Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: PLS help....

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno PLS help....

Nasa curica je stara 26 dana i prije 6-7 dana je pocela (nakon sto pojede i podrigne te štuca ) bljuckati i povracati....beba je rodjena sa 4000 g a sada ima 3750 g. Beba strasno brzo jede i dosta je halapljiva te uvijek trazi hranu bez obzira na to koliko puno pojede...dakle i kada povrati sto se najcesce ocituje u mlazovima, za par minuta ponovno trazi hranu i taj ritual se ponavlja po 3-4 puta dnevno.....dosta dugo spava npr najcesce uvecer legne oko 23 sata i spava ujutro do 6 sati sto bi po nekoj logici trebalo znaciti da je sita a u biti je cjeli dan povracala....stolicu ima redovnu nekada zelenkastu nekada smedkastu a ponekada i mix....danas smo ju vodili pedijatrici i ona nam je uz dojenje dodala i (kršitelj koda) AR1 te nam je rekla da ukoliko povracanje ne prestane za 3 dana da dodjemo u bolnicu s bebom da se obave pretrage..

molim bilo kakvo misljenje ili savjet .....

ps. umiremo od straha

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: PLS help....

Citiraj daca.mo prvotno napisa
    .beba je rodjena sa 4000 g a sada ima 3750 g.
    jeli ovo greska ili je dijete u ovih 26 dana izgubilo na tezini?

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Iz mog iskustva to izgleda ovako: budući da je Ema halapljivo jela, pri jelu se nagutala zraka koji je znao izlaziti baš u mlazu i to ne jednom. Rođena je s 3950, neprestano je htjela cikiti, baš kao i kod vas. Koliko se sjećam, bila je iste dobi kad je to počelo. Rekli su mi da ju dojim 3-5 min, podignem da podrigne i nastavim dojenje jer tad već ima dovoljno hrane u želucu da nije gladna pa neće plakati i dodatno se nagutati zraka. Isto mi je savjetovano da ju ne dižem prenaglo da podrigne jer se može dogoditi da opet povrati. Rečeno mi je i da ne brinem jer i nakon povraćanja u želucu ostane nešto hrane tako da nije gladna. Meni je sve ovo pomoglo, a naročito povremeno skidanje s grudi i podrigivanje jer je zaista bila mala proždrljivica! Sretno!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

da izgubila je na tezini 250 grama za 26 dana....... pedijatrica ju je preslusala i obavila jos neke preglede te nam rekla da je beba super i da je zdrava ali to povracanje nas muci

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i nije ju zabrinuo gubitak na tezini u prvih mjesec dana zivota? :shock: :/

ja bi na tvom mjestu pod hitno potrazila drugo misljenje i zabrinula bi se kad bi mi novorodjence gubilo na tezini, ne zelim te uplasit ali mislim da ste s pravom zabrinuti.

o dojenju, molim te odgovori na ova pitanja:
    koliko popisanih i pokaknih pelena dnevno ima bebe?
    koliko cesto dojis? svako koliko vremenski?
    koliko dugo traju podoji?
    otkada beba spava cijelu noc? (malo mi je prevelik taj nocni razmak za tako malu bebu:/ )
    koliko podoja dnevno imate?
    dajes li obe dojke po podoju? kako cesto mijenjas dojke?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

dnevno joj mijenjamo u prosjeku 3-4 pelene

doji u biti u razmacima izmedju spavanja jer dosta dugo spava po danu 3-4 sata a po noci do 6 ssati...tako da podoji variraju i ne traju dugo jer je halapljiva i jako brzo izdoji sisu

podoji traju od 5 do 15 min

beba tako spava na stomaku od rodjenja..spavanje na boku i ledjima joj ne odgovara ( muci se, place dok je ne stavimo na stomak )

dnevno ima oko 3-4 podoja jer dugo spava a nemao srca da je budimo

dajem joj obje dojke ...ili ako podoji jednu pa ne zeli vise onda koristim izdajalicu i izdojim iz druge te jojdam kad zatrazi

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajme, onda je izgleda dijelom problem i u tehnici dojenja.

ja mislim da dijete malo doji za svoju dob. ne znam iz kojeg razloga je uspavana i tako dugo spava ali ju morate buditi i dojiti sto cesce.

procitaj ovaj tekst:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1890

pa ovaj:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2301

a posebno ovaj:http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=2357

izdvajam:

Dojite često – barem svaka dva sata danju i noću. Ukupni broj podoja mora biti najmanje 8-12 u 24 sata. Dozvolite tek jedan dulji period bez dojenja od tri-četiri sata u komadu i to eventualno noću.

o pospanim bebama:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2051

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    a posebno ovaj:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=2357

izdvajam:

Dojite često – barem svaka dva sata danju i noću. Ukupni broj podoja mora biti najmanje 8-12 u 24 sata. Dozvolite tek jedan dulji period bez dojenja od tri-četiri sata u komadu i to eventualno noću.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

evo pokusat cemo i tako ...buditi ju svako 2 sta tj hraniti......smijemo li joj davati **** 1 pa nakon njega (kršitelj koda) ar 1 jer trenutno slabo imam mlijeka za dojenje svaka 2 sata ?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

evo naprimjer prije 40min je jela i podrignula i zaspalaali ju je probudilo stucanje i sada strepimo od ponovnog povracanja

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo pokusat cemo i tako ...buditi ju svako 2 sta tj hraniti......smijemo li joj davati **** 1 pa nakon njega (kršitelj koda) ar 1 jer trenutno slabo imam mlijeka za dojenje svaka 2 sata ?
    draga daca.mo, pokušaj izbjegavati adaptirano, jer je i on kriv što imaš manje mlijeka.
    što više i češće daj bebi da doji, to će ti se više mlijeka stvarati.
    također se pokušaj što više opustiti i manje strepiti.
    kako ti je zhabica rekla, budi je malo češće, razlog pospanosti može biti i glad.
    čekamo tvoje vijesti, a do tada

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

i opet upravo povratila cjeli sadrzaj zeluca...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

i opet upravo povratila cjeli sadrzaj zeluca...

i ponovno trazi da jede

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

daco molim te procitaj sve one tekstove.

doji ju sto cesce!

dijete spava i kad je gladno, pada u letargiju jer nema snage za budnost.

zelene stolice su znak da beba pojede ono prvo vodenasto mlijeko koje je manje hranjivo, buduci da ima stolice izgleda da ipak dodje do masnijeg mlijeka ali to nije dovoljno!

trebas ju cesto dojiti! cesce i od svaka 2 sata!

buduci da si sad u situaciji da imas manje mlijeka nego je potrebno trebas dojiti sto vise, cesce i od 2 sata da bi navukla mlijeko, ja bi pokusala izbjeci adaptirano kako god je moguce, no bilo bi najbolje da nazoves danas SOS telefon za dojenje:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=278&Show=2143

savjetnice ce te najbojle savjetovast sto da ucinis.

dakle, sto cescim dojenjem ces navuci koliko joj je potrebno, ali to nece bit odma, u jedan dan vec kroz koji dan vise, ne znam tocno ali MORAS DOJIT CESTO!

ovi razmaci od 2 sata vrijede kad je sa bebom sve u redu.

ja bi ju sad drzala non stop na sikii pratila popisane i pokakane pelene, opisano ti je kako to treba izgledat u onim clancima sto sam stavila, molim te procitaj ih.

sto se tice bljuckanja ono inace nije zabrinjavajuce i to sto ti se cini da izbaci sve je zbog toga sto je mlijeko pomijesano sa zrakom koje dijete proguta dok sise pa izgleda veca kolicina neo sta je, dobro je da trazi opet, dok dijete sise i guta zrak napuni mu se stomacic pa prestane jer se stvori prividan osjecaj sitosti, kad podrigne i zeli jos znaci da je izbacilo zrak i jos je gladno i dobro je da trazi!

nadam se da je samo to problem.

ja bi sad ovako napravila:

probudi ju, stavi na siku i doji samo na jednoj dokle god hoce, kad zaspe drzi ju jos na siki dokle god stvara podrazaj za sisanje jer ces jedino na taj nacin navuc mlijeko. ako ti se cini da nema vise u toj ponudi joj drugu. vazno je da dijete dodje i do masnijeg mlijeka od kojeg napreduje na tezini.

probudila bi ju nakon max. sat ipo vremena od pocetka podoja, znaci ako ste podoj poceli u 8, iduci podoj je najkasnije u 9:30. tada bi joj dala onu siku s kojom ste zapoceli prvi podoj, u njoj ce sad vjerovatno bit manje mlijeka pa ce na njoj krace sisat te nakon sto bi ju ispraznila do kraja dala bi drugu. u toj prvoj sad bi trebalo bit masnijeg mlijeka i zajedno sa drugom moglo bi joj bit dovoljno. opet bi ju drzala dok god cini ustima i sise, makar ne vukla time stvara podrazaj za stvaarnje mlijeka.

treci podoj bi opet bio najkasnije 11 i zapocela bi sa ovom drugom sikom pa dala onda prvu kad bi posisala drugu do kraja.

kako ces znat jeli posisala do kraja? to nikad mne mozes bit sigurna ali recimo ako vuce jos a ti vidis da vuce na prazno i stisnes a mlijeko ne izlazi to bi moglo znacit da je posisala do kraja tu stranu.

iduci podoj u 12:30 najkasnije i opet na isti nacin. zapocet sa dojkom s kojom si zavrsila prethodni podoj.

mlijeko ti se stvara iz minute u minutu i sto beba vise sise vise ga se stvara.

itso radi i po noci! nocni podoji su jako vazni za stvaranje mlijeka.

nemoj dopustit nikako da ti spava dugo, i sad u pcoetku nemoj pustit niti ova 4 sata jer je to preporuka za bebe s kojima je sve u redu a vi vec imate problem, pa ju doji i po noci u razmacima od najvise sat ipo vremena.

obavezno prati popisane i pokakane pelene ako su one u redu ja mislim da ne trebas dodavat adaptirano. no jos jednom napominjem da bi trebala nazbvat SOS i pitat savjetnice u vezi adaptiranog.

za 3 dana vec bi se trebali vidjet rezultati porasta tezine.

javi nam kako napredujete!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i jos jednom, ja bi definitivno potrazila jos jedno misljenje da budem sigurna da je sa djetetom sve u redu.

malo me zbunjuje reakcija te tvoje pedijtarice :/

ali aj ako ona kaze da je dijete dobro to me malo tjesi, no svejedno mi gubitak na tezini djeluje zabrinjavajuce

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

zhabice jutros smo je probudili u 7 i dojila je do 7 45 ....kada smo je podigli da podrigne opet je obilno povratila ( u mlazovima )

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

procitaj ovaj tekst:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1945

za ovo treba lijecnik dati dijagnozu, no pokusaj se drzati navedenih savjeta.

spava li sad? na siki ili u kreveticu?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

trenutno je na siki u krevetu i ponovno doji kao da joj je prazan zeludac...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dobro je, neka doji sto vise, nemoj ni slucajno prekidat podoj. samo neka doji, jesi li shvatila ove gore savjete sto sam napisala, na koji nacin da mijenjas sike?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mislim da sam skuzila.....opet je dojila i sada je upravo vodimo kod drugog pedijatra koji slovi kao najbolji....covjek ima 40 god radnog iskustva pa cu napisati sto nam je rekao

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

super!

i tamo je doji, pratite i dalje ovaj ritam od po sat ipo vremena najvise. znaci sad je vec iduci podoj u 8 ipo ako je dojila u 7.

podoji ju pa podjite kod lijecnika.

nadam se da ce ti on dati ispravne savjete o dojenju i da nece preporucit samo da predjete na adaptirano.

sretno!

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

daca.m. držim fige da sve bude u redu i šaljem puno vibri !! ~~~~~~~~~
    Jako mi je lijepo vidjeti koliko se zhabica trudi da ti pomogne i to od srca , nisam sve savjete u detalje pročitala pa bih samo nadodala da možda probate dojiti sjedečki tako da je beba u blago okomitom položaju pa da sila teža obavi svoje i držati ju na sebi na prsima dok spava tako da je opet u blago okomitom položaju ili madrac od krevetića probati nakositi. Ja sam imala sličnih problema, ali kažem sličnih jer tvoj bi ipak bio puno ozbiljniji zbog nedobivanja na težini.
    Želim vam svu sreću i da je sve u redu

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sad vidim da se i izdajas, zasto joj das izdojeno mliejko a ne da sise?

kad opet zatrazi daj joj siku.

sad je u ovoj situaciji i pozitivno da si se izdajala jer znaci da mozda imas i vise mlijeka pa vam nece bit potrebno adaptirano.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zhabica i oka su već sve rekle
    samo šaljem

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

primljena je na pedijatriju...i mora tu ostati par dana dok se tocno neutvrdi uzrok povracanja.....jutros od 8 sati je dojila i nije povracala...upravo sada opet doji pa cemo vidjeti sta ce se dogoditi...radila je krvnepretrage i pokazalo se da je broj leukocita povecan...crp je u redu i svi ostali nalazi....pedijatar kod koga smo išli jutros sumnja ( laicki receno ) na neko suzenje koje ne dozvoljava da dovoljna kolicina hrane bude unesena u zeludac ...ako sam dobro shvatila

hvala vam od srca svima na brizi..... pedijatar kod koga je sada u bolnici je rekao da ce sigurno naci rjesenje do subote te da ce sve biti u redu.daj Boze da tako i bude

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ da sve bude OK.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo još vibri ~~~~~~~~~ za brz povratak kući!
    Samo da pitam pa zar niste zajedno i kak ste sad sa dojenjem?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

oka ja sam skužila da su zajedno:

primljena je na pedijatriju...i mora tu ostati par dana dok se tocno neutvrdi uzrok povracanja.....jutros od 8 sati je dojila i nije povracala...upravo sada opet doji pa cemo vidjeti sta ce se dogoditi...radila je krvnepretrage i pokazalo se da je broj leukocita povecan...crp je u redu i svi ostali nalazi....pedijatar kod koga smo išli jutros sumnja ( laicki receno ) na neko suzenje koje ne dozvoljava da dovoljna kolicina hrane bude unesena u zeludac ...ako sam dobro shvatila

hvala vam od srca svima na brizi..... pedijatar kod koga je sada u bolnici je rekao da ce sigurno naci rjesenje do subote te da ce sve biti u redu.daj Boze da tako i bude

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

jutros od 8 je dojila 4 puta i nije povratila ni jednom.....sad nam nista nije jasno ...malo je živnula, smije se , igra se ,prati kretnje, nekako je puno veselija. izgleda da joj pase pedijatrija , ali meni nema opustanja jer kako znati da nece sada povratiti sve sto je pojela u toku dana ...

ps. mama je s bebom a tata po naredbi prenosi mamine rijeci.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mama i tata, opustite se i uživajte! sve će biti u redu!

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Tek sam se sad "po direktivi" ( ) jedne forumašice uključila ovdje, oprosti kaj nisam stigla ranije. Točno sam ti i ja to htjela napisati, meni to zvuči kao da treba isključiti da se radi o hipertrofičnoj stenozi pilorusa. Kaj ide tome u prilog: povraćanje u mlazovima, dob početka tegoba, gubitak na težini (i pospanost, stolice gladi, dehidracija). HSP je prirođena anomalija izlaznog dijela želuca, taj izlazni dio koji se zove pilorus je građen od mišića koji je u ovoj bolesti predebeo i zato izaziva suženje tog dijela i ometa prolaz hrane dalje u crijeva. Relativno se jednostavno dijagnosticira (ultrazvuk, RTG, prema lab.nalazima) a liječi se operativno. To je najčešći uzrok učestalog povraćanja tog tipa u toj dobi, no ima i drugih anomalija (predugo bi trajalo da ih sad sve nabrajam i opisujem) koje treba isključiti. Ali, moguće je da se radi i o problemima s čestoćom/ tehnikom dojenja i gutanjem zraka, ali o svemu tome su ti cure već tu napisale, pa da se i ja ne ponavljam.
    Sretno!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jutros od 8 je dojila 4 puta i nije povratila ni jednom.....sad nam nista nije jasno
    to je dobar znak! nadam se da pomazu i savjeti koje smo ovdje dali.

...malo je živnula, smije se , igra se ,prati kretnje, nekako je puno veselija. izgleda da joj pase pedijatrija ,
    ja bi rekla da joj pase mamino mlijeko!

kojeg cestim dojenjem dobiva dovoljno da moze bit budna i vesela

ali meni nema opustanja jer kako znati da nece sada povratiti sve sto je pojela u toku dana ...
    samo ti doji, sto vise i sto cesce i bit ce dobro. to ti je sad posao, a radno vrijeme 24 h sorry, morala san se malo nasalit al nije daleko od istine.

super je sto mozes bit sa bebom!

ps. mama je s bebom a tata po naredbi prenosi mamine rijeci.
    i mami i tati jedan podrske!

od srca zelim da se dojenje nastavi uspjesno i da beba bude dobro!

becky

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kako je danas? ima li novosti? kako bebica?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

danas je bila na ultrazvuku i doktor je iskljucio teoriju da se radi o tom suzenju.pustio nas je doma ali je rekao u ponedjeljak ujutro da se dodje na rendgen da se i tako pregleda pa da bude 100% siguran....opet je nekoliko ( 2-3 ) puta u ova 2 dana povratila........pokusavamo sada da lezi na boku na malo ukosenoj podlozi pa cemo vidjeti kako ce se pokazati... place cim nije na stomaku ali moramo je muciti nije lako ni njoj ni nama ..... vec smo napola ludi

thx again na lijepim zeljama ...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

vec smo napola ludi
    sigurno da nije lako, samo treba izdrzati!

kako je napredovala u bolnici?

jesu je vagali?

cime su je hranili?

jesi samo ti dojila ili su davali i nadohranu?

koliko cesto sad dojis?

nadam se da cete uskoro imat napredak u tezini i da beba nece imat refluks!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za to!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

zhabica avatar