-
U zadnje dvije godine većina studija je opovrgla korist preventivnog davanja heparina kod žena koje imaju samo genetske mutacije (izuzev Faktora II i V) bez slučaja tromboze u svojoj osobnoj anamnezi, jer takvih je slučajeva kako je mačkulina rekla jako veliki postotak. Oko aspirina u maloj dozi se još uvijek nisu složili ali on i djeluje na drugačiji način od heparina. Tako su i komisije počele gledati širu sliku kod davanja odobrenja za heparin na teret HZZO-a ali se on i dalje u velikoj mjeri preporuča, pogotovo u MPO, i mnoge ga cure na kraju moraju kupovati jer jednom kad kreneš baš i nije uputno prestati.
Zastoji u rastu nastaju kada se stvore ugrušci između 'ploče' koja spaja maternicu i posteljicu što narušava normalan dotok hranjivih tvari i kisika do ploda. To se dešava kada se izgrađuje posteljica, od 6-14 tjedna trudnoće. Ukoliko je više od 50% te 'ploče' ispunjeno ugrušcima posteljica potpuno gubi svoju funkciju i dolazi do gubitka trudnoće zbog trombofilije i to se obično dešava u drugom trimestru, jer tada posteljica treba preuzeti svoju ulogu. Iz tog razloga se smatra da gubitak trudnoće u prvom trimestru nema veze s trombofilijom već s genetskom greškom ploda i da heparin ne igra ulogu u očuvanju trudnoće unutar prvih 14 tjedana. Trombofilija se inače aktivira u drugom i trećem trimestru pa je preporuka da se žene s genetskim mutacijama prati kroz trudnoću preko proširenog koagulograma ukoliko nemaju do tada dokazanu trombofiliju (onda idu odmah na heparin). Ako ddimeri nepravilno ili ubrzano rastu izvan referentog intervala (njihova vrijednost je inače viša u trudnoći nego inače) uvodi se heparin prije nego dođe do zastoja u rastu, razvoju i sl i doza se prilagođava prema parametrima u krvi. Onda uloga heparina više i nije samo preventivna već i terapijska.
Ja sam PAI homozigot, MTHFR heterozigot i kad sam napravila prošireni koagulogram, koji je bio uredan, više nitko nije spominjao heparin s obzirom na ostalu anamnezu. No ja baš i nisam tipičan slučaj s obzirom da mi je stalna prijetnja hemoragični a ne ishemični moždani udar. Pouzdala sam se u dobar embrij i evo me u 16tt. Sada svako malo radim prošireni koagulogram i lako moguće da ću na kraju balade ipak završiti na heparinu. Da mi je situacija drugačija možda bi se pikala od pozitivne bete i duboko vjerovala da je u tome spas. Ovako me strah i asprina ali ga svejedno uzimam.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma