Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: postati majka prije mature

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno postati majka prije mature

molim za savjet; da li je moguće da umjesto oca djeteta drugi dio porodiljnog dopusta koristi baka djeteta? slučaj je ovakav - djevojka je završila 3.r srednje i za cca 2 mj trebala bi roditi bebu. ona ne bi pauzirala slijedeću završnu školsku godinu, već bi išla na ispite i koliko bi joj obaveze oko malog djeteta dopuštale, buduća baka je mlađa osoba i zanima je da li zakonom pravo na drugi dio porodiljnog dopusta može ostvariti samo otac djeteta (koji je stranac i na privremenom radu u RH) ili bi ona mogla "uskočiti" tako da pomogne kćerki za može maturitati u roku?? :?

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prema novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama (Narodne novine broj: 85/08) - korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora je djetetov RODITELJ, osoba sa statusom POSVOJITELJA, odnosno osoba kojoj je na temelju rješenja nadležnog tijelaa dijete povjereno na čuvanje i odgoj (skrbnik).
    Korisnik može biti i stranac s odobrenim stalnim boravkom u RH koji ima priznat status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Dakle, baka ne bi mogla koristiti to pravo.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj s3ja prvotno napisa
    Prema novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama (Narodne novine broj: 85/08) - korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora je djetetov RODITELJ, osoba sa statusom POSVOJITELJA, odnosno osoba kojoj je na temelju rješenja nadležnog tijelaa dijete povjereno na čuvanje i odgoj (skrbnik). Korisnik može biti i stranac s odobrenim stalnim boravkom u RH koji ima priznat status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Dakle, baka ne bi mogla koristiti to pravo.
    mislim da da ako ju czsr proglasi skrbnikom (a mislim da se to može ako je majka maloljetna)...

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

oprostite
    "narodne novine 85/08"

I još nešto:

članak 13, gore navedenog Zakona:
    stavak 1
    ZAPOSLENI RODITELJ ILI SAMOZAPOSLENI RODITELJ , nakon proteka rodiljnog dopusta (do 6 mj) , ima pravo na roditeljski dopust.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hvala na informacijama, mlada majka će za kratko vrijeme biti punoljetna.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •