Results 1 to 37 of 37

Thread: Šalša

  1. #1
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,983

    Default Šalša

    Dalmatinke podjelite recepte, trikove...Našla sam nekoliko recepata, no nigdje nepiše kako ju spremate za zimnicu. Dali se može zamrznit(bez konzervansa), dali stavljate luk. Guljenje paradajza mi dobro ide ali čišćenje sjemenki me izludilo.Jel se mora baš sve očistit i jel imat neki trik da to malo brže ide?

  2. #2
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    ja nisam dalmatinka ali ću ti napisati kako ja radim.

    Paradajz gulim ali ne čistim sjemenke. Kako bih povećala volumen ja stavljam i tikvice i patliđane narezane na sitne kockice.

    Prodinstam luk, a na njega i tikvice i patliđane (bez toga možeš) , pri kraju stavim i češnjak (pazi da ne zagori). Na to stavim oguljeni i narezani paradajz, koji sam predhodno držala posoljenog u cjedilu kako bi barem dio tekućine izašao (to popijemo, ako ne bude previše) i onda kuhaš na laganoj vatri što dulje to bolje. Od začina ja stavljam sol i ppar, te lovor, vrijes i ružmarin.

    Kada je gotovo, ostavim za jedan ručak, a ostalo zamrznem tako da u svakoj vrećici/posudi bude za 1 ručak.

    Tajna dobre šalše za mene jke u dobrom paradajzu (ja ga kupujem na placu, pa ovisi kako se potrefi) i u tom dugom kuhanju.

  3. #3
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,983

    Default

    Tako nekako sam i mislila napravit, samo nisam bila sigurna za tikvice i patliđan. Dio ću napravit samo sa rajčicom i lukom a ostatak sa tikicama i patliđanom, začine neću stavljat nego kako nam se taj dan bude jelo.

  4. #4
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Ne gulim paradajz, ne cistim sjemenke.

    Pocnem s cesnjakom i maslinovim uljem - samo malo ugrijem, tako da cesnjak ne zagori. Poslije stavljam nasjeckani paradajz, posolim, popaprim (obavezno raznobojni papar, svjeze mljeven) i dodam svjezi bosiljak (iz tegle na prozoru). Ako je paradajz jako socan, dodam malo krusnih mrvica da zgusne salsu.

    Smrzavala sam je ovakvu, ali i bez soli, papra i krusnih mrvica koje sam u tom slucaju, dodala kasnije.

  5. #5
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Kosjenka, osnovni zrazlog zašto stavljam tikvice i patliđan je taj što mi tako ispadne više šalše. Oko tog guljrenja paradajza se nagnjavim i onda kada paradajz pisti vodu, pa se još sve i pokuha, količina šalše mi bude dosta mala.

  6. #6
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ja baš danas radila šalšu.
    Prodinstala luk na maslinovom ulju, dodala oguljeni paradajz narezan na kockice, sjemenke ne čistim, i od začina, malo soli, češnjaka, mediteranske začine.
    Paradajz je onaj pravi iz dedinog vrta i šalša je ispala njam!
    Ovo s tikvicama i patliđanima je super ideja, probat ću i to!

  7. #7
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Mi nemamo vrt - moram čekati da malo padne cijena paradajza na placu. Ali zato na svakom ljetovanju naberem omiljene mi začine. U šalšu se stvarno mnogi mogu staviti ali meni je najdraži vrijes, lovor stavljam obavezno a bez ostalih mogu.

    Prošlogodišnja šalša mi je ispala fenomenalno pa se nadam da ću to uspjeti ponoviti i ove godine.

  8. #8
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    S čime jedete tu šalšu? (uvijek sam mislila da je salsa).
    S čim sve paše, ili ju dodajete u jela

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    koliko kuharica, toliko i šalši.
    meni je najdraža najjednostavnija: maslinovo ulje, češnjak i pomidor, malo šećera i soli.

    no, često se poigram i s kapulom, patlidžanima, paprikom, tikvicom, začinima...

    može se jesti kao preljev na tjestenini, ja jako volim kao prilog uz pire krumpir i npr. pohane patlidžane ili neko pohano meso...

  10. #10
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    moja nona je to zvala šug...
    kao klinci smo cijelo jutro gulili pomidore i rezali ih na kockice, onda bi nona prodinstala kapulu na masl.ulju i bacila pomidore. dodala sol i mrvicu šećera...
    to je kuhalo satima...

    najveći gušt je bio doći s kupanja, staviti u pijat šuga i toćati ga kruhom...

    tako ga i danas radim i ja i moja majka...
    zaledimo u vrećice/posudice za ručak, i kad se izvadi dodaje se začina po želji...
    krušne mrvice nikad jer šug bude dovoljno gust...

  11. #11
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    mi to ovako:

    ogulis pomama kozicu tako da ih stavis u vrelu vodu i nakon par minuta skines kozicu.
    nasjeckas na sitne kockice, stavis u posudu u kojoj ces ih kuhat, stapnim mikserom ih smiksas, stavih da kuhaju dok ne prokuha.
    kad prokljucaju pustis da kljuca smjesa nekih 10 -15 min tj dok ne nestane pjene koja se stvori. kad nesatne pjene ulijevas smjesu u stakleno posudje ugrijeno u vrucoj pecnici.
    zatvoris cepom/poklopcem. prilikom hladjenja zrak se stisne i vakumira i na taj nacin konzerivira sadrzaj.

    ne treba ti nista nego pome i stakleno posudje.

    nikakvi konzervansi, dodaci, nista, to sve dodajes prilikom kuhanja i koristenja ovako konzerviranih poma.

    koristim ih za sve u sta idu pome/pire od poma/salsa:
    - juhe
    - salsu (na ulju zazutim kapulu, izlijem pome, dodam sol, bosiljak, smjesu mediteranskih zacina, pustim da malo iskuha voda, sa strane skuham manistru - rucak gotov za 15min: manistra na pome)
    - toceve

    ovako konzervirane pome drzimo u podrumu/na polici u kuhinji i traju nam citavu godinu. zadnju teglu sam potrosila prosli tjedan. sad idu ovogodisnje.

    vazno je samo kad se otvori staklenka da se brzo potrosi i cuva u frizideru jer se vrlo brzo pocinje stvarat plijesan.

    meni obicno traje do 7 dana najvise.

    ako se dogodi da se stvori plijesan tokom godine dok je cuvano, znaci da nije vakumiranje dobro obavljeno (rupica na cepu/poklopcu ili nedovoljno vrela staklenka) i treba smjesu bacit.

    kad ih vadim najdraze mi ih je izlit ili izvadit zlicom koju koristim samo za to i stavim na pranje jer mi se inace "zagade" i brze se stvori plijesan.

    bilo bi super da ih se konzervira u manje staklenke.

  12. #12
    suncokret's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    1,089

    Default

    Ja ko i žabica, samo kuham malo duže-da bude gušće i koristim pasirku, pa nema guljenja ni vađenja sjemenki.

  13. #13
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    ajme cure...krenula mi slina
    idem sutra na plac i kuham zimnicu. inače sam radila s uljem, češnjakom i sve ono što spominjete, ali prosvijetlile ste me. ne treba mi ništa osim paradajza jupiiii
    da nije već kasno napravila bih špagete sa šalšom...

  14. #14

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    na moru
    Posts
    371

    Default

    mali trik, da se korica od poma ne guli, prepolovis pome i izribas ih na ribez - dio sa najsirim rupama. Korica ti ostane na vanjskom djelu i samo je bacis

    na maslinovom ulju prodinstas kapulu i bijeli luk, dodas 'izribane' pome i dinstas, malo soli, papra i par kapi limuna - da ubije gorcinu, kad prokljucaju usitniti s stapnim mikserom i nastaviti kuhati jos sat vremena. Sug posatne gusci. Pred sam kraj, jedno 10 min ubacis dosta sitno narezanog persina.
    Za prste poslizati.
    I to je to!

    Ja sve to tako zamrznem u posludicama.

  15. #15
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    a sa gotovom šalšom možete napraviti finu komišku (ili višku, nikad ne znam razliku) pogaču.

  16. #16

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    na moru
    Posts
    371

    Default

    Quote Originally Posted by zhang
    a sa gotovom šalšom možete napraviti finu komišku (ili višku, nikad ne znam razliku) pogaču.
    je, probala sam je, stvarno je super

    komiska pogaca

  17. #17
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,983

    Default

    Ma super su mi svi ti recepti, hvala cure. Ove godine pravim šalšu sa lukom, tikvicama i patliđanom(mrak ručak poslje posla).Baka i sveki prave paradajz sos ili paradajz juhu za juhice, gulaše

  18. #18
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    luk dinstam na maslinovom ulju. paradajz kroz pasirku pa na luk i onda kuham, kuham, kuham i kuham. pred kraj stavim češnjak, bosiljak, peršin, sol i papar.
    ako je za zimnicu ostavim da se ohladi, razdijelim u vrećice i u zamrzivač.

    to mi je gola šalša, a znam unutra onda svašta staviti izribanog korijenastog povrća, paprike, pancete ili pršuta na sitno...

  19. #19

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    nije mi se dalo čitat sve od gori - ja radim ovako

    ogulim pomidore (za ovo evo trik prvo natari - istrljaj (ukoso nožem po ciloj pomi) koru i onda na jedno mjesto zareži i poteži guli se ko od šale) i sitno nasjeckam... prodinstam kapulu (ilitiga luk) i uvalim pomidore - kuha se na lagano a trajanje samog kuhanja ovisi o količini... ohladim i zamrznem u odgovarajućem pakiranju..

    za jest-
    izvadim iz zamrzivača uvalim u teću i odmrzavam na vatri (kad nemam vrimena), posolim, stavim malo cukra (domaće pome imaju svoju kiselost i moram je malo ubit), češnjaka i svježeg bosiljka ili origana... na samom kraju ubacim peršin...

    ne volim zamrzavat začinjeno, nego začinjam ovisno o trenutnoj inspiraciji i mogućnostima... zamrznuti začini mi nemaju isti okus (a možda imam bubu u glavi )

  20. #20

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    U salsu znamo dodati hrpu svjezeg zacinskog bilja a kad si zazelimo i svjezi korijander i pinjole da dobije 'twist'. Koristimo za prolog uz tunu sa zara, piletinu, janjetinu, na tostirani kruh s mozzarelom ili parmezanom kao mali snack, njam

  21. #21
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    koliko kuharica, toliko i šalši.
    meni je najdraža najjednostavnija: maslinovo ulje, češnjak i pomidor, malo šećera i soli.
    + bosiljak

    kahna...salsa/šalša ti je isto (ples/muzika salsa=umak...tako je i nastalo ime, mix ritmova)

    m+ja sam skuzila da mi je lakse smrznuti pomidore i onda ih staviti u kipucu vodu...korica sama spadne dolje, kostice ne cistim jer mi smetaju, nego znam kad ga prerezem samo prstom ih istisnuti...razlog=manje vode...krace se kuha
    mozete inace i friske staviti pod vrucu vodu

    ako radim za skrinju, samo pomidore prohuham i smrznem, bez zacina...jer ne znam sto cu sa njima poslije (finu bude i na pizzi)

  22. #22
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Mi radimo ovako:

    domaće pomidore zarežemo i prelijemo vrućmo vodom da ih se lakše guli. Zatim sitno (jaaaaako sitno) nasjeckan luk dinstamo na pol masti/pol masl. ulju. U taj luk ubacimo pomidore (oguljene i nasjeckane), mrkvu (malo), peršin, celer (ne češnjak i bosiljak, mi ih dodajemo netom prije serviranja) i to se kuha koja 2-3 sata (ako je u pitanju 80 kg paradajza kao kod nas onda i više dana za redom ). Još tako vruće, sve pasiramo i ulijemo u staklenke (sterilizirane), okrenemo ih naopačke i to je to.
    A salsu za jelo pripremamo tako da malo pršuta/pencete/domaće kobasice prepržimo na masti, ubacimo gotovu salsu, pustimo da vrije nekih 15-ak min, par minuta pred kraj dodamo češnjak i bosiljak.

  23. #23
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    danas radim salsu, varijanta samo sa paradajzima (domaci!), uljem, lukom i malo cesnjaka

  24. #24

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    2,000

    Default

    Dijanam je jednom otkrila odličan trik, rajčica se razreće na četvrtine i nariba na krupni ribež. Kožica ostane u ruci, a ne mora se ni sjeckati.

  25. #25
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    [quote="zhabica"]mi to ovako:

    ogulis pomama kozicu tako da ih stavis u vrelu vodu i nakon par minuta skines kozicu.
    nasjeckas na sitne kockice, stavis u posudu u kojoj ces ih kuhat, stapnim mikserom ih smiksas, stavih da kuhaju dok ne prokuha.
    kad prokljucaju pustis da kljuca smjesa nekih 10 -15 min tj dok ne nestane pjene koja se stvori/quote]
    mi ovo zovemo kuhani paradajz i koristimo za paradajz-sos, paradajz-juhu, variva, sarme,... i pakiramo u boce.
    a šalšu radimo onako kako sam već napisala, nju pakiramo u plastične vrećice i koristimo isključivo kao umak preko tijesta, krumpira ili riže uz naravno raznorazne dodatke.

  26. #26
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    Quote Originally Posted by Tashunica
    mi ovo zovemo kuhani paradajz .
    a mi kuhane pome pa ih koristimo i za salsu

  27. #27
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Quote Originally Posted by zhabica
    Quote Originally Posted by Tashunica
    mi ovo zovemo kuhani paradajz .
    a mi kuhane pome pa ih koristimo i za salsu
    e moja zhabice isto *** drugo pakovanje
    bitno da je

  28. #28
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    dobila od tete domaćeg paradajza i napravila šalšu.
    ovaj sam ju puta pomiješala sa bobom i posula parmezanom. prefino je tako.

  29. #29
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Baš kuham šalšu po kombinaciji svih ovih recepata. Možda nekome pomogne moj trik za guljenje rajčice - zarežem kožicu, stavim u mikrovalnu na najjače dok ne krene tekućina iz nje tj. dok ne zakuha (za pet pomidora jedno pet-šest minuta, mora biti jako, jako vruća) i onda pod hladnu vodu. Kožica skoro pa sama otpadne.

  30. #30
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    moja baka to zove "šaša", uvijek radimo ovako: kapula se prodinsta na ulju, zatim se doda paprika i na kraju paradajz, sve sitno narezano. Naravno - brdo peršina, ja dodam i različitih drugih začina. Kada se ohladi zaledim, uglavnom to jedemo sa spagetima.

  31. #31
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by Bubica
    moja baka to zove "šaša", uvijek radimo ovako: kapula se prodinsta na ulju, zatim se doda paprika i na kraju paradajz, sve sitno narezano. Naravno - brdo peršina, ja dodam i različitih drugih začina. Kada se ohladi zaledim, uglavnom to jedemo sa spagetima.
    to sa paprikom je nama sataraš

    Ja sam jučer radila salsu od 50 kg paradajza (nokti su mi još crveni ) i ispala je mmmmmmm. Paradajz, mrkva, celer, peršin, češnjak, basilico - sve iz noninog vrta!!! 8)

  32. #32
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    Quote Originally Posted by iridana2666
    Ja sam jučer radila salsu od 50 kg paradajza (nokti su mi još crveni ) i ispala je mmmmmmm. Paradajz, mrkva, celer, peršin, češnjak, basilico - sve iz noninog vrta!!! 8)
    wow! :blagotisesmajlic:

  33. #33

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Šta jedete sa šalšom osim tjestenine?
    Ja upravo kuham šalšu za zamrzivač

  34. #34

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,771

    Default

    je li netko radio šalšu u pećnici?

  35. #35
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka View Post
    Šta jedete sa šalšom osim tjestenine?
    Ja upravo kuham šalšu za zamrzivač
    krumpir, kuskus, rižu
    dodajem je u saftove

    obožavam domaću šalšu, radila sam je neki dan, ali me bedira kad vidim da mi od 5 kila paradajza ispadnu jadne 3-4 staklenkice
    Last edited by emily; 07.09.2021 at 19:42.

  36. #36
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,677

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    krumpir, kuskus, rižu
    dodajem je u saftove

    obožavam domaću šalšu, radila sam je neki dan, ali me bedira kad vidim da mi od 5 kila paradajza ispadnu jadne 3-4 staklenkice
    Isto sam se ja osjecala kad sam vidjela kolicinu konacnog proizvoda

  37. #37
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    je li netko radio šalšu u pećnici?
    Ne, ali radim to u ekspres loncu. Sve je isto, ali kuhanje se skrati na pola. Ne kuham ja to skroz u ekspres loncu, jer ne bi voda isparavala, ali skuham prvih 15 minuta, pa maknem poklopac i kuham dalje do željene gustoće (reduciranje tekućine).

    Pećnicu mi je teško čistiti, a ovo ide lakše. Kad se ukloni poklopac, može se kuhati dalje otvoreno pod mrežicom https://kupomanija.net/ponuda/dom/mr...rotiv-prskanja, da vlaga isparava.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •