Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Beba stara 10 dana - nešto nije u redu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Beba stara 10 dana - nešto nije u redu

Počelo je sinoć. Napinjanje, stenjanje, vjetrovi. Mislila sam da su grčevi.
    Međutim strašno se jako napinje i baš se muči...ne plače, već stalno stenje i lamata nožicama te povremeno ispusti koji bolni krik. Ima vjetrove, ali kao da ih ne može "istisnuti". Ono što me sad navelo na veću brigu jest da je danas već imala 8 pokakanih pelena..Da nema proljev? Kakica mi izgleda ok, al zar nije to malo puno? Stavljam je na cicu svaki čas, al malo cica, a većinom se samo smiruje..

Sva mi je nekako crvena i stavila sam joj na čelo trakicu za pokazivanje temperature i pokazala je 38! Zatim sam izmjerila rektalno i ima 37,1..

Ne znam što je , al nešto nije u redu. Čini mi se da jako pati...Ak oem tu na hitnu (na moru smo) sumnjam da budu puno pametniji... Luda sam od brige!!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zaboravila sam napisati da je sva neka bezvoljna, stalno joj se spava, ali kad zaspe, nakon 5 minuta je probude ti "grčevi" i ona de muči i previja da me srce boli..a to crvenilo je kao u nekim flekama, pogotovo po nogama, nešto malo na licu i rukama..najprije sam mislila da je to od vrućine, ali sad mi to ne izgleda tako..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sve to mogu biti grčevi no kako se radi o stvarno maloj bebi možda bi bilo dobro da odete liječniku...čisto da ti budeš mirna

ako bebi nije ništa...tim bolje

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je Novi takve grceve imao jos u porodilistu, iako su svi tamo tvrdili da novorodjencad do 15 dana ne mogu da imaju grceve. Mislim, nisu ni bile prave kolike, nego bas tako kako si ti opisala. Oni su tvrdili da je gladan, pa bi ga nahranili, ali je posle toga bilo jos gore.
    Meni izgleda kao da su probavne smetnje, ali kao sto ronin rece, mozda da je odvedes lekaru, posto sumnjas, a ipak je mala.

I da, Novi je cak do 6 meseci kaki izmedju 6 i 10 puta dnevno, a kao novorodjence nikad manje od 8 puta.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

IZ OVIH STOPA ODMAH K PEDIJATRU! Ne znam gdje živiš ali imaš hitnu na Rebru, Šalati, Vinogradskoj, Klaićevoj...
    Treba isključiti uroinfekciju, a i štošta drugo.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Sori nisam vidjela da ste na moru, pitanje- gdje ste na moru? Ja bi na vašem mjestu izbjegla hitnu i otišla direktno u neku bolnicu koja ima pedijatriju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Becky prvotno napisa
    IZ OVIH STOPA ODMAH K PEDIJATRU! Ne znam gdje živiš ali imaš hitnu na Rebru, Šalati, Vinogradskoj, Klaićevoj...
    ogroman potpis!!!

ovo vrištanje mi se ne sviđa, slično je bilo s mojom Larom pa je od subote u bolnici.

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se taj osip najviše nesviđa ....

nadam se da ste već u nekoj bolnici i da je sve ok

~~~~~~~~~~

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Loonalee, vrijeme je i ljetnih viroza, enteroviroza... Odite do lijecnika, a ako treba skoknite do Rijeke (blize vam je nego do Zagreba).
    Nadam se da ce sve biti ok.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da sve bude dobro!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ , da sve bude u redu.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Becky prvotno napisa
    potpis, i meni to jaaako poznato zvuči i vuče na urinoinfekt. Probaj ne ići na hitnu, sa njima imam loša iskustva, ali idi k pedijatrici svakako.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

uzmi urin i čim prije u najbliži laboratorij
    meni se ne sviđa hodanje po bolnicama s tako malom bebom (a ni s većima) da još nešto dodatno ne "pokupi"
    ovako dođeš već s nalazom urina iz kojeg se puno vidi

P.S.
    ja sam mama refluxićarke pa mi to uvijek prvo padne na pamet-da je neka bakterija

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ima li novosti? Kak je Dora?
    Evo još malo ~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Danas nam dolazi patronažna. Savjetovali su nam da sačekamo nju jer da nema smisla hodat s tako malom bebom po bolnicama da tamo još nešto ne pokupi. SVakako ćemo uzeti urin.

Noćas je situacija bila nešto bolja. I dalje se grčila i mučila, al je bar spavala, odnosno-nije ju to budilo..al zato sam ja probdjela noć proučavajući svaki njen pokret.

Jutros nekako bolje izgleda. I dalje ima taj osip al nije toliko crvena kao što je bila.Temperature nema.

Ne znam kako bih prepoznala dal ima proljev? Kakica joj ima onih žutih "mrvica" ali dok kaka, vidi se i dosta tekućine kak izlazi..Uglavnom, puno cica..ja je stavljam svaki čas jer se bojim da ne dehidrira...

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Onda još malo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ .

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

evo još ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja ti isto savjetujem da odneseš urin u neki privatni labos.

~~~~~~~~~~~~~~~ da bude ok

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Za malu mišicu ~~~~~~~~~~~~

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj loonalee prvotno napisa
    Danas nam dolazi patronažna. Savjetovali su nam da sačekamo nju jer da nema smisla hodat s tako malom bebom po bolnicama da tamo još nešto ne pokupi. SVakako ćemo uzeti urin.
    Ako vam dolazi Danica, bit cete u odlicnim rukama.
    Za pedijatricu savjetujem dr. Pozaric (druga ne znam da li uopce radi, a ako ne radi zamjenjuju ju mlade doktorice koje nemaju iskustva - ja pak govorim iz mog iskustva s njima), iako ona cesto salje u Pulu, za svaki slucaj. Ako pak bude tako - zamoli ju uputnicu za Rijeku radije nego za Pulu (ljubazniji su i bolje organizirani).

Ako odete na hitnu, takodjer su vam velike sanse da nece nista napraviti osim poslati vas za Pulu (ekipa je uglavnom mlada).

Drzim fige za sto brze ozdravljenje!

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Loonalee, jos si na moru?

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    ja ti isto savjetujem da odneseš urin u neki privatni labos.
    Ako nosis u privatni lab - inz. Horvat (zgrade kod pizzerije Diablo, iza PBZ-a).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo upravo otišla patronažna. Prvi puta nam je bila sestra Danica ali je sad na godišnjem tako da nam je danas bila sestra Jadranka. Isto je super.
    Kaže da s bebom nije ništa. Osip i crvenilo se skoro skroz povuklo. Ona veli da može biti alergijska reakcija na nešto što sam ja jela (jaja npr koja i jesam jela prekjučer). Veli nek ne brinemo da je sve ok.
    Spalila je granulom koji je ostao u pupku i doći će u ponedjeljak ponovo..

Moram priznati da me smirila. Izbombardirala sam je pitanjima i stvarno je bila super. I tak je lijepo o dojenju govorila. Baš poticajno.

Za sad ne idemo nigdje, al urin ćemo vjerojatno uzeti i odnijeti kod Horvata (thanx Elly, tamo i inače idemo )

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne mora da znaci da ima proliv, a svakako je dobro sto vise da sisa, i da date urin na analizu.
    za Doru.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ha, sad vidim da ste se javili.
    Super za bebu i dobru patronaznu.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odlicne vijesti, bas mi je drago!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

urin uhvati ali se pripremi da će ti možda biti kontaminiran (ne možeš ti uzeti da je potpuno sterilno) - tak da ne paničariš ako nađu nešto bakterija. Preporučujem da kupiš gazu, namočiš je vodom i tako opereš pišu, a onda uzmeš suhu gazu i obrišeš (u protivnom će ti se vrečica odlijepiti). Pravilo je da vrečicu držiš 1 sat na bebi, ako je dulje mijenjaj. Isto tako, u roku od 1 sat moraš odnijeti na analizu. Sretno.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puse za točkicu, drago mi je da je bolje

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

super!
    uzmi još i urin pa da ti srce bude na mjestu

pusa maloj mišici

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Prvo da izrazim sreću jer je bebi bolje i jer očito nije ništa ozbiljno.
    Ali, s aspekta pedijatra koji se nagledao svega i svačega, ne mogu a da se ne začudim ovoj "uputi". Tako mala beba (pa pričamo o novorođenčetu!!!) sa simptomima koji mogu upućivati i na bolesti puno gore od uroinfekta (vrištanje, bolovi, napinjanje, pospanost, slabiji apetit, osip, učestale stolice, nezadovoljstvo...) upravo i zaslužuje pregled u bolnici- ili u ambulanti, i to kod pedijatra, koji ima mogućnost hitno napraviti osnovne laboratorijske pretrage!!! Ne vidim kako je patronažna sestra mjerodavna samo na temelju općeg aspekta djeteta davati svoj sud o tome da djetetu nije ništa.
    Mogu vam iz iskustva ali i svog znanja tvrditi da tako male bebe mogu biti jako ozbiljno bolesne, a da nemaju baš nekih prevrištećih simptoma bolesti, tako da izgled često zavara. Drugo, beba sa simptomima koji su prije navedeni obavezno mora biti pregledana od strane pedijatra. Zašto? Zato što su, na žalost, simptomi bolesti u malih beba jako nespecifični, a to znači da se simptomima pospanosti ili pretjerane nervoze, osipa, blijede ili sive kože, bolova, vrištanja, proljeva, povraćanja, slabijeg apetita, mlohavosti ili hipertonusa... itd itd... mogu prezentirati manje više sve bolesti u toj dobi- od uroinfekta, upale pluća, meningitisa, srčanih bolesti, proljeva, kirurških bolesti, pa sve do sepse... Osobno sam se nagledala djece koja su došla u hitnu ped.ambulantu sa sličnim tegobama, pa se na kraju ispostavilo da su se samo nagutala zraka i trebala im je mala pomoć da se pokakaju i ispuste vjetrove. Ali isto tako i djece kojima je otkrivena sepsa, meningitis, aritmije itd. A sva su manje- više isto izgledala.
    Nije mi uopće namjera zastrašivati ikoga, nego samo najdobronamjernije vas upozoriti da takve simptome nikad ne ignorirate, nego se uputite nekome tko ih zna razlučiti, prepoznati i pregledom i laboratorijski dijagnosticirati.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ajme meni se noge odsjekle

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

,da sve bude dobro!

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Romina, ne moraju ti se noge odsjeći
    Ja se u svom poslu samo vodim za onom starom "Oprez je majka mudrosti".
    Kužiš, najlakše je (ali i najneodgovornije) reći: nije to ništa. I ja to masu puta kažem, ali nakon kaj sam pomno dijete pogledala i napravila laboratorijske i druge nalaze, ako mislim da su potrebni.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Apsolutno se slažem s Becky

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ma ne velim da nije ništa(iako se iskreno nadam) nego nisam ni znala d je nešto sa malenom
    ako ništa jel ima nei savjet kao od tako male bebice što sterilinije uzeti urin za analizu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Becky ja bi te potpisala jer sam ja na svu sreću kod bebe od 9 dana prepoznala, ili bolje reći predosjetila da nešto nije u redu i nažalost bila sam u pravu- imala je sepsu. A sat vremena prije su me svi, od roditelja, prijatelja uvjeravali da maloj nije ništa, čak je i patranažna bila taj dan i rekla je da se dijete samo želi naspavati. Ali ja sam ipak otišla i moje dijete se izvuklo. Zato sam sad jedna prestrašena mama kojoj nema gore nego kad je dijete bolesno.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj samba prvotno napisa
    Becky ja bi te potpisala jer sam ja na svu sreću kod bebe od 9 dana prepoznala, ili bolje reći predosjetila da nešto nije u redu i nažalost bila sam u pravu- imala je sepsu. A sat vremena prije su me svi, od roditelja, prijatelja uvjeravali da maloj nije ništa, čak je i patranažna bila taj dan i rekla je da se dijete samo želi naspavati. Ali ja sam ipak otišla i moje dijete se izvuklo. Zato sam sad jedna prestrašena mama kojoj nema gore nego kad je dijete bolesno.
    Točno tako. Bolje je to nego slušati "savjete" okoline, pogotovo kad se radi o novorođenčetu ili malom djetetu.
    Još bi vam htjela napomenuti da to što novorođenče nema povišenu temperaturu, nije apsolutno nikakav pokazatelj da ima ili nema infekciju. U sepsama je napr. česta i snižena temperatura, a mogu imati i najnormalniju temperaturu. Tako da vas ni temperatura da/ ne ne zavede.
    Nekad uopće ni mi ne možemo izdvojiti neki poseban simptom, znamo samo reći "beba nam se ne sviđa". I napravimo nalaze- a kad ono...
    No da ne duljim (dužnost me zove )- samo bi htjela da iz ovog ponesete poruku- rađe trčati odmah pedijatru čim vam se nešto učini sumnjivo, nego nešto čekati i tražiti savjete na krivim mjestima. (patronažne su super, i svaka im čast, ali one nisu educirane za pitanje bolesti, nego isključivo za njegu i praćenje zdravih beba)

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Loonalee kako je danas?

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

za malu bebicu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nalazi urina su u redu.
    Svejedno, prevencije radi, otišli smo na hitnu i dobili uputnicu za Pulu. Pedijatrica je pogledala i rekla da ona ne vidi baš ništa zabrinjavajuće i da je beba najnormalnijeg izgleda i ponašanja (mislim-beba je spavala ko top i dok ju je ova pregledavala i dok su je vagali i dok smo je vratili u AS..

Priznajem-pao mi je kamen sa srca.

Iako..pedica nas je popljuvala jer je beba "spigana" u AS. I da kakve su to AS , da nisu ergonomske (imamo maxi cosi)..ja velim da znam da je za male bebe malo nezgodan položaj u as, ali da mora biti u as i što sad..Ona na to veli - ne mora biti u as! Stavite je na ravno! :?

Drugo. Beba je dobila 620 grama od otpusta iz bolnice (dakle, u 10 dana) i veli meni pedica nek joj ne dam toliko za jesti :? (isključivo je dojena) i nek joj dam vodice između podoja ili da "produžim" vrijeme od podoja do podoja i da ne moram na svako njeno zijevanje dat joj cicu i da je trbuh boli jer previše jede..

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Super da je sve ok
    A na ovo ostalo jedan veliki :ignore:

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

savjeti su joj za

mogu mislit kako ti je tesko bilo to cut, bas bezveze ... vec sam ti napisala sto se tice napredovanja, to je super! ne slusaj ju! i za AS vec se raspredalo o tome da je djetetu veca steta od poslejdica nedjboze prometne nego od nepravilnog polozaja iz kojeg ju odma vadite.

dojenje vam ide super i samo tako nastavite! :D

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Drugo. Beba je dobila 620 grama od otpusta iz bolnice (dakle, u 10 dana) i veli meni pedica nek joj ne dam toliko za jesti :? (isključivo je dojena) i nek joj dam vodice između podoja ili da "produžim" vrijeme od podoja do podoja i da ne moram na svako njeno zijevanje dat joj cicu i da je trbuh boli jer previše jede..
    :shock:
    Mislim, šta reći na to.
    Da je to bila naša pedica, ona bi bila oduševljena kilažom i rekla bi da samo tako nastavimo.

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Drago mi je da je s bebicom sve u redu.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Loona, nek je sve proslo ok.
    Sto se tice savjeta pedijatrice i hranjenja - mislim da sve znas. Meni je Z. dobio 1800 gr u prvih mjesec dana iskljucivog dojenja. Naravno da kasnije nije dobivao toliko na kilazi. Sada joj je hrana potrebna i ne uvodi joj nikakav raspored.
    Joj te tablice... hoce li ih se ikada rijesiti?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

..Ona na to veli - ne mora biti u as! Stavite je na ravno! :?
    Ovaj savjet, osim što je protuzakonit, direktno ugrožava život tvoje bebe. Znam da nitko ne može u svom području znati baš sve i da se svakom omakne pogrešan savjet, pa i doktorima, no svaki put se stresem kad čujem da pedijatri/sestre na otpustu u bolnicama/netko drugi, samouvjereno tvrde da su sjedalice štetne :/
    Dijete u sjedalici nije spigano, već u položaju koji ga optimalno štitit u slučaju sudara! Ti to znaš, ali koliko ljudi ima da ne znaju i poslušat će je

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Samo ti doji i nemoj gledati sta ti kazu.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Super da je sve u redu.Samo tako nastavite!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •