Results 1 to 20 of 20

Thread: Damfnudle sa vanilin sosom

  1. #1
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default Damfnudle sa vanilin sosom

    ovo je jako omiljeno jelo u mojoj familiji, pa možda se i nekom od vas svidi

    Ovako, za nudle trebate
    500g brasna
    1 svježi kvasac
    1/4 l toploga mlijeka (apricot editirala recept)
    1jaje
    50g putera
    50g šećera
    1 kasičica soli

    razmutite germu sa šećerom,malo mlijeka i malo brašna i poklopite da nadođe.
    U jednu zdjelu stavite brašno,šećer i sol pa dodate prethodnu smjesu, dobro zamijestite, da dobijete glatko tijesto i stavite na toplo mjesto,15.20min pokriveno krpom.
    ja uvijek stavim u tu zdjelu u drugu posudu sa toplom vodom.
    Istopite putar i kad se ohladi dodate mu jaje i malo umutite.Onda tu smjesu dodate u prethodnu.Dobro umijesite(15-tak minuta).Pokrijete krpomi stavite na toplo mjesto, da nadođe.
    Kad se volumen dobro povećao,napravite kao male krofnicei stavite na jednu pobrašnjenu dasku i opet pokrijete da nadođu.
    Zatim,u jednu tavu stavite puter i kad počne da pjeni dodate krofnice.Zavisi kolika vam je tava,budući da narastu prilikom prženja ne treba stavljati previše odjednom.
    JAKO JE VAŽNO DA VAM TAVA IMA ODGOVARAJUĆI POKLOPAC!
    kad vam krofnice počnu da rumene odozdo zalijete sa jednom čašom vode i poklopite.
    NESMIJETE OTKLAPATI DOK NE ČUJETE DA JE VODA NESTALA,TJ.ČUJE SE JAKO ŠPRICANJE.Ja imam tavu sa staklenim poklopcem pa vidim šta se dešava. Ako bi se otklopilo prije vremena, one bi samo palei ne bi bile onako lijepe, bijele i velike.I kad otklapate, radite to brzo, jer ne smiju kapljice sa pklopca pasti na nudle.

    kad ih izvadite budu jako lijepe,izdašne i meke, a nemaju u sebi masnoće.

    Mi uz njih jedemo često sir, ali najdraže su nam sa vanilin sosom.

    On se pravi kao puding, samo recimo na pola litra mlijeka ide jedna i pol kašika pudinga.Da bude rijetko.
    Dobro se ohladi i onda se jedu tople nudle sa hlednim sosm.Ja često uz to služim i svježe sezonsko voće i odlično je.

    Ja baš zakomplikova :/

    Sretno!

  2. #2

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    zvuči mi fino.ja isprobavam sve recepte na koje naiđem.

    samo me zanima šta kad izvadiš jednu turu,dal onda ponovno dodaješ puter?kad prestane špricanje onda se otklopi?
    da li tijesto razvaljaš pa sa čašom režeš krafnice ili od tijesta oblikuješ loptice?
    kako uz to služiš voće?
    sad sam ja zakomplicirala.

  3. #3
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    1.da,opet se stavi malo putera
    2.najbolja je tava sa staklenim poklopcem,ali kad voda ispari pocne masnoca da pucketa onda se brzo otklapa i vade nudlice
    3.prave se od tijesta kao mini kajzerice
    4.na tanjur stavim jednu nudlicu pored stavim vanil.sos i mogu se uz to jos staviti recimo marinirane jagode,breskve, maline,a naravno moze se napraviti i vocni sorbet koji je takodjer super kombinacija.

    ...samo ti dolgecie pitaj...

  4. #4

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    zar ne bi trebalo u tijesto ići tekučine npr.mlijeko ili voda?

  5. #5
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    uuuuuuuuupsi

    naravno, ide oko 1/4 litra toplog mlijeka u onu prvu smjesu sa bračnom i kvascem.

    Ne mogu vjerovat da sam zaboravila. Thanks!!!

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    2 pitanja:
    1. moze li suhi kvasac umjesto svjezeg?
    2. koliko komada caa ispadne od ove kolicine sastojaka?

  7. #7
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    1.ne bi trebalo, svjezi mozes kupiti u svakoj klasovoj prodavnici
    iako, ne vidim zasto ne bi mogao suhi.probaj
    2.12-15

    ako ti ostane viska,mozes ih zalediti (2-3mjeseca)

    od istog tijesta mozes peci i super krofne

  8. #8

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Eh super! Bas sam se pitala gdje cu kupiti svjezu germu. Ovaj vikend probam pa javim!

  9. #9
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    u klasu mozes kupiti samo veliki kvasac, pa za pola kg brasna trebas uzeti kockicu od 40g.

    i jos nesto sto se tice mlijeka, trebate dodati toliko tecnosti da dobijete polutvrdo tijesto.Znaci ne smije se lijepiti za ruke, ako je to slucaj, dodati malo brasna.
    A nesmije biti ni pretvrdo, ako jeopet to slucaj slobodno dodati malo mlakog mlijeka.
    Sve u svemu treba biti gltko i da se lijpo radi rukama.
    hm , valjda sam bila jasna :/

  10. #10

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    ja sam zamjesila,pa ćemo vidjeti kak će ispasti

  11. #11

    Default

    Meni onaj dio s pecenjem nije bas najjasniji - kad ih stavis da se peku, da li ih zapeces i s jedne i s druge strane i onda poklopis ili ih samo poslozis i odmah poklopis bez okretanja?

  12. #12
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    samo s jedne strane se zapeku!!!

    samo da porumenu odozdo i cim malo porumene , doda se casa vode i brzo!!! poklopi poklopcem i vise ne otvara dok vode ne nestane.

  13. #13
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    one budu bijele kad su gotove

  14. #14

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    ispale su mi ko krafne,samo mekše

  15. #15
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    pa to u jednu ruku i jeste nemasna varijanta krafni

  16. #16

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    onda dobro.MM je tamanio s eurokremom,nije mu se svidjelo sa sosom.meni je ispalo 26 kom.

  17. #17
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    moj prvih par pojede sa ribanom gaudom, a ostatak sa eurokremom

  18. #18

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Pa to je to!!! :D

    Dakle, to je recept za ono što Austrijanci zovu germ-knedli i ja ih obožavam, znam ih u Austriji kupiti smrznute. I prefino je! Super pašu i uz mak ili neki voćni preljev.

    Hvala za recept!

  19. #19

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    U zivotu, al u cijelom zivotu mi nista gore nije ispalo od ovih nudli Negdje sam pravo fulala... to je bilo toliko ocajno, da sam totalno poludila. Ne kontam kako... odozdo su mi je prepekle, a gore su bile zive... sta sam pogrijesila?

  20. #20
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    jedino sto bih jos mogla reci je da se na putru samo malo zapeku (oko 15-20s), zatim se doda oko 1,5-2dl vode,poklopi poklopcem koji ne ispusta paru i pece dok ne nestane vode, oko 10-15 min.Ne znam kod mene su super.

    mayah bas mi je zao

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •