Ja nemam pojima što sa njime?![]()
Neznam čak niti kakvog je okusa :?
Pa bih htjela nešto jednostavno i da bude finooo tako da ga i dalje poželim kuhati![]()
Ja nemam pojima što sa njime?![]()
Neznam čak niti kakvog je okusa :?
Pa bih htjela nešto jednostavno i da bude finooo tako da ga i dalje poželim kuhati![]()
Meni ti je glavna dilema oko boba da li guliti ili ne guliti onu kožicu sa njega; kožica je tvrda i žilava a ne da mi se baš guliti svaku bobu :/
A kuham ga kao čušpajz sa drugim povrćem - npr. na malo ulja ispirjam mladi luk, mrkvicu, celer, tikvicu, bob, pirjaš, zaliješ vodom, i kuhaš, može se dodati sitna tjestenina na kraju, a mogu se raditi i razne kombinacije npr. dodati mladi grašak itd.
mmmmmmmm, obozavam bob.
jucer smo ga kuhali.
ja to jednostavno: skuham, prelijem maslinovim uljem, sol, papar, malo cesna.
to je iz one dijete za zivjeti sto godina![]()
ovaj je bio mladi pa sam ga kuhala ne cisteci ga od mahuna, a kad su vece bobe, onda ga cistim. drag mi je i na jedan i na drugi nacin, mahune su tako nekako hrapave, gorke, ma super..
uh, ja ne volim gorko. kaj da onda izvadim iz mahuna? ak kaj nije bob u bobama?ne sjećam se da sam ga vidla u mahunama
Ajme, ja obožavam bob, ali nitko samnom ne dijeli tu ljubav (tak je bilo i kad sam bila a starcima).
Mi radimo obično na prezl (ulje, luk, prezl i na to kuhani bob).
Imam doma negdje recept koji ide otprilike (više se niti ne sjećam jer mi se neda kuhati samo za mene): u malo vode se kuha bob i listovi celera. Odvojeno se na malo ulja požuti brašno i onda se napravi nešto kao bešamel ali s vodom u kojoj se kuhao bob (više stvarno ne znam da li se stavi i malo mlijeka) i onda se tomu doda bob i peršin. NJAM!NJAM!!
Bob se ne smije soliti dok se kuha,tek kad je kuhan inače kožica bude tvrda.A meni je najbolji lešo s mladim krupirom i s kap maslinovog ulja!Njam!
Ja stavim svakakvog povrća. I na kraju maslinovo ulje.
Ne solim ja nikad bob dok se kuha, kao niti jednu drugu mahunarku, ali opet mi ta kožica bde pretvrda i žilava. Čula sam da se može dodati malo sode bikarbone dok se kuha i da omekša kožicu. Kad se svaka boba oguli onda mi je to prefino, ali je tlaka gliti bobu po bobu.
Meni je baš fina kožica boba-to mu daje neku čar.
Desilo mi se da sam kuhala bob otprilike 1 sat dulje nego sam mislila (nisam iskljucila plin), ali se zato kozica denintegrirala 8) . I bio mi je bolji nego ikad, mada sam ga skroz ubila...
Nisam ga nikad jela pa jedno pitanje:
jel ga kupite svježeg ili suhog? Vidjela sam po dućanima samo suhog, gdje da kupim svježi? Na tržnici?
Ja kuham samo svježi, suhi sam kupila samo jednom, njega sam kuhala kao grah. Svježeg ima za kupiti na tržnici, mislim da se skroz mladi može kuhati u mahunama, ali ja na tržnici u Zagrebu nikad nisam vidjela tako mladi bob, a možda ga samo nisam prepoznala :/
sad mi je lakše, nisam jedinaivancica prvotno napisa
![]()
ivancice, kupiš ga na tržnici i meni on super zgleda, onak velke, svjetlozelene bobe 8)
nego, ja ga nikad još nisam skužila suhog![]()
ma samo maštam. čekam da prestane ova kišurina. valjda sutra idemo.ms. ivy prvotno napisa
ot: inače jučer smo se vozile tri stanice u busu do vrtića i bilo je skroz ok
eto vidiš!
(btw, ja se tu prenemažem a u zadnje vrijeme na plac uvijek idu tata i sin :cerek![]()
cek, cek, jel bob nesto kao mladi grah? :?
Bob je mahunarka - onak velika mahuna, dosta mesnata. Treba ju očistiti i onda izađu zrna boba (velika zelena).
Mogli bi otvoriti temu artičoka. Ja ih obožavam, ali opet ih kod mene nitko neće jesti.
pa da, znaci mladi grah, jer se i obicni grah dobija iz buranije![]()
Artičoke s bobom - to je fantastično!NanoiBeba prvotno napisa
potpisujem. to je kraj svijeta![]()
red je da i ja napišem svoje recepte s bobom jer se bob kod nas jede skoro svakodnevno kad mu je sezona.
- luk zdinstam na maslinovom, kad požuti uvalim bob i bosiljka malo pa to sve skupa još malo izmiješam. ubacim krompir na male ploškice i ulijem vode - to se sve kuha nekih 15-tak minuta -onda ubacim razlomljene špagete i kuham 5-6 minuta- na kraju se sve to lipo zgusne i postane manistra u umaku od boba s bobom - krasno rečeno![]()
- 2. varijanata je bob na lešo ala blitva ( dakle isto s krompirom i maslinovim na kraju - po guštu i češnjakom)
kad kuham artičoke obično ih ili samo skuham u običnoj vodi i malo maslinovog. na kraju ih zalijem maslinovim i za prste su polizat(definitivno stvar ukusa jer su neobičnog okusa ali jaaako zdrave)-
a druga varijanta je s teletinom, bobom, graškom i krompirom - prava delicija, šarenilo boja okusa i mirisa(dodam i malo komorača)
Zna li mi netko reći kada se bob može dati djetetu. Imam bebu od 7mj. a u vrtu jako puno boba (naravno netretiranog) pa me zanima mogu li joj to i kada, te kako pripremiti?![]()
Definitivno jos ne mahunarke. Tek nakon 1 god.
To sam i mislila ali sam htjela provjeriti. Hvala puno na informaciji. Čekat čemo onda sljedeću godinu i da ponovno naraste mladi bob pa ćemo onda uživati u njegovom okusu.
Meni je bob super s blitvom. A mogu se dodati i jos neke trave i zelenjave pa se to zove misanca i isto je za prste polizati. Bob se super slaze i s tjesteninom. Ja sam lani pravila varijantu ovog drugog receptica dolje i bilo je super.
http://www.coolinarika.com/recept/sp...-i-ovcjeg-sira
http://www.coolinarika.com/recept/spaghetti-s-bobom
Zrna boba ili svježa ili smrnuta..cca ola kile
panceta
kapula(crveni luk)
bijeli luk
prezlo
tabasco
crvena paprika
vorčester(jedna žlica)
1 dcl bijelog vina
vegeta
sol
kratko zdinstat pancetu nakon zdinstane kapule i odmah zdinstati i bijeli luk, kratko..i odmah ubaciti bob pa i njega kratko okrenuti na tavi..
podliti s bijelim vinom..i vodom da opliva da je nema previše
dodati sve začine osim prezle..
kuhati tako sve dok bob ne omekša ..
pred kraj u sve to ubaciti žlicu ili više prezle da se dobije kremasta gustoća..
posoliti popapriti po želji..i navaliti..
ukusno i pikantno, može kao zaseban obrok ili kao prilog uz hrenovke kobase...popečke..poširano meso,pohanac i slično
Nisam sve čitala. Nama je odličan dinstani bob s povrćem.
Dinsta se crveni luk na malo ulja (ja stavim malo ulja + vode, a može i samo voda), na luk nabacam večinu povrća što imam, ali uglavnom:
- papriku
- paradajz
- mrkvu
- tikvice
- bijeli luk (malo)
- bob (naravno njega najviše)
- krumpir na ploškice (može i bez krumpira)
- obavezno stavljam i kopar (nama je odličan)
- podlijeva se stalno s malo vode (ne pretjerivati)
- ako treba zagustim s mrvicom brašna ili s zobenim pahuljicama, ali obično ne treba ništa.
Takav bob je odličan samo sa salatom, ali i kao prilog nekoj mesini.
Na isti način pripremam i mahune. Bob ne ljuštim, osim one njegove vanjske mahune i maknem onu "klicu".
Inače nam je odličan i kuhan u slanoj vodi i začinjen samo uljem na kojem je poprženo malo luka.
2 stara dalmatinska recepta:
1. varijanta - kao da kuhaš paštu-fažol, a fažol zamijeniš sa bobom (izrnjenim), malo suhog mesa staviš prije jer se bob skuha puno prije fažola
2.varijanta-lešo , ta je za ovo vrime, kad su bob i blitva mladi: bob se ne zrnji, već kuha u mahuni, doda 10 min. prije blitve, 2-3 lista koromača (ili više ako voliš jači miris koromača); na kraju začiniš maslinovim uljem
ja sam Yodi davala sa 8mj, ali sam bila ogulila onu vanjsku opnu svake bobe, tako da je ostalo samo meka boba bez opne.tooka23 prvotno napisa
mislim da su kod mahunarki sporne upravo te opne koje su neprobavljive i stvaraju plinove.
i da, nism mu toga davala puno.
Opne se najlakše riješiti tako da se zrno prvo prereže na pola. Onda samo žmikneš sredinu van.
Za kuhanje mahunarki, obzirom na plinove, korisno je u lonac ubaciti 2 cm kombu alge. Pakiranje kombu je skupo, ali traje duuuugo. Kad se skuha može se ostaviti ili baciti, po želji.
imam previše boba pa bih ga htjela skuhat i zamrznut
dal da skidam opnu ili ne? (nemam pametnijeg posla, čekam porod)
dal da ga solim kad je kuhano prije zamrzavanja ili ne?
Blanširaj, ohladi i zaledi. Kad ga izvadiš, kuhaj u kipućoj vodi, sol dodaj pred kraj. Zapravo, spravljaj ga kako inače spravljaš bob.
mi danas imali bob sa patlidžanima.
sad mi žao što ga nije bilo više.
dodajem i treći, meni najdraži: artičoki s bobom i bižom...mandy prvotno napisa
![]()
ja radila neki danForka prvotno napisa
sad il su artičoke bile stare ili sam ih ja prekratko kuhala, ali mekana je bila samo sredina veličine većeg oraha, drugo sve tvrdi listovi, s malo mekog na dnu
al meni nije bilo loše, je da mi je preko po ure trebalo da pojedem, dok sam posisala svaki list
MM je jeo i šutio
kad je završio pitam
- kako ti je bilo?
- odlično , baš sam se lijepo nalizao tih listova
![]()
i rekao mi da drugi put radim artičoke s bobom i graškom, bez artičoka
aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
![]()
Tako bi nešto i moj izvalio.
nisi ništa pogriješila, to tako svima ispadne.aleksandra70vanja prvotno napisa
oni koji imaju puno para, odrežu sve te tvrde listove ui kuhaju samo srce artičoke. (vidjela Anu Ugarković da tako radi)
a mi ostali - ližemo i cuclamo listove.
Artičoke se skroz ogule i jede se samo srce i par cm peteljke (isto oguljene),pa se kombiniraju sa mesom ili se pomiješaju sa tjesteninom, stavljaju se u rižoto ili na bruschette, za većinu recepata one moraju biti oguljene.
Ali pravi gurmani i obožavatelji artičoka (kao ja) ih skuhaju cijele pa cuclaju list po list (uz neki dobar film).
Najdraže su mi samo posoljene i popaprene pa prelivene maslinovim uljem i limunom.![]()
Evo jedan recept sa bobom i punjenim artičokoma.
Nije složen.
Kupi se 3 - 4 - 5 artičoka i bace u vrelu vodu par minuta da bi pobili eventualne bube koje su među listovima. Izvade se i napune smjesom od prezli, maslinova ulja, petrisumula, češnjaka, žumanjka od kuhanog jaja, slanine na sitno ili pršuta, sol, papar. Utisne se prstima među listove.
Na maslinovom ulju se stavi kapula, na to bob (isto ga prokuhamo par minuta - ne ga gulit), pa malo rajčice i stave se artičoke i grašak (ako je iz konzerve stavi se pri karaj kuhanja.
Sve to kuha se oko sat, sat i po na lagano i povremeno doliva sa malo vode.
Uvijek je bolje konzumirati sutradan.
Inače ove godine sam bila na fešti boba u Kaštelima. Bilo je 10-tak jela i kporcija je bila 10 kuna. Ocijena za ideju - petica. Uz muziku i bez kiča ludilo zabava.
sori, nevidjela...zhang prvotno napisa
omekšaš luk (na ulju ili vodi), dodaš bob, malo popržiš, nasjeckanu rajčicu, češnjak, posoliš, dodaš začine da puste aromu (ja stavim ružmarin i majčinu dušicu)... i petnaestak minuta prije kraja kuhanja (posluživanja) staviš patlidžane.
kad skineš s vatre, malo poliješ maslinovim.
a možeš sve skupa i zapeći.
u zemljanoj posudi je posebnog okusa.
ma nikakva mudrost, kao i sa bilo kakvim povrćem.
ja sam radila slično, ali bez patlidžana.![]()
nisam znala koja je varijanta s patlidžanima.
probat ću i ovako. hvala.