razmišljam da li da napravim snimku bebe na cd,ali neznam jeli to 3d ili 4d.valjda sam dobro napisala.
..zanima me gdje se to može napravit u Splitu i koja je cjena,koliko traje i vidi li se dosta toga na njemu ili samo nekih par min.![]()
razmišljam da li da napravim snimku bebe na cd,ali neznam jeli to 3d ili 4d.valjda sam dobro napisala.
..zanima me gdje se to može napravit u Splitu i koja je cjena,koliko traje i vidi li se dosta toga na njemu ili samo nekih par min.![]()
bok. evo samo ću djelomično odgovoriti na tvoje pitanje jer nisam iz Splita. ja sam išla na 4d ultrazvuk kod svog ginića i platila smo 200 kn jer sam njegova pacijentica iako sam čula da po Zg naplaćuju i puuno više.
nisam dobila cd (nisam se ni sjetila pitati)ali sam dobila jedno desetak slikica na kojima se lijepo vide ličeko, prstići, pišokančak ga je i uspio uloviti dok nam je plazio jezik..he he..sve skupa je trajalo nekih 45 min i mislim da se isplati otići jer osim mog uživanja u toj ljepoti ginić je prekontrolirao da li mu je pupkovina slučajno zapetljana oko vrata, da li ima kakve deformacije (tipa zečje usne, spojene prste,) da mu kosti lubanje nisu spojene i još neke općenite stvari kao i na običnom uz (težina.opseg..) moja preporuka je da odeš ali vjerovatno će se naći i suprotnih mišljenja prema tome na tebi je da odlučiš!
Da li je netko bio u Cita na 3 ili 4 D, koliko košta, traje, neka malo opiše sam uzv![]()
lucas, ultrazvuk je trajao 45 min bez prestanka, ili je sam pregled trajao toliko a ultrazvuk manje?
voljela bih samo upozoriti da je ultrazvuk u trudnoci jos nedovoljno istrazen postupak da bi se moglo sa sigurnoscu tvrditi da je potpuno bezopasan za fetus. u svakom slucaju se preporucuje da traje sto krace.
pregled je trajao uvrh glave 5 min. tak da sam sve ostalo vrijeme bila na ultrazvuku jer se moj mali pišokan nije htio namjestiti od prve da ga dobro vidimo pa sam se okretala malo na jedan bok pa na drugi ali da, ultrazvuk je dosta dugo trajao...
a šta se tiče štetnosti, a šta danas nije štetno- sjedenje ispred kompjutera, mobiteli, mikrovalne.. ali Felix apsolutno si u pravu kad kažeš da bi trebalo trajati kraće radi neutvrđene štetnosti na fetus ali za prvi put mislim da bi ja bila jako razočarana da je trajao 5 min. i gotovo..
to stoji, ali uzv je ipak zracenje usmjereno na bice koje je vrlo malo, stanice mu se dijele enormnom brzinom, i utjecaj zracenja je upravo u takvim slucajevim najveci. :/Lucas prvotno napisa
zracimo se i mi odrasli mobitelima i kompjuterima, naravno, ali mi smo em 1. veliki, em 2. ne rastemo i ne razvijamo se. pa ni djeci se ne preporucuje upotreba mobitela. a ovo su fetusi - ne moze se uopce usporedjivati...
mislim, svatko odlucuje za sebe, naravno, vaze sto mu je bitno a sto nije i koje rizike zeli ili ne zeli preuzetisamo sam htjela skrenuti pozornost da uzv ima svoje kontroverze...
mislim, svatko odlucuje za sebe, naravno, vaze sto mu je bitno a sto nije i koje rizike zeli ili ne zeli preuzetisamo sam htjela skrenuti pozornost da uzv ima svoje kontroverze...[/quote]
apsolutno se slažem s tobom zato sam i odbila kad me sestra pitala da li i na idućem pregledu želim 4d..mislim da bi to bilo previše svaki mjesec na 4d (ne mislim financijski)..
r_i_t_a
mislim da u Splitu to radi Cito... za cijenu ti ne mogu reći...
Ja sam nedavno radila anomaly scan u 20.-tom tjednu u Viliju u Zagrebu - uzv pretraga za koju sam se odlučila umjesto amnio (imala prethodno napravljen kombinirani probir pa sam bila mirna) i dobila sam cd sa slikicama i kratkim filmom![]()
hvala vam moje zagrebčanke na informacijama,ali zar nema nikoga iz Splita da mi odgovori ili to kod nas u Splitu nije običaj raditi.
Uzv nije zračenje nikakvo. Uzv je prijenos visokozvučnih valova, i upravo zbog toga još nije dokazano koliko je štetno u trudnoći, pa se zbog toga preporučuje što kraće. Stoga između ulz. i mikrovalne nema razlike skoro da rade na istim principu, i za mikrovalnu se ništa nije dokazalo, nego se preporučije izmaknuti se ispred nje dok radi. A štetnost joj nije utvrđena.to stoji, ali uzv je ipak zracenje usmjereno na bice koje je vrlo malo, stanice mu se dijele enormnom brzinom, i utjecaj zracenja je upravo u takvim slucajevim najveci.
zar to samo po sebi nije dovoljno?
pa tridesetih godina 20. stoljeca su trudnice rutinski isle na rtg trbuha :shock: jer se smatralo da nije stetno, a dokaza jos nije bilo. i u medicinskom prirucniku iz tog doba pise da je rtg siguran za primjenu u trudnoci (jer nema dokaza da nije), a visestruko koristan, i da se preporucuje svim trudnicama...
zar nije bolje biti pazljiv sa stvarima koje nisu dokazane ni potvrdjene? posebno kad su u pitanju nasa djeca?
............
no, ja samo razglabam naglas. nekome snimka uzv-a znaci puno vise nego strah da time cini potencijalnu stetu svom djetetu u najosjetljivijem dijelu njegova razvoja. mene osobno npr. bi bilo strah biti na uzv-u duze od nekoliko minuta, ako nema stvarne potrebe za tim.
kad smo već kod UZV (vjerujem da je negdje bila sličnija tema, ali pretražnik nikako da je nađe), koju pauzu imate od onog 20. tjedna do sljedećeg UZV-a?
imam osjećaj da će meni sljedeći biti tek u 28--30. tjednu, 2 mjeseca mi se čine nekako predugim razdobljem... kako je bilo kod vas?
A zašto bi se svaki puta trebala beba gledati na UZV? Koliko se često gleda i koliko je potrebno gledati procjeni liječnik. Ja osobno nisam išla na te 3D i 4D uzv-ove jer me doktor na to nije slao, dakle nije bilo indikacija za to do sada hvala Bogu. Ja se nekako slažem sa Felix što se toga tiče i ne vidim potrebu da imam sličice i filmove od 45 minuta bebe u stomaku čisto radi toga da to imam. Čak i onih par slika što imam od Patrika sa redovnih UZV-ova su mi sasvim dovoljna uspomena. Kada se dijete rodi lijepo se onda svi zajedno slikate, a osim toga te slike su puno ljepše![]()
Možda sam ja čudna, ali UZV smatram dijagnostičkim aparatom koji se koristi u medicinske svrhe, a ne nekakvim fotoaparatom za vlasitito zadovoljstvo. No nemojte mi zamjeriti ja sam izgleda samo staromodna. Naravno da je i meni drago vidjeti bebu na UZV, ali ne bih odlazila na polusatna snimanja, plaćala to bez nekakvih indikacija ili potreba.
apsolutno se slazemdorotea24 prvotno napisa
![]()
maya, preporucuje se i smatra sasvim dovoljnim kod normalne trudnoce ici tri puta na uzv - jednom oko 12. tjedna, jednom oko 20. i jednom oko cini mi se 32. tjedna.
kako kod nas tako i u europi (u skandinaviji i nizozemskoj se smatra da je jedan, u 20. tjednu, sasvim dovoljan).
Nisi ti staromodna. Nego postoje žene koje dugo ne mogu imati bebu, godinama, pa je onda nekim čudom dobiju, a nakon toga ubrzo izgube. Pa onda ako im se posreći u MPO opet dobiju bebu, e onda vole svaki trenutak zabilježiti. Vagati se svaki tjedan, voditi dnevnik trudnoće, ići na 3D, 4D, kako bi imali uspomene razne,...eto mižda iz toga razloga, naravno nećemo pretjerivati ni u čemu. Ali morate imati na umu da žena koja ostane trudna prirodno i žena koja ostane trudna MPO, da su to različite trudnoće, a u biti iste. Moja frendica je trudna isto koliko i ja, ali prirodno. Niti nju zanimaju uzv., sličice, vitamini, slikanje trbuha, dnevnik, folna...apsolutno ne barata niti jednim trudničkim terminom...ne zato što to ne može naučiti, nego jednostavno nikada nije imala problema. I kako kaže znam kad mi je termin i tad ću roditi. Da ona zna nešto o dripu, općenito induciranom porodu, štetnosti, ili prednosti nečega pri porodu.... ili da se zabrine kad je probode u stomaku, ma kakvi to je za nju glupost, kaže kako je rodila prvo tako će i drugoNo nemojte mi zamjeriti ja sam izgleda samo staromodna
vidim da je ovo krenulo u krivom smjeru,pa evo.
mislim da štetnost uzv nije ni bila tema razgovora ali mi se čini da na nekom drugom topiku je.
na dalje,mislim da ginekolozi na pola trudnoće po nekom pravilu izmjere uzv sve što im je potrbno da bi vidjeli kakvo je stanje bebe u tom trenutku.mislim da mene nitko ni ne pita o štetnosti uzv bio on 2,3ili 4 D.isto tako nije me se dosta toga od početka trudnoće pitalo meni je bilo važno samo da je sve ok.zar nismo svi čekali onaj prvi uz da bi dok.vidio otkucaje srca i jesmo li onda razmišljale o štetnosti tako malog bića tako rano.dajte molim vas.
..u 22 sam tjednu,doktor će mi uzv(mislim da drugačije niti ne može)vidjeti dali je sve u redu,i jednostavno dok to radi može sve snimati na dvd ili nemože nemam pojma,ja ću to platit i to je to.![]()
Rebeca ti si sve sada pobrkala.
Ja sam isto dosta dugo čekala da zatrudnim pa sam jednu trudnoću izgubila, pa sam opet čekala itd. tako da znam na što ti misliš. I sve sam bilježila, slikala, pratila, veselila se itd. no to nema veze sa UZV-om i ovim što je Felix rekla, a i onim na što sam se ja nadovezala. Ja sam se zapravo osvrnula na Mayin post gdje ona misli kako je previše čekati 2 mjeseca do novog UZV-a. Moja poanta je u tome da je UZV dijagnostička sprava koja se upotrebljava u medicinske svrhe kada i koliko liječnik procjeni da treba, a ne zato da bi se gledalo što beba radi i kako izgleda u stomaku. Naravno da će se budući roditelji veseliti slikama i odlasku na UZV, ali to nije njegova prava namjena. Ova tehnologija je relativno mlada i tko zna što će se otkriti u budućnosti vezano uz to, možda ništa, a možda će se pokazati nekakve štetnosti i baš zato mislim da te stvari treba raditi po potrebi, s indikacijom i kada liječnik procjeni da treba, a ne kada mi to želimo zbog nekih svojih razloga. No svatko ima pravo na svoje mišljenje i ne moraš se složiti samnom.
Sa ovim se apsolutno slažem, i samo sam se nadovezala na post od Felix, zato se možda čini da je otišlo u krivom smjeru. Niti ja u ludilu nebi išla 2 puta mjesečno gin. samo kako bi vidjela šta beba radi u stomaku, pokrete... Nego moj soc. gin ima običan uzv. i u razgovoru s njim dogovorili smo se, kako ću ja jedan put umjesto kod njega, redovni pregled napraviti negdje kod privatnika na 3 ili 4 D. Tako da ne radim duplo, kad dođe vrijeme pregleda to ću napraviti. Nadam se da smo se sad sporazumijeleMoja poanta je u tome da je UZV dijagnostička sprava koja se upotrebljava u medicinske svrhe kada i koliko liječnik procjeni da treba, a ne zato da bi se gledalo što beba radi i kako izgleda u stomaku.![]()
ah, curke curke... polaaaako...dorotea24 prvotno napisa
sve smo mi tu (valjda) dovoljno educirane da znamo (za sebe) procijeniti cost-benefit analizom je li UZV potreban ili ne
ono što MENE zbunjuje i što me nagnalo na postavljanje ovog pitanja (ne ulazeći u dubinu, baš iz razloga što ne vjerujem u popovanje o ZA i PROTIV) jest činjenica da na dosta mjesta vidim kako se većini trudnica UZV radi rutinski svaki put na pregledu ili barem 1 u 2 mj. i tako se PRATI RAST BEBE da na bi došlo do zastojja ili kakvih komplikacija te se moglo djelovati navrijeme... vjerujem da većina tih trudnica koje odlaze na "mjesečne" UZV-e to ne traže već je to "dobra volja" njihovih ginekologa. Stoga moje pitanje. AKo je njima u zdravoj trudnoći (recimo), to potrebno, a zašto ne bi se odnosilo na sve?
rebeca![]()
mayo postoje i drugi parametri po kojima ginekolog određuje jel trudnoća napreduje kako treba. mislim da se ne moraš brinuti ako te 2 mjeseca ne pogleda na uzv. i ja sam imala češće uzv-ove na početku trudnoće, a onda onako kako je i propisano.
Istina, postoje i druge metode procjene rasta - npr. iskusni dr. ili babica i po rastu trbuha i opipavanju istoga može ustanoviti otprilike da li je beba dovoljno narasla. možda ne u milimetar kao preko uzv-a, ali ipak približno.
Ja sam npr. imala uzv redovito svakog pregleda, dakle, svakih mjesec dana - i to taman toliko koliko dokici treba da izmjeri 3 osnovna parametra (bedrenu kost, opseg glave, opseg trbuha) i provjeri srčeko.
Ja osobno priznajem da mene ti redoviti uzv-ovi smiruju, kad znam da je sve ok, da beba dobro napreduje. Lakše mi je od kada osjetim bebicu, pa znam da je dobro, da je živahna, dok je još nisam osjetila uzv-ovi su me stvarno jako smirivali.
A uspoređivanje rtg-snimanja i uzv-a je samo donekle moguće, jer se kod rtg snimanja vrlo brzo vidjelo da to nije nimalo bezazleno. S druge strane, ipak je sad već mnogo, mnogo djece rođeno koja su redovito praćena uzv-om i za sada nije utvrđeno da bi bilo posljedica koje se mogu jednoznačno povezati s uzv-om. Ne kažem da ih nema, ali po meni za sada nije utvrđeno da uzv nešto konkretno "poremeti".
A što se tiče snimanja - ako dr. ima mogućnost snimiti ono što ionako provjerava, neka snimi ako to roditeljima znači. Ali, za mene osobno, nema potrebe samo zbog snimanja raditi dodatni uzv. Mi smo recimo napravili jedno snimanje kod privatnika sa 3D uzv-om zbog anomaly scanom, jer moja soc. dr. ima slabiji, stariji uzv, pa sam htjela biti sigurna da je tada sve ok, odgovaralo mi je drugo mišljenje. Tamo sm dobili sličice i snimku, ali mi je to bilo sporedno, u biti nebitno u odnosu na informaciju da mi je s bebačem sve ok i da se normalno razvija.
zbog činjenice da imam marginalnu placentu (jako jako nisko) zabrinuta sam da li beba dobiva "dovoljno" obzirom da vrši pritisak na posteljicu... zato bi mi nekkao logično bilo da me češće kontrolira...
uzv obavljen,ali obični sve je ok i beba je super.
nisam radila 3D ali je najjeftiniji u splitu,za svoje pacijentice naplačuju 150 kuna.i to je to![]()
di je taj najeftiniji 3D za upisane pacijentice? pitam cisto informativnor_i_t_a prvotno napisa
![]()
ne znam smijem li ovako javno spominjati imena.![]()