U zagrebačkim rodilištima postoje tzv. trudničke ambulante, gdje po rasporedima dežuraju doktori iz tog rodilišta. Neke žene tamo kontroliraju čitavu trudnoću, druge idu samo pred kraj na par zadnjih pregleda. U pravilu ti doktor veli od kada bi bilo dobro ići na preglede u bolnicu, a mislim da za njih dobivaš i uputnicu.

U bolnici se onda raspitaš od kada do kada treba doći, u pravilu imaju neko određeno vrijeme ujutro/prijepodne.

Često preglede i uzv obavljaju i različiti doktori, ovisno kako u kojoj bolnici/ambulanti. A što se pregleda i poroda tiče - kod nas je još uvijek sistem taj da porodu prisustvuje doktor ovisno o dežurstvu, a ne o tome tko ti je pratio trudnoću ili zadnje preglede. Zato mnoge žene barem na preglede idu kod doktora za kojeg su čule preporuke (biraju dan kad idu u ambulantu), kad već za porod ne mogu birati.

Inače, što se tiče podjele po rodilištima recimo za Zagreb - čini mi se da bi je trebali obnoviti. Jer npr. cijeli novi Zg. spada pod Petrovu, bez obzira jesi li iz istočnih kvartova (koji su stvarno bliži Petrovoj) ili iz zapadnih (koji su mnogo bliži nekim drugim bolnicama). Osnovni cilj je da se podijeli opterećenje približno podjednako, no po pitanju poroda sam ja osobno definitivno za mogućnost izbora.