Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Istrazivanje o prehrani dojencadi

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Istrazivanje o prehrani dojencadi

Ovo je tekst koji sam našla na jednoj stranici o zdravlju...za sad sam bez komentara

http://izaberi-zdravlje.com/index.ph...=257&Itemid=26

ne, nisam, evo, primjerice ova rečenica: "Oni su otkrili da su djeca rođena prijevremena a hranjena obogaćenim mliječnim formulama konstantno nadilazila ostalu prijevremeno rođenu djecu na testovima inteligencije. "

Kao jednu neiskusnu ženicu koja još nije rađala, itekako zbunjuje, jesam li paranoična, previše na ovom portalu ili oni stvarno lukavom igrom riječi žele dovesti do zaključka da je navodno dokazano kako će djeca biti pametnija od adaptiranog (s dodacima, ali nevažno)...zapravo, kasnije se otkrije da nije tako, ali koliko ja shvaćam nigdje nisu uspoređivali s najprirodnijim stanjem-djetetom koje doji svoju mamu....zbunjujuće

anchie76 editirala naslov da bi bilo jasnije o cemu se radi

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ostale bebe su dobile mlijeko žena koje nisu njihove majke, ili mješavinu takvog mlijeka i standardne mliječne formule.

:? Čemu ovo?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

na Petrovoj su nedonoščad hranili skupljenim mljekom drugih rodilja i smrtnost prerano rođenih je pala za 50%

toliko o mlječnoj formuli

druga stvar : postoji neki gen kojeg imaš ili nemaš, a ako ga imaš oda ti dojenje tj. majčino mljeko aktivira taj gen i dobiješ extra poena na IQ-u

http://www.plivazdravlje.hr/?section...d=18396&show=1
    http://www.plivazdravlje.ba/?section...how=1&id=20274
    http://www.plivazdravlje.hr/?section...how=1&id=20582

Prednosti majčinog mlijeka za prijevremeno rođenu bebu
    Mlijeko majke prerano rođene bebe ima više bjelančevina i drugih nutrijenata nego mlijeko majke na vrijeme rođene bebe.
    Majčino mlijeko sadrži lipazu, enzim koji pomaže bebi da efikasnije probavi masnoće koje su važan izvor energije za rast prerano rođene bebe.
    Majčino mlijeko je lakše probavljivo i beba ga bolje tolerira, jer se vrsta bjelančevina iz majčinog mlijeka temeljitije rastavlja i bolje apsorbira nego ona vrsta bjelančevina koja se nalazi u adaptiranom mlijeku.
    Vaša prijevremeno rođena beba će teže obolijevati od infekcija koje su nešto ćešće kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom, jer je zaštićena imunološkim faktorima iz vašeg mlijeka dok se njezin obrambeni sustav još nije razvio.
    Majčino mlijeko utječe na bolji razvoj vida kod prerano rođenih beba, što se pripisuje određenim vrstama masnih kiselina koje postoje jedino u majčinom mlijeku.
    Dojenje prijevremeno rođenih beba je povezano s nižim krvnim tlakom kasnije u životu.
    Dojenje može pridonijeti većoj inteligenciji i poboljšanom motoričkom razvoju kasnije u životu. Neke omega-3 masne kiseline, kolesterol i drugi sastojci u majčinom mlijeku, koji se ne mogu naći nigdje drugdje, važni su u razvoju moždanog tkiva.
    Majčino mlijeko sadrži niz hormona i enzima, uključujući razne faktore rasta, koji su važni u sazrijevanju probavnog, živčanog i ostalih sustava.
    http://www.mojedijete.com/dojenje/74...no-roenih-beba

jako je bitno i tko je istraživao i u koje svrhe

eto, npr. nezavisna tvrka napravi istraživanje o utjecaju umjetnih boja i aroma na djecu i dokaže da to dvoje mogu aktivirati poremečaj pažnje zvan hiperaktivnost
    i onda nakon objave tok istraživanja državna ustanova (država zarađuje na prodaji slatkiša, bombona i ostalog) napravi svoje istraživanje koje pokaže da nema povezanosti te dvije pojave

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj linolina prvotno napisa
    Ostale bebe su dobile mlijeko žena koje nisu njihove majke, ili mješavinu takvog mlijeka i standardne mliječne formule.

Pratili nedonoscad hranjenu razlicitm varijantama hrane, dokazavsi da je adaptirano sa dodacima superiorno. Ok, dok se ne dira u superiornost majcinog mlijeka.

Nazalost, prerano rodene bebe se najcesce hrane formulom zbog vise razloga, sto ne bi trebalo obeshrabriti majke. Kao sto kaze MGrubi, mlijeko majke koja je rodila nedonosce obiluje tvarima projeko potrebnim bas toj bebi a koje ne sadrzi adaptirano, obogaceno ili ne.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    na Petrovoj su nedonoščad hranili skupljenim mljekom drugih rodilja i smrtnost prerano rođenih je pala za 50%
    Gdje si pronašla podatak o tom postotku?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Gdje si pronašla podatak o tom postotku?
    bilo davno govora o tome, guglala sam , sad više nemam tu vijest
    jel brisana iz arhive ili šta, nema je :/

našla samo podatke o smanjenju stope smrtnosti kod mami-klokana nedonoščadi, ne spominju utjecaj dojenja, no spominju smanjenje infekcija

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa

Pratili nedonoscad hranjenu razlicitm varijantama hrane, dokazavsi da je adaptirano sa dodacima superiorno. Ok, dok se ne dira u superiornost majcinog mlijeka.
    .
    Hmm...Meni se čini da nije o.k. Zašto? Prvo, zbog načina na koji je sročen tekst...
    Drugo, zato što nisu uspoređivali to adaptirano s dodacima i ostala adaptirana...nego su ga usporedili i s mlijekom, majčinim, ali ne majke djeteta...(koliko sam ja skužila)
    Čemu to?
    Zašto jednostavno nisu usporedili i s mm?
    Zar je mlijeko neke druge majke , koja recimo ima dijete iste dobi, stvarno drukčije, neprikladno za drugo dijete (ne znam, je li postoje dokazi za to? )?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

drkčije je mljeko mame koja je rodila nedonošče (extra sastav, extra imunostanica) drukčije za normalno rođenu bebi, za bebu staru par mjeseci itd...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije ista stvar ako se daje prokuhano ili neprokuhano majčino mljeko

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Re: komentirajte tekst

Ovo je tekst koji sam našla na jednoj stranici o zdravlju...za sad sam bez komentara

http://izaberi-zdravlje.com/index.ph...=257&Itemid=26

ne, nisam, evo, primjerice ova rečenica: "Oni su otkrili da su djeca rođena prijevremena a hranjena obogaćenim mliječnim formulama konstantno nadilazila ostalu prijevremeno rođenu djecu na testovima inteligencije. "

Kao jednu neiskusnu ženicu koja još nije rađala, itekako zbunjuje, jesam li paranoična, previše na ovom portalu ili oni stvarno lukavom igrom riječi žele dovesti do zaključka da je navodno dokazano kako će djeca biti pametnija od adaptiranog (s dodacima, ali nevažno)...zapravo, kasnije se otkrije da nije tako, ali koliko ja shvaćam nigdje nisu uspoređivali s najprirodnijim stanjem-djetetom koje doji svoju mamu....zbunjujuće

Pretostavljam (prema tekstu) da se radi o majkama koje nisu mogle dojiti ili nešto slično, ali su nekoj djeci dali mjleijo bekih drugih dojilja, pa kažu:

U usporedbi sa bilo kojom skupinom djeca koja su dobila obogaćenu mliječnu formulu pokazivala su bolje rezultate

Tako da ipak imaju i rezultate od dojene djece.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ispričavam se na tipfelerima. Jal se može to naknadno ispraviti? Kako?

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Hmm...Meni se čini da nije o.k. Zašto? Prvo, zbog načina na koji je sročen tekst...
    Drugo, zato što nisu uspoređivali to adaptirano s dodacima i ostala adaptirana...nego su ga usporedili i s mlijekom, majčinim, ali ne majke djeteta...(koliko sam ja skužila)
    Čemu to?
    Zašto jednostavno nisu usporedili i s mm?
    Potpisujem linolinu.
    Ako su već išli uspoređivati na taj način, trebali su prvenstveno usporediti sa prehranom majčinim mlijekom. A ako majka iz nekog XY razloga nije mogla dojiti trebalo je to navesti.
    Uopće mi nije jasno što su htijeli postići ovim tekstom .
    Totalno je zbunjujuć i ako ga vrlo koncentrirano ne pročitaš ostavlja dojam da je bolja prehrana adap. nego majčinim mlijekom .
    A tome još više doprinosi i sam naslov teksta koji bi po meni trebao glasiti Prehrana nedonoščadi ili Prehrana prijevremeno rođene dijece obzirom da cijeli tekst i govori o tome.
    Tko zna kako taj tekst uopće glasi u originalu, možda su ovi sa portala povadili samo dijelove...
    A da ne kažem da bi jednu mladu mamu koja, ajmo reći, nije toliko informirana o blagodatima dojenja mogao posve zbuniti. Posebno ovom rečenicom: „Ali očigledno naše slijedeće pitanje će biti postoje li neke šire implikacije za drugačiju prehranu i nakon prvih tjedana života i za bebe rođene na vrijeme“. Drugačiju prehranu od čega??? Nije mi jasno jer po meni bi to bilo prvenstveno od dojenja...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Gore linkani tekst je manje/više prevedeni BBC-jev članak http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7253304.stm
    U samom tekstu je skoro sve na mjestu, osim dijelova koje su "preskočili" pojasniti. Preskočena je činjenica da niti jedno promatrano dijete nije hranjeno svježim majčinim mlijekom.
    Što se mliječnih banaka tiče, puno se može naučiti ovdje: http://www.dietitian.com/milkbank.html
    Tu lijepo kaže:
    Your milk will be pasteurized by the milk bank so that viruses are killed, but almost all of the passive immunity in breast milk will remain. Please contact your local milk bank listed below or your local hospital to find a milk bank near you.
    Namjerno nisam podebljavao dio o pasivnom imunitetu jer je spretno iskorišten izraz "almost" u kontekstu.
    Banke mlijeka su odlična stvar, ali ne treba njihovo mlijeko brkati s majčinim. Nikad.

Gore linkani članak uspoređuje različite nadomjestke majčinom mlijeku i niti na jednom mjestu ne postavlja majčino mlijeko u kontekst.

(gore citirani dio bi se karikirano moglo napisati ovako: "Vaš mozak će biti uklonjen, ali time se skoro nimalo neće umanjiti Vaša sposobnost obavljanja posla koji radite.")

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

gore citirani dio bi se karikirano moglo napisati ovako: "Vaš mozak će biti uklonjen, ali time se skoro nimalo neće umanjiti Vaša sposobnost obavljanja posla koji radite.")

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

gore citirani dio bi se karikirano moglo napisati ovako: "Vaš mozak će biti uklonjen, ali time se skoro nimalo neće umanjiti Vaša sposobnost obavljanja posla koji radite.")

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni se čini da ovo istraživanje vjerojatno nije niti više niti manje relevantno od onoga o povećanom IQ dojene djece :/

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Banke mlijeka su odlična stvar, ali ne treba njihovo mlijeko brkati s majčinim. Nikad.

Gore linkani članak uspoređuje različite nadomjestke majčinom mlijeku i niti na jednom mjestu ne postavlja majčino mlijeko u kontekst.

(")
    E to ja kažem, znači riječ je o tim bankama, tnx na pojašnjenju. nećemo ni pitati zašto se nije ništa uspoređivalo s majčinim mlijekom-najobičnijim

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •