Kate kaže: "Istina i Tomo Vrban, Iva Bagić, Izabela Šimunović, moja draga Lea Kovač... svi su išli kod Mekkia i svejedno umrli, i unatoč Mekkiu i unatoč najboljim medicinskim terapijama.
Garancije nema, čuda uglavnom nema. Ostaje samo nada da Mekki možda može pomoći ljudima koji su bolesni, meni dovoljno. A i da je samo placebo u pitanju, kud ćeš bolje, da bar mene jedan strefi. "
Da, najvjerojatnije je placebo, ili kako bi fra Blažević rekao - ne isjeljuje iscjelitelj već vjera u njega.
I placebo je sjajna stvar! Da barem ima i veći postotak! No u ovom slučaju možemo prstom pokazati i na one koje su uništili taj predivni placebo efekt u ovom konkretnom slučaju. Nisu li počeli u novinama ismijavati Mekkija i donositi nezgodne vijesti o njemu iz njegove matične zemlje?
Nocebo! Da nisu tako pisali, možda bi neki ljudi ostali danas živi! Strašno.
Pogledajte s TED med o placebu:
Eric Mead - the magic of placebo
http://www.ted.com/talks/eric_mead_the_magic_of_the_placebo.html
Voljela bih da se nalazim među onima koji su podložni placebu, iako su oni skloniji i nocebu.
Ako se to itko usudi - recite alergičaru da ste mu zabunom dali hranu s njegovim alergenom...Ja se ne bih usudila.
Mene je frend s bolesnim smislom za humor (medicinar) uvjeravao da mi je stavio diuretik u kolu (pokazao mi je strganu ampulu, koju naravno nije ulio u moju čašu) i nakon svih mojih psovki, od ubrzanog piškenja ništa...Čudno. Ili placebo/nocebo zaista djeluje uglavnom na subjektivna stanja poput boli? Tada je eksperiment izveden na meni to i pokazao.