Results 1 to 37 of 37

Thread: Musaka

  1. #1
    stella's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    953

    Default Musaka

    Zanima me kako radite musaku,u biti me više zanima kako obrađujete krumpir.Mljeveno meso nije bed,to mi je lako napravit,ali krumpir mi baš ne ispadne onako kako bih ja htjela.Jel ga prvo prokuhate, ili prepržite ploškice u tavi,dal u tepsiji zalijete vodom sve,pa se to kao kuha ili...? Otkrijte tajne fine musake

  2. #2

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb,Špansko
    Posts
    147

    Default

    Skuham krumpir do pola, slozim to u vatrostalnu i obilno zalijem smjesom od rendanog sira, kiselog vrhnja, vrhnja za kuhanje i jaja... svi lizemo prstice...

  3. #3
    stella's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    953

    Default

    Ja sam radila isključivo samo krumpir i smjesu s prodinstanim mljevenim mesom,nisam stavljala sireve,ali sviđa mi se i ta ideja.Hvala Suzana

  4. #4

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zadar
    Posts
    150

    Default

    suzana_s koliko čega staviš u tu smjesu što zaliješ musaku

  5. #5
    Osoblje foruma tweety's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb,medvescak
    Posts
    4,452

    Default

    Nikakvi sirevi.
    Krumpir-kuhani, normalno da se može jesti i samo takav.
    Mljeveno meso-dinstano.
    Vrhnje na vrh.
    Sve to posloženo u vatrostalnu zdjelu i u pećnicu.

  6. #6
    pinocchio's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,057

    Default

    meso sve manje jedemo, pogotovo mljeveno. pa ipak, kad radim musaku rijetko kad ostane "za večeru".

    dinstano mljeveno u dosta safta (po mogućnosti od zrelih rajčica ili pelate) pa slažem u tepsiju: red krompira (narezan na ploške), red mljevenog, red patriđana...

    ključni začin je cimet. za nevjerovati kako to fino ispadne.

    sve pečem pod folijom i kad je krompir dovoljno smekšao skinem foliju i polijem vrhnjem za kuhanjem i jajetom.

    prethodno ne kuham krompir, ali zato je folija nezaobilazna.

  7. #7
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Neki dan sam radila s ribanim sirovim krumpirom i nije bilo loše.
    Meso sam prodinstala na luku, od začina sol, papar, muškatni oraščić i u hladnu meso umiješala snijeg od 3 bjelanjka, a žutanjke s vrhnjem prelila preko gornjeg sloja ribanog krumpira. Peče se nešto više od 30 minuta (možda 40tak, da budem sigurna da je krumpir pečen).

  8. #8
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Ja u vrhnje zamutim jedno jaje. Krumpir unaprijed skuham, uz meso dodam i patlidzane, tikvice (sad ljeti).

  9. #9

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb,Špansko
    Posts
    147

    Default

    Quote Originally Posted by YO
    suzana_s koliko čega staviš u tu smjesu što zaliješ musaku
    Na 1/2 kg mesa stavim 15 dkg sira, 1 jaje, 1 kis. vrhnje, 1 malo vrhnje za kuhanje i malo soli

  10. #10
    Loryblue's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    napokon sam se vratila doma
    Posts
    2,930

    Default

    krumpir nikad ne kuham za u musaku. slažem sirovi.
    ni meso ne dinstam.


    jeste li probale musaku s kiselim kupusom, ne glavatim nego naribanim.
    fantazija.
    sve se isto radi samo umisto krumpira ide kiseli kupus.

  11. #11

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zadar
    Posts
    150

    Default

    Quote Originally Posted by suzana_s
    Skuham krumpir do pola, slozim to u vatrostalnu i obilno zalijem smjesom od rendanog sira, kiselog vrhnja, vrhnja za kuhanje i jaja... svi lizemo prstice...
    a kojeg sira

  12. #12

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    204

    Default

    Moja brza verzija musake ide ovako:
    Ne kuham krumpir, ne dinstam meso, sve slažem sirovo.
    Zalijem juhom da se to u pećnici skuha i kad je na pola kuhano/pečeno dodam tijesto za palačinke, samo rjeđe.
    Svaki sloj posipam muškatnim oraščićem, bosiljkom, vegetom, peršinom, može i mljeveni klinčić.
    Začine stavim i u tijesto za palačinke.

  13. #13

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb,Špansko
    Posts
    147

    Default

    Quote Originally Posted by YO
    Quote Originally Posted by suzana_s
    Skuham krumpir do pola, slozim to u vatrostalnu i obilno zalijem smjesom od rendanog sira, kiselog vrhnja, vrhnja za kuhanje i jaja... svi lizemo prstice...
    a kojeg sira
    gaude

  14. #14
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    Ja ne kuham krumpir,ni moja mama (to me asocira na i moj brat Robert )

    zdinstam meso,ogulim krumpir,narežem na ploške,složim,zalijem smjesom vrhnja i jaja i pečem u maloj protvi.
    uvijek ispadne

  15. #15
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    Ja ne kuham krumpir,ni moja mama (to me asocira na i moj brat Robert )

    zdinstam meso,ogulim krumpir,narežem na ploške,složim,zalijem smjesom vrhnja i jaja i pečem u maloj protvi.
    uvijek ispadne

  16. #16
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Meni je najbolja musaka s patliđanima ili tikvicama umjesto krumpira. Na mrvicu ulja u tefalovoj tavi (tu mi se jedino ne lijepe) popržim kratko na ploške narezane tikvice/patliđane, koje sam prethodno nasolila i ocijedila da izađe višak vode. Mogu se uvaljati u malo brašna, ali nije obavezno.
    Dalje klasika, slažem red patliđana/tikvica, meso, opet patl./tikv. i na kraju zalijem izmiješanim vrhnjem i jajetom.

    Kad radim s krumpirom, isto malo preporžim na tavi tanke ploške. Ne volim kuhani u musaki, razbljecka se nekak, a ovaj polupečeni ostane kompaktan.

  17. #17

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    ja krumpir ne kuham prethodno ali je prvo pola sata držim pod folijom,pa otkrijem,zalijem Mileramom i zapečem još 15 minuta

  18. #18
    stella's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    953

    Default

    Super cure,stvarno ste se raspisale
    Nekad mi izgleda da to moram peći 100 godina s tim sirovim krumpirom,pa sam htjela vidjet koliko vas krumpir prije obradi.I ja volim i tikvice u kombinaciji,ali MM baš ne,pa ipak ostajemo pri krumpiru.

  19. #19
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Stos sa sirovim krumpirom je da mora vatra u pecnici biti vrlo jaka (200 C ili vise). Onda se spece. Inace treba sto godina.

  20. #20

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zadar
    Posts
    150

    Default

    Ni mm nevoli tikvice niti patliđane pa napravim pla sa tikv./patl.,a pila sa krumpirima i svi zadovoljni i siti 8)

  21. #21

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    ja sam probala kuhati krumpir prije ali jednostavno to nije toliko onda ukusno

    mljeveno meso propirjam na luku,dodam jaje da malo poveže,peršina soli i papra

    i onda slažem musaku

    s tim da mileram/vrhnje za polijevanje pomiješam s jednim jajetom i malo posolim

  22. #22
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Ja sam gledala kad je Ana Ugarković pržila ploške krumpira na ulju, tek toliko da se zereše. Ali to je onda toliko prljavog posuđa i dugo traje, da mi je brže (i uvijek tako radim) sa sirovim krumpirom.
    Izrežem ga na ribež za kupus na nešto tanje ploške i ne peče se tako dugo.

    ronin mileram samo koliko ima masnoćaaaaaaaa , obožavam ga.

  23. #23

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    i ja ga volim i jedem samo na musaki,inače ne,ne

  24. #24
    milamaja's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Sesvete
    Posts
    205

    Default

    Ja sam u Grčkoj probala musaku i stvarno se zaljubila, puno je bolje od ovih naših.
    Tamo sam nabavila i recept i radi se otprilike ovako:
    Prvi red musake je krumpir narezan na tanke ploškice i ispržen na ulju, zatim ide patliđan također izrezan na ploškice i ispržen, nakon toga faširano meso pripremljeno kao za bolonjez i na kraju puno bešamel umaka. To se sve zapeče u pećnici oko 30 min.
    Priprema je malo komplicirana ali se stvarno isplati

  25. #25
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Lindinu musaku sa patliđanom i tikvicama PREPORUČUJEM i to pod hitno da vam bude na stolu.

    Zahtjevnija je od klasične musake, ali je meni i puno bolja, jer mi zna biti malo muka od prave musake...

    Stella - možda ti je greška u odabiru vrste krompira?
    Crveni je za peći, a bijeli za kuhati.
    Crveni u musaki je X puta bolji od bijelog... bijeli bude kao skuhan i onako se malo raspada i bude dosta mastan, dok crveni bude tvrđi i ukusniji.

  26. #26

    Default

    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Lindinu musaku sa patliđanom i tikvicama PREPORUČUJEM i to pod hitno da vam bude na stolu.

    Zahtjevnija je od klasične musake, ali je meni i puno bolja, jer mi zna biti malo muka od prave musake...
    Potpisujem, mi smo još znali patliđane spohat pa onda slagat

  27. #27
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Danas sam radila musaku po receptu Ane Ugarković, s malim prilagodbama, i moram priznati da mi je musaka s unaprijed pečenim krumpirima puuuno bolja, ukusnija.

    Sve je bilo gotovo za sat vremena, nisam zmazala puno suđa.

    3 veća krumpira i 1 srednji patlidžan narezala sam na tanke ploške, posolila i ispekla na vrlo malo maslinova ulja, ali tek toliko d se malo zarumene. Patlidžane sam na 10 minuta namočila u slanoj vodi i istisnula da ode gorčina.
    U istoj tavi sam na luku izdinstala pola kile mljevenog mesa, dodala, sol, crvene paprike, vlasca, peršina, sjeckane rajčice i podlila vodom.
    U srednji protvan slagala sam krumpir, meso, patlidžani, meso, krumpir.
    Sve to zalila sam prelijevom od 2 žlice rastopljnog maslaca, 3 jaja, 3 dl mlijeka, 1 vrećica parmezana, 2 žlice krušnih mrvica.
    Pekla 15 minuta na 200 stupnjeva.
    Nitko nije ostao gladan.

  28. #28
    anin's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    438

    Default

    Ja radim sa sirovim krumpirima koje naribam na ploškice...ali tajna je u tome da dolje stavljam malo deblji sloj krumpira nego gore, koji do pola ispečem u pećnici prije nego što dodam meso...a na meso dodam nešto tanji sloj krumpira...i u pećnicu...njam...nakda radim dolje krumpiri, pa meso, pa gore patlidžani...isto

  29. #29

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    naribam sirovi krumpir na ribežu i pomiješam sa mesom i ostalim stvarima i bude uvijek super.
    Nije original, ali je fiiiino.

  30. #30
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Ja radim musaku ili s polukuhanim ili s sirovim krumpirima, ovisi koliko imam vremena, inače sa sirovim mi je bolja:
    Dakle sirovi:
    - krumpir ogulim i narežem na tanke ploške, posudu za pečenje nauljim i slažem debeli red krumpira, na to ide mljeveno meso:
    - meso dinstam na luku uz dodatak paradajz sosa
    - na kraju opet debeli red krumpira
    Zalijem obično s vrhnjem + jaje+ naribani sir (Gauda).
    Pečem dok krumpir ne omekša i dobije lijepu koricu.

    Polukuhani krumpir:
    - sve isto, osim što krumpir neoguljeni skuham do pola, ogulim i narežem na mrvicu deblje ploške.

  31. #31
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Identično ko Anemona, samo uvijek patate lagano skuham, ogulim i narežem na tanke ploške. Često umjesto mljevenog mesa (jer ne jedem) stavim toč od balančana...prefino...

  32. #32
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Quote Originally Posted by Loryblue

    jeste li probale musaku s kiselim kupusom, ne glavatim nego naribanim.
    fantazija.
    sve se isto radi samo umisto krumpira ide kiseli kupus.
    Obožavam musaku s kiselim kupusom. Iako mi nije ista jer ja stavim u dinstano meso rižu, a prelijem sa mješavinom jaja i mlijeka (bar deci, dva stavim). Najbolji mi je taj recept iz neke stare kuharice. Za prste polizati.

  33. #33
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by pinocchio
    meso sve manje jedemo, pogotovo mljeveno. pa ipak, kad radim musaku rijetko kad ostane "za večeru".

    dinstano mljeveno u dosta safta (po mogućnosti od zrelih rajčica ili pelate) pa slažem u tepsiju: red krompira (narezan na ploške), red mljevenog, red patriđana...

    ključni začin je cimet. za nevjerovati kako to fino ispadne.

    sve pečem pod folijom i kad je krompir dovoljno smekšao skinem foliju i polijem vrhnjem za kuhanjem i jajetom.

    prethodno ne kuham krompir, ali zato je folija nezaobilazna.
    tocno ovako i ja, ali prethodno skuham krumpir do pola

  34. #34
    anilokin's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    128

    Default

    krumpir skuham do pola i naribam, ne na ploške nego kao jabuku

  35. #35
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Krompir ne kuham, režem ga na ploške , meso prodinstam sa lukom i začinima, sve zalijem sa mlijekom i jajima. Pečem bez folije

  36. #36

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Krompir ne kuham, režem ga na ploške , meso prodinstam sa lukom i začinima, sve zalijem sa mlijekom i jajima. Pečem bez folije
    Ovako i ja po receptu moje bivše sveki I bude mmmmmljac

  37. #37
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Sir dodajem u musake sa povrćem, nevolim da mi jela imaju isti štih, zato ne satvljam ni kajmak ni sir, a i pazim na kalorije koliko mogu. :/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •