Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Musaka

  1. #1
    stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno Musaka

    Zanima me kako radite musaku,u biti me više zanima kako obrađujete krumpir.Mljeveno meso nije bed,to mi je lako napravit,ali krumpir mi baš ne ispadne onako kako bih ja htjela.Jel ga prvo prokuhate, ili prepržite ploškice u tavi,dal u tepsiji zalijete vodom sve,pa se to kao kuha ili...? Otkrijte tajne fine musake

  2. #2

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb,Špansko
    Postovi
    147

    Početno

    Skuham krumpir do pola, slozim to u vatrostalnu i obilno zalijem smjesom od rendanog sira, kiselog vrhnja, vrhnja za kuhanje i jaja... svi lizemo prstice...

  3. #3
    stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Ja sam radila isključivo samo krumpir i smjesu s prodinstanim mljevenim mesom,nisam stavljala sireve,ali sviđa mi se i ta ideja.Hvala Suzana

  4. #4

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zadar
    Postovi
    150

    Početno

    suzana_s koliko čega staviš u tu smjesu što zaliješ musaku

  5. #5
    Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb,medvescak
    Postovi
    4,452

    Početno

    Nikakvi sirevi.
    Krumpir-kuhani, normalno da se može jesti i samo takav.
    Mljeveno meso-dinstano.
    Vrhnje na vrh.
    Sve to posloženo u vatrostalnu zdjelu i u pećnicu.

  6. #6
    pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,057

    Početno

    meso sve manje jedemo, pogotovo mljeveno. pa ipak, kad radim musaku rijetko kad ostane "za večeru".

    dinstano mljeveno u dosta safta (po mogućnosti od zrelih rajčica ili pelate) pa slažem u tepsiju: red krompira (narezan na ploške), red mljevenog, red patriđana...

    ključni začin je cimet. za nevjerovati kako to fino ispadne.

    sve pečem pod folijom i kad je krompir dovoljno smekšao skinem foliju i polijem vrhnjem za kuhanjem i jajetom.

    prethodno ne kuham krompir, ali zato je folija nezaobilazna.

  7. #7
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Neki dan sam radila s ribanim sirovim krumpirom i nije bilo loše.
    Meso sam prodinstala na luku, od začina sol, papar, muškatni oraščić i u hladnu meso umiješala snijeg od 3 bjelanjka, a žutanjke s vrhnjem prelila preko gornjeg sloja ribanog krumpira. Peče se nešto više od 30 minuta (možda 40tak, da budem sigurna da je krumpir pečen).

  8. #8
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Ja u vrhnje zamutim jedno jaje. Krumpir unaprijed skuham, uz meso dodam i patlidzane, tikvice (sad ljeti).

  9. #9

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb,Špansko
    Postovi
    147

    Početno

    Citiraj YO prvotno napisa
    suzana_s koliko čega staviš u tu smjesu što zaliješ musaku
    Na 1/2 kg mesa stavim 15 dkg sira, 1 jaje, 1 kis. vrhnje, 1 malo vrhnje za kuhanje i malo soli

  10. #10
    Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    napokon sam se vratila doma
    Postovi
    2,930

    Početno

    krumpir nikad ne kuham za u musaku. slažem sirovi.
    ni meso ne dinstam.


    jeste li probale musaku s kiselim kupusom, ne glavatim nego naribanim.
    fantazija.
    sve se isto radi samo umisto krumpira ide kiseli kupus.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zadar
    Postovi
    150

    Početno

    Citiraj suzana_s prvotno napisa
    Skuham krumpir do pola, slozim to u vatrostalnu i obilno zalijem smjesom od rendanog sira, kiselog vrhnja, vrhnja za kuhanje i jaja... svi lizemo prstice...
    a kojeg sira

  12. #12

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    204

    Početno

    Moja brza verzija musake ide ovako:
    Ne kuham krumpir, ne dinstam meso, sve slažem sirovo.
    Zalijem juhom da se to u pećnici skuha i kad je na pola kuhano/pečeno dodam tijesto za palačinke, samo rjeđe.
    Svaki sloj posipam muškatnim oraščićem, bosiljkom, vegetom, peršinom, može i mljeveni klinčić.
    Začine stavim i u tijesto za palačinke.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb,Špansko
    Postovi
    147

    Početno

    Citiraj YO prvotno napisa
    Citiraj suzana_s prvotno napisa
    Skuham krumpir do pola, slozim to u vatrostalnu i obilno zalijem smjesom od rendanog sira, kiselog vrhnja, vrhnja za kuhanje i jaja... svi lizemo prstice...
    a kojeg sira
    gaude

  14. #14
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Ja ne kuham krumpir,ni moja mama (to me asocira na i moj brat Robert )

    zdinstam meso,ogulim krumpir,narežem na ploške,složim,zalijem smjesom vrhnja i jaja i pečem u maloj protvi.
    uvijek ispadne

  15. #15
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Ja ne kuham krumpir,ni moja mama (to me asocira na i moj brat Robert )

    zdinstam meso,ogulim krumpir,narežem na ploške,složim,zalijem smjesom vrhnja i jaja i pečem u maloj protvi.
    uvijek ispadne

  16. #16
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Meni je najbolja musaka s patliđanima ili tikvicama umjesto krumpira. Na mrvicu ulja u tefalovoj tavi (tu mi se jedino ne lijepe) popržim kratko na ploške narezane tikvice/patliđane, koje sam prethodno nasolila i ocijedila da izađe višak vode. Mogu se uvaljati u malo brašna, ali nije obavezno.
    Dalje klasika, slažem red patliđana/tikvica, meso, opet patl./tikv. i na kraju zalijem izmiješanim vrhnjem i jajetom.

    Kad radim s krumpirom, isto malo preporžim na tavi tanke ploške. Ne volim kuhani u musaki, razbljecka se nekak, a ovaj polupečeni ostane kompaktan.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    ja krumpir ne kuham prethodno ali je prvo pola sata držim pod folijom,pa otkrijem,zalijem Mileramom i zapečem još 15 minuta

  18. #18
    stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Super cure,stvarno ste se raspisale
    Nekad mi izgleda da to moram peći 100 godina s tim sirovim krumpirom,pa sam htjela vidjet koliko vas krumpir prije obradi.I ja volim i tikvice u kombinaciji,ali MM baš ne,pa ipak ostajemo pri krumpiru.

  19. #19
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,421

    Početno

    Stos sa sirovim krumpirom je da mora vatra u pecnici biti vrlo jaka (200 C ili vise). Onda se spece. Inace treba sto godina.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zadar
    Postovi
    150

    Početno

    Ni mm nevoli tikvice niti patliđane pa napravim pla sa tikv./patl.,a pila sa krumpirima i svi zadovoljni i siti 8)

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    ja sam probala kuhati krumpir prije ali jednostavno to nije toliko onda ukusno

    mljeveno meso propirjam na luku,dodam jaje da malo poveže,peršina soli i papra

    i onda slažem musaku

    s tim da mileram/vrhnje za polijevanje pomiješam s jednim jajetom i malo posolim

  22. #22
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Ja sam gledala kad je Ana Ugarković pržila ploške krumpira na ulju, tek toliko da se zereše. Ali to je onda toliko prljavog posuđa i dugo traje, da mi je brže (i uvijek tako radim) sa sirovim krumpirom.
    Izrežem ga na ribež za kupus na nešto tanje ploške i ne peče se tako dugo.

    ronin mileram samo koliko ima masnoćaaaaaaaa , obožavam ga.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    i ja ga volim i jedem samo na musaki,inače ne,ne

  24. #24
    milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    205

    Početno

    Ja sam u Grčkoj probala musaku i stvarno se zaljubila, puno je bolje od ovih naših.
    Tamo sam nabavila i recept i radi se otprilike ovako:
    Prvi red musake je krumpir narezan na tanke ploškice i ispržen na ulju, zatim ide patliđan također izrezan na ploškice i ispržen, nakon toga faširano meso pripremljeno kao za bolonjez i na kraju puno bešamel umaka. To se sve zapeče u pećnici oko 30 min.
    Priprema je malo komplicirana ali se stvarno isplati

  25. #25
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Lindinu musaku sa patliđanom i tikvicama PREPORUČUJEM i to pod hitno da vam bude na stolu.

    Zahtjevnija je od klasične musake, ali je meni i puno bolja, jer mi zna biti malo muka od prave musake...

    Stella - možda ti je greška u odabiru vrste krompira?
    Crveni je za peći, a bijeli za kuhati.
    Crveni u musaki je X puta bolji od bijelog... bijeli bude kao skuhan i onako se malo raspada i bude dosta mastan, dok crveni bude tvrđi i ukusniji.

  26. #26
    BAŠBAŠ.. avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    236

    Početno

    Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Lindinu musaku sa patliđanom i tikvicama PREPORUČUJEM i to pod hitno da vam bude na stolu.

    Zahtjevnija je od klasične musake, ali je meni i puno bolja, jer mi zna biti malo muka od prave musake...
    Potpisujem, mi smo još znali patliđane spohat pa onda slagat

  27. #27
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Danas sam radila musaku po receptu Ane Ugarković, s malim prilagodbama, i moram priznati da mi je musaka s unaprijed pečenim krumpirima puuuno bolja, ukusnija.

    Sve je bilo gotovo za sat vremena, nisam zmazala puno suđa.

    3 veća krumpira i 1 srednji patlidžan narezala sam na tanke ploške, posolila i ispekla na vrlo malo maslinova ulja, ali tek toliko d se malo zarumene. Patlidžane sam na 10 minuta namočila u slanoj vodi i istisnula da ode gorčina.
    U istoj tavi sam na luku izdinstala pola kile mljevenog mesa, dodala, sol, crvene paprike, vlasca, peršina, sjeckane rajčice i podlila vodom.
    U srednji protvan slagala sam krumpir, meso, patlidžani, meso, krumpir.
    Sve to zalila sam prelijevom od 2 žlice rastopljnog maslaca, 3 jaja, 3 dl mlijeka, 1 vrećica parmezana, 2 žlice krušnih mrvica.
    Pekla 15 minuta na 200 stupnjeva.
    Nitko nije ostao gladan.

  28. #28
    anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    438

    Početno

    Ja radim sa sirovim krumpirima koje naribam na ploškice...ali tajna je u tome da dolje stavljam malo deblji sloj krumpira nego gore, koji do pola ispečem u pećnici prije nego što dodam meso...a na meso dodam nešto tanji sloj krumpira...i u pećnicu...njam...nakda radim dolje krumpiri, pa meso, pa gore patlidžani...isto

  29. #29

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    SZ Hrvatska
    Postovi
    1,942

    Početno

    naribam sirovi krumpir na ribežu i pomiješam sa mesom i ostalim stvarima i bude uvijek super.
    Nije original, ali je fiiiino.

  30. #30
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ja radim musaku ili s polukuhanim ili s sirovim krumpirima, ovisi koliko imam vremena, inače sa sirovim mi je bolja:
    Dakle sirovi:
    - krumpir ogulim i narežem na tanke ploške, posudu za pečenje nauljim i slažem debeli red krumpira, na to ide mljeveno meso:
    - meso dinstam na luku uz dodatak paradajz sosa
    - na kraju opet debeli red krumpira
    Zalijem obično s vrhnjem + jaje+ naribani sir (Gauda).
    Pečem dok krumpir ne omekša i dobije lijepu koricu.

    Polukuhani krumpir:
    - sve isto, osim što krumpir neoguljeni skuham do pola, ogulim i narežem na mrvicu deblje ploške.

  31. #31
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Identično ko Anemona, samo uvijek patate lagano skuham, ogulim i narežem na tanke ploške. Često umjesto mljevenog mesa (jer ne jedem) stavim toč od balančana...prefino...

  32. #32
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    Citiraj Loryblue prvotno napisa

    jeste li probale musaku s kiselim kupusom, ne glavatim nego naribanim.
    fantazija.
    sve se isto radi samo umisto krumpira ide kiseli kupus.
    Obožavam musaku s kiselim kupusom. Iako mi nije ista jer ja stavim u dinstano meso rižu, a prelijem sa mješavinom jaja i mlijeka (bar deci, dva stavim). Najbolji mi je taj recept iz neke stare kuharice. Za prste polizati.

  33. #33
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj pinocchio prvotno napisa
    meso sve manje jedemo, pogotovo mljeveno. pa ipak, kad radim musaku rijetko kad ostane "za večeru".

    dinstano mljeveno u dosta safta (po mogućnosti od zrelih rajčica ili pelate) pa slažem u tepsiju: red krompira (narezan na ploške), red mljevenog, red patriđana...

    ključni začin je cimet. za nevjerovati kako to fino ispadne.

    sve pečem pod folijom i kad je krompir dovoljno smekšao skinem foliju i polijem vrhnjem za kuhanjem i jajetom.

    prethodno ne kuham krompir, ali zato je folija nezaobilazna.
    tocno ovako i ja, ali prethodno skuham krumpir do pola

  34. #34
    anilokin avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    128

    Početno

    krumpir skuham do pola i naribam, ne na ploške nego kao jabuku

  35. #35
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Krompir ne kuham, režem ga na ploške , meso prodinstam sa lukom i začinima, sve zalijem sa mlijekom i jajima. Pečem bez folije

  36. #36

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Krompir ne kuham, režem ga na ploške , meso prodinstam sa lukom i začinima, sve zalijem sa mlijekom i jajima. Pečem bez folije
    Ovako i ja po receptu moje bivše sveki I bude mmmmmljac

  37. #37
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Sir dodajem u musake sa povrćem, nevolim da mi jela imaju isti štih, zato ne satvljam ni kajmak ni sir, a i pazim na kalorije koliko mogu. :/

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •