Evo i nas s jednim pozitivnim prijemjerom. Krenuli smo u (privatne) jaslice prije 2 mjeseca, kad je imao 11,5 mjeseci i ja sam se jako bojala kako će spavati i kako će bez sise, pogotovo jer ga u tih 11 mjeseci gotovo nikad nitko drugi nije čuvao ni uspavao, jedva je par puta bio bez mene 3-4 sata.

Ali sve je prošlo samo tako... On stvarno tamo zaspe i spava. Sisa ujutro oko 7.30 i onda tek u 18.00, navali na mene čim me vidi, a ovo između prođe normalno. Ne brini, mislim da se oni stvarno lako priviknu na to... i mene su prije polaska najviše utješili slični postovi gdje su pisali da "nema mame - nema sise i gotovo".

Od 1.9. smo dobili gradski vrtić, i na inicijalnom razgovoru su nam već rekli "to mora prestati do jeseni", ali sam ih stavila na ignore! Ako mi to opet kažu svašta ću im reći.

Inače u ova dva mjeseca je naravno bio 3-4 puta bolestan (razne virozice) i te dane nije htio ništa drugo jesti osim sisati. Možeš reći tetama upravo to što si napisala (i što uostalom piše i na papirima koje ti daju u vrtiću na temu "Prilagodba") - da kad dijete krene u vrtić nije dobro u isto vrijeme mijenjati mu druge navike (npr. skidati ga iz pelena i sl.), pa tako i s dojenjem. Osim toga, stvarno je dobro da još sisa kad navale te vrtićke viroze.

Možeš im i donijeti isprintano preporuku da Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju dojenje barem do druge godine života djeteta. To sam ja jednom ponijela pedijatrici