Nisam uspjela u pretražniku naći sličan problem. Da opišem.
MM sestrična iz malog mjesta u središnjoj Istri ima sinčića, sada 5 mjeseci. Rođen u Rijeci kao velika beba, 5 kg, 57 cm. Ne znam Apgar. Rođen s napuknućem ključne kosti. Dojen.
Kontroliran kod fizijatra na Kantridi zbog praćenja zacjeljenja ključne kosti, od rođenja nekih 30 dana više sati dnevno imobilizirane ruke da ne dođe do komplikacija sa zaraštanjem.
Prije kojih 45 dana pri posjeti fizijatru primijećena hipotonija u smislu da glava nije dovoljno dobro pratila trup. (op.a. Dijete je bilo umorno i nervozno pri pregledu). Naručeni opet na pregled za mjesec dana, bez posebnih vježbi. Kad sam ja držala to dijete primijetila sam u nekoliko navrata istezanje unatrag u luku, ali kad je dijete bilo nervozno i umorno. Glava je, ne kao raketa, ali s priličnom sigurnošću pratila trup.
Prije kojih 10-tak dana, opet posjeta fizijatru. Dijagnoza: blaža motorička retardacija bez posebnih obrazaca, laksitet zglobova. Nikakve vježbe. Potom pri posjeti pedijatrici, sestrična se skroz zbunila jer je pedijatrica spomenula da malac ima takav neuro-motorički sustav da omogućuju djetetu ekstraveliku gipkost, da će ga jednog dana moći dati u cirkus kao akrobata. (ne mogu garantirati za točno i doslovno prenošenje ovih riječi, ali za ovaj cirkus i akrobata sam sigurna). Time je objasnila izvijanje bebe pri davanju injekcije, i to takvo izvijanje da je bebač od 5 mjeseci glavom dodirnuo guzu.
Ima li netko slično iskustvo ili treba dizati paniku? (Naime, fizijatrica nije propisala nikakvu terapiju ni vježbe). Da li je najegov tonus mogla utjcati velika porođajna težina i inicijalna zakočnost ruke i ramena?
Dijete je inače veselo i lijepo napreduje.

Odgovori s citatom