-
ANA (ANTINUKLEARNA) ANTITELA
DRAGE MOJE,
POZITIVNA SAM NA ANA ANTITELA 1:40 (MRLJASTO)
MOZE LI TO BITI VELIKI PROBLEM I KAKO GA RIJESIT?
-
Pozdravljam te ajde malo više pojasni kakve simptome imaš moja curica ima pozitivan ANA i od svoje treće g ima reumatski artritis,sada ima 6 g ako neznaš o RA to ti je kronična upala zglobova.
-
sanjnjice, nažalost ne mogu ti pomoći, jer nemam pojma o tome. meni ih na testu nisu pronašli, ali svejedno imam problem implantacije, tako da je nekad i bolje kad bar znaš u kom grmu leži zec.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~da ti to ne bude velika smetnja
-
Ma ja nemam nikakve simptome,mozda i imam ali ne znam da je to povezano sa time.
Naime,6 icsi-ja sam radila a samo 1 miss.ab. ,pa su mi dr. dali da uradim analize kako bi se videlo sta nije u redu i zasto plod nece da se imolatira.
-
Sanjnjice, ja sam ANA radila prošle godine nakon problema s anemijom, bolnih šaka i psorijatičnih promjena na noktima - mislim da je dr. htjela isključiti tim nalazom (i još nekim pretragama) lupus. Nalaz ANA je, kako sam shvatila pozitivan kod nekih autoimunih bolesti pa pretpostavljam da si radila ili ćeš raditi još kakve pretrage. I missed ab.-i se povezuju s imunološkim problemima (ja sam imala dva misseda, još nije sa sigurnošću utvrđen uzrok, čekam neke nalaze, ali čini se da je psorijatični ili reumatoidni artritis - slobodna procjena dr.-a).
Uglavnom, moj ANA je negativan, ali su neke druge stvari pozitivne.
Za simptome ne znam, ako je u pitanju autoimuno nešto, oni mogu biti vrlo različiti.
No sam pozitivan ANA nalaz, ako su ostali u redu, mislim da ne znači ništa i da se ne moraš bojati, ali bilo bi dobro napraviti i dodatne pretrage ako već nisi.
Nadam se da će ti se javiti netko tko više zna.
-
Evo par linkova s engl. govornog podrucja koje objasnjavaju problematiku:
http://www.labtestsonline.org/unders.../ana/test.html
http://www.sharedjourney.com/define/ana.html
Sharedjourney je nesto poput rode, no specijalizirano za potpomognutu i pobacaje i tamo izmedju ostalog dosta jednostavno objasnjavaju:
- anti nuklearna antitijela napadaju jezgre ostalih stanica u vasem tijelu. Tipicno, vase tijelo kreira antitijela da pomogne u borbi protiv bakterija i virusa koje napadaju, i tako se bori protiv infekcija, prehlada i drugih bolesti; no ponekad tijelo greskom vase normalne stanice smatra napadacima. Anti nuklearna antitijela napadaju nukleus (jezgru) tih normalnih stanica i kao rezultat pojavljuju se upale ili bolesti.
- oko 5% zdravih ljudi ima ta antitijela, no povisena su kod ljudi s SLE, reumatoidnim artritisom i diabetesom;
- normalne razine su tipicno ispod 1:20, do 1:40 je takodjer prihvatljivo. Razine iznad 1:40 indiciraju povisenu pristunost antitijela u vasem tijelu.
(za usporedbu na prvom linku spominju omjer 1:320 da znaci visoko)
To moze doprinijeti neplodnosti
- moguci problemi koje uzrokuju su: autoimune bolesti, upale, pobacaji, neobjasnjena neplodnost (vjeruje se da uzrokuju upalu u uterusu i placenti, doprinose pobacaju i ometaju implantaciju)
- tipicna terapija:prednisone
Sretno
-
ANA je promjenjiva vrijednost.
Inače naš pedijata kaže da je ispod 1:160 negativno.
Tvoj rezultat mi se čini zanemariv
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma