Tj., evo linkovi (ako još uvijek rade, imam ih dvije godine):
http://www.fragmin.com/patients/using_fragmin.php
http://www.lovenox.com/consumer/pres...t-lovenox.aspx
"Davanje LMWH (low molecular weight heparin) injekcija - neke stvari koje je dobro znati:
Preporuceno imati:
1. Plavi umetak za smrzavanje koji se stavlja u prenosive hladnjake, moze ga se naci po sportskim odjelima (moze i obican led no on je nezgodan za rukovanje)
2. Plasticna vrecica sa zip zatvaracem za staviti led-smrznuti umetak u vrecicu (tako da ne curi)
3. Stara jastučnica, da ne dodje do smrzavanja kože
4. Stari pojas da drzi led na mjestu, dok se ujutro spremate za posao.
5. Alkohol za utrljavanje
6. Flasteri za osjetljivu kožu
7. Papirnate maramice
8. Nesto za odlaganje iskoristenih injekcija
Osnovna stvar je HLADJENJE prije injekcije. Mozete staviti led i iza, ali stavljanje leda prije je stvarno kljucno, zbog dvije stvari; prvo znacajno smanjuje stvaranje modrica i nakon nekog vremena necete morati traziti mjesto koje nema modricu za davanje injekcija; drugo, kad ledom ohladite dio necete osjetiti bol kod davanja injekcije. S dovoljno dugim hladjenjem necete ni osjetiti injekciju, sto olaksava postupak ukoliko vas davanje injekcija uznemirava. Ja stavim umetak za smrzavanje u plasticnu vrecicu sa zip zatvaracem, pa ju stavim u jastucnicu, stavim na mjesto koje planiram bosti i pricvrstim pojasom. (Kada putujem zamolim za malo leda i stavim ga u vrecicu.) Kada sam doma svezem led s pojasom i nastavim se pripremati za posao, citam e-mail ili gledati tv 15-30 minuta. Kada vise ne osjetim trbuh znam da je sve spremno za injekciju.
Bitno je da čim skinete led mjesto obrisati alkoholom, tako da bude suho prije davanja injekcije. Bitno je da se mjesto osuši kako vas alkohol ne bi peckao kada si dajete injekciju. Zracni mjehurici u injekciji su ok i preporucljivi ... oni pomazu u distribuciji lovenoxa (lovenox - vrsta LMWHa koji se koristi u americi) u masno tkivo, zbog toga nemojte istiskivati mjehurice. Ako morate istiskivati dio lijeka zbog potrebe smanjivanja doze tada njezno lupkajte po injekcije i izvucite visak, trebate osusiti iglu, ona mora biti bez lovenoxa i alkohola. To je zbog toga sto kako igla prolazi kroz kozu lovenox izaziva modrice, a alkohol peče. Cilj je ušpricati lijek ISPOD koze, u masno tkivo, gdje ne izaziva modrice.Neki kazu da je dobro brzo davati injekciju, ja si dajem brzinom koja mi odgovara. Morate brzo probiti kožu, probajte ju probiti u prvom pokusaju jer svaki slijedeci pokusaj otupi iglu, svakako da ako nakon uboda osjecate jaku bol tada izvucite iglu i ubodite na drugo mjesto. Zato je najbolje ohladiti i pripremiti sire podrucje za bodenje, bas zbog toga da ako pogodite zivac kada nema smisla nastavljati, mozete izvuci iglu i ubosti na drugo mjesto. Nakon nekog vremena naucit cete koje tocke su najbolje za vas.
Nemojte lijek uspricavati prebrzo, uspricavajte stalnom brzinom, i ako krene peci sacekajte par sekundi i nastavite. Okrenite iglu ako zaboli, pa nastavite uspricavati, lovenox zapravo izlazi s jedne strane igle pa okretanje igle usmjerava lijek u drugi dio masnog tkiva, sto ponekada pomaze. Kada uspricavate polako tijelo odmah apsorbira lijek, a ako idete brzo tada lijek moze preplaviti otvor, uci u slojeve koze i izazvati modrice. Usput, u slojevima koze lijek nam ne cini dobro, mora biti u masnom tkivu kako bi radio, zato si uzmite vremena. Kada dodjete do kraja brojte do 10 i brzo izvucite iglu. Brojanjem do 10 osiguravamo da je lovenox imao dovoljno vremena rasiriti se u tkivo dalje od igle, pozeljno poguran sa zadnim zracnim mjehuricem.
Pritisnite mjesto uboda 10-15 sekundi maramicom. Nemojte brisati, samo pritisnite prema dolje. U glavnini slucajeva ce to biti dosta da ne dodje do krvarenja. Ako i dalje krvarite ili nosite lijepu odjecu koju ne zelite zamrljati krvlju tada stavite flaster.
Ako vas dio u koji ste si dali injekciju dalje bolucka stavite nazad led dok ne prestane boljeti i slijedeci puta led duze drzite prije davanja injekcije. Ako je sve OK stavitre umetak natrag u frizer (ja ih imam vise, u slucaju da ih zaboravim vratiti u frizer). Bacite injekciju prema pravilima za odlaganje medicinskog otpada kakva vrijede kod vas (mi ih trebamo odlagati u metalne kutije poput kutije od kave, zalijepiti poklopac selotejpom i napisati medicinski otpad kad ga bacamo u obicno smece)