Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: voće iz zamrzivača i dohrana?

  1. #1
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno voće iz zamrzivača i dohrana?

    U dilemi sam smijem li nekako pohraniti vlastito voće iz voćnjaka (sve bio) da ga kasnije kombiniram u kašicama-konkretno kruške? Imam u zamrzivaču i zaleđenog bobičastog voća:malina,kupina,jagoda-smijem li to kasnije davati bebi? Za nekoliko dana punimo 6 mjeseci-do sada isključivo dojeni.Dakle pitanje je kako zamrznuti kruške i smijem li to dati djetetu?

  2. #2
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Mislim da ih je bolje osušiti pa poslije kuhati u kompotu.
    Za zamrznute kruške :/
    A i tema će ti vrlo vjerovatno biti zaključana pa možeš nastaviti ovdje ili ovdje

  3. #3
    mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    997

    Početno

    ja sam zamrzavala kruške, ne znam zašto ovaj smajlić :/

    očistila sam ih i prokuhala na pari (ili u malo vode, kako kad) na 10-tak minuta, zgnječila i zamrznula u dobro opranoj posudici za led (imami tuppreware koji se zatvara, a onu za koju nemam poklopac bi dobro zatvorila u vrećici za zamrzavanje), kad se smrznulo, izvadila sam iz posudice za led i stavila sve kockice u običnu vrećicu za zamrzavanje, dobro zatvorila i označila kada je zamrznuto, potrošila u narednih par mjeseci.

    dodavala sam u razne kašice otopljenu kockicu-dvije kruške

    dvoumila sam se oko zamrzavanja, ali sam upravo u kuharici za bebe pronašla upute za zamrzavanje i zamrzavala sam sve viškove eko proizvodnje.
    moje mišljenje je da je bolje bebi dati zamrznuto eko-voće nego svježe za koje ne znam čime je tretirano

  4. #4
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    ja sam se isto oko toga dvoumila - je li bolje imati svoje eko ali zamrznuto voće i povrće, ili kupovno, uvozno, špricano, gnojeno i skladišteno...

    Pitala sam na forumu, rekli su mi - ne smrznuto

    Pa eto... pročešljajte malo po pretražniku, meni su postavili neki link o smrznutoj hrani koji nikad nisam pročitala jer u to vrijeme nisam zbilja imala vremena

  5. #5
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    East end
    Postovi
    6,747

    Početno

    Ja sam zamrzavala. I inače zamrznem puno toga, i izdojeno mlijeko se zamrzava. Što ne bi kruške.

  6. #6
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Citiraj Cubana prvotno napisa
    Ja sam zamrzavala. I inače zamrznem puno toga, i izdojeno mlijeko se zamrzava. Što ne bi kruške.
    da, i mene je to zbunjivalo :?

  7. #7
    Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    kun
    Postovi
    2,244

    Početno

    ja sam smrzavala i jos smrzavam i jos smo svi zivi 8)

    bitan ti je nacin odmrzavanja no sto se tice voca/povrca mislim da to nije bed, vise je problem sa mesom i ribom

  8. #8
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Citiraj mirjana prvotno napisa
    ja sam zamrzavala kruške, ne znam zašto ovaj smajlić :/
    ...
    Upravo to što i znaći - "undecided", odnosno neodlučna - dali zamrznuti ili ne.

  9. #9
    mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    997

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    Citiraj mirjana prvotno napisa
    ja sam zamrzavala kruške, ne znam zašto ovaj smajlić :/
    ...
    Upravo to što i znaći - "undecided", odnosno neodlučna - dali zamrznuti ili ne.
    aaaahaaaa

  10. #10
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Citiraj Dia prvotno napisa
    ja sam smrzavala i jos smrzavam i jos smo svi zivi 8)

    bitan ti je nacin odmrzavanja no sto se tice voca/povrca mislim da to nije bed, vise je problem sa mesom i ribom
    ha - moji starci zamrzavaju ribu i meso i time nas sve hrane, a oni su otkrili sve što se smije i ne smije raditi s hranom

    Jedino oni ne odmrzavaju to do kraja prije nego što stave peći, ne znam je li im u tome neki štos

  11. #11
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Hvala na svim odgovorima.

  12. #12
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Evo nešto na dohrani, ovo zadnje: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...5178&start=400

    "Kod zamrzavanja hrane bitno je da je hrana brzo zamrznuta. Sporo zamrzavanje oštećuje hranu, posebno voće i povrće. Prilikom sporog zamrzavanja formiraju se oštri kristali leda koji doslovno probuše stanice i tkivo hrane. Ono što je najvažnije prilikom pripreme i konzumiranja smrznute hrane je da se jednom odmrznuta hrana ne smije ponovno zamrzavati. Ona tada izgubi sve važne hranjive sastojke i prestaje biti hranjiva i zdrava – objasnila nam je Džajić.Kod baratanja smrznutom hranom vrijedi pravilo 'što brže to bolje'. Radi se o tome da što je brže hrana smrznuta i što je brže smrznuta hrana skuhana to je zdravija. "
    nisam našla niš za sol.možda blanširaju u slanom?

    http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12457

    http://www.forum.hr/showthread.php?t=331339

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Zamrzavanje efikasnije oštećuje vitamin C od kuhanja i zamrznute namirnice nisu jednake vrijednosti kao svježe, a nemaju ni isti okus. Za dohranu sasvim male djece nije problem čak ni izvan sezone kupiti komad-dva svježeg voća ili povrća, bez obzira na visoku cijenu.

    Ako se već zamrzava, prvo ofuriti kipućom vodom (blanširati) i potom što brže smrznuti. To ima smisla jedino ako postoje viškovi vlastite proizvodnje, a u suprotnom je opet bolje kupiti.

  14. #14
    mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    997

    Početno

    ne znam, ja sam nailazila na sasvim suiprotne informacije od ove Davorove :?

    VITAMIN C
    Fizičke i hemijske osobine
    Aktivnost vitamina C se uglavnom uništava termičkom obradom hrane, naročito kada postoje tragovi metala, kao što je bakar, ali je zato otporan na zamrzavanje. Vitamin C je verovatno jedan od najnestabilnijih među vitaminima rastvornim u vodi. U prirodi postoji samo L- oblik askorbinske i dehidroaskorbinske kiseline.
    ne, znam :? ja sam nailazila baš na suprotne informacije :?
    evo s neta (ostalo sam pročitala u štampanim medijima, ne da mi se sad tražiti):

    Vitamin C se jako dobro rastvara u vodi i metanolu, a oko pet puta slabije u etanolu. Askorbinska kiselina se dobro oksiduje vazdušnim kiseonikom, a naročito u prisustvu jonova teških metala (kao na primer: bakra, gvožđa i slično).

    U odsustvu kiseonika askorbinska kiselina može izdržati zagrevanje i do 100°C.

    i još

    Zamrzavanje je anabiotički postupak konzervisanja, što znači da nije cilj zamrzavanja da se unište mikroorganizmi, već da se stvore uslovi koji onemogućavaju njihovu aktivnost. Dakle, namirnica je sačuvana sve dok je temperatura niska, kada se namirnica odmrzne mikroorganizmi se opet aktiviraju.

    U poređenju sa ostalim metodama konzervisanja zamrzavanjem se najbolje očuvaju osnovni sastojci i labilne komponente kao što su vitamini.
    http://www.tehnologijahrane.com/mikr...ja/zamrzavanje

    s ovim se slažem:

    To ima smisla jedino ako postoje viškovi vlastite proizvodnje, a u suprotnom je opet bolje kupiti.

  15. #15
    mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    997

    Početno

    auf jesam ga zabrljala s ovim quotanjem

    ovako treba izgledati prvi odlomak:

    VITAMIN C
    Fizičke i hemijske osobine
    Aktivnost vitamina C se uglavnom uništava termičkom obradom hrane, naročito kada postoje tragovi metala, kao što je bakar, ali je zato otporan na zamrzavanje. Vitamin C je verovatno jedan od najnestabilnijih među vitaminima rastvornim u vodi. U prirodi postoji samo L- oblik askorbinske i dehidroaskorbinske kiseline.
    Vitamin C se jako dobro rastvara u vodi i metanolu, a oko pet puta slabije u etanolu. Askorbinska kiselina se dobro oksiduje vazdušnim kiseonikom, a naročito u prisustvu jonova teških metala (kao na primer: bakra, gvožđa i slično).

    U odsustvu kiseonika askorbinska kiselina može izdržati zagrevanje i do 100°C.

  16. #16
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Potraži malo bolje
    Gladan sam i ne da mi se kopati, ali uz malo truda naći ćeš gro materijala na ovu temu.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •