Soda bikarbona

Thread: Soda bikarbona

  1. jadranka605 said:

    Default Soda bikarbona

    Zanima me kako i za šta koristite sodu bikarbonu...
    Moja ju je baka koristila za pranje i kuhanje, ta mi dva pojma nikako ne idu skupa.
     
  2. kahna's Avatar

    kahna said:

    Default

    Za kuhanje ne znam,
    a perem pelene s njom. I od kada ju koristim nemamo smrdljivih pelena.
    Ona otapa kamenac,omekšava vodu i neutralizira kiselost.
     
  3. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    za kuhanje, znam da smo jedno vrijeme imali običaj dodati malo u palačinke. Ali odustala sam od toga, naprave se rupice pa curi marmelada Inače mislim da se može dodavati u kolače, nešto slično kao prašak za pecivo, ali to nisam radila.

    Dosta mama platnenopelenašica koristi je za pranje platnenih pelena umjesto običnih praškova za veš (izbjegava se moguće nakupljanje praška u pelenama), a ja sam baš htjela isprobati i za drugi veš (kao eko varijantu deterđenta) ali sam privremeno kod mame pa mi ona pere

    Znam i za ljude koji jedu malo na vrhu noža protiv žgaravice, ali ne znam koliko je to korisno. Protiv žgaravice u trudnoći meni je bio zakon hladni kakako bez šećera. Ako nekom treba objavit ću i recept
     
  4. **mial**'s Avatar

    **mial** said:

    Default

    za kuhanje
    tko je osjetljiv na luk, dok se dinsta doda se na vrh noža soda i brže se zdinsta, a ne pada teško na želudac.
    junetina kad se kuha isto se malo doda da se brže skuha i da ne bude žilava
    stavlja se doslovno na vrh noža jer inače promjeni okus jelu.

    obavezno ju stavljam u veš mašinu sa praškom - nema kamenca, veš bolje opran, bijeli je prebijeli . . .
     
  5. Dream's Avatar

    Dream said:

    Default

    Bijele zavjese su kristalno bijele nakon pranja sa sodom bikarbonom .
     
  6. puntica's Avatar

    puntica said:

    Default

    mene su roditelji uvjeravali da je super protiv žgaravice, ali mi je od nje samo još gore.
    Quote Originally Posted by pomikaki
    za kuhanje, znam da smo jedno vrijeme imali običaj dodati malo u palačinke. Ali odustala sam od toga, naprave se rupice pa curi marmelada Rolling Eyes Inače mislim da se može dodavati u kolače, nešto slično kao prašak za pecivo, ali to nisam radila.
    isto. u nekim receptima piše da se dodaje, da smjesa/tijesto bude lakše...ne bih znala.

    ja koristim za čišćenje, npr. wc-a. sva kupovna sredstva mi smrde. stavim 2 žlice sode bikarbone, 2 žlice limunske kiseline, ostavim preko noći i to je to.
     
  7. magriz's Avatar

    magriz said:

    Default

    Quote Originally Posted by **mial**
    junetina kad se kuha isto se malo doda da se brže skuha i da ne bude žilava
    tajna mnogih restorana s prefini mekanim gulašima i dinstanom kravom 8)
     
  8. mama sanja said:

    Default

    Iz vlastitog iskustva - kad me bolio želudac uzela sam pola žličice i nakon par minuta bila sam skroz ok.
    Isto tako, imam recept za medenjake u koje se stavlja umjesto praška za pecivo i ispadnu savršeni!
    A u veš-mašinu ide uvijek umjesto calgona i ostalih skupih sredstava protiv kamenca - preporuka šogora, majstora koji popravlja mašine.
     
  9. jadranka605 said:

    Default

    A koliko sode stavite u mašinu kad pere?
     
  10. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Quote Originally Posted by puntica
    ja koristim za čišćenje, npr. wc-a. sva kupovna sredstva mi smrde. stavim 2 žlice sode bikarbone, 2 žlice limunske kiseline, ostavim preko noći i to je to.
    kako, samo staviš dolje u vodu ili moraš nanijeti na stijenke? Limunska kiselina - ona u prahu?
    To bih baš htjela probati.
     
  11. puntica's Avatar

    puntica said:

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki
    kako, samo staviš dolje u vodu ili moraš nanijeti na stijenke? Limunska kiselina - ona u prahu?
    To bih baš htjela probati.
    ja stavim samo dolje u vodu pa kad odreagira (najčešće stavim preko noći) namočim četkicu i s tim istrljam školjku. lijepo očisti a ne smrdi.
    limunska kiselina u prahu, da.

    ponekad kad se skupi kamenca, kao sada kad nas nije bilo kući neko vrijeme, stavim 2,5 dl bijelog octa i šaku sode bikarbone. nakon 15 minuta iščetkam, isperem i suuupeeer
     
  12. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Quote Originally Posted by puntica
    Quote Originally Posted by pomikaki
    kako, samo staviš dolje u vodu ili moraš nanijeti na stijenke? Limunska kiselina - ona u prahu?
    To bih baš htjela probati.
    ja stavim samo dolje u vodu pa kad odreagira (najčešće stavim preko noći) namočim četkicu i s tim istrljam školjku. lijepo očisti a ne smrdi.
    limunska kiselina u prahu, da.

    ponekad kad se skupi kamenca, kao sada kad nas nije bilo kući neko vrijeme, stavim 2,5 dl bijelog octa i šaku sode bikarbone. nakon 15 minuta iščetkam, isperem i suuupeeer
    super... baš sam pred neko vrijeme teška srca kupila domestos za školjke, ja ekolog... morala sam nekako skinuti kamenac. Sad ću ga pokloniti svekrvi
     
  13. Strobery Shortcake's Avatar

    Strobery Shortcake said:

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki
    Protiv žgaravice u trudnoći meni je bio zakon hladni kakako bez šećera. Ako nekom treba objavit ću i recept
    Meni treba!
    Sodu bikarbonu u glavnom ne koristim nizašto Imam je u pretincu gdje su mi kesice kvasca, vanilin šećera, praška za pecivo ...
    Nekad bih, kad mi je teško na želudcu, uzimala malu kašićicu sa čašom vode :/ (čemu kad je ljepše popit čašu Coca-cole)
     
  14. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Quote Originally Posted by Strobery Shortcake
    Quote Originally Posted by pomikaki
    Protiv žgaravice u trudnoći meni je bio zakon hladni kakako bez šećera. Ako nekom treba objavit ću i recept
    Meni treba!
    Sodu bikarbonu u glavnom ne koristim nizašto Imam je u pretincu gdje su mi kesice kvasca, vanilin šećera, praška za pecivo ...
    Nekad bih, kad mi je teško na želudcu, uzimala malu kašićicu sa čašom vode :/ (čemu kad je ljepše popit čašu Coca-cole)
    Dakle ovako: (ali sad je skroz OT, možda bolje da sam objavila posebno): na šalicu 1 do 1 i pol žličica kakaa, zakuhati sasvim malo vode i pofuriti (kakao se vjerojatno skladišti i transportira u jako nehigijenskim uvjetima). Promješati kakao s tom vrućom vodom, kao kad radite Bianku, ali bez šećera. Onda dolijte hladnog mlijeka.

    Za ekstremne slučajeve trudničke žgaravice: napraviti isto ali u omjeru od litre mlijeka i velike žlice kakaa. Možete nakon što kakao promješate u malo vruće vode uliti direktno u bocu hladnog mlijeka i držati u frižideru. Kad je bilo najgore pila sam 1 - 1 i pol litre, a kad god sam morala izaći pred kraj trudnoće (bila je gadna pripeka) zaledila bih litru čarobnog pripravka u plastičnoj boci i nosila u torbi, pa bih kako se otapalo pomalo pila. Tako me nije bilo strah da se ne pokvari, i bilo je baš osvježavajuće.

    Ne znam da li bi djelovalo isto i da je toplo, kad je meni trebalo bilo je ljeto pa mi je odgovaralo ovako.

    A Coca-colu nemojte piti, sagorit će vam jetrica, a još pogotovo u trudnoći...
     
  15. Strobery Shortcake's Avatar

    Strobery Shortcake said:

    Default

    Hvala! A ovo zaleđeno me oduševljava :D Ne pijem sada C-C, ne podnosim gazirano
     
  16. **mial**'s Avatar

    **mial** said:

    Default

    Quote Originally Posted by jadranka605
    A koliko sode stavite u mašinu kad pere?
    ja ju ne šparam pa skoro kao i praška
    a moja mama stavlja po 2 žličice u pranje i predpranje
     
  17. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Quote Originally Posted by **mial**
    Quote Originally Posted by jadranka605
    A koliko sode stavite u mašinu kad pere?
    ja ju ne šparam pa skoro kao i praška
    a moja mama stavlja po 2 žličice u pranje i predpranje
    Samo nemojte kupovati u malim kutijicama nego imate u većim centrima (Mercator, čini mi se) u vrećicama od 500g, puno više se isplati! Oko 4-5 kn.
     
  18. **mial**'s Avatar

    **mial** said:

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki
    Quote Originally Posted by **mial**
    Quote Originally Posted by jadranka605
    A koliko sode stavite u mašinu kad pere?
    ja ju ne šparam pa skoro kao i praška
    a moja mama stavlja po 2 žličice u pranje i predpranje
    Samo nemojte kupovati u malim kutijicama nego imate u većim centrima (Mercator, čini mi se) u vrećicama od 500g, puno više se isplati! Oko 4-5 kn.

    Metro uvijek ima ( pa čak i ispod 4 kn ), Getro ne baš uvijek
     
  19. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Pogledajte o pranju platnenih sodom http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...elene&start=50
     
  20. puntica's Avatar

    puntica said:

    Default

    ima u intersparu pakiranje od 1kg...
     
  21. litala's Avatar

    litala said:

    Default

    soda bikarbona za ciscenje inoxa, emajla, pa i ostalih povrsina redom - posipam lagano (ili umocim spuzvicu/krpicu u sodu) i "oribam"

    za tvrdokornije mrlje posipam sodu i pospricam alkoholnim octom - kad odreagira (zapjeni se) "oribam" i prebrisem vlaznom krpom

    ostalo ciscenje (kupatilo, stakla, plocice, umivaonik, kada...) - alkoholni ocat razrijedjen vodom u omjeru 1/3 octa + ostatak voda.

    ponekad, kad se sjetim, kupim i limunsku kiselinu u prahu. al to rijetko.

    ponekad dodam zlicu sode u prasak za pranje.
     
  22. ninik's Avatar

    ninik said:

    Default

    ajme, znala sam da je to neki super pripravak ali da ga se može toliko na najrazličitijim mjestima koristiti....to nisam pojma imala!
    krećem u isprobavanje tips&tricks!
     
  23. bubek's Avatar

    bubek said:

    Default

    Sodu bikarbonu koristim samo za uklanjanje neugodnih mirisa cipela! Bar sam tako dosada,ali odvažit ću se i isprobati je i na razne druge načine,po vašim postovima vidim da ih ima dosta!
     
  24. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    zbilja, a ja sam mislila kako će ovo biti neki dosadan topic! 8)
     
  25. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    Quote Originally Posted by litala
    soda bikarbona za ciscenje inoxa, emajla, pa i ostalih povrsina redom - posipam lagano (ili umocim spuzvicu/krpicu u sodu) i "oribam"

    za tvrdokornije mrlje posipam sodu i pospricam alkoholnim octom - kad odreagira (zapjeni se) "oribam" i prebrisem vlaznom krpom

    ostalo ciscenje (kupatilo, stakla, plocice, umivaonik, kada...) - alkoholni ocat razrijedjen vodom u omjeru 1/3 octa + ostatak voda.

    ponekad, kad se sjetim, kupim i limunsku kiselinu u prahu. al to rijetko.

    ponekad dodam zlicu sode u prasak za pranje.
    super su mi ovi savjeti
    danas cu staviti u ves masinu

    ne podnosim miris (smrad ) octa , da li se moze nesto umjesto toga kombinirati sa sodom?
     
  26. puntica's Avatar

    puntica said:

    Default

    Quote Originally Posted by emily
    ne podnosim miris (smrad ) octa , da li se moze nesto umjesto toga kombinirati sa sodom?
    limunska kiselina
     
  27. koksy's Avatar

    koksy said:

    Default

    Sodu koristim za dvije stvari, pranje bijelog vesa, pogotovo zavjesa i protiv zgaravice. Jedino sam u trudnoci zgaravicu rjesavala donatom jer nisam znala dal smijem sodu.

    Cula sam da se s njom mogu i izbjelit zubi, ne precesto ali 2-3 puta mjesecno stavi se na cetkicu, naravno, uz kaladont.
     
  28. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Quote Originally Posted by koksy
    Cula sam da se s njom mogu i izbjelit zubi, ne precesto ali 2-3 puta mjesecno stavi se na cetkicu, naravno, uz kaladont.
    S time ne treba pretjeravati, mislim da može oštetiti caklinu... a inače to sam isprobavala u tinejđersko doba, ali malo su došli neravnomjerno bijeli
     
  29. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    koksy je napisala/o:

    Cula sam da se s njom mogu i izbjelit zubi, ne precesto ali 2-3 puta mjesecno stavi se na cetkicu, naravno, uz kaladont.
    probala, ooooodvratan okus
     
  30. fritulica1 said:

    Default

    Ja sa sodom perem voće i povrće koje konzumiram s korom.
    Moja mama je stavi malo (na vrh noža) kada kuha zelenjavu (blitvu, verzot). Kaže da je to zbog boje... istina da joj blitva bude onako lijepe zdrave, zelene boje ali ne znam je li to od sode. Ali znam da je jako ukusno...
    I ponekad operem zube sa sodom pa se kreveljim pred ogledalom ne bi li ugledala savršenu bjelinu , ali to se nikad nije dogodilo...

    Frižider perem sodom ili/ i octom.
     
  31. janjica said:

    Default

    na ovom forumu su napisane stranice i stranice o uporabi sode bikarbone u čišćenju i nema toga gdje je se ne može upotrijebiti. također svaki sapun i kreme sadrže je.
    nego, kod bijelog veša, koliko je stavljate?
     
  32. faith's Avatar

    faith said:

    Default

    Koristim sodu bikarbonu puuuno...
    - pri pranju bijelog veša, stavim dvije velike žlice zajedno s praškom,
    - zelenu salatu obavezno nakon što ju isperem pod vodom i narežem, potopim na 5 minuta u vodu sa jednom žlicom sode bikarbone
    - mm ju koristi protiv žgaravice (žličica u čaši tople vode)
    - u palačinke stavim jednu žličicu na smjesu od litre
    - u kanadske (one deblje palačinke) stavim žličicu sode b. ili prašak za pecivo pa dobije one visoke rupe u koje se nalije med ili javorov sirup, mljac
     
  33. mirjana's Avatar

    mirjana said:

    Default

    da li se može soda staviti i kod pranja npr. crnog veša?
     
  34. kahna's Avatar

    kahna said:

    Default

    Quote Originally Posted by faith
    Koristim sodu bikarbonu puuuno...
    - pri pranju bijelog veša, stavim dvije velike žlice zajedno s praškom,
    - zelenu salatu obavezno nakon što ju isperem pod vodom i narežem, potopim na 5 minuta u vodu sa jednom žlicom sode bikarbone
    - mm ju koristi protiv žgaravice (žličica u čaši tople vode)
    - u palačinke stavim jednu žličicu na smjesu od litre
    - u kanadske (one deblje palačinke) stavim žličicu sode b. ili prašak za pecivo pa dobije one visoke rupe u koje se nalije med ili javorov sirup, mljac
    Zanima me boldano.
    Zašto na salatu?

    Quote Originally Posted by mirjana
    da li se može soda staviti i kod pranja npr. crnog veša?
    Pa mislim da da. Ona samo rastapa kamenac. Zato se stavlja. Ne izbjeljuje.
     
  35. faith's Avatar

    faith said:

    Default

    Na salatu zato što tako "pobije" sitne nametnike na salati, to sam počela raditi nakon što je nekoliko ljudi u mojoj bližoj familiji imalo problema s crijevima nakon što su jeli zelenu salatu.
     
  36. mirjana's Avatar

    mirjana said:

    Default

    Quote Originally Posted by kahna
    Quote Originally Posted by mirjana
    da li se može soda staviti i kod pranja npr. crnog veša?
    Pa mislim da da. Ona samo rastapa kamenac. Zato se stavlja. Ne izbjeljuje.
    malo me zbunjuje što je svi spominju samo kod pranja bijelog veša :? , ja bi je baš htjela stavljati u tamni veš (možda se izgubi onaj smrad tamne robe :klanjajući smajlić ali me ipak strah da ne izblijedi boja :?
     
  37. mama sanja said:

    Default

    Quote Originally Posted by mirjana
    Quote Originally Posted by kahna
    Quote Originally Posted by mirjana
    da li se može soda staviti i kod pranja npr. crnog veša?
    Pa mislim da da. Ona samo rastapa kamenac. Zato se stavlja. Ne izbjeljuje.
    malo me zbunjuje što je svi spominju samo kod pranja bijelog veša :? , ja bi je baš htjela stavljati u tamni veš (možda se izgubi onaj smrad tamne robe :klanjajući smajlić ali me ipak strah da ne izblijedi boja :?
    Ja stavljam uvijek - kod tamnog, svijetlog, bijelog, ručnika, pelena... Tamni perem s deterdžentom za tamni veš i dodam žličicu sode. Ne izbjeljuje garantirano 8)
     
  38. **mial**'s Avatar

    **mial** said:

    Default

    i ja stavljam sodu svaki put kad perem veš u mašini - bijelo, šareno, tamno, osjeljivo, deke, zavjese, jastuci, poploni, u apsolutno sve i ne štedem
     
  39. faith's Avatar

    faith said:

    Default

    Nema razloga da sodu ne staviš u tamni veš, neće ga izbjeliti.
     
  40. mamina mica said:

    Default

    Ja koristim samo kod zgaravice i to malo. A mama zna zakuhati pogacu sa sodom bikarbonom
     
  41. kimama said:

    Default

    Ja sodu bikarbonu koristim za gljivice ( u medicinske svrhe . Spas! Imala sam gljivice ispod noktiju. Užas! Pad imuniteta i nokti u komi. A onda sam čula da nokte namačem u otopini sode bikarbone i to mi je pomoglo. Preporučam. Za gljivice na bilo kojem dijelu tijela Provjereno.
     
  42. Tratinčicemoje said:

    Default

    To su savjeti :D
    Hvala!
     
  43. Tratinčicemoje said:

    Default

    Na koji način koristite sodu za uklanjanje neugodnih mirisa cipela?
    Hvala!
     
  44. mirjana's Avatar

    mirjana said:

    Default

    hvala na savjetima

    u bijeli sam već počela stavljati i stvarno se vidi razlika, danas ću staviti i u crni
    hvala
     
  45. vjestica's Avatar

    vjestica said:

    Default

    Quote Originally Posted by Tratinčice
    Na koji način koristite sodu za uklanjanje neugodnih mirisa cipela?
    Hvala!
    staviš sodu na krpicu, malo pokvasiš i onda tim istrljaš unutrašnjost cipela
     
  46. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Quote Originally Posted by koksy
    Cula sam da se s njom mogu i izbjelit zubi, ne precesto ali 2-3 puta mjesecno stavi se na cetkicu, naravno, uz kaladont.
    Neće ih izbjeliti, ali skida zubni kamenac.
     
  47. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Koji je zapravo sastav sode bikarbone? Može li štetiti ako se stavlja u jelo?
     
  48. magriz's Avatar

    magriz said:

    Default

    natrijev hidrogenkarbonat NaHCO3
     
  49. Dream's Avatar

    Dream said:

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Quote Originally Posted by koksy
    Cula sam da se s njom mogu i izbjelit zubi, ne precesto ali 2-3 puta mjesecno stavi se na cetkicu, naravno, uz kaladont.
    Neće ih izbjeliti, ali skida zubni kamenac.
    Soda bik. je jaako abrazivna i treba je izbjegavati jer prečestom uporabom možete oštetiti zubnu caklinu, a onda ste postigli suprotno od željenog!
     
  50. Davor's Avatar

    Davor said:

    Default

    Soda bikarbona je abrazivna dok se ne otopi, a nalazi se i u ponekim zubnim pastama (slanog okusa). Nema smisla koristiti ju češće od jednom mjesečno.