Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Kako smanjiti dojenje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Kako smanjiti dojenje

Paula ima 9,5 mj. i totalni je ovisnik. Htjela bih to malo smanjiti i potaknuti ju da jede više druge hrane. Ima 2 obroka dnevno u prosjeku, sve voli jesti i nikad ne odbija ali jede male količine.
    Dan nam izgleda ovako:
    7:30 buđenje, dojenje; nakon toga još 1-2 puta
    10:00 uspavljivanje, dojenje
    11:30 buđenje, dojenje
    12:30 dohrana, dojenje
    14:00 uspavljivanje, dojenje
    15:00 buđenje
    16:00 drugi obrok
    i nakon toga bezbroj puta nacicavanje do spavanja u cca. 20:30 i kroz noć još 2 puta.

Probala sam ne nuditi cicu nakon obroka nego vodu, ali vodu povuče u usta i iscijedi van. Postane nervozna, cendra i maše rukama, a kad pitam: "hoćeš mlijeko?" glasno se nasmije i pljesne ručicama. Kak da joj onda ne dam? Maksimalno koliko izdrži je dva sata, pa mislim da zbog toga slabije jede dohranu jer nije gladna.

Htjela bih da ima bar jedan konkretan obrok dnevno, a da dojenje ostavimo za jutro, večer i noć, mislim da joj je u ovoj dobi toliko mlijeka dovoljno. S druge strane, pitam se da li možda ona stvarno treba tak puno mlijeka ako ga sama traži.

Zube još nema, posjedati se i čvrsto samostalno sjediti je počela nedavno, pa ako gledam po tom kriteriju onda do sad nije bila ni spremna na dohranu.

Ne želim dojiti do 3 godine, nego bih htjela prestati do max 18 mj. a oko godine dana polako ukidati dnevne podoje

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja bih je na tvom mjestu pustila još neko vrijeme, davala joj toliko kolko traži. Mislim da joj je u toj dobi potrbno još puno mlijeka, pa sve do godine dana...Tek poslije toga, eventualno bih smanjivala broj podoja (a ako tada počneš raditi, to će doći samo po sebi)

I maleni je do godine dana non stop visio na cici. Kad sam počela raditi sve se to samo po sebi "sredilo". sad je 21 mjesec star, jede 3-4 obroka dnevno: kad dođem s posla, nevečer kad ga uspavljujem i 1-2 pu po noći.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam počela prorjeđivati podoje negdje oko 8-9 mjeseca kad je već lijepo prihvatila dohranu.
    Sa cca 11 mjeseci sam počela izbacivati sve jutanje podoje između onog prvog jutarnjeg pa do 16-17 sati popodne, da se pripremimo na ritam koji će biti kad ja počnem raditi.
    Kad sam počela raditi su mi cike znale biti napete pa bi joj dala da pocica kad dođem doma, navečer prije spavanja i dosta često je cicala po noći.
    Onda je izbacila to popodnevno dojenje jer nije "imala vremena" za cicanje.
    Nakon toga je počela spavati cijelu noć :D .
    Kako se rano dižemo više ne cica ni ujutro.
    Dakle sada, sa 14 mjeseci, cica samo navečer prije spavanja i to ne za uspavljivanje nego 2-3 minute pocica, pusti, okrene se i zaspe.
    Po noći više ne pita uopće čak i ako se probudi.

Moj savjet ti je da počneš polako praviti sve veće razmake, postupno izbacivati podoje... I sakri cike u majicu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kod mene je bilo slično dok nisam počela raditi kad je ona imala 1g, sad me ujutro nema bar 9h i u međuvremenu mora pojesti nešto drugo. Ali primjetila sam i da joj se otvorio apetit na krutu hranu i kad sam ja doma. Po noći i dalje cica sve u 16, pred jutro je intenzivno isušivanje mojih cica i popodne kad stignem odmah se baca na mene.

S 9 mj se još ne moraš brinuti, što se tiče njenog razvoja, bar ja tako mislim. Ja sam davala dohranu od 6og mj ali to je bilo nekoliko zalogaja do pol šalice kašice najviše. A s 11mj mi je objavila štrajk i nije jela ništa dok je nisam pustila da jede rukama hranu koju jedem i ja - očito sam je sprječavala u razvoju - i cijeli mjesec je živjela samo od cice.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga Sirius, podsjetila bih te da je dojenje tijekom cijele prve godine djetetova života osnova prehrane, a sve ostalo je "samo" dohrana. To što tvoja djevojčica ne prihvaća dohranu na način na koji ti smatraš da bi trebala, zaista nije ništa zabrinjavajuće. Takve su joj potrebe, to joj najviše odgovara i ukoliko normalno napreduje, zadovoljna je i dobrog općeg stanja, nema nikakve potrebe da interveniraš ukidanjem podoja.
    Pokušaj se opustiti i pratiti njezin ritam. Vjeruj mi, ona zna najbolje što joj i u kojoj količini odgovara.

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Ne želim dojiti do 3 godine, nego bih htjela prestati do max 18 mj. a oko godine dana polako ukidati dnevne podoje
    Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dojenje do 2. godine života, te i dalje dokle god majka i dijete to žele.

Sretno, cure!

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve voli jesti i nikad ne odbija ali jede male količine
    ja mislim da je ovo vazno
    male kolicine su za tebe male, za nju su ocigledno dovoljne, jer dobro napreduje, zdrava je i zadovoljna beba, zar ne?

u ovoj dobi ona jos treba itekako majcino mlijeko
    ali isto toliko je vazan i emocionalni dio koji dobija kroz dojenje

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ma, ona je super raspoložena, rumena i zdrava. Dobro napreduje, rođena je s 48 cm i 3020 g, sad ima 74 cm i cca. 8,5 kg.

Ne znam baš da li su te male količine za nju dovoljne jer pojede npr. oko 2-3 jušne žlice kašice ukupno i nema šanse da se toga najede. Znam da djeca njene dobi, pa i mlađi, puno više pojedu. Ja mislim da ne može više pojesti jer nije gladna. A ne stigne ogladniti jer stalno pije mlijeko. Pokušavam prorijediti podoje ali ne ide jer ona jasno daje do znanja da želi mlijeko, a ja se ne mogu praviti da ju ne kužim.

Ne brine mene da li će dobro napredovati i sl. nego kaj bude kad počnem raditi. Znam da neće umrijeti od gladi i žeđi kad me ne bude doma, i da će se morati priviknuti, ali bih htjela da joj to prođe čim manje traumatično, tj. da smanjujemo postupno.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sirius, sjećaš se one legendarne priče o mladom revolucionaru koji se htio čeličiti za revoluciju kako bi je dočekao spreman i na najgore uvjete? pa je spavao po cičoj zimi gol pokraj otvorenog prozora, ne bi li se pripremio za eventualnu strašnu zimu i oskudicu? Umro je jadan od upale pluća ne dočekavši svoju dragu revoluciju

Šalim se malo, ali hoću ti samo skrenuti pažnju na sasvim nepotrebno uvježbavanje onoga što će doći.
    Nemoj joj sad smanjivati vrijeme na cici kaj je još toliko očito treba. Kad dođe vrijeme da ideš na posao, malena će jesti ono kaj u tom trenutku bude na rasplaganju, na cicu će navaliti čim te vidi na vratima i sve će biti u redu.
    Veća bi joj trauma bila da joj sad smanjiš podoje. Barem sam ja čvrstog uvjerenja da je tako. Opusti se, nek te dijete svojim osjećajem za tajming vodi i sve će bit ok

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Znam ja da će jesti, ali će prije toga biti pol dana plakanja a to joj baš ne bih htjela priuštiti.

Brine me to jer je sad situacija takva da ja ne mogu otići od doma na više od 1 sat. Do sad sam bila nekoliko puta kod zubara kad je bila manja pa je spavala u to vrijeme, dedi na sprovodu, i na jednom brzinskom šišanju kod frizerke do koje imam 3 min. pješice. Prije izlaska ju podojim i onda se mm s njom zabavlja i igra, ali kad prođe 1 sat već ju polako lovi apstinencijska kriza, slijedi cendranje i ništa ju ne smiruje. MM joj daje vode da ne bude žedna, ako je gladna nema šanse da jede nešto na žlicu tak nervozna i onda ja trčim doma. Čim dođem navali na mene. Ali dobro imamo još par mjeseci valjda će početi nešto drugo jesti tak da budem sigurna da nije gladna kad me nema

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerovala ili ne, čudo jedno kako se djeca znaju promijeniti u nekoliko mjeseci U danom trenutku se bojiš kako će neka faza/ponašanje trajati vjeeeeeeeeečno i onda se samo jednog dana nađeš u čudu - hop, dijete je preskočilo stepenicu i - upalo u novu fazu

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

zanimaju me vaša iskustva.. P ima skoro 8 mjeseci, s dohranom smo tako-tako.. voće hoće, povrće brljavi. Sad još izbijaju i zubi i u zadnjih 20tak dana dosta se često budi po noći, neće dudu, ni bočicu (čaj) nego zaspe samo uz cicu. Više i ne brojim koliko puta se budi, sve me boli od tog noćnog ležećeg dojenja i namjeravam nekako ukinuti to noćno dojenje, pa sam htjela čuti vaša iskustva. Da joj dam mlijeko na bočicu po noći? kako to bezbolno riješiti? često se tako tužno rasplače, ili pak ima histerične ispade kad samo osjetii dudu na ustima.. baš se ne da zavarati!!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dariuca, budi praktična žena
    Dojenje po noći izgleda ovako: Bebač zakmeči, ti digneš piđamu ili ti je cijelu noć dignuta , dijete pocica okrene se i zaspi, ti spustiš piđamu ili ne spustiš i zaspiš - kraj priče!

Bočica po noći: dijete zakmeči, ti se jedva budiš i bauljaš u kuhinju, stavljaš mlijeko grijati, dijete sve jače kmeči, mućkaš adaptirano, dijete još jače kmeči, hladiš vražju stvar na podnošljivu temperaturu, dijete popije i zaspi, tebi oči ko fenjeri i ne mreš zapat od umora

Koja varijanta ti zvuči bezbolnije i zašto bi si komplicirala život bočicom ako baš ne moraš?

Znam da ti je teško, ali bočicom ne bi ništa riješila, a sve će te nevolje s buđenjem proći brže nego se nadaš, vjeruj mi

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Kloklo, ma znam to, to sam do sad prakticirala i sve 5, ali ona i ne jede, samo prožvače 2 puta i zaspe..mazi se.. ja bih ju nekako naučila da sama zaspe ili da se ne budi tako bez veze.. a kad neće ništa, stavim ju pored sebe, ljubim, mazim, ma ništa.. zna lisica šta hoće!!
    a uz to, čini mi se da ću morati piti neke antibiotike (nije još sigurno) i već sad strahujem kako ću ju uopće uspavati, jer i ova dnevna dojenja se uglavnom svode na uspavljivanje. a znam da bočica umjesto cike i nije neko riješenje, kad tad će ju trebati i od toga odviknuti... uf.. nadam se da je to neka faza i da će proći.. par puta je zaspala uz čaj, a onda kao da je skužila što pokušavam, više neće ništa! Kolica ne mogu nositi doma jer sam visoko bez lifta.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dariuca prvotno napisa
    ...a znam da bočica umjesto cike i nije neko riješenje, kad tad će ju trebati i od toga odviknuti... uf.. nadam se da je to neka faza i da će proći..
    Eto, sve si rekla Drž se

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Znam ja da će jesti, ali će prije toga biti pol dana plakanja a to joj baš ne bih htjela priuštiti.
    Ne možeš znati kako će biti za par mjeseci... Nemoj se već sada mučiti s time, dječje se potrebe i navike jako brzo mijenjaju! Samo se prepusti......

Slažem se sa kloklo. Veća trauma bi bila da joj sad pokušavaš nametati broj podoja za koji ti misliš da joj treba, samo zato jer bi za nekoliko mjeseci moglo vjerojatno biti ovako ili onako...
    I ja sam se jako brinula kak će to izgledati kad počnem raditi, odnosno ako krene u vrtić (što, hvala bogu, na kraju nije trebao), kako će ga tamo uspavljivati, a on to želi samo na cici! Čak sam jedno kratko vrijeme pokušavala ovo što bi i ti sada željela, no nije mi uspjevalo, samo sam mučila sebe i dijete. Čitajući na forumu iskustva drugih majki, prepustila sam se djetetovom ritmu i dalje dojila kada on to želi.
    I vjeruj mi, NIKAKVIH problema nije bilo kad sam počela raditi. Kad sam ja doma, nema šanse da zaspe bez cice, a sada, picek mali, deda ga stavi u krevet, zagrle se, zagrle medača i u roku 5 min ajapaja! :D
    Jest da je prvih par dana pitao za maminu cicu, al to nije bilo ni izbliza traumatično, koliko se ti bojiš da bi moglo biti...

Od frendice mali, velik cicoljubac bio, čudnog li čuda, btw. imala je iste strahove kao i mi...sa 11 mjeseci, jedno jutro, kad mu je ponudila ciczu, samo je okrenuo glavu. Sljedeći put, opet, i opet i nije više tražio...Jednostavno je znao.
    Frendica je bila shokirana i istraumatizirana...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja bih ju nekako naučila da sama zaspe ili da se ne budi tako bez veze.. .
    potraži topic No cry sleep solution
    kako djete naučiti zaspati bez suza, knjiga je prevedan na hrvatski, može se naći i u gradskoj knjižnici

ako je bole zubići ne budi se bezveze, nego je probudi bol, a majčino mljeko djeluje kao analgetik i smiruje svrbež

zamjeniti sisu bočicom, ne bi napravila ništa, opet će se buditi

pogledaj taj topic , možda nađeš šta te zanima

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

uf.. nadam se da je to neka faza i da će proći...
    ma to je sve zbog zubica i proci ce... n. je isto tako ko tvoja mala po noci toliko sisao i zvakao kad su mu izlazili zubici, da su me bradavice ujutro bas bolele... ali mi je ipak bilo drago sto mogu da mu pomognem i sto smo ipak te noci preziveli mirno i bez placa...

Kolica ne mogu nositi doma jer sam visoko bez lifta.
    a je l imas podrum ili neku garazu? mi nasa kolica drzimo u podrumu, sto je mnogo lakse od vucaranja istih gore dole 1-2 dnevno, svaki dan...

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I Mia je imala najviše buđenja nekih 2 tjedna prije nego je počela spavati cijelu noć. Samo je kliknula.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Dojenje po noći izgleda ovako: Bebač zakmeči, ti digneš piđamu ili ti je cijelu noć dignuta , dijete pocica okrene se i zaspi, ti spustiš piđamu ili ne spustiš i zaspiš - kraj priče!
    Kod mene je isto ovako, osim malog detalja - nije "dijete pocica okrene se i zaspi" nego "dijete počne cicat pa cica, cica, cica i ne znam tko prije zaspi od nas dvoje"

Ali ja bar mogu reći da u ovih 13 mjeseci otkad sam rodila mogu na prste izbrojati onih par noći kad sam ostala neispavana, čak i sad kad sam počela raditi nije mi problem. Nekad mi prekine san, i zna me malo ugnjaviti, ali barem se ne moram noću ustajati, i tako većinom ubrzo nastavim spavati.

A dosta ljudi kad ja opišem naše co-slipanje uz sisanje pitaju me s pomalo nervirajuće zabrinutim izrazom lica "a kako ćeš kad prestaneš dojiti?" ili prije je znalo biti i "a što ćeš kad počneš raditi?"
    Ja obično odgovaram da mi za sad odgovara ovako, i kad mi više ne bude odgovaralo onda ću o tome misliti.
    A takva pitanja mi znaju postavljati baš žene koje nisu (dugo) dojile - ne osuđujem nego samo ističem da su one imale puno više problema noću... ima i takvih koje uvode bočicu prije spavanja da dijete bolje spava i da izbjegnu noćne podoje, što urodi time da se dijete navikne na bočicu, a odbija cicu, pa se smanjuje proizvodnja mlijeka, a noću mu kad se probudi nose bočice, pa kad ni to ne pali ustaju se, pale svijetlo, uspavljuju dijete na razne načine, i baš me ti pitaju što ću kasnije?

Ne bih htjela zvučati prepotentno, ali zbilja, ja sam ta koja nema problema i koja zapravo ide linijom manjeg otpora, ali to što radim većini ljudi je nešto potpuno neshvatljivo i skoro da me žale. Pa onda i ja počnem slijegati ramenima i kažem - a što ću jadna...

Pogledajte na forumu, ima i dosta friška tema "ukidanje noćnih podoja", ja zavirila ali to se sve radi o većoj djeci s kojom se već može dogovarati, tipa "cica spava" , pa sam zaključila da mi još nismo došli do te faze.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

djevojčica mi za 3 tjedna kreće u vrtić sa godinu dana....htjela bi je polako odvikavati od sise, prvo od noćnih podoja ...dali je to loš trenutak za odvikavanje zbog promjena ...vrtić, nova sredila itd. ...
    i dali joj moram davati adaptirano poslje godinu dana ako bi se odvikla od cice ...dali joj je potrebno adaptirano jer u tom slučaju imam problem što ona neće flašicu pa bi morala na čašu ili bolje rečeno nebi joj htjela davati adaptirano nego kravlje mlijeko sa godinu dana ....
    mislim da je pravi trenutak sada da je odviknem jer nije više neki sisoljubac i nikad mi ne traži sama sisu nego samo ako ponudim prihvati a ponekad neće ni da prihvati i stim mi je se količina mlijeka smanjila....po noći mi je se budila 3 puta i jela a noćas mi je se samo jedanput probudila i jela...htjela bi je prvo od noćnih podoja odviknuti a po danu kad krene u jaslice ili bolje možda i prije

kad bi joj davala kravlje mlijeko kako da joj dajem, samo mlijeko u čaši :? ili sa nečim drugim pomiješano

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako dijete samo smanjuje... ok, ali nemoj ju forsirati jer joj ne treba uz vrtić koji je sam po sebi veliki događaj uvoditi još neke promjene.
    Kravlje piju i u jaslicama, osim ako naglasiš da joj ga ne daju, ali ja ne vidim zašto ne bi pila. I to iz čaše.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

da, sama smanjuje i ne traži cicu ako joj ja ne nudim ....
    moje je pitanje kad prestane skorz sigurno joj treba mlijeko, kako joj davati, samo mlijeko za piti ili u nekom drugom obliku npr. lino produkte ili nešto drugo

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

blond lady, prije svega, čestitam na uspješnom dojenju i molim te nemoj ovo shvatiti kao kritiku, već kao informaciju u najboljoj namjeri.
    Već sam gore spomenula preporuku Svjetske zdravstvene organizacije za dojenjem do druge godine života- to nije samo slovo na papiru, već preporuka svjetskih stručnjaka koji su uvidjeli potrebu dječjeg organizma za dojenjem i poslije prve godine života. Tvoje mlijeko i dalje je dragocjen izvor svih hranjivih i po zdravlje blagodatnih sastojaka, koji će jačati imunitet tvoje djevojčice i čuvati je od raznih bolesti tipičnih za jasličke i vrtićke grupe, pogotovo tijekom jesensko- zimskog razdoblja koje predstoji. S duljinom dojenja recipročno se smanjuje rizik od pojave alergija, te raznih bolesti u kasnije u životu, poput dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila, pretilosti... Osim toga, sigurnost i emocionalno zadovoljstvo na koje je tvoja curica navikla u posljednjih godinu dana, a koje je dobivala dojenjem, iako ti se možda čini u ovom trenutku da je manje zaintereisrana, u iznimno osjetljivom razdoblju kad će prvi puta biti razdvojena od tebe i to svakog dana po više sati, za nju će značiti više od ičega...

Ako ipak odlučiš prestati s dojenjem, nema nikakve potrebe nuditi joj bočicu, šalica je puno bolja opcija.
    Kravlje mlijeko je neusporedivo veći "teret" za maleni želučić od tvog mlijeka, pa ga je preporučljivo izbjegavati što duže, no nema potrebe kupovati adaptirano mlijeko, jer potrebe za kalcijem možeš nadomjestiti svježim jogurtom, sirom i drugim mliječnim prerađevinama, ali i nekim drugim namirnicama bogatim kalcijem, poput kelja, špinata, brokule, graška, orašastih plodova... Za pripremu pahuljica, palente, griza možeš koristiti rižino ili zobeno mlijeko.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Linda ....
    razmislit ću o tome ali bi ipak htjela noćne podoje ukinuti jer neznam kako ću raditi uz 3 puta buđenje po noći....a kad to ukinem ostaje mi samo ujutro i navečer kad pođe u jaslice

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj blond lady prvotno napisa
    ipak htjela noćne podoje ukinuti jer neznam kako ću raditi uz 3 puta buđenje po noći....
    U ovome te potpuno razumijem i podržavam. Naime, ja sam se vratila na posao kad mi je curka imala 7 mj. i nekako smo u hodu prorijedile noćne podoje. Kaj da ti velim, još cikimo (34 mj.), posije posla, prije spavanja, za vikend nešto više... kad se sjeti i kad sam tu, a kad me nema, sve 5.
    Ne brini, sve će biti super.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pomikaki, ne ideš ti linijom manjeg otpora, nego instinktivnog prirodnog prepuštanja. Mislim da je razlika povelika, jer u prvom slučaju do kostiju osjećaš da radiš krivu stvar ali je nemaš snage promijeniti, a u drugom do kostiju osjećaš da radiš dobru stvar i ne želiš je promijeniti

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

blond lady

Linda ti je super rekla.
    Naravno da je odluka tvoja, ali ja ne bih izbacivala dojenje samo zbog povratka na posao. Ja sam obje curke dojila i nakon što sam počela raditi.
    Mislim da su tako lakše i podnijele tu promjenu, barem je dojenje ostalo ona konstanta...

I nije nikako za zanemariti zaštitu koju dojenje pruža.
    Nije da se ne razbole, ali kad su bolesni, ionako nisu za jelo i pilo, barem moje, tako da im dojenje samo pomaže.

Moja J. je sa 16 mj. dobila vodene kozice pa "u sklopu" kozica virozu- povraćale je i imala proljev, i nije ništa osim mog mlijeka pojela 10-ak dana.

A noćni podoji...moja se dugo budila i onda sam ih s 20-ak mjeseci izbacila. Sad doji preko dana.

Imaš tu tema o noćnom dojenju.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Pomikaki, ne ideš ti linijom manjeg otpora, nego instinktivnog prirodnog prepuštanja. Mislim da je razlika povelika, jer u prvom slučaju do kostiju osjećaš da radiš krivu stvar ali je nemaš snage promijeniti, a u drugom do kostiju osjećaš da radiš dobru stvar i ne želiš je promijeniti
    ma znam, to sam rekla ovako iz štosa, jer ne znam zašto me svi gledaju kao da JA tu nešto kompliciram. Hoću reći da nisam izmislila nikakvu toplu vodu i da mi je sve to išlo prirodno. Svi mi preporučaju da radim nešto čime ću si po mom mišljenju samo stvoriti komplikacije, jer tek tada ne bih spavala. A sve u najboljoj namjeri, kako bih izbjegla probleme kojih još nema.
    Da mi ti noćni podoji zbilja smetaju, pokušala bih možda nešto učiniti, ali ovako... ne odgovara svakom isto!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    I nije nikako za zanemariti zaštitu koju dojenje pruža.
    Nije da se ne razbole, ali kad su bolesni, ionako nisu za jelo i pilo, barem moje, tako da im dojenje samo pomaže.
    Potpisujem. Ne znam kako bi smo preživjeli prvu zimu u jaslicama da nije bilo dojenja. Jednostavno nije htjela ništa drugo kad je bila bolesna. A bila je bolesna....

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Da mi ti noćni podoji zbilja smetaju, pokušala bih možda nešto učiniti, ali ovako... ne odgovara svakom isto!
    Pročitala sam i što si gore rekla.
    Slažem se s tobom, tako sam i ja. Dok je išlo ok, sisala je koliko je htjela.
    Onda je meni, možda zvuči sebično, postalo i iritirajuće i frustrirajuće... pa sam ukinula noćno.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Put u pakao popločen je najboljim namjerama
    To ja kažem svakome tko mi nudi "savjete u najboljoj namjeri" , a koji se kose s mojom praksom i svjetonazorom

I meni je, kao i tebi, tragikomično da se nekad imam potrebu opravdavati zato što radim ono što smatram najboljim i najprirodinim...baš smo bedaste

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni noćni podoji uopće nisu problem. Kad paula zaspi u 8 navečer, ja idem spavati u 10, dižemo se u 7 ujutro - znači to je 9 sati u krevetu za mene. Ako se probudi, izvadim ju iz kinderbeta, podojim, prebacim natrag u kinderbet i spavamo dalje. Ta 2-3 buđenja po max. 10 minuta mi nisu nikakav problem jer ukupno spavam dovoljno.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja sam preskakala podoje, svakih nekoliko dana po jedan i tako postepeno smo izasli na nijedan. Mlijeko je samo prestalo tako da nisam imala nikakvih problema.
    Ali kod mene se tad radilo o izrazitoj nejedalici nicega osim mog mlijeka, bilo je placa ali uz nosanje i tjesenje nekako smo izgurali. Inace nije htjeo ni flasicu ni dohranu Na kraju smo vrh cucle odsjekli i pio je razne Lino muckalice iz toga.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj mamina mica prvotno napisa
    Ja sam preskakala podoje, svakih nekoliko dana po jedan i tako postepeno smo izasli na nijedan. Mlijeko je samo prestalo tako da nisam imala nikakvih problema.
    Ali kod mene se tad radilo o izrazitoj nejedalici nicega osim mog mlijeka, bilo je placa ali uz nosanje i tjesenje nekako smo izgurali. Inace nije htjeo ni flasicu ni dohranu Na kraju smo vrh cucle odsjekli i pio je razne Lino muckalice iz toga.
    Zbog čega misliš da su Lino muckalice na flašicu bolje za bebu od tvog mlijeka?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Sigurno nisu bolje ali su jedin kad mama ide na posao

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moja je isto bila totalni ovisnik ali smo joj svako malo davali bar komadiće nečega. Vrlo brzo sam vidjela da ako me nema (nakon početka dohrane bih je tu i tamo ostavila na par sati svekrvi dok skočim u grad) ona bude sasvim zadovoljna s običnom hranom. Kompot od jabuka, a kasnije i jogurt, je uvijek mogao smiriti oluju. A kad sam bila doma neprestano je bila na sisi.

Sad kad radim nema me po bar 9h, jer putujem. Ona bez problema jede povrće, voće, sir, ribu, meso, a jogurte i kefire obožava. Pije i iz čaše i iz boce. Nikakvog velikog privikavanja tu nije bilo, dok sam bila stalno uz nju to je bilo sve jedan veliki podoj tako da izbacivanje podoja nije bilo izvedivo. Ovisi i o djetetu, nisu svi iste izjelice, ali najbolje je ne brinuti se unaprijed, nego tek kad i ako se problem pojavi.

Živimo ipak u dovoljnom blagostanju da se nitko od nas ne mora brinuti da će dijete ostati neuhranjeno. Mislim da su rijetki slučajevi da gladno dijete odbija jesti, a ako se to dogodi uzrok može biti baš to što odrasli oko njega stvaraju psihozu i guraju mu hranu u usta. Najbolje je prepustiti djetetu da samo stavlja komadiće hrane u usta i pri tom zažmiriti i na količinu pojedene hrane i na nered koji se pri tome stvara. Kad se dijete opusti možete mu i vi dodavati komadiće, kao što će i ono nuditi vas svojom hranom. Ali ako odbija ne treba siliti.

I svakako paziti da u kući nema nezdrave hrane, ponuditi uvijek što veći izbor ali samo zdravu hranu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sad kad radim nema me po bar 9h, jer putujem. Ona bez problema jede povrće, voće, sir, ribu, meso, a jogurte i kefire obožava. Pije i iz čaše i iz boce. Nikakvog velikog privikavanja tu nije bilo, dok sam bila stalno uz nju to je bilo sve jedan veliki podoj tako da izbacivanje podoja nije bilo izvedivo. Ovisi i o djetetu, nisu svi iste izjelice, ali najbolje je ne brinuti se unaprijed, nego tek kad i ako se problem pojavi.

.
    Kod mene kao i kod pomikaki. Mene nema 10 sati, a ne putujem.

Ne bih se složila da je lino jedino što dijete može jesti kad mama radi.
    Dva puta sam se u to uvjerila.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Sad ima 4,5god i velika je nejelica... :/
    Nema sta nismo probali...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa

.
    Kod mene kao i kod pomikaki. Mene nema 10 sati, a ne putujem.

Ne bih se složila da je lino jedino što dijete može jesti kad mama radi.
    Dva puta sam se u to uvjerila.
    ja lino ne bih ni nudila. Dala bih velik izbor zdrave hrane i pustila dijete da izabere bilo što od ponuđenog. Nešto će mu se valjda svidjeti. Nemam puno iskustva pa me opovrgnite ako želite, ali neće dijete umrijeti od gladi pred punim tanjurom! A dok još i siše mislim da mu je zdrav razvoj zagarantiran.

Mislim da je ključ u slobodnom jedenju rukama bez ikakve prisile. Malo (sasvim malo) nutkanja možda, ali ne više od toga.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dok sam bila stalno uz nju to je bilo sve jedan veliki podoj tako da izbacivanje podoja nije bilo izvedivo. .
    dobar opis moje situacije

ali koliko god da stalno sie, ipak ima tri obroka dnevno. jede samo zdravu hranu, pojede koliko hoce, nekad vise nekad manje. draze mi je da pojede tri zlice zganaca s jogurtom nego cijeli tanjur lina

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Da MGrubi, imaš pravo, čitala sam prije tu knjigu, sad ću ju opet uzeti. to mi se čini najbezbolnije - samo da uspije! mora naučiti zaspati bez dudanja bilo čega! neću si puno pomoći ako joj cicu zamijenim dudom ili bočicom (iako si to gđica i ne dopušta!! )
    čekat ću da prođu vrućine pa onda dubok uzdah i na posao!!

Ne znam čini mi li se ili većinom dojena djeca imaju više problema s tim buđenjima po noći..

ANČI kako si ti ukinula noćne podoje?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Bok! Mislim da dijete koje često traži podoj, pogotovo noću, ne traži bez razloga. Moj maleni ima 17 mjeseci, sada noću ne traži cicu, cica oko tri-četiri puta dnevno i to najčešće prije spavanja. Imao je fazu kad je visio non-stop danju na cici, a noću nekoliko puta tražio, neznam da li bi to pripisala izbijanju zubića, ali čim ih je više izbilo, manje je tražio cicu. Ako danju ne bi mogao jesti dok mu je izbijao zubić, puno je tražio cicu i lagano cicao, vidjelo se da se muči, da ga boli dok vuče mlijeko. I onda dok je zubić bio vani, sve se normaliziralo. Od sedmog mjeseca smo počeli s dohranom koja nije utjecala na broj podoja, normalno sve jede od onda i cica s užitkom i dalje. Dok se bližio povratak na posao pribojavala sam se kao i svaka mama neće li biti problema i hoće li htjeti jesti i hoće li moći zaspati bez cice. Majka priroda je sve to sredila, on više jede dok radim, a čim dođem s posla, cica je prva, obadvojica smo zadovoljni, nemam nikakve upale niti mi je curilo mlijeko, niti dojke bile prepune, sve se nekako sredilo. Čak sam jednom cijeli dan bila odsutna, mali je već navečer pitao za cicu i dok sam se vratila, već sam imala osjećaj punine u dojkama, ali mali je to sredio za tili čas i zadovoljno zaspao. Sve se to normalizira i ako majka želi smanjiti podoje, mora napraviti veću stanku između podoja i tako će tijelo samo uravnotežiti i stvarati mlijeka koliko treba, samo treba strpljenja i sve će biti ok!
    Pusa

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ANČI kako si ti ukinula noćne podoje?
    S njenih 20 mjeseci. Rekla sam joj da ja spavam po noći, da onda i cice spavaju, pokrile smo ih , malo se ljutila prve dvije noći i nakon toga je super. Spava do 5, 6 i onda sisa.
    Plakala je te prve dvije noći, mi smo je mazili (spava s nama), nekad je htjela dudu, nekad ne.
    Mislim, nije joj bilo po volji što joj nedam sisati

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Uspjele smo malo smanjiti. Zadnjih dana više jede i pije vode i manje ju dojim. Kroz dan imamo 2 velika podoja, prije jutarnjeg i popodnevnog spavanja, navečer prije spavanja nekoliko puta, kroz noć, i ujutro kad se probudi. Ostatak vremena par puta povuče i više ne želi. To je veliki napredak jer smo prije imale 100 podoja dnevno. Sad joj nudim više vode, pije na šalicu, pa nije žedna i ne traži mlijeko.

Skužila sam da je dojenje više moja navika nego paulina. Danas ujutro sam ju dojila kratko kad se probudila, poslije je pojela doručak i popila vodu i bila je dobre volje, igrala se itd., ali sam ja u nekoliko navrata došla u napast da joj ponudim mlijeko, pa sam se suzdržala. Izdržala je bez cice skoro 2,5 sata, tj. do sljedećeg spavanja.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

drago mi je da ste pronasle ritam koji odgovara obema i sto uzivate...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Cure moja beba ima 7 mjeseci i isto puno sisa, pogotovo po noći i to mi ne predstavlja neki problem, malo znam biti umorna ali ništ strašno. Zanima me da li ste vi uspjele nekam otići po noći, npr. neki izlazak ili svadba. Sad si tak nekaj opće nebrem ni zamisliti, budući da se često budi, i to bez nekog reda, a flašicu odbija ko da je otrvo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Jelcek prvotno napisa
    Cure moja beba ima 7 mjeseci i isto puno sisa, pogotovo po noći i to mi ne predstavlja neki problem, malo znam biti umorna ali ništ strašno. Zanima me da li ste vi uspjele nekam otići po noći, npr. neki izlazak ili svadba. Sad si tak nekaj opće nebrem ni zamisliti, budući da se često budi, i to bez nekog reda, a flašicu odbija ko da je otrvo.
    Ne mogu ni ja, a ima 10 mj. i mislim da mi večernji izlasci još dugo neće padati na pamet.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ma naravno! kad mene nema nocu, n. ne trazi da sisa, malo popije vode na casicu, pomazi sa mm i nastavi da spava... bebe su vrlo prilagodljive i uvek znaju sta od koga mogu da ocekuju...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne mogu ni ja, a ima 10 mj. i mislim da mi večernji izlasci još dugo neće padati na pamet.
    Moja ima 14 mj i još je policijski sat na snazi.
    Nisam ništa takvog zapravo ni pokušala. Ali ako se dogodi da se probudi noću mm je ne može smiriti, plač se samo pojačava (premda jako su rijetke te situacije, većinom ja trčim do nje, bilo je par puta kad nisam stigla odmah)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nisam ni ja pokušavala izaći, ali vidim kakvo je stanje kad se probudi a ja npr. u kupaonici. Ona se zapravo uopće ne probudi nego cendra i plače u snu. Onda ju izvadim iz krevetića, dam cicu i ponekad zaspi dalje nakon par sekundi, a nekad za 5-10 min. Kad ju mm uzme, pokušava ju uspavati na rukama, pa ili dalje plače ili se probudi, ali nema šanse da ju natrag uspava.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •