Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Prodojeća okolina

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Prodojeća okolina

Uglavnom se jadamo radi negativnih komentara po pitanju dojenja, dok se oni lijepi tako malo spominju. Budući da sam u zadnje vrijeme doživjela par iskrenih podržavajućih riječi tu temu, da ih podijelim ovdje.

**
    Dok smo rješavali neke papire na gruntovnici, teta na šalteru krene ispitivati moje curke kako se zovu, koliko imaju godina i tak... Megica u jednom trenu veli kako seka još cica i ja već spremna na rafalnu paljbu, s obzirom da teta pripada generaciji naših mama, zlatnog doba adapriranog, a ona će na to: "A zato ti je seka tako lijepa i pametna! Samo nek se drži cice što dulje!"

**
    Uletim na poslu usred ozbiljnog poslovnog sastanka dvojice biznismena i jedan veli "... da, ali alergije su puno rjeđe ukoliko dijete doji,", "... ali mali doji... "; "Hm... onda me čudi..." 8)

Sjetit ću se još...

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D za tetu na šalteru i informirane očeve :D

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jeeeee, ovo je topic po mom gustu!

nas pedijatar: situacija br. 1. (prvi pregled)
    dojite li?
    da
    e onda smo sve rijesili! (mislio je na savjete o prehranii dojenju) samo tako nastavite!

situacija br. 2. zacepljen nosic, upala uha na zacetku:
    samo vi njemu dajite sto cesce dojit to mu je dovoljno, necemo nikakve antibiotike, ne mozemo mu dati nista bolje od vaseg mlijeka.

a meni srce ko avion

jednom smo setale prijatejica i ja sa nasim bebacima i sreli dvoje starijih ljudi koji su se malo je rec rastopili kad su culi da dojimo i savjetovali da to cinimo sta duze jer nema nista boljeg za dite, kratko pitanje se pretvorilo u posteni razgovor, jedva smo se odvojili.

ima puno onih neverbalni osmjeha, topline u ocima i toplih gesti kad nas vide da dojimo negdi vani.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    i informirane očeve :D
    Jedan od njih dvojice je deda. 8)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nera je imala oko godinu i pol
    šetali smo se po stazicama oko Skradinskog buka (slapovi Krke) , ona u slingu, i traži sikiti, ja je ako nekako namjestim da može sisati i da mogu nastaviti hodati, kad neka žena se onak zagleda u nju, pa skuži, pa nam se nasmješi

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Plaža, J. 21 mjesec i sisa svako malo.
    Jedna baka i njena kći (kći je godina moje mame, dakle, generacija AD-a) su je gledale onako raznježeno.
    Poslije su mi rekle: Ma, samo nek ona sisa. Vidi se da dobro jede , a cica joj je desert.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam uvijek dobivala komplimente za dojenje od ljudi generacije mojih roditelja pa nadalje.Ali sam se zato naslušala svakakvih gluposti od mladih mama.Žalosno.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Ja sam uvijek dobivala komplimente za dojenje od ljudi generacije mojih roditelja pa nadalje.Ali sam se zato naslušala svakakvih gluposti od mladih mama.Žalosno.
    X i od onih koje će to tek postati.(mame mislim)

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja dobivam samo pozitivne komentare
    od obitelji su samo pohvale, pao je i za rodendan zakljucak da ce zivit kao moja baka (95 and still counting )
    a na ulici se ljudi smjeskaju i gledaju s odobravanjem
    cini mi se da sam vec negdje napisala da nas je neka gospoda na plazi pohvalila kako nas je lijepo vidit

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mi smo okruženi prodojećom okolinom cijelo vrijeme, od babice i doktora na porodu, sestara u rodilištu, patronažne, pedice, baka i djedova, tate, prijateljice, susjede... :D

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Citiraj Trina prvotno napisa
    X i od onih koje će to tek postati.(mame mislim)
    oftopik:
    još jedan potpis.
    neznam zašto se naše mame zovu "generacija adaptiranog", mene je mama dojila 16mj. Većina žena danas ne doji ni blizu toliko. To šta se mi krećemo uglavnom u krugu dojilja, puka je slučajnost,....

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    neznam zašto se naše mame zovu "generacija adaptiranog",
    Poznato je da je 70-tih godina prošlog stoljeća industrija mliječnih formula bila u punom cvatu i uzela previše zamaha, ugrožavajući zdravlje djece (i majki) diljem svijeta, zbog čega su početkom 80-tih UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija i donijeli Pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko. Do tada je industrija radila doslovce što god je htjela kako bi uvjerila majke da je formula bolja od njihovog mlijeka, najviše putem zdravstvenih djelatnika, a stopa dojenja je bila poražavajuća. Iako je daleko od zadovoljavajućeg, danas je stanje ipak nešto bolje, a ispravne informacije dostupnije su ženama koje se žele educirati.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

krumpirić
    ja ne znam nikoga svoje generacije, a da je bio dojen
    zato sam tako napisala

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja mama rodila mene 75. sestru 79. Dojila obje dok nije morala krenuti na posao (mene na žalost kraće, nekih 3-4 mjeseca, seku do 6 mjeseci, al se tad dohrana već uvodila u 4. mjesecu). I ne sjećam se da je spominjala adaptirano, mi smo sa cice prešle na kravlje , oni fazoni trečinsko, polovinsko, dvotrečinsko ... (nismo imali kravu i živjeli na selu, ali smo imali "gospoju" koja je na konju donosila svježe mlijeko)Prvi put sam se susrela sa činjenicom da je nekome iz te generacije roditelja reklamirana Humana kao bolja od majčinog mlijeka u MM-ovoj bližoj porodici. Moja je mama dojila bez ikakvih problema, i zato kad su krenuli moji problemi sa dojenjem, nije imala blage veze kako da mi pomogne, pa smo patile zajedno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znam ja da se tada kravlje zamjenilo adaptiranim, al dojene djece nije bilo puno manje nego danas, barem se meni ne čini tako . To je pretužno, s obzirom da su im informacije i uvjeti bili užasni, a sada su sve bolji i bolji...

teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kak je to super kad te okolina podržava..mene moji ubijaju u pojam otkad sam došla iz bolnice...jedino me frendica podržava
    moja curica ima 2 mj. i kombiniramo dojenje i AD i sada si ne mogu oprostiti što sam ih slušala tj. nisam ih slušala ali sam dopustila da mi usade zrno sumnje i sama sam se usosila s prvom flašicom i tad je sve krenulo nizbrdo...sada se pokušavamo vratiti na staro i ide nam polako, al mi još uvijek fali pokoja riječ podrške, a ne izjave tipa "kaj ti još imaš mlijeka" kad me vide da dojim..prestrašno... i onda bi im svašta rekla al pregrizem i radim po svome...
    i zato mi je super ovaj forum jer kad posustanem dođem tu i dižem si moral

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

teta
    I vibram da se što prije vratite na staro ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ja uopće ni ne mogu reći da je bilo loših iskustava iz okoline.
    Ali mogu reći da je daleko najveći broj bio onih koji se čude kako još uvijek imam mlijeka i kako mi je mlijeko kvalitetno jer je mali takav buco.
    Na drugom mjestu su otvorene riječi ili geste odobravanja, dok negativnih nije bilo ili ih ja odbijam uopće percipirati

xenia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Pa ja uopće ni ne mogu reći da je bilo loših iskustava iz okoline.
    Ali mogu reći da je daleko najveći broj bio onih koji se čude kako još uvijek imam mlijeka i kako mi je mlijeko kvalitetno jer je mali takav buco.
    Na drugom mjestu su otvorene riječi ili geste odobravanja, dok negativnih nije bilo ili ih ja odbijam uopće percipirati

X

i kad god dojim vani prođe barem jedna osoba koja to poprati smješkom odobravanja ili nas uopće ne gledaju ali negativnih komentara za sada nisam čula, tu i tamo čuđenje da još imam mlijeka

mama i baka su baš sretne što dojim i obje stalno govore "ma doji ga dok god hoće" iako ni jedna nije dojila, i mama i ja smo odrasle na kravljem mlijeku s brašnom :/ al srećom zdrave smo

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nisam niti ja dobivala negativne komentare kad su cure bile male (više su to bili "pametni" savjeti), ali otkako je Linda prešla prvu godinu, a da ne pričam sad kad se bliži trećoj, sve me strah reakcija kad ljudi čuju da doji i uvijek imam osjećaj da se moram opravdavati. Osim cura iz Rode, mm-a i naše čuvalice, ne poznajem nikoga tko bi iskreno podržao produženo dojenje.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ma baš me briga, nek ljudi misle i govore i komentiraju što žele, ja dojim svog malenog već 17 mjeseci i prihvaćam samo pozitivne reakcije, a ima ih puno više nego negativnih! Kao prvo, dijete mi je potpuno zdravo od prvog dana, nikad nije bilo noćnih ustajanja i borbe s prokuhavanjem bočica, samo evo ti cice u usta i riješena stvar! I nikad nema problema na putovanjima, straha od klica u mlijeku iz bočice, cica u usta i gotovo!
    I na kraju, još jedna važna stvar - puno manje troškova u ionako preskupoj dojenačkoj prehrani i dohrani - samo stavi cicu u usta i evo ti zdravlja i najboljeg mlijeka posebno odabranog za tvojeg malenog, sa svim sastojcima što mu trebaju!!! Zato podržavam dojenje i uvijek ću ga podržavati!!! A oni koji su protivnici, samo su nedovoljno informirani! Pusa svim dojiljama

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

jučer sam malo baku driblala po pitanju dojenja... ovdje je očito bila vrlo prodojeća okolina... ja zapisala šta je baba govorila...

dosta žena je imalo problema s dojenjem (a što bi drugo kad su bile gladne - bakine riječi) ali mi nismo davali dici mliko od koze dok ne bi uvatili bar par miseci..
    koliko je par?
    pa jedno 3-4 miseca, ne sićan se više...
    pa kako su onda bebe jele?
    a bogati, one koje su imale mlika dojile su i drugu dicu (vjerovatno ne na zahtjev )... naša ujna M. je dojila uvik po par dice i kad bi pristala svoje dojit... ona je brizgala ka krava uvik su joj žene nosile dicu...
    A šta bi in davali posli...
    Kad bi ditetu naresta koji zub kupovali bi se oni tvrdi kolači (to izgleda kao jako tvrdi ali lako lomljivi kruh formiran u slovo O) pa bi se rastopili u kozjen mliku
    To umisto čokolina?
    E baš umisto čokolina (ha, ha) ili bi in se raskuvalo angriza na ulje (riža na maslinovom ulju raskuhana do mljeckavosti)
    Koliko si ti dojila?
    A ko to više zna... imali su više od godinu dana...

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nasa moguca teta cuvalica koja nam je dosla na prvi razgovor taman u vrijeme kad je v. sisao, (kao da je to strasno tesko ) je odmah iskomentirala kako je ona dojila svog sina do iznad 3 godine. ah... odmah pocetna prednost.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo neki dan bili na kupanju na moru (posljednjem ove godine, čini mi se) i neka starija gospođa koja me je već vidjela da dojim na plaži komentira svojim prijateljicama kako su mi djeca velika i napredna, i da je to zato što ih tako dugo dojim. A ja I onda još u pozitivnom tonu punom podrške dodaje kako danas sve više njih doji i po 2-3 godine. Baš sam bila :D

Inače, većina moje neposredne okoline je također prodojeća i ja sam se jako iznenadila kad sam na Rodi pročitala kolike žene muku muče sa svojom obitelji i/li prijateljima. Meni je dojenje bilo nešto najnormalnije -- dojile su i moja baka, i mama, i svekrva, i velik dio poznanica. Neke dulje, neke kraće, ali ad se kod nas uopće nije spominjalo kao hrana za djecu. Svima njima veliko

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

meni je najdrazi komentar nase pedijatrice nakon 2 ili 3 Borninog pregleda - cudo je raslo ko gljiva na kkisi i rece pedijatrica
    "pa s cim ga hranite?" (totalno sumnjicavo
    "dojim na zahtjev"
    "bravo mama, samo tako..odmah na drugo (mig presretnom ocu) - ovo mlijeko je sir i vrhnje"

primjecujem trenutno vani samo raznjezene poglede ljudi dok dojimo, ali nekak mislim da je vise zbog Anjine velicine (rijetko se vidi beba manja od 2tj kako doji u parku - bas je zapela i sta cu, sjela na klupu i nahranila cudo)

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Moram napisati da moja nedojeća okolina polako postaje prodojeća :D
    Obzirom su mi u susjedstvu dvije trudnice s terminom u 9 mj. ja samo pričam o dojenju.
    I njima i susjedima, mama, bakama.
    Sve samo da im olakšam, ako će imati problema, da se odmah mogu ograditi od raznoraznih savjeta i mitova.

Inače mi smo već stvarno cickali svugdje:
    od parka, birca, parkirališta, trajekta, rizola pa do plaže i nigdje nisam doživjela nikakvu neugodnost.
    Samo poglede podrške :D

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Baš je lijepo da je otvorena i ovakva tema.
    Ja isto imam sreću da nalijećem uglavnom na pozitivne komentare.
    - Pedijatar je započimao prvih par pregleda sa: 'Jel, siše? Siše. Bravo, samo neka siše. I ništa drugo mu ne treba. Vidi se na njemu da siše.'
    - Moj tata, prvih dana, kad sam se malo žalila da B ne silazi sa cike. 'Pa što onda. Lijepo si razvuci kauč u dnevnoj sobi, lezi, odmaraj, a on nek cica i baš te briga.' To je bio jedan od praktičnijih savjeta, koji sam, naravno poslušala.
    - Moja svekrva. B cika, a ona gleda i kaže: 'Hmm, kak je fino, blago tebi, i ja bi jednu ciku.' Iako ona nije bila dugodojilica, sad je već svima umjesto mene objasnila da ću ja sigurno dojiti dugo jer je B pravi cikač i danas se preporuča bar do dvije godine (a samo sam joj jednom to spomenula).
    - A najbolje mi je bilo ovo ljeto na plaži. B u mom krilu i cika, prolazi jedna poznanica, skuži i oduševljeno vikne 'CICA!', tako glasno da je ostatak plaže odmah morao pogledati. Ne znam je li cica bila imenica ili glagol, ali oduševljenje je bilo veliko. Onda se ispriča meni i B što ga je prekinula i nastavi se sa sjetom prisjećati tih dana kad je dojila svojih troje.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

prije par dana, mi na plazi, pokraj nas curica od 10ak godina s roditeljima. ona i moja L su si citavo vrijeme mahale i slale pusice i smijale se jedna drugoj. i kad je L navalila na cicu, dode curica do nas i slijedi raygovor:
    c: jel ona to pije mlijeko iz cice?
    ja: je
    c: jel joj fino
    ja: a valjda je kad se ne buni
    c: koliko ce ona to jos?
    ja: 10ak minuta
    c: idem se ja istusirat
    ja: ajde

to nam je prvi put da se neko dijete zainteresiralo dok je cicala, ako ne brojimo nekog djecaka od 2-3 godine koji je kad je vidio kako doji razrogacio oci i poceo vikat "di je moja mama? mamaaaaaaa"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •