malo po malo. Cela prica mi ima smisla i mogu reci da vidim poboljsanje u disanju od kada smo ubacili fermentirano povrce i neke dodatke ishrani preporucene u knjizi.

Oduvek se trudimo da sto vise regulisemo zdravlje ishranom, ali mogu reci da to postaje sve veci teret. Najvise u smislu da on vidi kako druga deca jedu 'svasta', a mi njemu stalno nesto branimo. Ne znam vise koliko se tu psihicki cini steta za racun fizickog zdravlja, ali stalno prevagne misao da je najvaznije disati.

Eto, malo se izjadah. Ali stvarno, blago onima cija deca mogu sve da jedu i normalno da disu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ček nisi li ti u ljeto stavila link na med s lavandom?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj tanja i jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ali stvarno, blago onima cija deca mogu sve da jedu i normalno da disu.
    i ja uzdišem za tim

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tanja i jelena jel tvoje dijete ima cf il astmu ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja i jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, a kako resavate zacepljene noseve?
    Nedovoljno uspjesno... Imam isparivace na radijatorima.

Noseve djeca ispiru morskom vodom (ili slanom otopinom) ili morskom vodom s propolisom (Propolsalt - talijanski proizvod, ima u ljekarnama).

AKo to ne uspije, onda Nasonex (po potrebi, ali to je kortikosteroid pa ga koriste oprezno - smije samo 1x dnevno). Ako ni to ne uspije, onda Aerius tablete (ranije sam imala sirup, ali moji su veliki pa smiju tablete).

Morska voda je najbolja. Nemamo rinohorn nego obicnu spricu.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A da lavanda i med. Jesmo probali, ali bez narocitog uspeha.

Ne nemamo cf niti astmu, ali se borimo sa otezanim disanjem posebno u vreme ambrozije, malo manje u vreme trava. Jasno se vidi i da hrana utice na kvalitet disanja i tokom godine.

To otezano disanje se ogleda u disanju na usta ponekad tihom ponekad glasnom, skrgutanju zubima nocu, nocnim morama (na engleskom night terrors) - znaci kao nesvesno buncanje.

Verovatno spadamo u laksu kategoriju, ali svejedno moramo paziti.

Na analizi krvi metodom 'darkfield microscopy' su nam otkrili bakterije i gljivice u krvi. To otkrice mi je pomoglo da nadjem ove dijete koje resavaju imunitet kroz poboljsanje mikroflore.

Kad bi se izdrzalo na toj dijeti nekih godinu dana, bili bismo ko novi. Ali, kako izdrzati...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a kakva je dijeta, i gdi ste radili taj dark, ( kolko to dojde)

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitam jel sam se svojevremeno dopisivala s jednom curom al sam izgubila kontakt

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Dark smo radili kod Mardjetka

A dijeta... To ucimo. Jedna je Body Ecology Diet (za decu ima poseban site - BEDROK), a druga GAPS. Stavi u Google pa ce ti se pojaviti njihov site.

Po njima su alergije, netolerancije, astme, autizmi, poremecaji digestivnog trakta svi na istom potezu i resavaju se tim dijetama. I puno toga jos se resava po njima.

Meni cela prica ima smisla.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

možeš li mi reč a kaj mali jede?

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

možeš li mi reč a kaj mali jede?

Kao sto rekoh upoznajemo se sa dijetom, ali ono sto smo za sada uveli jeste fermentirano povrce, fermentirana voda od kokosa, riblje ulje 3 puta dnevno po kasicicu. Od toga je jedno ulje fermentirano. Oni na Body Ecology Diet, dozvoljavaju samo 4 tipa zitarica: qinoa, amarat, heljda, proso, dok na GAPs dijeti nisu dozvoljene nikakve zitarice. To sve treba pre pravljenja mociti 8-12 sati.

Mi inace jedemo dosta povrca, zitarica, mahunarki, ribe, malo mesa. Trudimo se da jedemo sto manje procesirane hrane.

Citava knjiga je napisana o tome sta dijeta sadrzi tako da ne mogu sve preneti sto sam procitala.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

fermentiraš povrće sama ili kupuješ.

A ovo u svezi kokosa od kud to nabavljaš ili radiš sama.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

fermentiraš povrće sama ili kupuješ.

A ovo u svezi kokosa od kud to nabavljaš ili radiš sama.
    Sama fermentiram, sestra mi posalje taj neki Body Ecology Starter iz inostranstva. Takodje mi posalje i kokosovu vodu u tetra paku. Idealno bi bilo koristiti vodu od mladog svezeg kokosa, ali to bi bilo stvarno tesko nabaviti.

Imaju i oni neke svoje dodatke ishrani, ali opet kazem skupo je i nije lako nabaviti. Mi smo svasta probali od prirodnih stvari pa se eto sad lomimo i oko ovog.

Da samo jos jednom pojasnim, sustina je u lecenju tog probavnog trakta i naseljavanju dobrim bakterijama i gljivicama. Oni kazu da je 80 - 90% celija odgovornih za imunitet u crevnoj flori i da kad se to resi, mnogi zdravstveni problemi nestaju.

Ta Body Ecology Diet potice iz Amerike, a GAPs od jedne dr ruskinje koja zivi u Engleskoj i koja je GAP dijetom izlecila svog sina od autizma. U GAPs-u je mnogo vise zastupljeno meso, a posto nas mali prirodno nije privucen mesom vise smo se koncentrisali na Body Ecology Diet.

Deo tezine izvodjenja Body Ecolog Diet je da njihove proizvode nije lako nabaviti sa nasih terena, a i skupi su. Ipak, mi smo odlucili da se dovijamo koliko mozemo.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a misliš da starinsko fermentiranje nije dobro?

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

a misliš da starinsko fermentiranje nije dobro?
    Kazu da je i to dobro, ali onda se nije u kontroli koje bakterije i gljivice se naseljavaju, a za organizam koji se leci oni kazu da se da je dobro biti u kontroli u smislu koje bakterije i gljivice se naseljavaju, pa zato kazu bolje kupiti taj njihov starter.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

što će slobodnim rječnikom reč da se može uzet malo od nekoga tko to ima kontrolirano pa skupa ufermentirati?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 29.10.2013. at 16:26

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Verovatno. Sigurno ima puno nacina, ja se tek upoznajem sa fermentiranjem pa radim po uputstvima.

Taj starter za povrce se upotrebi jednom na nekoliko kg povrca i gotovo. A starter za kokosov kefir se moze koristiti do 6 puta.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a kolko bi pomogla kefirova gljiva za taj kokosov kefir?

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

a kolko bi pomogla kefirova gljiva za taj kokosov kefir?
    Jelena, stvarno ne znam.

Ako dete moze tolerisati, a moze se probati sa malo pa videti, sigurna sam da je kefir dobar, mislim mlecni, bilo kozji ili kravlji. Oni propagiraju sirovo mleko, a to opet ima svoju tezinu u smislu gde ga naci i kome verovati da je mleko ispravno.

Takodje kazu da je jako dobar fermentirani sirovi puter. Znaci ako neko ima izvor zdravog sirovog mleka, blago njemu. Moze puno toga uraditi. Kaze da je taj fermentirani sirovi put hrana za mozak.

Ta Donna Gates kaze za kefirovu gljivu da je nestabilna i da je sigurnije koristiti njen kefir starter.

Jos jedna stvar koja bi se mozda mogla nabaviti, a dobra je za lecenje digestivnog trakta jeste kostana srz zivotinja koje su se zdravo hranile, mislim pasle travu, kretale se itd. Te kosti koje sadrze kostanu srz se dugo kuvaju i puno hranjivih sastojaka otpuste u vodu u kojoj se kuvaju.

Sigurna sam da puno ljudi to sve vec zna, ali mi smo dugo brijali po veganskoj osnovi u ishrani tako da je meni sve ovo novo.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u cijeloj priči nisam mislila o kefiru na bazi mlijeka nego na bazi vode, jer moj ne smije nikakvo mlijeko

javi svakak rezultate

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •