Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 148

Tema: iskustva sa sv. duha 3. dio

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dokazalo se čak da se samo pitanjem trudnice u vezi intervencije koja "joj se sprema" smanjuje nivo intervencija za određeni postotak.
    treba pitati, definitivno.
    onda je i jasnije zašto nešto namjeravaju učiniti, a imat ćete malo vremena i promisliti.
    jedno od zlatnih pitanja je "što ako još malo pričekamo?".
    malo strpljenja može napraviti ogromnu razliku...

naravno, sve ovo navedeno se ne odnosi na hitna stanja gdje minute odlučuju (koja se, uz adekvatnu skrb i rano prepoznavanje ne bi trebala ni događati) .

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa
    Ako želim da MM bude samnom na porodu da li trebamo proći tečaj? Organizira li ga netko u dogovoru sa SD ili to može biti tečaj obavljen negdje drugdje?
    Nama su rekli da treba potvrda o završenom tečaju, ali ne mora biti njihov. Možete tečaj bilo gdje obaviti. Doduše MM nitko ništa nije pitao, iako je potvrdu imao.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    dokazalo se čak da se samo pitanjem trudnice u vezi intervencije koja "joj se sprema" smanjuje nivo intervencija za određeni postotak.
    treba pitati, definitivno.
    onda je i jasnije zašto nešto namjeravaju učiniti, a imat ćete malo vremena i promisliti.
    jedno od zlatnih pitanja je "što ako još malo pričekamo?".
    malo strpljenja može napraviti ogromnu razliku...
    Potpisujem.
    Ja sam primjetila sam da su skloni napraviti ti nešto bez da te pravo i pitaju. Svakako prije bilo čega treba pitati da ti lijepo objasne što, kako i zašto ti žele raditi.

korina_zg avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Samo ukratko. Nedavno rodila na Sv. Duhu. Prvi put i jedini put (za sad). Ništa mi nisu radili što nisam odobrila a za svaki pokušaj nečeg sam pitala što bi to oni radili i ja bi rekla da ja to ne bi i tako bilo. Čak sam i famozni ctg nadzor uspješno izbjegavala dok sestra nije friknula jer vizita ne bi imala što vidjet (a kao bili su puno pametniji nakon pogleda na taj papir). Osim jedne, sve žene u predrađaoni su šutke ležele i bez riječi slijedile program. A dr.ima tako lakše. Moj zaključak: ak se ponašaš ko ovca, tako će te i tretirat. Ona 3 dana na babinjačama mi zato bila koma. Čim bebač stigo, na drugi pokušaj dojenja (prvi bio odmah) mi jedna izrekla da ja NIKAD neću dojit s takvim bradavicama. Naravno da me ubilo u pojam. A tom, sad već opako narušenom, samopouzdanju nije pomoglo ni to što mi je dijete nakon kupanja sutradan ujutro (prije kupanja bio normalan i živahan i voljan dojit) spavao do 4 popodne!!!!???? i bilo ga je nemoguće probudit a nasadit na cicu ravno čudu. Naravno da ga nisu nahranile (je rajt...) isto kao što nisu nahranile ni dečke mojih obiju cimerica. Nakon toga moje dijete odbija dojit i ja na koncu pristala da ga nadohranjuju samo da ne izgubi previše na kilaži i da možemo doma. Doma smo se skulirali i uz moj trud, muku, suze i znoj samo dojimo. Netko ko nema potporu i magareću tvrdoglavost koju sam ja imala bi već odavno kapitulirao uz poznatu krilaticu "ja jadna nisam imala mlijeka". ta "potpora" dojenju me totalno izbezumila. Sestre su bile eto svakave, hrana očajna, cimerice super, dr.i ok a rooming in nije ništa čega se treba bojat već mu se treba beskrajno veselit i radit na tome da se i pedijatrijski pregledi i kupanje rade sa mamama pa da su mame i bebe stvarno 24h zajedno. Naravno, isto tako treba omogućiti adekvatnu pomoć (ne nužno odvoditi dijete) mamama koje su imale težak porod ili iz nekog razloga ne mogu same s bebom.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    e da, i christy je rodila u doba renoviranja rodilišta. bilo je stvarno užasno. vanredna situacija na sd-u. jedan od glavnih razloga zašto sam tad krenula putem varaždina.
    i ja sam rodila na SD prije godinu dana, pa nemam iskustvo kao Christy - ona je, siroče, valjda uletila u koma smjenu. Potpisujem Mamu Juanitu, poanta je u pravu izbora. Kod nas je sve: ako ne misliš kao ja ti nisi normalan. Meni ovakav način razmišljanja nije normalan, a vidim da kad velim da je meni najvažnije da mi se dijete rodi živo i zdravo curke se trzaju kao da ih napadam, što nije istina. Vjerojatno su čule svakakvih komentara na njihovu želju da rode bez intervencija. Što se tiče intervencija: kada dođeš roditi dadu ti da potpišeš njihov formular - ne mogu sad točno citirati što tamo piše, ali smisao je da kao oni mogu učiniti sve intervencije koje smatraju potrebnim - hoću reći, dobro razmisliti što se potpisuje. Mislim da bi se stvari uveliko izmijenile kada bi ti trudnoću vodio i porađao te isti doktor - onda bi on/ona već unaprijed znao/znala što želiš i imala bi povjerenja u njezinu/njegovu prosudbu, a ovako...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na tom formularu se može dopisati da ne pristaješ na tu, tu i tu intervenciju, onda ih ne smiju napraviti bez da daš posebnu dozvolu.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

točno, zato velim paziti što se potpisuje.

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja sam si isto isplanirala da telim prirodan porod i da cu im sve reci sto zelim i ne zelim kad dodjem u bolnicu...ali kad su poceli trudovi ja se naravno uspanicarila..ali ajde prestalo brzo, bila sam dosta doma, nisam isla odmah u bolnicu

onda me sestra cim je otvorila vrata totalno isprepadala!! apsolutna bezobraznost!! gurnila mi papir da nabrzinu potpisem i nabrijano cekala da slucajno ne bih citala sta pise i ja onakva u panici potpisala naravno...

nije bas bio potpuno prirodan, ali najbitnije da mi nisu nista davali. najvise zahvaljujuci mojem tijelu, jer sam rodila ekspresno...

a zamjerka najveca je sto sam morala rodit na lezecki!! i sto su svi bili neljubazni, a to rodilji u tom trenutku ne treba!

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

telim = želim

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

prije 19 dana sam rodila na svetom Duhu i jedini razlog zbog kojeg bi se vraćala tamo je rooming in. Rodila sam carskim rezom i nije mi bilo teško biti sa sinom svo to vrijeme- čak i kad su ga odnosili-jedva sam čekala da ga vrate.
    -Nema prvog podoja prvi dan za nas sa carskim-to su puste priče, malenog sam dobila na grudi 30 sati nakon poroda.
    -Kreveti su zaista previsoki i to je stvarno otegotna okolnost za nekoga poslije operacije.
    -Ali ništa me nije tako neugodno iznenadilo kao sestre koje su tu da nam pomognu- one su maksimalno odmagale. To je nešto prestrašno. Bilo kakvo pitanje upućeno njima koje ne mogu odgovoriti u neletu kroz sobu ostalo je neodgovoreno. ( da ne govorim da vječio ostavljaju otvorena vrata od sobe i tako nam naprave propuh- pa se jedna od nas jednica mora dizat da ih zatvori)
    -pomoć pri dojenju i izdajanju je potpuno izostala- kažu-gužva je-5. mjesec- nema ni dovoljno kreveta za sve-vas je 50 a nas smo dvije...
    -dohranjuju djecu-to je istina ali ja bih to djelomično stavila pod pozitivno jer ja svom djetetu prva dva dana nisam imala što ponuditi. Međutim treći dan sam ih molila da mi ne dohrane dijete kad su ga nosili na kupanje jer su mi prsa bila krcata- ali dobila sam odgovor "Ma nitko vam ga neće nahranit ovdje, što vam je." a poslije toga sam dobila potpuno sito dijete koje je spavalo non stop i bljucalo bijelo.
    -pohvale zaslužuju jedino neke pedijatrijske sestre kojima ne znam ime

sve u svemu razočarana sam- stvarno me nije teško zadovoljiti- nisam imala nikakvih prohtjeva, imala sam hitan carski i nije mi palo na pamet doktorima proturiječiti i davati prijedloge i savjete( i zato ne mislim da sam ovca....).

Uvijek sam mislila da postovi puni gorčine dolaze od prezahtjevnih mimoza ali sad znam da tretman na svetom duhu nije ni blizu idealnog. Možda sam stvarno uletila u gužvu kakva inače tamo nije(kažu da je to standardno za 5-i mjesec) ali ipak....

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj lun@ prvotno napisa
    -Kreveti su zaista previsoki i to je stvarno otegotna okolnost za nekoga poslije operacije.
    -Ali ništa me nije tako neugodno iznenadilo kao sestre koje su tu da nam pomognu- one su maksimalno odmagale. To je nešto prestrašno. Bilo kakvo pitanje upućeno njima koje ne mogu odgovoriti u neletu kroz sobu ostalo je neodgovoreno. ( da ne govorim da vječio ostavljaju otvorena vrata od sobe i tako nam naprave propuh- pa se jedna od nas jednica mora dizat da ih zatvori)
    ..
    uh, ovo za krevete potpisujem. meni se uzasno tesko bilo tamo namjestit za dojenje, jer nikako ne mozes postici da sjedis uspravno.

a ovo za vrata isto potpisujem! to me uzasno iritiralo, al mislim da bi prije uvjerila ta vrata da se sama zatvore nego sestre da to ucine

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lun@ prvotno napisa
    -Nema prvog podoja prvi dan za nas sa carskim-to su puste priče, malenog sam dobila na grudi 30 sati nakon poroda..
    to je tvoj slučaj iz ko zna kojeg razloga. cura samnom u sobi je dobila dijete na prsa pola sata nakon što je ušla u sobu

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i Brunda je dobila pola sata nakon završetka zahvata

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Rodila na SD prije 4 mjeseca. Vec sam neke stvari zaboravila a sada citam i prisjecam se...kooomaaaa! U predradaoni nas je bilo 8 a 6 je kreveta. Bila sam tamo prilicno dugo, dovoljno dugo da prisustvujem 2 porodima...jadne cure, prestrasno!
    Cura na krevetu do mene i ja provele smo barem 4 sata moleci svakoga koji se pojavio da nam da lopte da po njima skacemo. Na kraju smo valjda svima dojadile i dobile loptu, jednu koju smo dijelile, svaka 10 minuta (doktor nam je rekao da nisu oni nogometna ekipa da imaju lopte za svih...)
    O samom porodu ne bih...bolje da se ne prisjecam jer mi je zlo od njih i njihovih gluposti. Izgubila sam hru zivaca.
    Na odjelu je bilo...nezaboravno. Svaka cast na brzini kojom su mi donijeli dijete (desetak minuta nakon sto sam dosla u sobu stigla je i moja Mia), ali to im je bilo jedino pohvalno (osim gospode koja nosi rucak koja je uvijek bila ljubazna i strpljiva). Krevet je bio visok za poludit, a ja niska...nekako sam silazila ali kad sam trebala gore...ajme meni.
    Svaki put kad je Mia pocela plakati po noci evo sestre, uzima je i kaze idem je malo smiriti, ja naivno povjerujem. Vrati je nakon doslovno minutu ili dvije a ona spava i curi joj mlijeko iz usta. pitam jesu li joj nesto dali kazu nemaju oni nikakvu hranu, dobivaju male ali stvarno male kolicine adaptiranog a to daju samo nedonoscadi. Ni da trazim ne bi mi mogli nista dati. Iduci dan, iduca sestra, isto pitanje. Kae ona, naravno da djecu nadohranjuju, to je javna tajna, kud bi oni dosli da im djeca na odjelu placu po cijele dane?!
    Treci dan spremam se kuci ali Mia pozuti. Uzmu mi je i ne vidim je cijeli dan, donesu je navecer na pola sata, ne zeli jesti. uzmu je i odnesu je ponovo i cijelu noc cujem kako place jer mi je soba bila tocno preko puta, i znam da je gladna i sama i jadna u plasticnoj kutiji i lampa je grije i srce mi se slama. Dala bih svasta da mogu barem sjediti pored nje i hraniti je kad je gladna. Ovo je stvarno okrutno!
    Inace bila sam u sobi pored sobe gdje su sestre i cula sam PREVISE! stvarno znaju biti bezobrazne i svakakve, i stalno nekoga ogovaraju i fuj!
    Ne kuzim po cemu su rodiliste prijatelj djece.
    e da, muza nisam vidjela prva 2 dana uopce. Mala mi je stalno plakala i nisam je imala kome ostaviti na par minuta dok izadem iz sobe (nisam isla ni na wc osim kad je bas bila frka). Bilo mi je grozno sto je mm vidio vlastito dijete tek kad smo izasle iz bolnice. Okrutno i nepotrebno!

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam pak sama odnijela dijete do staklenih vrata do prostorije za posjete. Moj stariji sin je čim je vidio mene i bebu sam uletio unutra, za njim i mm, i poljubili su i pomazili bebu. To su vidjele i sestre i nisu nas opomenule jer su se i same raznježile.
    Btw, i ja sam rodila prije 4 mj u predrađaoni, možda si prisustvovala???

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Cure moje, prošlo je 17 mjeseci od mog poroda .
    Navratih ovamo da vidim je li se što promjenilo u Hrvatskoj, međutim...

Očito je nužan neki klik u glavi odgovornih u rodilištima. Nikakve titule i nazivi "prijatelj djece" neće poboljšati ništa u praksi.

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja cu roditi na sv.duhu za kojih mjesec dana i sad kad citam ove sve postove i nisam nesto najsretnija. svi su mi inace pricali kako je rodiliste SD jedno od najboljih i da imaju odlicno osoblje ali ovo kaj sam tu procitala je manje-vise okrutno i deprimira me..
    i ja cu najvjerojatnije morati na carski...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mici85 prvotno napisa
    ja cu roditi na sv.duhu za kojih mjesec dana i sad kad citam ove sve postove i nisam nesto najsretnija. svi su mi inace pricali kako je rodiliste SD jedno od najboljih i da imaju odlicno osoblje ali ovo kaj sam tu procitala je manje-vise okrutno i deprimira me..
    dušo, rodilište SD je o.k. i sve će biti o.k. sa tobom i sa bebom. Na postove koje si pročitala se ne obaziri, jer ti je sve uglavnom subjektivno, meni je npr. bilo dobro, beba je dobro (danas slavimo 1. rođendan) ja sam dobro (imam nekih problema, ali ih nisu izazvali doktori sa SD i rješivi su). Samo hrabro, opusti se i vidjet ćeš da će sve proći u najboljem redu. Samo ti lijepo pozitivno razmišljaj i veseli se svojoj bebi. Za cca 1 g. nećeš se više niti sjećati rodilišta i odjela babinjača, samo ćeš gledati kako se tvoje zlato smije, kako pokušava napraviti prve korake, kako te grli jako, jako i kako diže ručice prema tebi da ju digneš. Nema ništa lijepše od toga. Zato

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

evo malo i mojeg iskustva (doduse sa patologije)

zavrsila sam prije 3 tj. u predrađaoni sa trudovima u 24. tjednu i uplasila se. Istina je da je SD prekrcat i da zene radaju u predrađaoni (ja vidla jedan porod na krevetu pored mene - predivno nesto), ali sestre su bile jako ljubazne i divne. Kad god sam nesto pitala dobila sam odgovor.

Cak sam se zacudila da su postivale moje prehrambene navike i dopustile mi da u njihov frizider stavim "svoju" hranu, jer kako sam alergicna na mlijeko imam "prehrambene prohtjeve".

Toj mami koja je rodila odmah je dano dijete na prsa i dr. se pojavila tek kada je vec sve bilo gotovo, a porod su obavile samo primalje (po mojem misljenju - to je najbolje)

pozdravljam tu mamu koja je rodila tu noć u petak 16.5. u pola 4 ujutro. Stvarno svaka čast kako je to sve podnjela

p.s. ne znam zasto ste protiv ctg-a, meni je bas bilo fora slusati srceko kako kuca

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    dušo, rodilište SD je o.k. i sve će biti o.k. sa tobom i sa bebom. Na postove koje si pročitala se ne obaziri, jer ti je sve uglavnom subjektivno, meni je npr. bilo dobro, beba je dobro (danas slavimo 1. rođendan) ja sam dobro (imam nekih problema, ali ih nisu izazvali doktori sa SD i rješivi su). Samo hrabro, opusti se i vidjet ćeš da će sve proći u najboljem redu. Samo ti lijepo pozitivno razmišljaj i veseli se svojoj bebi. Za cca 1 g. nećeš se više niti sjećati rodilišta i odjela babinjača, samo ćeš gledati kako se tvoje zlato smije, kako pokušava napraviti prve korake, kako te grli jako, jako i kako diže ručice prema tebi da ju digneš. Nema ništa lijepše od toga. Zato
    ja sam skroz pozitivna i nadam se najboljem jedino kako se blizi termin poroda postajem malo osjetljiva na svega povezanog sa porodom uopce. bas mi je drago da je tebi sve super proslo. ovdje kad neke postove citam imam osjecaj da su i doktori i sestre neki ful grubi i tako nesto.
    joj jedva cekam da svog malog bumbara primim u ruke...

thnx na odgovoru

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jedino kako se blizi termin poroda postajem malo osjetljiva na svega povezanog sa porodom uopce.
    točno znam kroz šta prolaziš, tak sam i ja pred porod. Bilo me inače strah, a kad sam pročitala neke postove na forumu još više. Dogodilo se da me strah konzumirao i paralizirao do te mjere da nisam niti torbu za rodilište spremila jer sam bila uvjerena da ja porod neću preživjeti. To ti je kao kad se bojiš letenja avionom, vidiš samo koje su avionske nesreće bile, a ne da je tisuću drugih aviona sretno poletilo i sletilo.
    Sad znam bolje i moj ti je savjet da se odmoriš (koliko sam skužila termin ti je blizu). Isključi komp, makni se sa neta dok ne rodiš. Odi malo šetati, pričaj sa bebom i opusti se. Kad rodiš lijepo nam se javi da čujemo kako ste ti i bebica i ostale podatke, a osim toga imaš na ovom forumu jaaako puno korisnih savjeta o dojenju, pelenama, viperu, motorici i sl.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isključi komp, makni se sa neta dok ne rodiš. Odi malo šetati, pričaj sa bebom i opusti se.
    veliki potpis!

sad nije vrijeme za citanje prica s poroda! odi u setnju i gledaj prirodu... to je sve sto ti treba

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj baby_eve prvotno napisa
    p.s. ne znam zasto ste protiv ctg-a, meni je bas bilo fora slusati srceko kako kuca
    probaj sa trudovima na minutu i pol bit privezana na stroj u istom položaju više od 9 sati :/
    Na kraju sam se morala posvađati sa dvije sestre kad sam skinula žice sa sebe i htjela prošetati. Yeah right, baš ugodna i opuštajuća atmosfera za otvorit se. a loptu sam mogla samo sanjati

Mici85, iš iš odavde ako si slučajno još tu

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

joj kad sam ja ko neka streberica... moram utvrditi gradivo pa kad nesto radim na kompu, malo pronjuskam ovdje da vidim kaj ima...
    vec me i ekipa na faxu pita sto jos radim tamo, al nekako hocu sve to zavrsiti pa da mogu bez opterecenja otvoriti novu stranicu.
    ne brinite, opustam se, odmaram, sad sam pocela i duze spavati, secem svaki dan (danas sam cak i pokisla), bebi sam vec sigurno dosadna kolko mu pricam svasta, sad jos dok mu se tatica vrati s poslovnog puta pa dok ga opet pocne maziti i pjevati mu (sto se nadam da ne cuje)... :D
    al opet, tolko me strah poroda da jos nisam ni otisla torbu kupiti (za mjesec dana nam je termin)..
    vjerojatno sam tu stalno i zbog tog straha. vidim da nisam jedina koja to sve prolazi, sve vi ste tu, hrpa iskustva, suosjecanja i razumijevanja (koje dosta ljudi kojima sam okruzena nema jer nikad nisu to prosli - mislim na ekipu na faxu), i svi oni strahovi koje imam za bebu (hoce li biti zdrava, kak ce porod ici, itd.)...

i na kraju, sad znam di cu ici roditi, definitivno na SD pa je svaka informacijica dobro dosla...

i HVALA svima na savjetima... bas ste me razveselile :D

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mici, vidim ti se još nisi iš išala odavdje, idi kupi torbu ženo krajnje ti je vrijeme. I dodatak: strah od poroda je najveća smetnja na porodu, ja naučila na težak način.

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja nosim jaaako nisko, pa se nekako nadam da ce samo "izletiti" u 15 min. mozda je to blesavo, ali ne mogu si zamisliti da sam u bolovima cijeli dan

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo mene natrag! kupila torbu i pripremila manje-vise sve i dala jedan ispit s 5 pa cu opet ovdje malo visiti
    danas sam bila kod dr.ujevica na pregledu i ful sam zadovoljna njime. jedino mi je rekao kaj se tice epiduralne, da je ne mogu dobiti ako pocnem radati nesto tipa u 3h ujutro, da onda obicno nema anesteziologa koji su tamo preko dana.
    jel to uvijek tako ide?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Pa sta ce ti epiduralna? :/

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

budes vidla kada ce ti doci, pa onda odluci o Epi.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

možeš se dogovoriti sa anesteziologom. Imaš na SD ambulanta za suzbijanje boli ili tako nešto - odi provjeri. Ali moraš to dogovoriti na vrijeme. Ja nisam uspjela dogovoriti na vrijeme, pa mi nije niti bio prisutan na porodu, ali navodno se može. Probaj ako želiš. Koliko sam čula iz usta anestziologa i frendice, epiduralna nije opasna niti za majku nit za dijete. A ti sad sama vidi i ocijeni.

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

informirala sam se u svezi epi i odlucila se za to. kolko sam cula da je anesteziolog tijekom dana tamo i da se moze unaprijed dogovoriti a ako je porod u nekim kasnim nocnim satima da se moze dogovoriti s njim (i navodno platit) pa on dode na porod u bilo koje doba...
    ok...kolko sam skuzila, vjerojatno tako i funkcionira... budem skoknula do bolnice slijedeci tjedan pa cu znat tocno.

hvala na informacijama!

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Koliko sam čula iz usta anestziologa i frendice, epiduralna nije opasna niti za majku nit za dijete.
    Elin, molim te nemoj pisati o nečemu što nije točno. Postoji hrpa podataka koja pobija gore napisano!

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nisam čitala sve postove pa evo samo se ubacujem ...

Imala sam dva poroda na sv.Duhu i oba pod epiduralnom, bezbolna, prekrasna, brza

...apgari 10/10 , brz oporavak

A za sv. Duh sve najbolje, nisam neka pekmeza i nije mi bilo toliko bitno što su sestre neljubazne, neke i bahate i bezobrazne, bilo mi je važno da su djeca ok a za ostalo manje važno svakako smo brzo doma

..i da idem ponovno opet bi išla tamo, možda navika...ma dobro iskustvo

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Koliko sam čula iz usta anestziologa i frendice, epiduralna nije opasna niti za majku nit za dijete.
    Elin, molim te nemoj pisati o nečemu što nije točno. Postoji hrpa podataka koja pobija gore napisano!
    Frida, točno je da ima tekstova koji govore da postoje određene opasnosti, ali isto tako i tekstova koji govore da ne postoje i da su sve opasnosti (glavobolja, mučnina i sl.) minimalne. Ja sam samo napisala ono što sam čula iz usta anesteziologa sa kojim sam razgovarala na SD, svoje sestrične koja je anesteziologica na Firulama i najbolje frendice koja je doktorica. Nisam niti preporučila Mici da ovo uzme zdravo za gotovo, nego sam joj rekla da provjeri i sama se odluči. Nemojmo biti krute, neka se žena informira i neka odluči sama.
    Dodatak, sa mnom na odjelu babinjača je ležala žena koja je rodila uz epiduralnu, dijete joj je konstantno spavalo, nikako ju nije mogla probuditi da ju nahrani - ne znam da li ima veze sa epiduralnom, moja je bila stalno budna i cicala svaka 2 sata. Evo i ovaj podatak ako će pomoći Mici u odluci.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Tako je Elin, neka se informira i odluči na temlju informacija (po mogućnosti objektivnih).

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mislim da je to osobna odluka svake zene. Ali koliko znam epi se placa, kaj ne?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj baby_eve prvotno napisa
    Mislim da je to osobna odluka svake zene.

Naravno da je osobna odluka svake žene, to uopće nije upitno.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kako sam i napisala imala sam oba puta epiduralnei opet bi

...bila sam dobro informirana prije odluke

...nisam imala nikakvis popratnoh pojava, tipa mučnina i glavobolja poslije

...apgari oba djeteta su bili 10/10

..prekrasan mi je bio osjećaj uživanja tiskanja u trudovima i iščekivanja svojih bebica

Ovo je moje iskustvo i doživljaj epiduralne i svatko ima pravo na odluku

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

..i još nešto, nisam platila niti jednu epiduralnu jer se bez problema dobije ako je anesteziolog slobodan i u neko normalno vrijeme, da nije gluho doba noći

imala sam sreću, bebe su znale kad treba krenuti :D

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

zene bas ste smjesne pet postova za redom ponavljate jedna za drugom, a mislite da se ne slazete (a ja otvaram jer mislim da se nesto novo pojavilo...)
    evo da se i ja pridruzim: epiduralna je osobna odluka svake zene!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

prije 21 mjesec rodila na Duhu.
    meni je bilo super.

bez intervenija do samog izlaska, masirali mi medicu, ali je beba bila velika, pa je babica pitala da li smije cvaknuti jer se boji da cu jako popucati.
    nista drugo - bez dripa, bez lijekova...

beba je bila sa mnom dva sata i tata i je bio s nama. kad sam dosla na babinjace, odmah sam dobila bebu.
    dojenje - super, sestre su bile super, pokazale su mi, iako sam dosla poprilicno spremna.
    teta iz kuhinje mi je cak znala donositi caj u bocici od vode. i puno joj hvala na tome

nemam niti jednu zamjerku

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

cure koje se odlucujete na epiduralnu, nemojte zaboraviti na cinjenicu (osim toga da vam je dijete pospano, da dojenje u pocetku moze stekati itd) da u jednom postotku takvi porodi zavrsavaju carskim rezom.

prekrasno je to opisala i pokazala nam Andrea Robertson tijekom svog gostovanja u Hrvatskoj prosle godine. sto se desava kad dobijete epiduralnu? misice zdjelice se malo umrtve, slabile reagiraju, a upravo su ti misici kljucni da kada se dijete spusta u kanal i udara glavicom u misice zdjelice koji tu glavicu blago rotiraju i stavljaju u ispravan polozaj za izgon. kod epiduralne, zbog slabije funkcije tih misica, moguce je da se dijete 'zaglavi' u kanalu i porod jednostavno ne napreduje.

zato, svakako se informirati i odluciti sto vam ja najvaznije i najjsigurnije za vasu bebu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

takodjer, svi, apsolutno svi, lijekovi koje majka dobiva, neminovno prelaze posteljicu i dolaze do djeteta.
    epiduralna je jedna od intervencija koja moze pomoci rodilji koja vise ne moze podnijeti bol, ali je isto tako intervencija koja ima svoje nuspojave, moguce i realne nezeljene posljedice, medju kojima su povecani rizik carskog reza ili vakuuma, a moguce je i da naprosto - ne djeluje.

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moja bebica je isto bila uspavana cijeli dan poslije poroda, iako nisam dobivala nikakve medikamente i cijeli dan nije sisao, ali drugi dan je poceo i sve je dalje teklo u redu..tako da uspavanost i ne mora biti nuzno povezana sa lijekovima.

negdje sam procitala, nemam vise pojma gdje, mozda cak i na ovom portalu, da ako majka prima ljekove protiv bolova , da bebicu vise boli porod, jer se tokom trudova izlucuje endorfin koji je navodno prirodni lijek protiv boli i taj hormon dobiva bebica preko posteljice. ako majka uzima medikamente hormon se ne izlucuje i bebicu onda boli...

mislim, neka me netko ispravi ako sam krivo sta napisala, to mi je samo u sjecanju ostalo da sam negdje procitala, ali mi je cak i logicno zvucala i to mi je bila misao vodilja kad sam odbila ponudjeno olaksanje boli

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj morena24 prvotno napisa
    jer se tokom trudova izlucuje endorfin koji je navodno prirodni lijek protiv boli
    joj nemoj se ljutiti zbog ovoga, ali iskreno ne znam u kojem dijelu poroda je taj endorfin mene udario, a ako i jest nisam ga primijetila.

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a nisam ga ni ja skuzila bas!!!

al ak je malom sta pomoglo super....jer sam ga sigurno puno izlucila

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ali dobro sam zapamtila...sad sam bas isla kopat po portalu i evo:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=144&Show=804

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam rodila na SD prije 6 mjeseci,bilo mi je užasno i nikad više gore.Porađao me dr Habek,nisam doživjela nit toplu riječ a kamoli želju da me prirodno porodi,bila sam otvorena 9cm i završila na hitnom carskom uz opću anasteziju.dalje se uopće bojim prisjećati........

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jer se tokom trudova izlucuje endorfin koji je navodno prirodni lijek protiv boli
    joj nemoj se ljutiti zbog ovoga, ali iskreno ne znam u kojem dijelu poroda je taj endorfin mene udario, a ako i jest nisam ga primijetila.
    :? Čemu svi ti smajlići?

Endorfini se ionako izlučuju za vrijeme prirodnog poroda, ispravite me ako griješim
    čim se "kemija" umiiješa u prirodni porod, svi normalni i prirodni hormonalni procesi se poremete

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    :? Čemu svi ti smajlići?

Endorfini se ionako izlučuju za vrijeme prirodnog poroda, ispravite me ako griješim
    čim se "kemija" umiiješa u prirodni porod, svi normalni i prirodni hormonalni procesi se poremete
    kakva kemija, ja nisam dobila drip. Endorfin se možda i izlučuje, ali ne tako da bi ga osjetila. Trudovi jedan za drugim, odmora niti malo, a dip definitivno nisam dobila, čak nisam niti bila priključena na ctg (pokušali oni ali sam ja iznervirana time pobacala one elektrode, da vidiš kako samo lijepo zrakom lete ). Ma nema tog što ti kod trudova može pomoći - bolovi su bili grozni, doma sam bila 12 sati sa trudovima nisam se otvorila uopće (isto kao i dan prije na pregledu 1,5 poprečni prst), samo što sam se toliko iskakila da kada su me klistirali nisam skoro uopće ništa iskakila i to je to. Moji pokušaji da hodam su uglavnom završavali tako da kada bi me trudovi zafrljili bi pala na pod kao kruška, pa sam se držala kreveta. U svakom slučaju iskustvo koma, beba predivna i opet bi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •