Citiraj Peterlin prvotno napisa
Mi smo isto s navršenih 12 mjeseci (tj. mjesec dana prije polaska u jaslice) krenuli s izbacivanjem dojenja preko dana. Ostavili smo si to za jutro (prije jaslica) i večer (prije spavanja). Preko dana - bočica, pa onda žličica itd. Za spavanje - najdraža plišana životinja (koju dijete treba samostalno izabrati - moj je izabrao najružnijeg plišanog psa kojeg smo imali,
Ide to... bez brige! Dijete nije ovisnik o dojenju nego o našoj blizini. U jaslicama nas nema, pa je jako važno da ima dobar odnos s tetama... Nekim čudom moj je bio ljubimac (valjda zato jer je bio najmanji - još nije ni hodao kad je krenuo) i sve je prošlo super. On i danas juri i viče za tetom Romanom kad ju vidi u kvartu...

Sve ok za neku djecu, ali moj ne želi smanjiti dojenje, ne želi bočicu, ne želi prijelazni predmet. Sve sam to pokušala i sve završi u plaču i na kraju mu moram dati cicu. Ponekad mi uspije dati mu keks u ruku i par gutljaja kakaa, zaigrati ga, ali idući put više ne. Rekla sam im da je već ostajao bez mene i sve se dalo izgladiti, zašto one sad inzistiraju na tom smanjivanju? Kao da je D jedino dijete koje plače i brljavi po jelu, sve će to proći, a meni nameću veliku nervozu doma, osjećaje krivnje i što ja znam. Kao da sa nama nešto nije u redu... Imali smo već faze nejela i faze jedenja k'o grom, sve bez obzira na dojenje. Sve sam to rekla - koliko se stigne, jer sam ga podigla uplakanog iza ručka, ali one ostaju pri svome....

e, ovo će vas zanimati, da ne mislite da sam skroz prošvikala. Kažem da sam osjetila i ostala pri tome da imaju NEGATIVAN STAV prema dojenju i točka.

Stavila sam im u vrećicu sa potrepštinama i dva zamotuljka (toffife i franck cigla) + Rodin letak koji imam. Na poklonima su se zahvalile, ali letak su uvrijeđeno vratile, kao 'što ja njih učim, i one su dojile, bla, bla...

Nisam htjela biti bezobrazna, ali sigurno nisu dojile dulje od 6 mjeseci...

Za sutra sam dogovorila razgovor sa pedagogicom jer mi nije vrtić jedina briga u životu i još mi samo treba ovaj rat sa tetama!