Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: koliko tableta prenatala dnevno popijete-jednu ili dvije?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno koliko tableta prenatala dnevno popijete-jednu ili dvije?

koliko dnevno tableta prenatala popijete?ja sam prvih ovih 15 tj.pila dvije dnevno,da li je to previse?tamo na kutiji pise da se piju 2-je dnevno a znam da neki piju i po jednu?razmisljam - posto su prosla ova 3 najkriticnija mjeseca da nastavim piti po jednu dalje...cak sam znala ubaciti i 1 folnu,uz ove 2-je... :?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam pila jednu tjedno

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

par komada tjedno, kad bi se sjetila

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne znam od kojeg proizvođača ti piješ Prenatal, ali na mojoj kutiji piše 1 tableta dnevno, čega se i pridržavam posljednjih 2,5 mjeseca.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Uglavnom jednu dnevno, ali jednom ili dvaput tjedno u prosjeku zaboravim. Prva tri mjeseca sam pila folnu s kalcijem i samo tu i tamo prenatal. Ja pijem od centruma, na njemu piše jedna dnevno.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam pila Prenatal od TwinLaba i to jednu dnevno. Na kutiji je tada pisalo dvije dnevno, ne znam jesu li sada ispravili, no svi doktori su mi rekli jednu, ni slučajno dvije, ponajviše zbog prevelike količine vitamina A.

E sad, ne znam kojeg proizvođača ti uzimaš, no uglavnom, provjeri količine vitamina i dnevne potrebe pa ćeš zaključiti i sama.

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Ria prvotno napisa
    Ja sam pila Prenatal od TwinLaba i to jednu dnevno. Na kutiji je tada pisalo dvije dnevno, ne znam jesu li sada ispravili, no svi doktori su mi rekli jednu, ni slučajno dvije, ponajviše zbog prevelike količine vitamina A.

E sad, ne znam kojeg proizvođača ti uzimaš, no uglavnom, provjeri količine vitamina i dnevne potrebe pa ćeš zaključiti i sama.
    A što bi se bebi dogodilo od previše A vitamina?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ovog me sad strah...ja sam pila dvije,od twinlaba prenatal...valda nece bit nekih posljedica...

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj evita prvotno napisa
    Ipak, velike količine vitamina A djeluju teratogeno na embrij, te je potreban veliki oprez prilikom primjene vitamina A (osobito vitaminskih dopuna koje sadrže vitamin A) u trudnoći. Preporučena dnevna količina vitamina A tijekom trudnoće iznosi 800 µg retinol ekvivalenta (oko 2.660 IU).

Izvor:http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/03_dnevne_kolicine.asp

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako se pristojno hranite, suplementi vam uopce ne trebaju. Stovise, neki mogu lose djelovati na probavu, neki pogorastai mucninu i sl.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Ria prvotno napisa

čitala sam o tome na drugom forumu, twinlab je američki i oni imaju drugačiji (č.nezdraviji ) način prehrane, te je stoga njihova preporuka 2 kom, ali kod nas, ako se pazi na prehranu, nema potrebe više od 1 tablete

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ako se pristojno hranite, suplementi vam uopce ne trebaju. Stovise, neki mogu lose djelovati na probavu, neki pogorastai mucninu i sl.
    ja sam danas kupila od nw prenatal i mislim da ga neću piti više od 1/2 dnevno, taman je ljeto, obilje voća i povrće i svega i stvarno ne mislim da mi treba više, jedino ja imam problema s mliječnim stvarima (jogurt mi uopće ne ide) u zadnje vrijeme, pa sam uzela i kalcij odvojeno , pa da isto mogu dozirati po potrebi

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Inače se višak vitamina A taloži i kod mame u jetri. Stvar je u tome da kod umjetnog vit. A tijelo ne može izlučiti višak, nego ga taloži, dok u prirodnim izvorima uglavnom dobivamo provitamin A, kod kojeg tijelo može izlučiti višak.

Generalno nema potrebe ako jedna tableta zadovoljava 100% ili malo manje dnevnih potreba vitamina piti više od jedne tablete, po mom mišljenju, jer su to ipak umjetne stvari a i normalnom prehranom unesemo ipak vitamina, kako tko razne količine.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ipak, velike količine vitamina A djeluju teratogeno na embrij, te je potreban veliki oprez prilikom primjene vitamina A (osobito vitaminskih dopuna koje sadrže vitamin A) u trudnoći. Preporučena dnevna količina vitamina A tijekom trudnoće iznosi 800 µg retinol ekvivalenta (oko 2.660 IU).

uh,uh...nista ohrabrujuce...evo pise da " 1 kapsula sadrzi vitamin a /2400 IU iz retinil palmitat i 1600 IU iz beta karoten....4000........ IU 40% "

....po ovom ispada da sam dobro prekoracila dozu....

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pila sam 1 dnevno...ali ne cjelu trudnoću... ovisi kako sam se osjećala...
    Uglavnom sam se trudila zdravo i što raznovrsnije hraniti.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I zdravo se hranim i pijem 1 tbl. dnevno Prenatala. Čitajući sastav i sve ostalo, uspoređujući moju zdravu prehranu (kako se hranim cijeli život, a ne samo u trudnoći) došla sam do rezultata da mi 1 tbl. Prenatala neće škoditi, a neki sastojci koji su možda više unešeni tijekom dana izlučuju se iz organizma bez posljedica.

Dvije tbl. Prenatala su previše. Neće se sad desiti neko zlo, ali uopće nisu potreba ako žena jede normalno.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kod nas je propaganda: bez prenatala ako pazite da se zdravo hranite i jedete raznovrsno, tako da ga je ne uzimam.

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

jednu dnevno iako je na kutiji pisalo dvije.

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo dobrog clanka o Vitaminu A u trudnoci (sorry sto je na engleskom):
    http://www.babycenter.com/0_vitamin-...&articleId=675

Koliko sam ja shvatila iz mojih knjiga o trudnoci, vitamin A u obliku beta-karotena nije opasan, pa cak niti kad se prekoraci doza, za razliku od vitamina A u obliku retinola koji se talozi u jetri i moze biti stetan za majku i za dijete. Na vitaminima obicno pise iz kojeg je izvora Vitamin A i obicno je iz beta-karotena. Dakle, nije opasan, ali svakako ne treba pretjerivati jer se taj vitamin vrlo lako dobiva iz prehrane i visak bilo kakvog vitamina u tijelu nije bas pozeljan.

Inace, u zadnje vrijeme (sad sam 12+6) uzimam jedan dan tabletu Prenatal vitamina, a jedan dan folnu+B6+B12 i tako naizmjence.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

evo,hvala naomi na utjesi a i ostalima na odgovorima...nasla sam u jednoj knjizi o vitaminima i mineralima zanimljiv tekst pa me to malo tjesi...

pise,ovako..." doze od priblizno 25000 IU dnevno su prihvatljive cak i u duzem vremenskom razdoblju. suvise velike doze vitamina a u trudnoci mogu ostetiti fetus, no to se dogada jedino ako su dnevne doze vise od 20000 IU. neki lijecnici smatraju da su dnevne doze nadopune do 8000 IU potpuno sigurne ,cak i za vrijeme trudnoce....."
    malo opcenito jos o tom vitaminu "...vitamin a nalazi se u mnogim namirnicama, ukljucujuci maslac, zumance, zivotinjske masti, jetru, zeleno povrce, bubrege, voce sa zutom i ili crvenom korom te zuto/narandasto povrce. u prosjecnoj prehrani oko tri cetvrtine dobivamo iz retinola a ostatak iz beta karotena.
    suvisak vit.a pohranjuju se u jetri, gdje moze ostati dvjesto do tristo dana, tako da se njegova ravnoteza narusava ako se vise mjeseci ne unosi dovoljna kolicina. procjenjuje se da svaka osoba pohrani oko milijun IU, od cega 90% u jetri, 1.5% u krvi,a ostatak u drugim tkivima..."

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bubsica, mislim da stvarno nemas razloga za brigu. Ako je na tvojim vitaminima pisalo da se uzimaju 2 tablete dnevno, onda je to vjerojatno OK. Radi se o tome da neke kompanije drze da je bolje cijelo vrijeme tijekom dana imati optimalnu razinu vitamina i minerala u organizmu, pa zato i savjetuju dvije dnevno, uz dva razlicita obroka. Nema puno razlike izmedju jedne tablete dnevno koja zadovoljava 100% dnevnih potreba i dvije tablete od kojih svaka zadovoljava 50% potreba. Medjutim, s vitaminima ne treba pretjerivati, dakle, ako uzmes jednu dnevno ili koji put napravis pauzu od par dana od uzimanja, ili uzimas svaki drugi dan, jos uvijek ces imati i vise nego dovoljno vitamina u organizmu.
    Inace, retinol se smatra dosta stetnim u trudnoci. Meni je doktor rekao da moram izbjegavati kreme s retinolom (tipa neke kreme protiv bora bazirane na retinolu) i bilo koje druge proizvode koji ga sadrze u sebi (mozda lijekovi protiv akni, nisam sigurna). Ja nista od toga nikad nisam koristila, ali mi je to ostalo u uhu, da nije pozeljno u trudnoci.

p.s. Provjerila sam svoj Prenatal. Uzima se jedna tableta dnevno i sadrzi 4,000 I.U. Vitamina A, sto po njima zadovoljava 50% dnevnih potreba. Jos pise na kutiji da je izvor tog vitamina A 100% beta-karoten. Ako je tako lako dobiti vitamin iz prehrane, uopce ne kuzim zasto ga stavljaju u vitamine.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

1 kapsula sadrzi vitamin a /2400 IU iz retinil palmitat i 1600 IU iz beta karoten....4000........ IU 40% "

naomi,meni pise samo 1600 iz beta karotena a ostatak iz retinola...?!?
    ...ma,meni je taj sad vitamin zadao toliko "muke" da bu mi ostao u sjecanju valda za vijeli zivot...
    ...u utorak idem na ultrazvuk u bolnicu, navodno je detaljniji ako sam dobro skuzila, pa se nadam da bu sve ok...
    jer se moze skuziti tako rano ako nije nesto ok,npr.ne daj Boze da je ostavio kakve posljedice?
    ( p.s.u kojem si ti tjednu naomi? )

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

bubsica, ja mislim da ce sve biti OK. Ako sam dobro shvatila, ti vitamini koje ti pijes su od Twinlaba. Oni su jedan od najboljih proizvodjaca vitamina u svijetu i sigurna sam da ne bi proizvodili stetne kombinacije vitamina za trudnice. S druge strane, stvarno je dobro pripaziti i smanjiti. Prebaci se na neki drugi tip Prenatala, koji ima manje vitamina A i kod kojeg je vitamin A iz beta karotena te uzimaj samo jednu tabletu dnevno ili jednu tabletu svaki drugi dan. Sve ce biti OK. Ne vjerujem da je ista nastetilo tvojoj bebici, ipak mislim da bi morala uzimati konjske doze, a ne one propisane na vitaminima. Sretno!
    Ja sam inace usla u 13-ti tjedan.

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Uzimala sam Prenatal u pripremi za trudnoću. Od šestog tjedna trudnoće uzimam Pregnital od Yves Ponroy u kojem uopće nema vitamina A. Zastupljeni su svi vitamini grupe B (i potrebne količine folne), željezo, magnezij i nezasićene masne kiseline. Od svih proizvoda koji se nude na tržištu, ovaj mi se učinio najprikladnijim za mene.
    Krvna slika mi je prošli put bila savršena i za sada povremeno dodam samo kalcij (ako dan ranije nisam uzela dovoljno kalcija kroz hranu) i magnezij kad me opstipacija pojačano muči
    Uvažavajući vrlo upozoravajuće podatke o kontraproduktivnosti, odlučila sam NE koristiti fluor iako ga stomatolozi rutinski preporučuju u trudnoći.. :/

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Fluor? :? Prvi put cujem i nitko mi ga nije preporucio. Hm, da li fluor stvarno pomaze da se ne uniste zubi? Ima li kakve koristi od njega?
    Iva_luca, super da si nasla Prenatal bez vitamina A. Ja sam trazila, ali nikad nisam uspjela naci. Ja isto ne volim taj vitamin u dodacima, kad stvarno nije potreban. Sto nas bez veze sopaju sa svim i svacim?

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Naomi prvotno napisa
    Fluor? :? Prvi put cujem i nitko mi ga nije preporucio. Hm, da li fluor stvarno pomaze da se ne uniste zubi? Ima li kakve koristi od njega?...
    Draga, super da ti ga nitko nije preporučio! Meni ga preporučila frendica trudnica i ja po difoltu ukucala u pretražnik ... i imam šta vidjet! Navodno da nikad nije dokazana djelotvornost fluora u zaštiti od karijesa a čitala sam neke studije o tome da je zapravo štetan :/

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A nista, preostaje mi samo redovito ciscenje zubica, nadanje najboljem i eventualni popravci nakon sto se beba rodi. Better safe than sorry. 8)

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A nista, preostaje mi samo redovito ciscenje zubica, nadanje najboljem i eventualni popravci nakon sto se beba rodi. Better safe than sorry. 8)
    Ja jučer bila kod stomatologa i dogovorila izmjene starijih plombi, čišćenje kamenca i još par sitnica, sve radi preventive. Nekako, bojim se da bi nakon poroda moglo biti kasno. Preporučio mi je češće četkanje (masaža desni) i obavezno čišćenje prostora između zubi zubnom koncem!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ja uzimam Elevit (1x), nema joda i nema previše A vitamina, što su mi bili uvjeti, a onda ima od svega pomalo... i dodajem upravo Essential Fatty Acids (omega 3,6,9) od Childlife neki "tonik"/sirup za djecu, trudnice i dojilje...
    iako sam tek cca 13+2, mislim da ne može štetiti, pogotovo zbog povoljnog djelovanja na probavu i mozak

btw, da se povežem na raspravu o fluoru, da, kažu da nije dokazana djelotvornost, u većim količinama je zapravo otrov, ali svejedno ga se preporučuje (Fluonatril)...
    što mislite o anesteziji kod stomatologa?

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

[/quote]obavezno čišćenje prostora između zubi zubnom koncem![/quote]

Ovo je zaista najbitnije od svega. Ja ne mogu bas masirati desni jer imam dosta ranica, sto ako sam dobro shvatila, je dosta cesta pojava u trudnoci. Ali zato cistim koncem, to nema sanse da propustim.

Sto se Omega-3 tice, ja ne znam kad da pocnem s tim dodatkom (vec sam ga kupila). Negdje sam citala da je najbitnije za dijete da dobiva dovoljne kolicine Omega-3 u trecem tromjesecju. Nekako mi je bad uz prenatal i dodatnu folnu+B6+B12 jos uzimati i trecu tabletu. :/

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: koliko tableta prenatala dnevno popijete-jednu ili dvije

Citiraj bubsica prvotno napisa
    koliko dnevno tableta prenatala popijete?ja sam prvih ovih 15 tj.pila dvije dnevno,da li je to previse?tamo na kutiji pise da se piju 2-je dnevno a znam da neki piju i po jednu?razmisljam - posto su prosla ova 3 najkriticnija mjeseca da nastavim piti po jednu dalje...cak sam znala ubaciti i 1 folnu,uz ove 2-je... :?
    Ista situacija: 15. tjedan, pila po dvije na dan. Nije mi vrag dao mira pa sam sad nazvala svog ginekologa - kaže da je jedna dosta, ali dvije nisu mogle naškoditi, samo što nekima teško pada na želudac pa moraju smanjit.
    Zašto dodatno uzimaš i folnu? Imaš je u Pre-natalu, nije ti potrebno ekstra.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

danas sam bila kod ginica ( na zamjeni , al bum jos svejedno pit.i svoju doc ) i veli mi da nema veze sto sam pila dvije..sad mi je lakse ali cu dalje definitivno nastaviti sa jednom...a kaj se tice folne mrvna citala sam neke vrijednosti po jednoj knjizi koje su optimalne pa sam je "pojacala" radi tog...isto smo trudne , by the way , koliko si dobila na tezini , ako smijem pitati...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam kupila Centrovit prenatal od Dietpharma. Pije se dnevno jedna tableta vitamina i jedna kapsula Omega masnih kiselina. Čine mi se baš ok, ali mislim da su skuplje od Prenatala. Da li je koja to pila i da li znate što o njima?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj bubsica prvotno napisa
    isto smo trudne , by the way , koliko si dobila na tezini , ako smijem pitati...
    1 kg. Jako dugo mi je hrana "pogrešno" mirisala pa sam bila vrlo izbirljiva.

dundo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam 7 tj i pijem po 2 prenetala jer ne mogu jesti skoro ništa osim tjestenine palente i slanaca sve ostalo me muči i smrdi mi

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ja sam dobila pola kilice...isto slabo jedem zbog mucnina,a opcenito pogotovo ljeti...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Sto se Omega-3 tice, ja ne znam kad da pocnem s tim dodatkom (vec sam ga kupila). Negdje sam citala da je najbitnije za dijete da dobiva dovoljne kolicine Omega-3 u trecem tromjesecju. Nekako mi je bad uz prenatal i dodatnu folnu+B6+B12 jos uzimati i trecu tabletu.
    Naletjela sam na ovo pa, budući da mi je to skoro struka, da ti pojasnim:
    u prehrani je općenito veliki deficit omega-3 masnih kiselina. Omega-6 imamo dosta, one su životinjskog porijekla i svatko tko jede dosta mesa i mlijeka unese ih i previše. Zato se u trudnoći preporuča unos SAMO omega-3 masnih kiselina ( da bi se uravnotežio s unosom omega-6 iz hrane). Ono što treba bebi je samo i isključivo DHA omega-3 masna kiselina. EPA (također omega-3) služi i mami, ali jedan njen dio se metabolizira u DHA tako da je za trudnoću ustvari najbolji i jedini pravi preparat onaj koji sadrži obje te masne kiseline. Ostale (omega-6, omega-9, linolna, linolenska i ostale masne kiseline) unesu se dovoljno zdravom prehranom tako da ih dodatno ne treba uzimati.

Deficit omega-3 (tj. DHA) mora se spriječiti u zadnjem tromjesečju trudnoće jer je tad najintenzivniji razvoj mozga i živaca djeteta, a DHA je upravo odgovorna za to pa se zato preporuča obavezna suplementacija. Minimalna doza DHA koja bebi treba u tom periodu je 150 mg, a višak joj neće štetiti.

Omega masne kiseline ne unose se za vrijeme obroka kao što se to preporuča za multivitaminsko-mineralne preparate nego između glavnoh obroka zbog bolje resorpcije. Zato sam osobno protiv kombiniranih preparata koji sadrže sve u jednoj tableti/kapsuli.
    Dodatna folna kiselina, ako se uzimaju prenatalne formule, nije potrebna jer ih svaka takva formula sadrži bar 400mcg što je sasvim dovoljno za zdravu trudnoću i za majku koja se iole normalno hrani.

Čista folna kiselina uzima se PRIJE trudnoće jer upravo ona sprečava neke od malformacija ploda. U onom trenu kad test pokaže + vtrudnoća je stara barem 3 tjedna. U ta 3 tjedna treba folna pa bi zato planirana trudnoća trebala početi s uzimanjem folne kiseline, od + na testu bi išla prenatalna formula, a od početka zadnjeg tromjesečja trudnoće i dodatna omega-3.

Ne zaboravite da je porod stres za organizam, krvarenje na porodu ne da se izbjeći, a oporavku definitivno ne pomaže bolnička prehrana pa bi zaista bilo dobro uzimati istu kombinaciju barem još 3 mjeseca nakon poroda: što za oporavak majke, a i za bolju kvalitetu mlijeka jer se često uhvatimo u spavaćicama u 4 popodne i bez dobrog obroka (uračunajte i veće potrebe ubog umora i nespavanja).

Svjedobno sam u rodilište među najvažnije stvari spakirala i Prenatal. Budući da nam se boravak tamo malo odužio vjerujem da mi je on itekako ubrzao oporavak, a i utjecao na kvalitetu mlijeka. Pila sam ga za cijelo vrijeme perioda dojenja računajući da su mi potrebe ipak veće.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

svaka čast na objašnjenju...
    ja sam nabavila Essential Fatty Acids (Childlife) i namjeravam ga odmah početi piti iako sam tek 2. tromjesečje.. mislim da ne može škoditi

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Maya_78 prvotno napisa
    svaka čast na objašnjenju...
    ja sam nabavila Essential Fatty Acids (Childlife) i namjeravam ga odmah početi piti iako sam tek 2. tromjesečje.. mislim da ne može škoditi
    Škoditi ti sigurno neće ni prije trećeg tromjesečja iako, ako već govorimo o Child life preparatima, ja uvijek glasam za njihovo riblje ulje. Ovaj preparat koji si kupila inače se preporuča najviše dojiljama djece s atopijskim dermatitisom jer se bebama s tom dijagnozom daje od 6. mjeseca života na dalje, ali je problem što s malim atopičarima mlađim od 6 mjeseci. Zato se nastoji davati dojilji kako bi se dojenje koristilo kao suplementacijski put prvih 6 mjeseci starosti djeteta. Cod liver oil je baš baziran na DHA i kao takav savršen za trudnice. Ovako ćeš unijeti i omega-6 i omega-9 kao i ostale esencijalne masne kiseline koje ti trebaju ako se malo lošije hraniš. Meni to nije prvi izbor preparata, ali nisi baš pogriješila jako .

U prethodnom postu nisam napisala najvažnije, a to je - paziti na čistoću preparata. Nažalost, cijena tu opravdava kvalitetu-naročito kod preparata koji su bazirani na ribljem ulju jer je čišćenje jako skupo. Child life, koliko znam, su jedini preparati za djecu na svjetskom tržištu koji su farmaceutske čistoće tako da si izabrala savršeni brand, ali je Cod liver oil bolji po sastavu za trudnice. Kad popiješ tu bočicu probaj riblje ulje. Moja M. ga pije: okus je jaaaako daleko od okusa pravog ribljeg ulja.

I, da, odgovor na temu bi bio: jedan Prenatal dnevno za sve trudnice koje normalno jedu te također i za dojilje. Oni preparati koji su namjenjeni trudnicama ispitani su i na njima i na dojiljama te su samim time sigurni za dijete.

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mim, puno hvala na objasnjenjima. Bas mi je tako nesto trebalo jer ja sam tutlek za te stvari.
    Sad gledam taj Omega-3 dodatak (zove se Expecta Lipil, kupljen u Americi) i na njemu pise:
    DHA (from schizochytrium sp. oil) 200 mg
    Preporucuje se i za vrijeme trudnoce i za dojilje. Meni jedino nije jasno kad da pocnem. Sad (14 tjedana) ili u trecem tromjesjecju?
    Ni ja nisam sretna zbog te dodatne folne, ali moram ju uzimati u sljedecoj kombinaciji: folna 800 mcg, B-6 10 mg, B-12 115 mcg. Moj MPO doktor mi je prepisao taj vitamin koji ide iskljucivo na recept zbog dvostruke MTFHR mutacije na genu i manjka tih vitamina. Ja ne znam do kad to moram uzimati, nitko da mi da posteni odgovor. Uz to uzimam i prenatal, ali od zadnjih par tjedana ne obje stvari svaki dan, vec naizmjence. Imas li kakav savjet? Hvala!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mim, puno hvala na objasnjenjima. Bas mi je tako nesto trebalo jer ja sam tutlek za te stvari.
    Sad gledam taj Omega-3 dodatak (zove se Expecta Lipil, kupljen u Americi) i na njemu pise:
    DHA (from schizochytrium sp. oil) 200 mg
    Preporucuje se i za vrijeme trudnoce i za dojilje. Meni jedino nije jasno kad da pocnem. Sad (14 tjedana) ili u trecem tromjesjecju?
    Ni ja nisam sretna zbog te dodatne folne, ali moram ju uzimati u sljedecoj kombinaciji: folna 800 mcg, B-6 10 mg, B-12 115 mcg. Moj MPO doktor mi je prepisao taj vitamin koji ide iskljucivo na recept zbog dvostruke MTFHR mutacije na genu i manjka tih vitamina. Ja ne znam do kad to moram uzimati, nitko da mi da posteni odgovor. Uz to uzimam i prenatal, ali od zadnjih par tjedana ne obje stvari svaki dan, vec naizmjence. Imas li kakav savjet? Hvala!
    Što se omega tiče-ne poznam preparat, ali po sastavu mi se čini jako dobar. Doza je taman koliko treba bebi. Nikada nije prerano za takav preparat. Budući da svi imamo deficit omega-3 jer nitko od nas ne jede dovoljno ribe možeš ga početi piti već sutra. Za omege u trudnoći samo može biti prekasno, a ne prerano. Ustvari, kad god ih se počne uzimati dobro je-glavno da se piju i u zadnjem tromjesečju.

Ova tvoja dodatna folna očito ima indikacija jer ti je inače liječnik ne bi preporučio-pogotovo ako ti je ustanovljen nedostatak. Probaj još jednom pitati do kada je trebaš piti. Ako opet ne dobiješ odgovor nastavi s tom propisanom terapijom svaki dan, a Prenatal si popij kad misliš da nisi jela obrok s dovoljno ostalih vitamina. Glavno da ti budu zadovoljene potrebe ovih vitamina kojih ti nedostaje. Sad je barem vrijeme kad se može zdravo jesti pa kombiniraj voće i povrće s dovoljnim unosom kalorija i bit će sve u redu što se ( ostalih ) vitamina tiče.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Sad tek vidim od kud si. Dakle, ne znam kakve sad trenutno namirnice možeš nabaviti svježe i kako stojiš s opskrbom zdravog i svježeg voća i povrća. Ako ikako možeš-nabavljaj bio-povrće jer je udio vitamina i minerala u njemu znatno veći nego u onom iz velikih dućana. Uz takvu prehranu će ti jedan Prenatal biti dosta, a terapije se drži dok doktor ne odluči drugačije. Ako ćeš se osjećati sigurnije tako da piješ sve vitamine svaki dan-popij ih. Ne možeš se baš tako lako predozirati-pogotovo štu su vitamini B-skupine topljivi u vodi pa se višak izluči, a mir majke je itekako važan za trudnoću i zdravu bebicu.

I sjeti se da su naše prabake i bake rađale zdravu djecu u vrijeme rata kad se zaista jako loše jelo .

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

mim hvala ti na svim informacijama i savjetima, mislim da si nam odgovorila na sve nedoumice.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pila sam 2 dnevno cijelu trudnocu.

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mim, puno, puno hvala. Nitko mi nikad nije dao tako kvalitetno objasnjenje.
    Kupujem dosta kvalitetno voce i povrce i dosta pazim na to, jedino sto jos uvijek ne mogu sve jesti (kao prije trudnoce) jer mi se dosta toga gadi. Ali ako kazes da se ne mogu bas tako lako predozirati s vitaminima, nekako mi je lakse i necu se vise s time toliko opterecivati, pa cu pokusati uredno uzeti vitamine svaki dan.
    Bas si .

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nema na čemu cure. Nisam trudnica pa tu neću previše svraćati, ali ako budete u nekoj nedoumici i mislite da vam mogu pomoći pitajte na PP.

I sve vas želim vidjeti nasmijane i vesele-kakve trudnice moraju i biti.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nitko mi nikad nije dao tako kvalitetno objasnjenje.
    Takva je mim. I meni je puno pomogla.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Znam da sam malo pogriješila temu, ali kad se vec raspravlja o prenatalu imam jedno malo blesavo pitanje:

Koje od tableta su najmanje?
    Imam uzasan problem sa gutanjem velikih tableta, bila sam jucer u apoteci i zamolila neke sto manje tablete iz skupine prenatala, a zena mi uvali TwinLab. Te kapsule su meni prevelike.
    Popila sam ju na kraju tako da sam otvorila kapsulu i stavila sadrzaj u casu vode ali ne znam bas koliko je to pametno (zbog utjecaja na zeludac, i ne znam da li ima efekta).

Do sad sam uzimala Folic Plus, one su mi bile taman. Kod ginica idem tek za 3 tjedna tak da mi je malo dugo cekati da njega pitam.

Hvala,

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Citiraj iv6300 prvotno napisa
    Znam da sam malo pogriješila temu, ali kad se vec raspravlja o prenatalu imam jedno malo blesavo pitanje:

Koje od tableta su najmanje?
    Imam uzasan problem sa gutanjem velikih tableta, bila sam jucer u apoteci i zamolila neke sto manje tablete iz skupine prenatala, a zena mi uvali TwinLab. Te kapsule su meni prevelike.
    Popila sam ju na kraju tako da sam otvorila kapsulu i stavila sadrzaj u casu vode ali ne znam bas koliko je to pametno (zbog utjecaja na zeludac, i ne znam da li ima efekta).

Do sad sam uzimala Folic Plus, one su mi bile taman. Kod ginica idem tek za 3 tjedna tak da mi je malo dugo cekati da njega pitam.

Hvala,
    Meni su bile dobre za gutanje centrum materna,imaju taj neki premaz na sebi da ih stvarno jako lako progutneš. Neće ti zapesti sigurno. Ne izgledaju baš lijepo,ali stvarno samo kliznu..... A dobre su i one pregnital.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja isto imam centrum materna i nisu puno veće od folic-plusa, dužina je samo par mm veća, jedino što nisu tako plosnate.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •