-
-
uzmes jedno jaje i brasno. pa zamijesis. dovoljno tvrdo da se moze valjati ili provlaciti kroz masinicu (ako je imas). ja dodam kap octa. ne solim.
ako imas masinicu (onu s valjcima) onda je dovoljno da se brasno i jaje samo povezu, ne moras ih do kraja umijesiti, vec krenes provlaciti kroz valjke na najvecem razmaku, pobrasnis, preklopis tijesto dva-tri puta i ponovno provuces kroz isti razmak, tako dva-tri puta za svaki razmak (smanjujes razmake) dok ne dodjes do najtanjeg. kako ti se tijesto razvlaci i bude predugacko za provlacenje, rezes ga i radis u dijelovima.
prije nego ga provuces kroz valjke za rezanje, pusti malo da se prosusi. ne previse jer ce se tijesto kidati, ali bar malo. onda se nece toliko ljepiti. i naravno - pobrasnis prije rezanja i - voila' :D
ako valjas s valjkom (oklagijom, patljunkom
- ovo sigurno nitko jos nije cuo
), onda poslozis tijesto (dobro nabrasnjeno) i rezes tankim i ostrim nozem tanke rezance
-
Ja ti nemam neki poseban recept.
Nasipam u posudu oštro brašno (ne previše), razbijem 2 jaja, malo posolim i mijesim, treba umijesit dosta tvrdo, pa ako se tijesto lijepi i mekano je treba dodavat brašno. Ostavim pola sata do sat (ovisi kolko imam vremena) jer se lakše razvlači. Ako imaš mašinicu za rezance možeš razvaljat na deblje pa još provuč kroz mašinicu (na onaj dio za razvlačenje), pa ostavit da se osuši i onda provuč na onaj dio za rezanje.
Ako nema mašinicu razvaljaš valjkom tijesto što tanje (ide dosta teško jer je čvrsto), da bude skoro prozirno i ostavite da se posuši (ali ne previše) izrežite na trake širine 10-ak cm, i onda tanko, što tanje možete režite rezance. Možete od istog tijesta napravit i široke rezance.
Isto tako možete isto tijesto naribat na ribežanj pa dobijete trenicu (taranicu, kašicu kak već ko to zove).
-
Super cure hvala
Jos danas cu to napraviti. Nemam masinice.
-
A može li meni netko objasniti zašto rezanci koji se rade na mašinu NISU TAKO FINI kao oni koji se valjaju valjkom i režu nožem (a tijesto po istoj recepturi) ?! :?
-
ko i svaki rucni rad...
uvijek je sladje ono sto je vlastitim (bakinim, svekrvinim i da dalje ne nabrajam) rukama napravljeno
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma