Results 1 to 23 of 23

Thread: "Domaći puding"

  1. #1

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    202

    Default "Domaći puding"

    Na preporuku gastroenterologa danas smo prvi put pravili "domaći puding". Hladi se nismo ga još probali.

    Izraditi žumanjce sa malo šećera i skuhati u mlijeku s malo štapića vanilije. Na kraju dodati žličicu jestivog kukuruznog škroba ili ti gusnela, razmućenog u malo hladnog mlijeka te prema želji voće ili kockicu čokolade.

    Radi li netko nešto slično i na koji način? Mislim da u tome nema ništa loše?

  2. #2
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    mislim da nema ništa loše

    ja sam napravila puding od kupina,: kupine, šečer, mlijeko, gustin

  3. #3

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    BiH
    Posts
    115

    Default

    I od banana je odličan - banane (zdrobljene) dodaš u smjesu kad se puding ohladi.

  4. #4
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    slično su radili moji kad sam ja bila mala s gustinom. Najveći problem s tim pudingom - nikako dočekat da se ohladi...

  5. #5
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    i mi tako radimo. dobar tek

  6. #6
    dorotea24's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    2,775

    Default

    ajde molim vas napišite točne količine žumanjca, mlijeka, škroba i ostaloga

  7. #7
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Na pola litre mlijeka stavi onoliko skroba koliko tezi jedan standardni puding, to je valjda 4-5 dag, jedan zutanjak i secera po zelji.

  8. #8

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    202

    Default

    Ja na cca 2,5 - 3 dcl mlijeka stavim jedan žumanjak sa malo šećera i onotprilike jednu žličicu gusnela vrhom punu. Tako nekako - sve otprilike.
    Djelomično se zgusne i od samog žumanjca pa ako stavljaš više mlijeka a jedno žumance morat ćeš malo više gusnela i obrnuto.

  9. #9

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default puding

    Može li takav puding stajati jedan dan u frižideru?
    Zašto gastro kaže da je takav bolji?

  10. #10

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default puding

    Može li takav puding stajati jedan dan u frižideru?
    Zašto gastro kaže da je takav bolji?

  11. #11

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    202

    Default

    Ne znam da li je bolji ili ne, jer ni obični puding ne sadrži ništa osim malo kuhinjske soli, u domaćem toga nema, ali definitivno je kaloričniji zbog žumanjca, nama je preporučila jer malena slabije napreduje.
    Što se tiče stajanja mislim da nema problema jer žumanjce je kuhano, osim ovog ne vidim drugi razlog.

  12. #12
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Žumanjak mi je svejedno višak.

  13. #13
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Žumanjak manje-više - problematičan je jer nikad ne znaš koliko je i da li je skuhan, ali čemu vanila? :?

  14. #14
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    meni je puno lakše opravdati vaniliju

  15. #15
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    meni nije

  16. #16
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    evo i ja se pitam, fino je to i bolje takav puding umjesto kupovnog, ali ne znam ima li smisla "debljati" dijete takvim pudingom, nema tu nekih korisnih kalorija? Sami škrob i malo jaja.
    OK kao desert povremeno, ali ne bih pretjeravala.

    Za stajanje u frižideru - jedan dan sigurno može. Pa i treba mu pol dana da se ohladi (mi smo radili jedan veliki a ne u malim zdjelicama).

  17. #17
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pa tajna zdrave prehrane je upravo u "povremenosti" pojedinih namirnica i gotovih jela. Čak i kupovni jako ofarbani puding s vremena na vrijeme ti neće naškoditi. Puno je veći problem sa svakodnevnom hranom, n.pr. kruhom. Ili u nekim obiteljima čokolinom (brrrr )

  18. #18

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    202

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    Žumanjak manje-više - problematičan je jer nikad ne znaš koliko je i da li je skuhan, ali čemu vanila? :?
    Naravno da se ne mora staviti ni žumanjce, ni vanilija ni čokolada, voće ili bilo šta drugo ali onda to nije puding nego cicvara.
    Sve prema željama i ukusima, ko šta voli nek izvoli.

    Ja osobno žumanjce stavljam jer malena ne jede jaja pa onda s vremena na vrijeme nije loše da dobije barem žumanjce u tom obliku. (za žumanjce je bitno da prokuha i ništa više od toga, vjerujem da je na taj njačin bolje termički obrađeno od meko pečenog žumanjca).

  19. #19
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Ma OK, za žumanjak. Ako ti je dr preporučio, pretpostavila sam da je to baš iz potrebe za više kalorija.
    A cicvara definitivno nije škrob na mlijeku

  20. #20
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ma gle, širom svijeta ti to ljudi različito zovu. Ti kažeš puding, Vrancuzi su možda mrvicu finiji i to zovu omelette, Dubrovčani to zovu rožAta, a ja jednostavno kajgana
    Sva razlika je samo u začinima.

  21. #21

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    202

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    Ma OK, za žumanjak. Ako ti je dr preporučio, pretpostavila sam da je to baš iz potrebe za više kalorija.
    A cicvara definitivno nije škrob na mlijeku
    Možda u srpskoj kuhinji.

  22. #22

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    202

    Default

    Bez uvrede, nisam ništa loše mislila. Meni je cicvara poznata kao mlijeko sa brašnom (obično ili škrobno, kukuruzno ili neko drugo, brašno je brašno), malo soli i to je to (prema nekoj bosanskoj recepturi).

  23. #23

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Samobor
    Posts
    97

    Default

    Davore, vidim da stalno naglašavaš kako nije pametno dan za danom klopati iste stvari, i zvuči mi prilično logično, nek se tijelo malo odmori od istih namirnica.Ipak, zanima me koliko je loše tako konzumirati "pametne" namirnice, npr. jabuke, češnjak, ili pak one koje služe kao podloga mnogim drugim jelima npr. mlijeko (u našem slučaju rižino zbog AD-a). Ili bi i tu morali pripaziti, pa kad jedan dan jedemo jabuke, idući bi dan od voća moralo biti nešto drugo? Sorry, pitanje je malo štrebersko, ali me baš zanima. Na kraju krajeva, svi smo mi na ovom topicu da se malo prosvijetlimo!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •