Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Kontrakcije

daria avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Kontrakcije

Drage moje Rode!
    Ja sam sad u 24 + 4 tj. i jučer sam bila kod doktora. Nažalost ne kod svog, jer sam na Cipru pa sam ovdje bila kod doktora i dobila info. Radio je UZV i beba je ok, fino napreduje i CURA je! Uglavnom, to nije ono što me brine. Primjetio je da mi je trbuh tvrd i da imam kontrakcije. Rekao je da to nije ništa strašno već da moram više odmarati. Nesmijem na sunce, nesmijem jesti slano i paziti na to da više spavam i naravno apstinencija. E sad mene muči to sa kontrakcijama...htjela bi da podijelite samnom svoja iskustva i kako ste se nosili sa tim?
    Hvala vam unaprijed...

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slušaj doktora i malo se primiri i pokušaj se opustiti. U ovo doba trudnoće normalno je da se mogu pojaviti Braxton-Hicksove kontrakcije kojima se maternica priprema za porod. BH kontrakcije međutim ne dovode do otvaranja, pa je to bitna informacija za daljnje ponašanje - više ili manje mirovanja ovisno o tome.

Kod nas se za slučajeve lakših kontrakcija ako su bolne često daje šumeći magnezij 300mg, koji treba prestati piti par tjedana prije termina da ne bi utjecali na trudove. U težim slučajevima i kada se eventualno pojavi i otvaranje, ovisi o doktoru - neki prvo pokušaju sa apaurinima/normabelima ili kojim drugim lijekom (o čemu se mišljenja razilaze je li dobro/korisno/smisleno) ili se trudnicu upućuje u bolnicu - naglašavam, to je kod težih slučajeva, kada je prisutno i otvaranje grlića maternice.

Osobno mislim da uz malo više mirovanja i odmaranja, te pridržavanje savjeta doktora, za sada nemaš razloga za brigu - kao što ti je doktor rekao. Ako te išta počne boliti ili osjetiš kakve druge, dodatne tegobe, onda odi ponovno doktoru, a do tada se odmaraj, misli pozitivno, mazi bušu i uživaj.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ovisi koliko su ti česte kontrakcije.
    Meni su se prvi put pojavile u 25 tjednu i dolazile su svako malo. Tada sam hospitalizirana i dobila spasmex.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pogledaj tu:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=148&Show=527

i tu, iskustva:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?=&p=813705ž

odmaraj se sto vise, i ja sam ih imala ali nije bilo nista strasno, kad sam smanjila stres smanjile su se.

zelim ti ugodan ostatak trudnoce!

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Curke muče me kontrakcije, i to sve jače :/
    Sada sam 30+6 i već neko vrijeme osjećam da mu trbuh otvrdne, bude baš ko kamen, ali zadnjih par dana me počelo i stezati, kao lagani grčevi.

Bila sam na pregledu i doktor me spojio na ctg, no tada nije ništa bilo pa je nalaz uredan, međutim nešto kasnije tijekom pregleda baš me ćopilo i trbuh zgrčen i tvrd.
    Kaže doktor da nisu BH kontrakcije, već prave kontrakcije i da ih moram mjeriti koliko učestalo se javljaju.
    A javljaju se - non stop :shock:

Srećom nisam otvorena, nego uloživa za "dobar vrh prsta", a grlić skraćen i smekšan.

Navodno nije panika, sve je to u granicama normale, samo treba malo više pratiti događanja da vidimo jel ide na bolje ili gore.

Inače, što više osjetim kontrakcije, to manje osjećam bebača pa sam tim više dodatno tužna

Ima netko sa sličnim problemom?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam tek 20 tjedana pa imam skoro isti problem s cervixom kao ti. Omekšan, skračen i uloživa za vršak prsta, na mirovanju sam kod kuće. Nemam kontrakcije ali svejedno pijem magnezij svaki dan. Ako ga ne uzimaš svakako bi ti ga preporučila. Također pitaj svog doktora da li bi ti utrogestan pomogao, jer navodno unošenje progesterona također omekšava maternicu. I na kraju doktori prepišu i normabel od 2mg po potrebi, to također pitaj svog ginića.

S obzirom da si več 30 tjedana mislim da samo smanji tempo, legni na ljevi bok, odmaraj i magnezij, trebalo bi se rješiti

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam 16+5 i vec par sedmica imam neke kontrakcije... Jos koristim utrogestan. Sad sam dodala Mg da vidim hoce li imalo popustiti. Najgore mi je ujutro rano. Takodje, imam i nisku placentu pa svaki put kad dobijem kontrakcije- malo prokrvarim ili mi bude roskakst iscjedak... Nisam ni malo otvorena i grlic je ok. Dr je razmisljala da ubaci ginipral ali vidjecemo na sljedecoj kontroli za 7 dana. Ja bih voljela da izbjegnem ginipral, ali ako ona kaze da moram- nema mi druge. Samo se nadam da se beba ne pati. :?

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

P.S. Nisu bolne kontrakcije, samo osjetim da mi je maternica zgrcena kao kamen.

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pridružujem se ...
    i meni su kontrakcije poćele od 26 tj zna me držati po 3-4 min.
    još ih ponekad imam ali najviše kad sjedim
    zabranili su mi sjediti ali što se mora mora se - kad se vozim u autu do ginića itd.
    moram i jesti ležećki ali se sva zaflekam pa sam odustala od toga - jedem sjedečki
    i isto pijem srazmex ali ne ćesto i naravno magnezij ponekad i 3 x 1

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja sam 16+4 i jučer sam osjećala nekakv lagani pritisak dolje a jutros me baš uhvatilo kada bi se digla sa stolice taj pritisak ali bi me pustio za 2 minute i nije baš ugodno...jeli možda netko zna o čemu se radi ili je imao slična isustva.

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Anyia, je li ti stomak bio tvrd? Ako je, onda su kontrakcije.

maja8 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

meni stomak bude tvrd i to na jednoj strani onako kao da se napuhao i to se baš vidi e mene sad zanima jesu li i to kontrakcije ili se beba namješta :/

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj maja8 prvotno napisa
    meni stomak bude tvrd i to na jednoj strani onako kao da se napuhao i to se baš vidi e mene sad zanima jesu li i to kontrakcije ili se beba namješta :/
    beba se namješta Ja sam imala izazito jake BH kontrakcije koje su počele negdje oko 28-tjedna.To ti je sječaj da ti se cijeli trbuh stvrdne i zategne te oteža (kao da si pojela ciglu dve i one ti odjednom pale na dno zdjelice )rodila sam 36-4 zdravu djevojčicu bez problema.kažu da maternica vježba kad imaš bh kontrakcije,i mislim da ima nešto u tome jer je meni porod stvarno bio laganini i bez ikakvih problema iako je beba bila na zadak.Inače kad sam u 35 tjednu bila na ctg-u moje bh kontrakcije su bile jačine 100,šta je skoro jako ko sam trud

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja BH kontrakcije nisam niti imala. Ili mozda jesam ali ih nikada nisam osjetila.
    Ovo sto me sada steze su prave kontrakcije.
    Inace, nisam znala razliku dok mi ginic nije objasnio - BH kontrakcije su nepravilog razmaka i zgrci se samo jedan dio maternice, odredjeni, svaki put neki drugi.
    Prave kontrakcije ja na zalost imam sada
    Cijeli trbuh mi je tvrd ko kamen i stegne me, sto vrijeme ide sve jace.

Mirovat cu vise, Normabel mi je uvalio jos prosli put jer me nesto bolilo prema preponama, ali ne pijem ga redovito, strah me je.
    Donat mg svaki dan i sama sam sebi rekla, iduci pregled idem ili kod doktora koji ce me poroditi ili u bolnicu.

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ilka prvotno napisa
    Citiraj maja8 prvotno napisa
    kažu da maternica vježba kad imaš bh kontrakcije,i mislim da ima nešto u tome jer je meni porod stvarno bio laganini i bez ikakvih problema iako je beba bila na zadak.Inače kad sam u 35 tjednu bila na ctg-u moje bh kontrakcije su bile jačine 100,šta je skoro jako ko sam trud
    Nadam se da ima istine u tome.
    Meni se kontrakcije sve cesce javljaju kako idem prema kraju....i postaju sve bolnije i bolnije.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

mint-tak je i meni bilo neki put dolslovno ne bi mogla hodat i tu ti ide shema promjene položaja,ako ležiš-sjedni,ako hodaš-lezi,ako sjediš- hodaj nemoj se umarat ni naprezat previše i pij donat ili šumeći magnezij,on ipak malo ublažava kontrakcije.Ja sam doduše do skoro zadnjeg bila hiperativna trudnica,stalno sam hodala okolo,penjala se puno po štengama (živim na 5-om katu bez lifta ) i stalno štrumfala hrpe vrećica iz dućana pa s placa...ma luda baba skroz

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Sanja79, nisam provjeravala kakav mi stomak nažalost. ali još je mali pa ne znam bi li šta osjetila. jučer sam otišla sa posla pa sam odmarala pola dana, danas osjećam isto mali pritisak kada se dižem sa stolice (koji traje oko 20 sek.) ali ipak je malo manji nego jučer. gin. mi je rekao da popijem Donat Mg i Sandoz magnezij 400 mg.

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

anyia, i ja osjecam pritisak kad dizem neke stvari ili kad sam nagnuta npr. preko kade ili kad zatezem krevet... Mislim da je to normalno.
    Mislim da bi ti primjetila da li ti je trbuh tvrd... Kod mene nekad bude sav tvrd (kao da sam se najela kamena) a drugi put samo donji dio stomaka (gdje je maternica)... Vidjecu da li Mg sumece pomazu a za 7 dana mi je kontrola pa cu reci dr.
    Samo polako i postedi se naglih ustajanja, nosenja teskog... Barem sad imas dobar razlog.
    Apropos trbuha- hehe, meni je trbuh kao da sam u 6 mj. Poceo rasti od + na stapicu.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

hej sanja, hvala na savjetu vidim da je najbolje da se bacim na ljenčarenje uh uh baš će mi teško pasti
    što se mog trbuha tiče on je tek sada počeo se kužit ali ne previše ali i na kilaži baš nisam ništa dobila, svega 1 kg i to zato što se tjeram jesti. vidim da smo ti i ja samo dan -dva razlike !!!
    joooj jedva čekam opet na uzv..bila sam sa 12tj. i sada mislim da ću u 18/19 tj. ah te brige ....

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

danas me šoraju kontrakcije cijeli dan.
    dovoljna je promjena polzaja tijela, ustanem iz ležećeg položaja, odma me ćope, ili malo prošetam, isto tako...

još mi nije vrijeme, tek sam 36+4.
    pregled imam za 10 dana i iskreno se nadam da ću do tada izdržati, nekako ne bih voljela roditi prije 38. tjedna - no to mi nitko ne može garantirati...

uglavnom, čula sam da neke cure nemaju redovite kontrakcije, recimo na 20 min, pa na 10, pa na 5 itd.
    neke imaju nepravilne razmake, i zapravo me strah da ne neću prepoznati ako stvari krenu.

kaj ja znam...možda da ležim, al totalno imam crve u guzici već sad u ovoj fazi.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj argentina prvotno napisa
    dovoljna je promjena polzaja tijela, ustanem iz ležećeg položaja, odma me ćope, ili malo prošetam, isto tako...

pregled imam za 10 dana i iskreno se nadam da ću do tada izdržati, nekako ne bih voljela roditi prije 38. tjedna - no to mi nitko ne može garantirati...

uglavnom, čula sam da neke cure nemaju redovite kontrakcije, recimo na 20 min, pa na 10, pa na 5 itd.
    neke imaju nepravilne razmake, i zapravo me strah da ne neću prepoznati ako stvari krenu.

kaj ja znam...možda da ležim, al totalno imam crve u guzici već sad u ovoj fazi.
    joj tako i meni..cula sam da je dobro popiti normabel za smirenje..i ako se bol smiri onda su lazni trudovi..jel to istina?

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da ćeš prepoznati. One prave kontrakcije kad krenu su puno intenzivnije i bolnije i duže traju od onih "lažnih" (Tako je bilo meni). Do bolnice ćeš vjerojatno imati vremena stići na vrijeme jer ipak prvi put to traje malo duže... Nije da plašim, znam da curki koje su rodile ekspresno i prvi put, ali nekako gledam statistički... :/
    Nadam se da si jutros bolje i da su te popustile kontrakcije...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

kaj ja znam...možda da ležim, al totalno imam a na crve u guzici već sad u ovoj fazi.
    pravi trudovi se javljaju bez obzira na polozaj tijela, il lezala il hodala nema veze, postaju sve cesce pravilnije i intenzivnije.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tema mi je baš potrebna ovih dana. Osjećam neke kontrakcije već skoro čitav mjesec, tako, ko oduzmu mi dah, stomak otvrdne, osjećaj tvrdoće i neugode. Nekad promjenim položaj, ustanem, i bude bolje. I da , javljaju se česšće nakon sexa.
    Međutim, nekidan ja to spomenem mojoj doktorki, i ona na UZV ugleda kako se mišić maternice steže, grči, i propiše mi ginopril i izoptin. Al muke vam sa tim tabletama, nemoguće ih je piti i obavljati bilo kavu neležeću funkciju, tako da sam odlučila da ih ne koristim. S obzirom da imam grčeve po nogama, prepuštam se čarima magnezijuma, i Donata Mg, u nadi da ću ovo prevazići. Sada sam 27 sednica okruglo, i u prošloj trudnoći su me spopadale, ali ne ovako rano, već tamo oko 32.
    Je li neko koristio ove tablete, na upustvu za izoptin ne vidim da se preporučuje trudnicama, znate li šta o tome?!
    Možda nije pametno da sam prestala, ali s obzirom da nisam otvorena, grlić dug, posteljica izgleda ok, ja se osjećam super, mislim da je bolje da probam sa magnezijumom.

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Lukina mamma prvotno napisa

Mislim da ćeš prepoznati. One prave kontrakcije kad krenu su puno intenzivnije i bolnije i duže traju od onih "lažnih" (Tako je bilo meni). Do bolnice ćeš vjerojatno imati vremena stići na vrijeme jer ipak prvi put to traje malo duže... Nije da plašim, znam da curki koje su rodile ekspresno i prvi put, ali nekako gledam statistički... :/
    Nadam se da si jutros bolje i da su te popustile kontrakcije...
    je je, bolje sam, hvala
    ujutro sam uvijek bolje, vec sam skuzila da mi je jutro doba dana kad mogu obaviti sto hocu i trebam.

a valjda cu prepoznati prave trudove, a za roditi tak i tak ne vjerujem da ce brzo ici (uvijek se sjetim onih prica "rodila u taksiju, rodila na wc-u i sl")...
    nekako vizualiziram da ce to kod mene biti dugotrajnije i bolnije

uostalom, duzna sam ti odgovor na mail, pa ne smijem roditi prije toga

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

uostalom, duzna sam ti odgovor na mail, pa ne smijem roditi prije toga
    Da, da, obavezno barem jedan mailić... 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •