Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Izbor rodilista i mjesto stanovanja

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Izbor rodilista i mjesto stanovanja

U zadnje vrijeme cujem neke kontradiktorne informacije o tome da se mora ici roditi u rodiliste kojem pripadas prema mjestu stanovanja.
    Ja bih isla u rodiliste kojem ne pripadam po stanovanju i obavila bih tamo posljednjih par pregleda, jel' netko imao iskustvo da su ga odbili i uputili u drugo rodiliste? :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam rodila u Vž

porod je hitno stanje, i svaka bolnica u koju dođeš te mora primiti

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U sv. Duhu u zadnje vrijeme znaju odbijati trudnice. Druge zagrebačke bolnice nisu tako "stroge" po tom pitanju. Vjerojatno ovisi o tome kolika je gužva, a može biti i da na inzistiranje ti ne mogu ništa.

Kako bilo, po zadnjim pričama mislim da je u Zg najkritičniji Sv. Duh po tom pitanju.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

i ja sam rodila u Vz, prije tjedan dana...iako sam iz Zg nitko nije nista pitao.
    porod je hitno stanje, to je istina i ako se pojavis u trudovima ili sa puknutim vodenjakom na vratima bolnice nece te poslati u onu po mjestu stanovanja.
    sto se tice Sv. Duha, kod njih je gotovo uvijek kriticno hoce li te primiti na one preglede prije samog poroda (kontorle u bolnici u 8mj trudnoce) jer je od zgb bolnica kod njih nekako najbolja kombinacija uvjeta - gotovo 24h rooming-in, rodjaona sa loptom, mogucnost kretanja tijekom poroda i sl...

koja te tocno bolnica zanima?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovdje često žene koje žele prirodniji porod idu u Rijeku, premda im je Pula bliže, ili čak žive u Puli. Do sad nisam čula da bi netko pravio probleme pri tome. Odlučiš koju bolnicu želiš i tamo ideš na zadnje preglede.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Iako me za koji dan očekuje treći porod zaboravih je li mi treba uputnica za rodilište :? Logika mi doduše nalaže da ne treba, ali tko te danas za logiku pita

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

treba ti uputnica za porod ili bolnicko lijecenje
    kak sam isla u Vz meni su dali za bolnicko lijecenje...

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja pitala kod svoje ginicke za uputnicu prije nekih tjedan dana i rekli mi da ne treba, tj. da treba samo ako se ide u planirani porod. Frendica istu stvar pitala na Svetom Duhu i isto joj rekli da ne treba. Tak da ja idem rodit bez uputnice, a ako ce me ipak traziti sigurna sam da je muz moze i naknadno donijeti.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

moze se i naknadno
    tm moze donijeti prije nego te otpuste

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ma zbunjuje me ta stvar s uputnicom vec dulje vrijeme ... Neki kazu treba, drugi kazu ne treba. A sto je najinteresantnije, slucajno znam da saska i ja imamo isti ginicku, Njoj je ocito dala uputnicu, a ja meni rekla da ne treba :? Pa sad ti budi pametan.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ja sam zvala svog gin., kaže da me šalje na carski ili zbog nečeg drugog u bolnicu prije onda bi mi trebala uputnica, ovako kad dođeš baš roditi uputnica ti ne treba.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vjerojatno je najbolje pitati baš u bolnici u kojoj planirate roditi. Nije frka niti ako nemate, pa zatreba - jer može muž donjeti prije otpusta.

Valjda će u bolnici dati informaciju koja vrijedi.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Palagruža prvotno napisa
    A sto je najinteresantnije, slucajno znam da saska i ja imamo isti ginicku, Njoj je ocito dala uputnicu, a ja meni rekla da ne treba :? Pa sad ti budi pametan.
    ja sam pacijentica od drugog ginica, kod nje sam bila jer mi je na zamjeni dok je moj ginic na godisnjem. i ja sam izricito trazila uputnicu jer sam isla u Vz gdje znam da treba i to uputnica za bolnicko lijecenje...

najbolje pitati tamo gdje mislis roditi

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne mogu baš zamisliti situaciju da žena u trudovima dolazi u rodilište a tamo da kažu - oprostite, ne može bez uputnice... dobro, kod nas je sve moguće, ali ipak :?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U tim bolnicama gdje inzistiraju, prime ženu, ali traže uputnicu prije otpuštanja.

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Na stranu uputnice, da se vratim na temu: izbor rodilišta i mjesto stanovanja - ima li na kraju kakvih ograničenja ili nema? Logika mi veli da ima, jer koji je inače smisao toga da pojedini kvartovi spadaju pod pojedine bolnice, ako na kraju svak može doć gdje želi. Opet je u redu da imaš i nekog izbora, i zapravo mi je jasno da me neće storpedirat u drugu bolnicu ako se pojavim s trudovima, ali vjerojatno me mogu poslat u drugu bolnicu ako dolazim par tjedana ranije na preglede u bolnicu, pa vide da ne spadam k njima i pošalju me u drugu bolnicu, ili? Nemam pojma...
    Al još nešto drugo me zanima. Ušla sam u 8. mj. i nemam pojma koja je točno procedura za te preglede koje se pred kraj trudnoće preporuča obavljati u bolnici u kojoj misliš roditi - dođeš u bolnicu i po kojem ključu se uopće ikome javiš? Prvome tko radi to popodne? Ja ionako nemam nigdje nikog poznatog, pa mi je zapravo tak svejedno kod koga ću, ionak me taj kod kojeg idem na preglede ne mora na kraju i porađat, pa opet ispadne da je sve stvar slučaja, ili? Malo me zbunjuje sve to. Ajd ko ima iskustva s tim?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U zagrebačkim rodilištima postoje tzv. trudničke ambulante, gdje po rasporedima dežuraju doktori iz tog rodilišta. Neke žene tamo kontroliraju čitavu trudnoću, druge idu samo pred kraj na par zadnjih pregleda. U pravilu ti doktor veli od kada bi bilo dobro ići na preglede u bolnicu, a mislim da za njih dobivaš i uputnicu.

U bolnici se onda raspitaš od kada do kada treba doći, u pravilu imaju neko određeno vrijeme ujutro/prijepodne.

Često preglede i uzv obavljaju i različiti doktori, ovisno kako u kojoj bolnici/ambulanti. A što se pregleda i poroda tiče - kod nas je još uvijek sistem taj da porodu prisustvuje doktor ovisno o dežurstvu, a ne o tome tko ti je pratio trudnoću ili zadnje preglede. Zato mnoge žene barem na preglede idu kod doktora za kojeg su čule preporuke (biraju dan kad idu u ambulantu), kad već za porod ne mogu birati.

Inače, što se tiče podjele po rodilištima recimo za Zagreb - čini mi se da bi je trebali obnoviti. Jer npr. cijeli novi Zg. spada pod Petrovu, bez obzira jesi li iz istočnih kvartova (koji su stvarno bliži Petrovoj) ili iz zapadnih (koji su mnogo bliži nekim drugim bolnicama). Osnovni cilj je da se podijeli opterećenje približno podjednako, no po pitanju poroda sam ja osobno definitivno za mogućnost izbora.

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Rodilista su kvartovski tako grupirana da je nekome tko nije upucen u te administrativne podjele jako tesko dokuciti gdje zapravo pripada.
    Konkretno, ja sam jako blizu i Petrove i Merkura i ne znam gdje bih pripadala zapravo, a zelim ici u Vinogradsku. Naime, ne zelim rooming-in, tj. ne ovakav kakav se nudi u nasim rodilistima, a ostali uvjeti u Vinogradskoj su mi prilicno prihvatljivi - zasto bih isla u Petrovu, gdje bih vjerojatno pripadala, a gdje je po 12 rodilja u sobi i gdje dolaze patoloske trudnoce iz cijele RH pa kada imas 'normalnu' trudnocu, nitko te ne sljivi ni pola posto jer jednostavno imaju previse posla s rizicnim trudnicama i porodjajima?
    Ne znam, kad je muz isao na manju operaciju noge, doktorica mu je dala uputnicu za kirurgiju i preporucila Salatu, gdje je i otisao, a pripada Rebru; baka je operirala oko na Sv Duhu, a zapravo pripada Salati, a na uputnici pise samo da se upucujes na kirursku obradu - nitko im nije ali bas nista rekao o pripadnosti pa ne znam zasto bi s porodjajem bilo drugacije? I socijalnog doktora opce prakse mozes izabrati u kojem god kvartu hoces, kao i zubara ili ginekologa - bez obzira na stanovanje, sto ne?
    Samo neka me probaju odbiti u Vinogradskoj, vidjet ce sto je bijes potenciran bujicom hormona!

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Osim recimo Novog Zg, i cijela Gorica spada pod Petrovu, a VG je 7. najveći grad u Hr, pa sad kakvog to smisla ima (pogoto s obzirom na to da se i problematične trudnoće iz cijele Hr vode u Petrovoj, pa ti vidi gužve)... Očito neka reorganizacija ne bi škodila...
    OK, znači uputnica, trudnička ambulanta, pa tko me dopadne. Vjerojatno vas ima sa svakakvim iskustvima, ima li nekih dr. u Petrovoj koje bi trebala izbjegavat u širokom luku?

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nisam spomenula da bih zadnjih par pregleda obavila u Vinogradskoj pa sam zapravo mislila na to kad sam pitala bi li me mogli odbiti - vjerojatno te ne odbiju kad dodjes u trudovima?
    I bas sad trazim po webu ikakav i najmanji trag podjele pacijenata po bolnicama obzirom na stanovanje i o tome ni rijeci - kako bi onda itko mogao znati gdje zapravo pripada? Primjerice, kad smo se davnih dana vjencavali, trebali smo otici prijaviti se u opcinu kojoj pripada crkva u kojoj smo se vjencali i nikako nismo uspijevali dokuciti pripada li opcini Centar ili Medvescak buduci da cetvrti i pripadajuce im ustanove nisu bas uvijek onako podijeljene kako bi obicnom smrtniku bilo logicno... :/

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Na nekom od foruma sam pronasla ovo

PRAVILNIK O PRAVIMA, UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA IZ OBVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA ("Narodne novine", broj 120/06, 136/06 i 56/07)

Citat:
    1.2. Specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita

Članak 35.

Specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu osigurana osoba ostvaruje u najbližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod najbližeg ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse prema mjestu njezinog prebivališta, odnosno boravka koji sa Zavodom imaju ugovorenu traženu zdravstvenu zaštitu, odnosno u drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi ili kod drugog ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse u slučaju iz članka 38. stavka 3. ovog Pravilnika, a na osnovi uputnice koju izdaje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite:
    - obiteljske (opće) medicine
    - pedijatar
    - ginekolog
    - stomatolog.
    O potrebi upućivanja na specijalističke preglede i dijagnostičke, odnosno terapijske postupke, osim izabranog doktora iz stavka 1. ovog članka odlučuje i doktor specijalist školske medicine, odnosno doktor specijalist epidemiolog.
    Ako osigurana osoba želi specijalistički pregled ili dijagnostičke, odnosno terapijske postupke obaviti u drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod drugog ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse, a ne u najbližoj specijalističkoj ordinaciji koja ima sa Zavodom ugovorenu traženu zdravstvenu zaštitu i u koju ju je uputio izabrani doktor, ima pravo na osnovi izdane uputnice (bez obzira koji je ugovorni subjekt Zavoda na uputnici naznačen) ostvariti traženu zdravstvenu zaštitu, s time da nema pravo na naknadu troškova prijevoza, niti pravo na sanitetski prijevoz na teret sredstava Zavoda.

Dakle, imamo pravo na osnovu izdane uputnice ostvariti pravo izbora, ali kao nemas pravo na naknadu troskova prijevoza balblabla...

Osim toga, osobnu valjda ne traze za pregled, a na zdravstvenoj ne stoji adresa...

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Sandee prvotno napisa
    Osim toga, osobnu valjda ne traze za pregled, a na zdravstvenoj ne stoji adresa...
    Al kaj ne piše na uputnici adresa bolnice u koju te šalju? Npr. ja kad tražim uputnicu za kontrolne testove senzibilizacije (bila dosad 2 puta, i spremam se opet sad koji dan), mene soc. ginićka uvijek pita za kud mi treba, dal za Petrovu. Onda valjda napiše na uputnicu da se odnosi na Zavod za transfuziju u Petrovoj 3. :? Baš bih trabala otić po tu uputnicu danas pa ću obratit pažnju kaj točno piše na njoj.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ti u vinogradskoj ne bi trebali stvarati probleme, barem nisam dosad cula nijedan takav slucaj. to se dogadja uglavnom na sv.duhu jer su prebukirani.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa ako je suditi po onom boldanom/podebljanom tekstu gore, čak i ako napiše adresu ustanove, ti imaš pravo otići u drugu ustanovu, samo nemaš pravo na naknadu troškova za prijevoz i povezane troškove.

Za Vinogradsku sam i ja čula da su stvarno ok. Sv. Duh reagira tako zbog gužve - mislim, donekle ih i kužim, kad im žene leže i po hodnicima jer čekaju sobe, jasno mi je da je bolje odbiti trudnicu koja ne spada pod njih, a još je sposobna sitići do drugog rodilišta.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja sam prije dvije god rodila u Vinogradskoj i nisu stvarali probleme iako ne spadam tamo. Samo am UZV rasdila tamo i zadnja dva-tri pregleda obavila tamo i koliko se sječam nisam imala uputnicu za porod.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Konkretno, ja sam jako blizu i Petrove i Merkura i ne znam gdje bih pripadala zapravo, a zelim ici u Vinogradsku.
    dakle, u kvartu smo...
    ja sam kod Kvatrica i uredno sam u prvoj trudnoci otisla u Vinogradsu u 38tj sa uputnicom za pregled i uzv, odradila tamo dvije kontrole (38 i 39tj) i na dan slijedece kontrole sam rodila tamo.
    nitko mi nije radio nikakve probleme

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

isto ko saska7. kod kvatrića sam, rodila u vinogradskoj. drugi put sam rodila u varaždinu. uputnicu je donio mm prije otpusta.

tocekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

samo trebaš na zadnji pregled u bolnicu koju želiš(rekla mi je moja ginicka) i moraju te primiti jer kod njih si obavila zadnju kontrolu.sv. duh je prebukiran i odbijaju žene za kontrole-nemaju slobodnih termina. u zgb-u te šalju u drugo rodilište jer su sva rodilišta blizu.merkur od petrove 10 min šetnje.isto tako nemogu te odbit ako po stanovanju pripadaš u tu bolnicu. to možeš pogledat u novinama ak nisi sigurna.isto tako ak ti je bolnica u kvart ne znaći da spadaš u nju. recimo mi iz maksimira spadamo u petrovu koja je u medveščaku a imamo merkur koji je u našoj općini maksimir.

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

isto tako ak ti je bolnica u kvart ne znaći da spadaš u nju. recimo mi iz maksimira spadamo u petrovu koja je u medveščaku a imamo merkur koji je u našoj općini maksimir.
    A mi iz Medvescaka spadamo u Merkur koji je u opcini Maksimir i opcenito nam je nesto udaljeniji A ja namjeravam isto tako rodit u Vinogradskoj, bila tamo vec na par pregleda i nitko me nije pitao za mjesto stanovanja, pa ne ocekujem ni probleme na porodu. Samo da vec jednom krene ...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Danas sam bila na pregledu i čula sestru kako pita ženskicu koja se došla naručiti, koja joj je adresa. Ispalo je da ova spada kod njih pa nije bilo problema, a da nije čini mi se da bi bilo iako su ovu na pregled uputili iz UZV ambulante gdje je netom obavila pregled.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koja bolnica, tvrle?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Sorry Sveti Duh

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni je soc. ginekologinja napisala uputnice za TA i za UZV, i sad baš gledam - na uputnicama piše moja adresa, znači nema muljanja. Sad mi jedino preostaje vidit dal će bit kakvih problema kad se pojavim tam.

(Sundee, jesi ti u međuvremenu bila u Vinogradskoj i kak je to prošlo? Jesu te kaj pitali, komentirali kam spadaš? Ja sam se isto smislila da ću ipak ić tamo, to je jedina bolnica koju rodilje actually masovno hvale, pa valjda to neš znači.... Danas sam se naručila za UZV, teta je prek telefona bila jako ljubazna. Ps. Imaš termin na moj ročkas )

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nisam jos isla, odgadjam to do besvijesti. Sad sam na moru i kad se vratim, idem na jos jedan pregled kod svog ginica (tada ce biti skoro 33. tj.), a nekako mi se cini da bih onda vec lagano morala i u bolnicu na preglede, a ne daaaaa mi seeee...
    Bilo bi mi drago da rodim na termin ili mozda malo prije, da bude Vagica (bezvezna zelja, ali sto cu, iako mi frend kaze da jos nije upoznao niti jednog Skorpiona koji nije uspio u zivotu - on je, naravno, Skorpion

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

cemu tako rano na pregled u bolnicu?!?
    38-39tj je vrijeme da se pojavis u bolnici, to ce ti uostalom reci i tvoj ginic. vazno je samo da te imau u evidenciji prije nego sto dodjes roditi, iaoko zapravo nemam pojma cemu to kad ionako ne znas tko ce biti u radjaoni kad ti dodjes i sve podatke te ispituju ispocetka dok si u trudovima

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mene je ginekologica i prošlu trudnoću, a i sad će, poslala na preglede u bolnicu s 35 tjedana. Od onda su me naručivali svaki tjedan. A sve je bilo OK-nikakvih problema. Na SD.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je moja ginekologica rekla da ako je trudnoća uredna na preglede u bolnicu se ide nakon 37 tj.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja sam krenula na preglede na SD u 32 tjednu - razlog, pogađate, po mjestu stanovanja nisam pripadala u tu bolnicu. Sandee, nemoj se toliko nervirati, naravno da imaš pravo birati ustanovu u kojoj ćeš se liječiti. Ako ti počnu s..ti kao meni na SD ostani mirna i ne pokazuj namjeru da ćeš se maknuti.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    ja sam krenula na preglede na SD u 32 tjednu - razlog, pogađate, po mjestu stanovanja nisam pripadala u tu bolnicu. Sandee, nemoj se toliko nervirati, naravno da imaš pravo birati ustanovu u kojoj ćeš se liječiti. Ako ti počnu s..ti kao meni na SD ostani mirna i ne pokazuj namjeru da ćeš se maknuti.
    Potpis! Ja sam se pravila glupa i kao "pa kad sam sad vec tu..."

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    38-39tj je vrijeme da se pojavis u bolnici, to ce ti uostalom reci i tvoj ginic. vazno je samo da te imau u evidenciji prije nego sto dodjes roditi, iaoko zapravo nemam pojma cemu to kad ionako ne znas tko ce biti u radjaoni kad ti dodjes i sve podatke te ispituju ispocetka dok si u trudovima
    Nije rano - na zadnji pregled kod svog ginica isla bih s 33 tjedna, a u bolnicu cca 2 tjedna kasnije, dakle s 35 - 38-39 mi se stvarno cini kasno, vec si prakticki u terminu - ne bih bas da mi na prvom pregledu u bolnici u kojoj zelim roditi kazu: 'A da vi lijepo ostanete?' Ipak bih htjela barem nekoliko pregleda obaviti tamo, da se malo familijariziram s okolinom...

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Imam još jedno pitanje za sve koje idu ili su išle na te bolničke preglede pred kraj trudnoće - koliko često se ide na UZV tamo? Znam da je intenzitet pregleda u TA otprilike svakih 2 tj, pa od 39.-41. tj. svaki tjedan pa onda svaki drugi dan, a kak je s UZV? I kaj ste išle prvo, na pregled ili na UZV, ili tu nema pravila nego kak ko stigne? Prvi put se spremam tam, pa nemam pojma.

Palonkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mani je ovo prva trudnoća i isto sam mislila da moram roditi u bolnici kojoj pripadam po mjestu stanovanja (Vinogradska), no imam stvarno super ginekologa koji mi je još u početku rekao da mogu ići roditi gdje god želim. :shock: E kad mi je on tako lijepo stavio bubu u uho, ja se odmah išla informirati o tome gdje bi bilo najbolje i što bi bilo najbolje za mene i odlučila se za Varaždin.

U Varaždinu smo tako obavili trudnički tečaj te snimili malo prostor i medicinare s kojima smo komunicirali. I moj ginić je super reagirao i napisao mi dvije uputnice za gore za pregled. Tako idemo već sljedeći tjedan na prvi pregled (38. tjedan trudnoće) i onda još jednom u 39. tjednu trudnoće. Dalje ovisi o bebi. Uglavnom, što se tih uputnica tiče, ginić je rak'o da mogu i muža poslat ako bude još nešto trebalo, a znam da bude (recimo za sam porod).

Pravilnik o pravima... koji si pronašla na nekom od foruma Sandee bi trebao biti dovoljan argument da te bolnica koju želiš i primi iako mislim da nećeš imati nikakvih poteškoća.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    Nije rano - na zadnji pregled kod svog ginica isla bih s 33 tjedna, a u bolnicu cca 2 tjedna kasnije, dakle s 35 - 38-39 mi se stvarno cini kasno, vec si prakticki u terminu - ne bih bas da mi na prvom pregledu u bolnici u kojoj zelim roditi kazu: 'A da vi lijepo ostanete?' Ipak bih htjela barem nekoliko pregleda obaviti tamo, da se malo familijariziram s okolinom...
    kad malo razmislim ovo tvoje mozda ima smisla...al ja se panicno bojim bolnica, mrzim cekanja i nemam povjerenja bas u doktore, a kako u trudnickim ambulantama nikad nisi ziher tko je sad unutra (od doktora) isla sam tek na samom kraju obje trudnoce.
    sto se tice familijariziranja s okolinom - upoznat ces se samo sa trudnickom ambulantom koja, koliko ja znam, niti u jednoj bolnici nema nikakve veze sa ambulantom za prijem i samim odjelom/predradjaonom/radjaonom-boxevima...

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam imala sličan problem, pa me zanima koliko je to zbilja tako po zakonu. Ja sam htijela da se moja trudnoća vodi u bolnici kod gin.spec, što sam sa tim gin. i dogovorila bez problema. Znači preskačem primarnog gin. kojemu pripadam po mjestu stanovanja. Bez problema sam otišla kod njega i tražila uputnicu, jer u bolnicu ne mogu doći bez uputnice. Međutim primarni me skoro istjerao iz ordinacije, kakvo je to ponašanje, i da to nije po zakonu. Odem do dr. opće prakse, tražim od nje uputnicu i ona mi isto kaže, ne može mi dati i ona uputnicu kad ja imam primarnog gin. Zaključak je bio, da ja nemam pravo izabrati niti bolnicu niti gin. nego da idem kod onoga kome pripadam. A u slučaju komplikacija i krvarenja onda me može primarni poslati u bolnicu. Meni je to nezamislivo da moje zdravstveno mene ograničava na takvo nešto. I kad sam rekla tako svome gin. spec u bolnici na zadnjem pregledu i njefovoj sestri. Oni su rekli da to nema nikakvih problema, da ja samo dođem, da ću možda samo platiti 50 tak kn. uputnicu :? Kao ma nećemo ti mi stvarati probleme. Pa kako je to sada moguće, znači kad platiš uputnicu možeš gdje hoćeš ili :?

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj rebeca prvotno napisa
    .... Znači preskačem primarnog gin. kojemu pripadam po mjestu stanovanja.
    Nije mi ovaj cijeli post baš jasan. Odakle si ti? U Hrvatskoj ne postoje ginekolozi kojima se pripada po mjestu stanovanja (postoje bolnice u koje se spada ovisno o mjestu stanovanja, ali i to je tek okvirna smjernica). Jednako kao i doktora opće prakse, zubara ili pedijatra, i ginekologa biraš sama. Ukoliko si izabrala jednog, kod drugog možeš ići u privatnu ordinaciju, inače preko HZZOa trebaš raditi odjavu starog i prijavu novoodabranog doktora i prebaciti karton. Doktorica opće prakse ti naravno ne daje uputnice niti recepte za išta što je ginekološki indicirano jer to ni nije u njenoj domeni.

Inače u vezi Vinogradske i pripadanja i ne pripadanja u tu bolnicu, evo iz prve ruke: Iako spadam u Petrovu, došla sam u Vinogradsku u TA na pregled pred kraj trudnoće i nitko me živ nije pitao za adresu stanovanja niti kud spadam. Zadržali su me u bolnici sve skupa 3 tjedna, tamo sam i rodila i i dalje me nitko ni u jednom trenutku nije pitao išta oko toga kud spadam. U nekoliko navrata tijekom ta 3 tjedna rodilište i odjel za patologiju trudnoće su bili tolko pretrpani da su žene nakon poroda ostajale u predrađaoni jer nisu imali kud s njima, a kad se i to prepunilo i više doslovce nisu imali kreveta za ikoga primiti, čula sam sestru kad je rekla da su zbog toga morali vratiti 3 žene koje su im došle i poslat ih u Petrovu, jer dakle nisu fizički imali kud s njima. I još se glavna sestra ljutila da ''oni to ne smiju, vraćat i odbijat žene'' , al eto kaj da drugo napravi u toj situaciji. Tolko o toj temi. Pusa Vinogradskoj

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vjerojatno Rebeca misli da preskače doktora kojeg je izabrala, dakle kod kojeg je prijavljena da joj je primarni ginekolog. Prije su se dr. birali po mjestu stanovanja, ali to sad već neko vrijeme nije tako, ima par godina da se može birati neovisno o mjestu stanovanja, pa se čak može mijenjati i usred godine dr.

Ima dr. soc. ginekologa koji ne žele davati uputnice, npr. niti ako trudnoću vodiš kod privatnika. Kod soc. ginekologa je fora ta da prim. ginekolog za tebe dobiva glavarinu, a ti ideš kod drugog - ako taj valjda daje usluge koje bi trebao davati prim. gin. vjerojatno im je to problem, kao - nema indikacija da ideš kod specijalista. Ovi u bolnici su ti rekli da možeš dolaziti i plaćati pregled - jer se uvijek može pregled obaviti i bez uputnice, samo se onda plati. Naknadno ako se nabavi uputnica, može se tražiti od hzzo-a čak i povrat, ali je bed kad tebi tvoj dr. ne da.

U slučaju komplikacija i krvarenja ionako bi išla na hitnu, barem se ja tada ne bih zamarala uputnicama, osim nekih komplikacija koje nisu akutne, dakle npr. ustanove se na redovnom pregledu.

A bolnice odbijaju najčešće kada su pretrpane, takav dojam sam stekla u zadnje vrijeme, a kako npr. Zagrebu fali barem jedno, ako ne i 2 rodilišta, onda to u popularnim bolnicama eto češće na tapeti na žalost.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pozdrav svima. Evo trudna sam 1,5 a trenutno (privremeno) živim na moru na otoku Pagu. Moj ginekolog koji je vodio moju prvu trudnoću je u Osijeku, pa mi je bio problem ići svakih mjesec dana u Osijek na preglede. Izabrala sam si dr.gin. u Pagu i rekla mu da bih željela roditi u Osijeku, na što je on rekao da uopće nema problema. Pred kraj trudnoće (33.tj) napisat će mi dvije,tri uputnice i mogu za Osijek i ako bude problem da ga slobodno nazovom. Ja sam iz Osijeka, prijavljena sam tamo i mislim da uopće ne bi trebalo biti problema. I svi su mi rekli da ja mogu roditi i u Zg. ako hoću da mi nitko ne može zabraniti.

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

U medjuvremenu obavila vec 2 pregleda u Vinogradskoj, nitko me nije nista pitao za mjesto stanovanja...

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam rodila prije 10mj na SV.dUhu i tamo je sister Marija -pozdrav njoj vraćala svaki put kada sam došla na pregled one žene koje ne pripadaju po mjestu stanovanja na Sv-Duh,pod argumentom da je prenatrpano i za one koje pripadaju.....A bilo je i onih koji su normalno došle i pratile ali večinom od 1.dana,ne od 36.tj trudnoću..

Ja nisam znala da recimo Vrbovec spada na sv.Duh ...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam dobila bianco uputnicu , samo je pisalo da trebam roditi, a nikakvog naziva ni adrese bolnice.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •