Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Rodilište - kako odabrati?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Rodilište - kako odabrati?

Kako razmišljam o drugoj trudnoći, razmišljam i o rodilištu. 1. porod Vinogradska, bila sam zadovoljna sa svime, naravno osim što bebe nisu s mamama.
    Meni je bitno da se osjećam sigurno, a tako se osjećam u Vinogradskoj (samo za primjer: kad sam došla u bolnicu, totalno sam se opustila i otvarala se rapidno brzo, bez dripa - naravno).
    Inače imam veliki strah od bolnica, kojeg sam prevladala jedino s Vinogradskom, ne znam kako bih ponovno prošla cijeli proces "prilagodbe" na drugu bolnicu. Komplicirano je i dugo, a i uz malo dijete nemam za to viška vremena.
    Kako odabrati, a da je zadovoljna i mama i beba i obje zajedno????
    Radi lakšeg poroda bitno mi je da se u Rodilištu osjećam sigurno i opušteno, a s druge strane mi je jako bitno da su bebe s mamama.

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ako si bila zadovoljna sa rodilištem i pristupom prema tebi te ako bi ti teško pala prilagodba na novo rodilište pravi izbor je tamo gdje si već bila.

Sretno!

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moje misljenje je ako ti tako pase Vinogradska za roditi, rodi tamo, a onda ako (sto sam sigurna) bude sve u redu, trazi raniji otpust pa lijepo doma uzivaj s bebom i starijim djetetom... ionako ces mu/joj puno faliti...

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Odabrati rodilište - kako to lijepo, civilizirano i napredno zvuči!
    Sorry Anemona, ovaj moj cinizam nije upućen tebi , nego se odnosi na apsurdnu situaciju i poremećene vrijednosti u društvu. Upravo sam u fazi razmišljanja o rodilištu i nisam stekla dojam da baš imam puno izbora. Zapravo je stanje stvari jako jednostavno: broj rodilišta s koliko-toliko humanim pristupom porodu i rooming-inom može se nabrojati na prste jedne ruke. S druge strane, sve je veći broj osviještenih budućih mama koje ne žele rutinu, kojima je dobro njihove djece važnije od podvrgavanja krutim, besmislenim i štetnim pravilima institucija, a to stvara pritisak na malobrojna naprednija rodilišta. Posljedica je da ona zbog ograničenih kapaciteta počinju odbijati pacijentice i slati ih u druge bolnice, prema mjestu stanovanja. To se meni upravo događa. Znači, nema tu baš previše prostora za nekakav izbor. Birokracija je iznad čovjeka, zdravlja, života i zdravog razuma. Znam samo da se neću tek tako pomiriti s tim. Nezamislivo mi je da moje bebe budu danima odvojene od mene.
    Kažeš da tek planiraš trudnoću. Možda će do trenutka kada budeš trebala ići u rodilište još koje od njih shvatiti zbog čega zapravo postoji i poraditi na humanizaciji uvjeta. U svakom slučaju, želim ti manje brige po tom pitanju nego što je trenutno ja imam.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Pandora Aura Monroe prvotno napisa
    U svakom slučaju, želim ti manje brige po tom pitanju nego što je trenutno ja imam.
    potpisujem.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Nažalost od 01.06.2009. rodilišta se jako strogo drže pravila o zaprimanju trudnica/rodilja isključivo ukoliko "spadaju" k njima po mjestu stanovanja.
    Ne znam vrijedi li za sva, ali sigurna sam da vrijedi za vinogradsku i sv. duh... konkretno sestričnu koja treba roditi za mjesec dana su mi odbili naručiti za pregled pred kraj trudnoće u obje bolnice jer ne spada k njima...
    i to nije jedini primjer koji znam.
    navodno odbijaju primiti i rodilje u trudovima (osim ako glavica baš ne ne viri van) ako ne spada u dotično rodilište :/

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

taj naputak je interni naputak u bolnicama i nema apolutno nikakvo uporište u zakonodavstvu
    meni bi to bila dovoljna informacija za borbu da me prime tamo gdje hoću

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Anemona, slušaj intuiciju.
    Znam da se intuicija ne može uključiti i isključiti po želji, u stilu: hm, idem čuti što mi govori unutarnji glas, ali probaj se malo udaljiti od priča, analiza i vaganja. Sigurna sam da ćeš osjetiti što je najbolje za tebe.
    Možda je ovo najgluplji odgovor koji ćeš dobiti, ali ja zaista vjerujem u moć ženske intuicije.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Suprug i ja smo u 6. mjesecu trudnoce zakazali tri informativna razgovora u tri razlicite klinike i nakon toga odlucili gdje cemo roditi ...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    Suprug i ja smo u 6. mjesecu trudnoce zakazali tri informativna razgovora u tri razlicite klinike i nakon toga odlucili gdje cemo roditi ...
    Nisam sigurna, ali nekako mislim da bi mi kod nas u bolnicama imali ovaj rad da to zatražim. Ili se varam?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

anemona, bili smo u tri ZAGREBACKA rodilista na savjetovanjima.
    sve se moze sto se hoce, negativan stav jos nikome nije pomogao ...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    taj naputak je interni naputak u bolnicama i nema apolutno nikakvo uporište u zakonodavstvu
    meni bi to bila dovoljna informacija za borbu da me prime tamo gdje hoću
    Točno tako.
    Kako onda cure iz Zg idu roditi u Vž ili Rijeku?
    Dovoljna je uputnica od ginekologa i ne bi te smjeli odbiti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    anemona, bili smo u tri ZAGREBACKA rodilista na savjetovanjima.
    sve se moze sto se hoce, negativan stav jos nikome nije pomogao ...
    Sad si me oprala i to baš mojom rečenicom: Sve se može kad se hoće. Znam ja to i time se vodim, ali sam mislila da to kod nas nije moguće.
    Kod koga ste se najavili na razgovor? (Voditelj ili,...?)
    Mada moja dilema iz uvodnog posta je mrvicu drugačija.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

anemona,
    najavili smo se kod ginekologa koji imaju dobru reputaciju kao strucnjaci i koji su skloni prirodnom porodu.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a da razmisliš o Varaždinskom rodilištu?

Mrva avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

cure, dal ima još koje rodilište da nema da u sobi s tobom non stop beba kako je nekad bilo u svima? mislim po noći?
    od mnogih prijateljica sam čula da im se ta ideja koliko god slatko zvučala na kraju nij e baš svidjela i bile su mrtve umorne iscrpljene i nenaspavane....

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Mrva prvotno napisa
    cure, dal ima još koje rodilište da nema da u sobi s tobom non stop beba kako je nekad bilo u svima? mislim po noći?
    od mnogih prijateljica sam čula da im se ta ideja koliko god slatko zvučala na kraju nij e baš svidjela i bile su mrtve umorne iscrpljene i nenaspavane....
    ja si ne mogu zamisliti da žena nakon poroda stvarno traži da joj odnesu bebu da bi se malo odmorila :/

pišem to naravno iz svog iskustva
    nakon poroda sam bila toliko puna adrenalina i energije
    nikad mi se nije spavalo i jedva sam čekala da dođe jutro i novi dan
    Hana je bila kod mene u krevetu sva tri dana i to mi nije predstavljalo problem već neopisivo zadovoljstvo i sreću
    umirala bi od brige da su mi je odnosili/donosili kad se njima prohtije
    ovako smo bile zajedno od poroda pa do izlaske iz bolnice i to je jedino prihvatljivo za mene

Mrva avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

vidiš kako se razlikujemo.ja sam rodila prije 13 godina i odnosili su bebe navečer 23 h a donosili u 6 h.
    tako smo sve u miru i odmorene mogle dojit djecu i odmorit se od poroda.
    ima žena kojima to teško pada jer svoju nervozu zbog umora prenose i na bebu...

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zara1 wrote:
    ja si ne mogu zamisliti da žena nakon poroda stvarno traži da joj odnesu bebu da bi se malo odmorila
    Potpisujem

Niti ja ne kužim kako bilo kome može biti bitnije da se "naspava i odmori" nakon poroda nego da bude non stop s bebom? Ajme pa 9 mjeseci je bila sa mnom non stop, a sad da ju odnesu u sobu za bebe gdje mali anđeli plaču onako sami daleko od topline svojih mama?!? :shock:
    Otkad smo došle u sobu stalno sam ju gledala, noću osluškivala da li diše, da li je sve u redu i nisam bila ni najmanje umorna i ona mi je non stop bila u mislima i na krevetu pored mene .

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Anemona, možda da pogledaš PDF prirodni pristup trudnoći, dosta pričamo o kućama za porod u Austriji. Presuper su iskustva cura koje su tamo rađale.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Uskoro me čeka drugi porod i nikako ne mogu odlučiti roditi u Varaždinu ili Sv. Duhu.
    Cure koje ste se dvoumile, ili još bolje ako ste prvo već rodile u Sv. Duhu, kako ste izabrale rodilište drugi put?
    Najjači argument za Sv. Duh mi je njegova blizina, što znači da mogu ostati doma, praktički do zadnjeg trenutka.
    Ali VŽ zato ima stolčić i koliko sam do sada pročitala humaniji i prirodniji pristup porodu i nakon njega.
    Dajte pro i contra, možda mi neki detalj pomogne da odlučim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam se dvoumila, odnosno triumila između SD, Rijeke i Varaždina

Rijeka mi je bila predaleka

ozbiljno sam planirala na SD, ali su tamo pred kraj trudnoće (veljača) bili zabranili prisustvo oca na porodu do daljnjeg jer je bilo vrijeme gripe

pa sam se odlučila za varaždin
    dodatni bonus kod varaždina je potpuni 24 satni rooming in, kakvog nema ni na SD ni u Rijeci

iako nisam rodila na sd, da me sad pitaš opet bih se radije odlučila za varaždin upravo zbog tog rooming ina

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još jedan detalj, nekima je bitno, u vž su sobe tro-, dvo- i jednokrevetne, i svaka soba ima svoju vlastitu kupaonicu i svoju klimu

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja sam se dvoumila, odnosno triumila između SD, Rijeke i Varaždina

Rijeka mi je bila predaleka

ozbiljno sam planirala na SD, ali su tamo pred kraj trudnoće (veljača) bili zabranili prisustvo oca na porodu do daljnjeg jer je bilo vrijeme gripe

pa sam se odlučila za varaždin
    dodatni bonus kod varaždina je potpuni 24 satni rooming in, kakvog nema ni na SD ni u Rijeci

iako nisam rodila na sd, da me sad pitaš opet bih se radije odlučila za varaždin upravo zbog tog rooming ina
    Ma znam da je rooming in pravi samo u VŽ, ali planiram drugi dan doma, tak da :/ .
    I opet mi je na vagi ta blizina Sv. Duha izjednačena sa svim prednostima VŽ-a. A opet Sv. Duh mi baš nije ostao u nekom sjećanju, previše sam vremena tamo provela prikopčana na CTG i drip. No, to bih izbjegla kasnim dolaskom, pred sam izgon. Aaaaaaaaaaaaa, zašto se moramo mučiti s ovakvim stvarima!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se nisam htjela odvajati doslovce niti minute od marge. da idem i drugi dan doma, svejedno bih išla tamo gdje je potpuni rooming in.
    pogotovo mi je važno vrijeme neposredno nakon poroda, dakle u varaždinu je ona 2 sata nakon poroda u rađaoni margita provela u mom zagrljaju, dojeći i spavajući.
    čini mi se da na sd nije tako?

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

čula sam od jedne prijateljice koja je nedavno rodila da je navodno škodljivo putovat u trudnoći (npr. tipa iz splita u zg 20ak dana prije poroda),jel ima tko kakvu informaciju?možda pitanje ne spada ovdje al neznam gdje da stavim

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi ovaj put idemo u PR.
    Sa SD-a nemam lijepo iskustvo, a sumnjam da je drugdje situacija puno bolje.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pogotovo mi je važno vrijeme neposredno nakon poroda, dakle u varaždinu je ona 2 sata nakon poroda u rađaoni margita provela u mom zagrljaju, dojeći i spavajući.
    čini mi se da na sd nije tako?
    Koliko mi je poznato, to je sada tako i na Sv. Duhu.

Icyoh, sve što sam do sada pročitala o PR, ne daje mi nadu da bih tamo dobila ono što ovaj put želim (ne želim). Previše se boje komplikacija i tužbi pa pušu i na hladno. To mi nikako neodgovara. Da su im postupci barem malo slični onima koji se prakticiraju u kućama za porode odmah bih otišla, ali ovako :/ .
    A ništa, najbolje mi da ostanem doma

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

U Vinogradskoj su bebe u dječjoj sobi i sestre ih nose na dojenje u određeno vrijeme. Po meni je to :/ Uz to, kupaonice i WC-i su zajednički, sobe na odjelu babinjača i patologiji trudnoće su krcate krevetima i tamo je non stop nekakva hektika i buka, barem je tako bilo kad sam tamo bila na profilu šećera početkom godine.
    Isto kao i Lutonjica glasam za VŽ rodilište, beba je nakon poroda s mamom (i tatom) tih 2 sata nakon poroda, odmah ide u sobu s mamom i ostaje u sobi s mamom do izlaska iz rodilišta. Odnesu ju samo na par minuta kad rade pregled sluha i to je sve. Tamo je totalni mir i možeš se posvetiti potpuno bebici.
    Inače imam fobije od bolnica, sve su mi iste i tmurne, ali u Vž rodilištu uopće nisam imala dojam da sam u bolnici. Zidovi i namještaj su u rozo-zelenim nijansama, pa sve izgleda više kao u dječjem vrtiću nego kao u bolnici, sve je nekako ukusno i toplo uređeno, sobe imaju svoje kupaonice... Tim više, VŽ nije tako daleko, tamo si za 50-ak do najkasnije 1 sat, a ponekad je toliko potrebno s jednog kraja ZG na drugi... Plus imaš veliku šansu da naletiš na prekrasnu primalju Eriku...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odnesu ju samo na par minuta kad rade pregled sluha
    a i to možeš ti ići s bebom, ne trebate se odvajati ni tih par minuta

meni se ne čini da na SD beba ostaje ta 2 sata s mamom u boksu, ali bilo bi mi jako drago da sam u krivu.

još jedna važna stvar, u varaždinu nema boksova ni predrađaone, nego je cijela jedna razmjerno velika soba tvoja, i u njoj si od početka do kraja. samo ti, nema drugih rodilja. i nitko ti se ne sprešetava, doktor i babica uđu u sobu ako te žele pregledati i to je to

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Na SD beba leži i doji na mami odmah iza poroda (doslovce odmah )u boksu i ostaje tako cca 1,5-2h, barem je tako bilo prije mjesec dana kada sam ja tamo rodila. To mi je nešto najljepše što sam iskusila u životu, sami, ona, mama i tata .
    Prije 4 god. kad sam gore rodila prvo dijete nije bilo tako- bebu sam dobila odmah nakon poroda ali samo na par minuta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

SUPER

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Mi ovaj put idemo u PR.
    Sa SD-a nemam lijepo iskustvo, a sumnjam da je drugdje situacija puno bolje.
    Ma naravno, mislim da neces pozaliti.

Ja sam tamo imala jedan zahvat, sve pohvale.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Irchi prvotno napisa
    Icyoh, sve što sam do sada pročitala o PR, ne daje mi nadu da bih tamo dobila ono što ovaj put želim (ne želim). Previše se boje komplikacija i tužbi pa pušu i na hladno. To mi nikako neodgovara. Da su im postupci barem malo slični onima koji se prakticiraju u kućama za porode odmah bih otišla, ali ovako :/ .
    A ništa, najbolje mi da ostanem doma
    Ovisi što tražiš - no činjenica je da kod većine privatnika općenito lakše dobiješ to što tražiš, tj. platiš nego u drž. bolnicama.
    Meni se čini da ću dobiti ono što tražim. A neke stvari u kojima možda nisu "jaki" mi i tako nisu bitne - pr. podrška kod dojenja. Dojila sam lani bez petljanja med. osoblja, sumnjam da se puno toga izmijenilo.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Na SD zaista ostave bebe s majkama u boksu. Moja T. rodila se 2 mjeseca prerano ali dobrog općeg stanja i ne samo da su mi je ostavili u boksu samnom (naravno, uz duplu dozu dekica i grijalicom ) već su nam omogućili i rooming in (na moje traženje).

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Varaždin
    meni je u tim razmišljanjima bio problem što na SD zna biti gužva pa onda muž ne može biti s tobom jer si u predrađaoni ili beba ne može biti s tobom jer nema mjesta na odjelu pa te smjeste na ginekologiju :/
    u Vž je super to što ne postoji predrađaona nego si cijelo vrijeme u istoj sobi s mužem, a taj njihov 100% rooming je meni bio najvažniji

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

meni ni VŽ ni RI kod druge bebe nisu dolazili u obzir zbog brzine poroda, odnosno kako je 1. bio brz, očekivala sam i drugi takav (što se i ostvarilo, zapravo još brži), tako da sam krenula na put, vjerojatno bih sa mojom brzinom otvaranja i rađanja rodila negdje kod naplatnih kućica

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ah, da..da spomenem i to da je MM obzirom na okolnosti sa 1. poroda, odbio sudjelovat u takvoj avanturi

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

buba klara, moj prvi je bio sve samo ne brz. Ono čega se bojim ako se odlučim za Varaždin je da ne dođem prerano. A ne vjerujem baš da ću početkom 12. mj biti oduševljena po hladnoći šetati oko rodilišta. I kako ću izdržati voziti se sat vremena s trudovima?
    Za sad mi plan pripremati se za sve opcije pa odlučiti praktički kad porod krene.

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja si ne mogu zamisliti da žena nakon poroda stvarno traži da joj odnesu bebu da bi se malo odmorila :/

pišem to naravno iz svog iskustva
    nakon poroda sam bila toliko puna adrenalina i energije
    nikad mi se nije spavalo i jedva sam čekala da dođe jutro i novi dan
    Hana je bila kod mene u krevetu sva tri dana i to mi nije predstavljalo problem već neopisivo zadovoljstvo i sreću
    umirala bi od brige da su mi je odnosili/donosili kad se njima prohtije
    ovako smo bile zajedno od poroda pa do izlaske iz bolnice i to je jedino prihvatljivo za mene[/quote]

Ti si imala lakši porod.Svaka žena prolazi drugačiji porod.Neka s više lijekova i med.intervencija,a neka s manje..Ja si po svome osobnom iskustvu itekako mogu zamisliti da se majka želi odmoriti,jer sam bila doslovno nepokretna i drogirana od forsanja "prirodnog" poroda sa maximalnim dripom preko 14h+carskim rezom na kraju...

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam se neko vrijeme dvoumila između Vž i Zg...I još se dvoumim...
    Što se tiče Vž,da li je uvijek muž s tobom u predrađaoni?Ili je samo kao i u sv.Duhu (ako je gužvetis ) u boxu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u varaždinu nema predrađaone niti boksova
    svaka rodilja je od početka u svojoj sobi i partner je s njom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •