Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: "Domaći puding"

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    202

    Početno "Domaći puding"

    Na preporuku gastroenterologa danas smo prvi put pravili "domaći puding". Hladi se nismo ga još probali.

    Izraditi žumanjce sa malo šećera i skuhati u mlijeku s malo štapića vanilije. Na kraju dodati žličicu jestivog kukuruznog škroba ili ti gusnela, razmućenog u malo hladnog mlijeka te prema želji voće ili kockicu čokolade.

    Radi li netko nešto slično i na koji način? Mislim da u tome nema ništa loše?

  2. #2
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    mislim da nema ništa loše

    ja sam napravila puding od kupina,: kupine, šečer, mlijeko, gustin

  3. #3

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    BiH
    Postovi
    115

    Početno

    I od banana je odličan - banane (zdrobljene) dodaš u smjesu kad se puding ohladi.

  4. #4
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    slično su radili moji kad sam ja bila mala s gustinom. Najveći problem s tim pudingom - nikako dočekat da se ohladi...

  5. #5
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    i mi tako radimo. dobar tek

  6. #6
    dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,775

    Početno

    ajde molim vas napišite točne količine žumanjca, mlijeka, škroba i ostaloga

  7. #7
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Na pola litre mlijeka stavi onoliko skroba koliko tezi jedan standardni puding, to je valjda 4-5 dag, jedan zutanjak i secera po zelji.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    202

    Početno

    Ja na cca 2,5 - 3 dcl mlijeka stavim jedan žumanjak sa malo šećera i onotprilike jednu žličicu gusnela vrhom punu. Tako nekako - sve otprilike.
    Djelomično se zgusne i od samog žumanjca pa ako stavljaš više mlijeka a jedno žumance morat ćeš malo više gusnela i obrnuto.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    split
    Postovi
    576

    Početno puding

    Može li takav puding stajati jedan dan u frižideru?
    Zašto gastro kaže da je takav bolji?

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    split
    Postovi
    576

    Početno puding

    Može li takav puding stajati jedan dan u frižideru?
    Zašto gastro kaže da je takav bolji?

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    202

    Početno

    Ne znam da li je bolji ili ne, jer ni obični puding ne sadrži ništa osim malo kuhinjske soli, u domaćem toga nema, ali definitivno je kaloričniji zbog žumanjca, nama je preporučila jer malena slabije napreduje.
    Što se tiče stajanja mislim da nema problema jer žumanjce je kuhano, osim ovog ne vidim drugi razlog.

  12. #12
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Žumanjak mi je svejedno višak.

  13. #13
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Žumanjak manje-više - problematičan je jer nikad ne znaš koliko je i da li je skuhan, ali čemu vanila? :?

  14. #14
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    meni je puno lakše opravdati vaniliju

  15. #15
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    meni nije

  16. #16
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    evo i ja se pitam, fino je to i bolje takav puding umjesto kupovnog, ali ne znam ima li smisla "debljati" dijete takvim pudingom, nema tu nekih korisnih kalorija? Sami škrob i malo jaja.
    OK kao desert povremeno, ali ne bih pretjeravala.

    Za stajanje u frižideru - jedan dan sigurno može. Pa i treba mu pol dana da se ohladi (mi smo radili jedan veliki a ne u malim zdjelicama).

  17. #17
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa tajna zdrave prehrane je upravo u "povremenosti" pojedinih namirnica i gotovih jela. Čak i kupovni jako ofarbani puding s vremena na vrijeme ti neće naškoditi. Puno je veći problem sa svakodnevnom hranom, n.pr. kruhom. Ili u nekim obiteljima čokolinom (brrrr )

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    202

    Početno

    Citiraj vještičica prvotno napisa
    Žumanjak manje-više - problematičan je jer nikad ne znaš koliko je i da li je skuhan, ali čemu vanila? :?
    Naravno da se ne mora staviti ni žumanjce, ni vanilija ni čokolada, voće ili bilo šta drugo ali onda to nije puding nego cicvara.
    Sve prema željama i ukusima, ko šta voli nek izvoli.

    Ja osobno žumanjce stavljam jer malena ne jede jaja pa onda s vremena na vrijeme nije loše da dobije barem žumanjce u tom obliku. (za žumanjce je bitno da prokuha i ništa više od toga, vjerujem da je na taj njačin bolje termički obrađeno od meko pečenog žumanjca).

  19. #19
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Ma OK, za žumanjak. Ako ti je dr preporučio, pretpostavila sam da je to baš iz potrebe za više kalorija.
    A cicvara definitivno nije škrob na mlijeku

  20. #20
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ma gle, širom svijeta ti to ljudi različito zovu. Ti kažeš puding, Vrancuzi su možda mrvicu finiji i to zovu omelette, Dubrovčani to zovu rožAta, a ja jednostavno kajgana
    Sva razlika je samo u začinima.

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    202

    Početno

    Citiraj vještičica prvotno napisa
    Ma OK, za žumanjak. Ako ti je dr preporučio, pretpostavila sam da je to baš iz potrebe za više kalorija.
    A cicvara definitivno nije škrob na mlijeku
    Možda u srpskoj kuhinji.

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    202

    Početno

    Bez uvrede, nisam ništa loše mislila. Meni je cicvara poznata kao mlijeko sa brašnom (obično ili škrobno, kukuruzno ili neko drugo, brašno je brašno), malo soli i to je to (prema nekoj bosanskoj recepturi).

  23. #23

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    97

    Početno

    Davore, vidim da stalno naglašavaš kako nije pametno dan za danom klopati iste stvari, i zvuči mi prilično logično, nek se tijelo malo odmori od istih namirnica.Ipak, zanima me koliko je loše tako konzumirati "pametne" namirnice, npr. jabuke, češnjak, ili pak one koje služe kao podloga mnogim drugim jelima npr. mlijeko (u našem slučaju rižino zbog AD-a). Ili bi i tu morali pripaziti, pa kad jedan dan jedemo jabuke, idući bi dan od voća moralo biti nešto drugo? Sorry, pitanje je malo štrebersko, ali me baš zanima. Na kraju krajeva, svi smo mi na ovom topicu da se malo prosvijetlimo!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •