Meni su utvrdili "samo" PAI homozigot 4/4. Sada sam na Clexane 0,4. O utjecaju sniženog proteina S nisam baš informirana, ali ima sigurno cura ovdje koje će znati.
optimist, ako se dobro sjećam 38 je bio..mislim da je raspon od 60-140. tako da je moj dio dosta snižen..
Ja sam imala snizen protein S i imala sam terapiju Fraxiparin i aspirin od ET.Taj postupak je bio uspjesan. Neznam vrijednosti S proteina.
alma, tko ti je propisao Fraxiparin? samo si imala snižen protein s ili još neku od mutacija?
Nakon 4 neuspjela postupka gdje se beta nije pravilno duplala, trazila sam od mog MPO da prekontrolisem nalaze za trombofiliju. On je rekao da se dugo ceka na rezultate a meni je vec bio planiran FET postupak, tako da sam dala krv za analizu i nakon par dana imala FET. Moj MPO mi je propisao Fraxiparin i aspirin iako nije znao za rezultate krvi. On kaze da je kod njih( u Belgiji), standardno da daju heparin nakon 3 neuspjela postupka. Ja sam pocela sa Fraxiparinom i aspirinom od prvog dana ET, beta se konacno pravilno duplala, a nakon 2 mjeseca su stigli rezultati krvi i ispostavilo se da imam snizen protein S sto je po mom MPO doktoru svakako indikacija za heparin. Koristila sam Fraxiparin do CR, uz prekide po 1 dana kad sam krvarila (placenta praevia).
alma, ti si u belgiji?
ja nažalost kod nas bila kod hematologa, moji je zaključio da mi ne treba terapija jer mi je van trudnoće ured protein s.
i sad ti znaj..
pijem aspirin, a protein s ću kontrolirati samoinicijativno i o svom trošku..
optimist, koliko sam shvatila, u trudnoći može doći do dodatnog snižavanja proteina s. obzirom da sam već imala jedan spontani, strah je velik.. da li će aspirin biti dovoljan, ne znam..
Stigao je još dio nalaza, APC rezistencija (APCR), iznosi 0,55, a treba biti viši od 0,86. Uz snižen protein S, ukazuje li sad to na trombofiliju?
Ne znam što ovo znači: APTV (s) test miješanja uz LAC, rezultat: 23, ref. interval: izostanak korekcije produljenog APTV u testu miješanja uz LA omjer > 1,37 upućije na prisutnost LAC.
Ostatak nalaza tek za cca 3 tjedna.
Pozdrav..mislim da ću na ovom topiću biti kao da stanujem ovdje,nažalost..ali napokon sam možda saznala razlog izgubljenih anđelića,što mi i daje neku pozitivnu snagu da će idući put biti sretniji završetak.
Dobila sam nalaze trombofilijskih faktora(nakon 2 izgubljene trudnoće,9 tt,i 11 tt.ali razvoj je stao negdje ranije) :
Faktor V Leiden(R 506Q),normalan tip
Faktor II protrombin(G20210A),normalan tip
MTHFR( C677T) heterozigot
PAI-(4G/5G),heterozigot 4G/5G
...s tim idem kod svoje gin.da vidimo što ćemo dalje,da li će mi ona preporučit terapiju,ili dat uputnicu za transfuzilologa/hematologa...izgubljenja u svemiru
Ja sam imala ovakve nalaze:
MTHFR( C677T) heterozigot
PAI-(4G/5G),heterozigot 4G/5G
nisam imala ranijih spontanih, za ovakav nalaz smatrali su da ne treba NMH, ali su mi radi godina odlučili dati fraxiparin.
počela sam negdje oko 22 tt jer su mi tada bili gotovi nalaz.
Bila jučer kod svoje soc.gin-odmah nakon utvrđene trudnoće(govorimo one utvrđene na ultrazvuku,u bolnici ne daju dok se ne ustanovi srčana akcija,a to je mislim za mene prekasno,jer ne dočekam ksč) me stavlja na NMH,a da se slobodno mogu konzultirati sa svojim mpo dr,,da mi napiše preporuku i privatni recept ,već nakon transfera.
HA gle, ja sam utvrdila trudnoću recimo prije srčane akcije, kao to je bio 34 dan ciklusa, otišla dr., on utvrdio da je trudnoća u maternici, poslao me u bolnicu kako su mi rekli da se odmah javim, već kod trudnoće 5+3 rekli mi da dođem u bolnicu, sa 6 tjedana već utvrdili otkucaje i odmah mi dali fraxiparin. Mislim da brže od toga nije moglo. Al da, slažem se da ako je potrebno da može i prije. U to se baš ne razumijem, ali istina da kod mojeg drugog pobačaja da je plod bio veličine 5+6, više od toga nije išlo, iako je bilo srčane akcije već na početku se vidjelo da zaostaje. Dakle sa nekih 7 tjedana je već bio manji. Službeno spontani u 8 tjednu ( bez fraxparina). S druge strane u prvoj trudnoći sam dogurala do 16 tjedna bez fraxiparina. Tako da ono, ja ne bi riskirala, iako ima doktora koji vjeruju u teoriju da liječenje heparinom uopće nije dokazano da pomaže.
abice, a zbog cega si primala terapiju, je li u pitanju mutacija ili? Naime, meni nakon tri psontana rana i utvrdjene pai i ace mutacije jedan dr kaze da trebam niskomolekularni heparin, drugi da ne. ici cu kod hematologa, pa cu vidjeti sta kaze.
Istina,neki kažu da je to samo placebo efekt-možda pomaže,a možda ne..ali razmišljanja sam,zašto riskirat ono ne.Kod nas u bolnici ne daju terapiju prije srčane akcije,ali kako ja ne dođem do te akcije,ne preostaje mi drugo nego privatna preporuka i recept,jedino ću tako znati i biti barem donekle na miru,da sam napravila sve što sam mogla.
Žalosno,stvarno je žalosno,da moraš imati dvije ,čak i tri izgubljene trudnoće,da bi se mogle napraviti daljne pretrage,a do tad si prepušten sam sebi,i stotinama pitanja..Znam da su pretrage skupe,i da to košta...ali,zar jedan život nije važniji???
biserko-imam dva različita,mišljenja u vezi toga.
Postavila sam pitanje dr.no name zaboravila sam,vezano uz terapiju na cybermed.hr,njegov odgovor-ne treba vam terapija.Isto takvo pitanje postavila sam dr.Dmitrović na neplodnost.hr-treba vam terapija nakon utvrđene uzt trudnoće,ali isto tako ona nije garancija za njenu daljnju uspješnost...
I mišljenje moje gin-terapija
Najbolje bi bilo da potražiš još jedno mišljenje.
Hvala, hocu, idem ovih dana u hematolosko savjetovaliste, pa cu vidjeti sta ce reci.
(Ma meni se dosta toga skupilo, nakon godinu i nesto pretraga kao da sam izgubila elan, sad ispada da imam te mutacije, plus izostanak ovulacije, bolesnu stitnjacu, nizak progesteron... bas sam nesto demoralisana, ali proci ce valjda.)
Biserko, i ja imam iste mutacije, svi rekli, ma nije to nista, ali ja sam u privatnika (cito) trazila da se u postupku ukljuci fragmin, postupak je bio uspijesan, a kasnije sam se isto morala svadjati u bolnici da ga dobijem besplatno. Cak mi je jedan dr rekao da zasto uzimam fragmin ako nisam imala bar dva- tri spontana, kao da govori o gripi, a ne djetetu...isprasila sam ga na mars, pa mi je cak napisao da imam trombofiliju, tako da me vise nitko ne pila kad dodjem po novu dozu. Fragmin sam uzimala cijelu trudnocu, od transfera do dva tjedna iza poroda...sta bubicazubica kaze, moras pokusati sve pa da je bar savjest cista...
Ali nadam se da ce i jednoj i drugoj uspjeti ostvariti i izgurati trudnocu do kraja!
Ma insistiracu i ja, nema mi druge. Ja imam sina od osam godina, apsolutno nikakvih problema nisam imala u toj trudnoci, nista, a nakon toga sto muka![]()
Ma briga me, ako ne daju, platicu ga sama, otici cu do privatnog dr hematologa da mi odredi dozu ako ovi na klinici ne budu htjeli, nije mi prva pretraga ili lijek koju placam. Napominjem da moj ginekolog misli da bih trebala uzimati, a stvarno mu vjerujem.
A zasto susjeda nije htjela, ako znas, ja nisam do sada cula da moze biti nekih nezeljenih efekata koristenja fragmina?
Bubice zubice, vidim da si iz Rijeke i da si nedavno radila pretrage za trombofiliju. Jesi li vadila krv na Sušaku? Zanima me koliko se čeka. Znaš li možda?
Pred 20-ak dana sam bila na 3. kiretaži pa me dr. uputila na tu pretragu na Sušak. Kažes, da U KBC Ri ne daju nikakvu terapiju za trombofiliju prije srčane akcije. Ja nikad nisam ni došla do srčane akcije osim u jednoj uspješnoj trudnoći. Uz to sam dobila još i uputnicu za kariogram. Valjda ce naći neki razlog.
Hereditarna (nasljedna) trombofilija, antikardiolipinska antitjela (ACA) povišeno jako, i još nešto ne sjećam se više šta. Uglavnom nisu uopće dvoumili da mi treba fraxiparin.
E da sjetila sam se, heterozigot za faktor v leiden. evo na tu temu. http://www.poliklinika-harni.hr/Trom...-trudnoca.aspx
Žao mi je zbog spontanog i kiretaže..
Da,vadila sma nalaze u onoj maloj zgradici na Sušaku,mislim da je to zgrada za hematologiju i transfuziologiju.Ne moraš se naručivati,dođeš od 8-12 h vade krv,a nalazi su mi bili gotovo začuđujuće brzo,za dva tjedna(mada su meni rekli oko 4 tj.čekanje).Mislila sam još vaditi i neke dodatne pretrage tamo,ali je moja gin.rekla da nema smisla,jer ako je ova pretraga pokazala mutacije,što god da vadim,radim,na isto mi dođe-biti na heparinu od početka trudnoće.
Ja sam sad na čekanju,trebam dobiti krajem mjeseca m.,prvu nakon kiretaže,pa jiš jednu,i onda kod mog mpo dr.na dogovor za smrzliće..Sad kad barem nešto znam,nekako mi je lakše,mada ni to nije preduvjet za uspješnu trudnoću do samog kraja(i ja kao i ti,nikad nisam stigla do srčane akcije,kad dođem do te faze,bit ću najsretnija na svijetu,vjeruj mi..)
Sretno s daljnim pretragama!
Hvala! Da, čitala sam tvoju priču. Znam, kako je- ponadaš se pa opet ništa pa još i godine kao dodatni teret. Nadajmo se da ce ovaj put biti ok. Znam slučaj di su ljudi po par puta išli na ivf da bi na kraju ustanovili trombofiliju, dali lijek i sve prošlo ok, a prije toga nikako ni do trudnoće. I ja čekam kasno proljeće (kiretaža bila 20.2.), nadam se da cu do tada dobiti sve nalaze. Meni će jedan dio nalaza slati u Petrovu u ZG pa ne znam koliko se to čeka, ali valjda ce za mjesec dana. Pa taj kariogram na Svetom duhu 13.4. pa tu čekam još mjesec dana. Nadam se da cu stići prije ljetne pauze na koji postupak. Za sad sam ispucala 4 AIH-a, slijedi ivf sto me bas ne veseli, ali ako nema druge... I čudim se da je u prvoj trudnoći sve prošlo ok i da se nakon par godina može pojaviti trombofilija. Tako da ko zna hoće li to biti moj problem. Biserko mi je napomenula da može biti, ni dr. nije rekao da nije nemoguće pa eto idem vidjeti. Najbolje da se sutra odmah zaletim na Sušak i saznam rezultate.
Hvala, funky. Kaja, meni je dr rekao ako se radi o sklonosti ka trombofiliji da se ona nekad moze manifestirati u trudnoci nekada ne. Vjerovatno zavisi i od ostalih faktora i eventualnih poremecaja u tvom tijelu u tom trenutku. Ja sam sa prvim djetetom imala osam godina manje, zdravu stitnu, hormone koliko toliko uredne, ne pretjerano stresan zivot, itd. A sad mi je dosta toga bilo drugacije.
Da, ono što si mi rekla ti rekao mi je i dr. u RI koji me uputio na tu pretragu kad je vidio da je to 3. pobačaj. I sad još bi bilo najbolje da je to, razrijediš krv i stvar riješena. Mozda mi ne bi bilo nužno ni ići na ivf. Nekako me strah tih hormona, punkcija i svega toga. Je da mi malo stekaju te ovulacije, ali ipak zatrudnim i doma.
Samo da nisu neke greške na kromosomima jer tu nema spasa. A dr. kaže da je veca sansa da bude trombofilija nego ovo drugo pa se nadam da je tako
Nisam baš mjerodavna za tumačenje nalaza kod mene je bio snižen protein S i heterozigot ko i kod tebe meni je hematologica prepisala heparin,najbolje da ti to specijalist očita sretno,nevezano za ovo nisam ti stigla odgovoriti na onu drugu temu za vtamine s danom punkcije sa prestala uzimati sve osim prenatal vitamine sretno
Hvala ti na odgovoru!
Svakako ću otići kod hematologa, ali se tek moram naručiti, nadam se da se dugo ne čeka.
Moram se posavjetovati i za Folacin i Elevit koje pijem, izgleda da se folna kiselina kod MTHFR mutacija ne smije piti, ako sam dobro shvatila na drugom topicu.
Posljednje uređivanje od mona22 : 17.03.2015. at 13:59
Tnx!
Greškom mi nisu uradili pai pa sad ne znam ima li smisla prije tog nalaza otići kod hematologa…ne znam koliko pai mijenja pogled na to…
Meni je i pai heterozigot,ali mi je doktorica rekla da mi heparin preporučuje upravo zbog faktora V leiden...
Mona, bas ti hvalaIdem ja kod hematologa, objasnit cu mu situaciju, a pai dostaviti naknadno. Bitno mi je da mi kaze da li da uzimam aspirin 100 do trudnoce, ne znam kako stoje s tim...
F5 Leiden G/A heterozigot ti je gora opcija od svih MTHFRova, PAIja i svih onih proteina C,S itd.
Niti malo nije za igrat se.
Dati će ti za to heparin, ali idi doktorima koji znaju što rade.
Trudnoća sa tim parametrima je riskantna trudnoća i kao takva se posebno treba motriti tijek.
Sretno
tužno je to da trudnice za dobivaju terapiju heparinom prije toga moraju kao ići u privatne prakse kod liječnika koji rade u državnim bolnicama.
miješanje privatnog i javnog. još bi se tu dalo dosta toga napisati...
što je sa trudnicama koje nemaju stotine i stotine kuna da plate konzultacije i preglede u privatnim klinkama kako bi na taj način sebi omogućile lakše ostvarivanje prava iz redovnog osiguranja u bolnicama?! kako da te trudnice dođu do indicirane terapije heparinom u trudnoći?
Posljednje uređivanje od Inesz : 17.03.2015. at 19:53