Citiraj Lili75 prvotno napisa
Novel,

please pojasni ovaj dio: ja sam pitala dr.H i rekao je da se u pravilu ide na programirani porod tako da se obustavi 24h prije poroda heparinska terapija, ali da ako je sve OK sa gin.strane, cervix i sl, nema problema sve da se ide i prirodno-tj.da nema neke velike opasnosti od iskrvarenja pri tim nižim dozama pogotovo niskomolekul.hep., a ako se vidi da je krvarenje problem da se da neki(e sad ne znam koji sastojak) da se trenutno malo zgusne krv da se ne iskrvari... u tom smislu nekaj...
malo ću vam se "uvaliti",nadam se da se ne ljutite..
mislim da je ključno to sto je dr.mislio da trudnice koje su na standardnom heparinu nekoliko dana prije operacije prelaze na niskomolekularni heparin,a one koje jesu na NMH (mislim da je danas većina) i ostaju na njemu budući da je njegov mehanizam djelovanja drugačiji od standardnog heparina i šanse da izazovu neko krvarenje je skoro nikakva.
evo,da znate većina bolesnika preoperativno kao profilaksu tromboembolijskih bolestu dobiva NMH (a da su krvarenja upitna,sigurno se ne bi davao).
naravno da će se dolaskom u bolnicu kontrolirati svi parametri koagulacije i zlu ne trebalo postoji antidot heparina koji se zove protamin sulfat (poništava djelovanje heparina).
zato se lijepo nemojte brinuti jer ne morate biti lišene poroda kavog priželjkujete!