http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=9662
Komentari? Što mislite o razlozima koji su dani? imate još koji razlog na pameti?
http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=9662
Komentari? Što mislite o razlozima koji su dani? imate još koji razlog na pameti?
7. Predbračni spolni odnosi često dovode do začeća vanbračne djece. Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da djeca bez očeva/ majki pate psihički i društveno, a akademski su manje uspješna od djece cjelovitih obitelji.![]()
![]()
![]()
Većina navedenih razloga ili je besmislena ili su pretjerali do besvijesti.
Inače nemam ništa protiv apstinencije prije braka, u svakom slučaju bolje od promiskuitetnog ponašanja, i kome tak paše i ima razlog za to, zašto ne. Ali mogli su to malo bolje objasniti
Ne bih da vredjam osecanja vernika, no samo cu reci da su mi dve stvari upale u oci. Teze sa kojima se takodje verovatno nece sloziti vecina ucesnika u diskusijama na pdf-ovima potpomognuta oplodnja i jednoroditeljske obitelji. Dakle, kao prvo "80% neplodnosti potice od zarazenosti polnim bolestima", a drugo "izvanbracna deca postizu manji akademski uspeh".
Nepotrebno i netacno generaliziranje...
koje gluposti
Moover baca još jednu bombu, a mi se hvatamo kao muhe na drek dok on gušta
ma dobro se ponekad podsjetiti na neke stvari.aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
apsolutne bedastoće nevrijedne rasprave
ček malo... nevrijedno rasprave??? hoćeš reć da trebam šutit i ignorirat ove gluposti koje se pod krinkom vjere i Boga prodaju naivnim vjernicima??? :?rokobj prvotno napisa
Aha stručnjaci, visoko katoličko etičko povjerenstvo - specijalisti za neplodnost. Ne mogu vjerovat da još uvijek lupaju po tome.Stručnjaci tvrde da je 80% neplodnosti povezano sa spolnim bolestima dobivenim prije braka![]()
Ne misliš valjda da su baš svi vjernici naivni. Ako se neko hoće toga držati i u to vjerovati nek mu bude, pa ne radi s tim nikome ništa loše. Kaj to tebe muči?Moover prvotno napisa
Nije točno - to vjerojatno tvrde katolički obojeni izvori. Glavni problem su vjerojatno kasne godine kad se ljudi odlučuju na brak.fritulica1 prvotno napisa
ne trpaj mi riječi u tipkovnicu... nisam rekao da su svi vjernici naivni nego da prodaju muda pod bubrege vjernicima koji jesu naivni...Sirius Black prvotno napisa
A muči me zbog tog jer se apsolutno ne slažem s njihovim argumentima, a još manje s "istraživanjima" na koja se pozivaju...
Ne slažeš se s navedenim argumentima, ili misliš općenito da predbračna čistoća nema smisla? Da su napisali bolje argumente onda ne bi bio problem?
zavisi koje argumente bi napisali... kako da ti odgovorim kad ne znam dal postoje bolji argumenti...Sirius Black prvotno napisa
zato sam u svom prvom postu i napisao da napišete neki svoj razlog (koji bi bio smisleniji od ovih 8)...![]()
Paaa, ne mogu generalizirati, jer možda nekom ima smisla... meni nema, ne bih ja mogao tako, čekat prvu bračnu noć da bih se seksao s nekim...Sirius Black prvotno napisa
ak se dvoje ljudi koji se vole ne mogu predat jedno drugom prije te famozne prve bračne noći, onda kvragu sve... promiskuitet je jedno, a vođenje ljubavi i potpuno predavanje osobi koju voliš je nešto sasvim drugo...
ja sam vjernik al brate mili ovo mi je bezveze...
Ima li ijedan svećenik koji nije vodio ljubav?? Sumnjam a ako ima kako on zna da je seks nešto vauuuuuu :?
I ovo da djeca koja ne odrastaju s oba roditelja pate psihički i društveno...![]()
Mislim da je bolje da dijete odrasta s jednim roditeljem nego da ima oba a da se svađaju ili tuku.
i da ja sam se prije braka seksala al u braku tj. otkad sam s mm-om vodim ljubav![]()
Prekrasno rečeno.mali karlo prvotno napisa
![]()
A na ovih 8 razloga samo ću reći -![]()
vec sam bnila odlucila da ce melita ic na vjeronauk kad vec zeli i misli da joj bog pomaze i svako malo moli i stajaznam
al sad se opet dvoumim
hebemu - pa kaj je njima?
necu da mi to uce melitu u skoli
nama je neki fra.. ne znam koji rekao u srednjoj da se muž i žena trebaju svaki dan..ispunjavat bračne dužnosti jer kad jednom žena ostane bez junfa onda će joj se stvar pokvarit ako se svaki dan ne pomazi s mužem.
nadalje, rekao je svakodnevno jer ne daj bože, pokvarit će se spermići ili jajna stanica pa ćete dobiti dijete s posebnim potrebama.
i tako nadalje ima tog, ali mislim da sam vam dovoljno rekla.
nisu oni svi uračunljivi.
ima krasnih ljudi, ali ostatak je :shock:
Meni je ovo biser nad biserima! Stvarno ne znam jel bi se na ovu izjavuSeksualna neukaljanost je najvrednije što možeš dati svom supružnikuili
Lupit tak nekaj i ostat živ, e, to može vjerojatno samo netko tko u životu nikad nije imao ljubavnu vezu, a kamoli brak i teoretizira napamet. Kamo sreće da je u pravu i da je "nevin" početak braka garancija za njegovu sreću! Ali na nesreću ovog teoretičara, za dobar brak daleko su potrebniji neki drugi najvredniji darovi, u velikim količinama cijelog zajedničkog životaa ne dar koji će se potrošiti prve bračne noći i ćao đaci
![]()
ja sam imala jedno jako ugodno isustvo sa jednim mladim svećenikom. bili smo dobri prijatelji, zajedno smo slušali muziku, pržili si cd-ove....
kad sam ostala trudna nakon mm-a njega sam prvog zvala, on je rekao da je to prekrasno da sam trudna i da je to nešto najljepše šta mi se moglo dogodit![]()
Kad sam mu rekla da se mmi ja namjeravamo ženit (nakon par mjeseci veze) on mi je rekao "ajde malo probaj živjeti s tom osobom ako imate dijete nemorate se i ženiti. Ako vidiš da je to osoba s kojom želiš biti cijeli život vjenčajte se, to može biti nakon 3mj. s može i nakon 3 god. bitno je damo da vi budete sigurni u svoju ljubav"
Sumnjam da bi ijedan svećenik nešto tako predložio curi od 18 god.
malo je offtopic al htjela sam s vama podijeliti to
O,da,predbracna cistoca,
valja se plaknuti pre cina,higijenski je...
Mene smeta što i dan danas vanbračnu trudnoću gledaju kao nešto grozno, a vanbračnu djecu kao izopćenike.
Što li bi Isus danas rekao, bi li on k sebi pozvao samo one malene koji su začeti u braku i bez pomoći znanosti?
Sorry ak je off topic.
kaj se to s mooverom dogadja? ovakve romanticne izjave? a sarkazam, ironija - gdje nestadose?Moover prvotno napisa
ili je i ovo neko prikriveno podhebavanje![]()
inace, za ljubitelje ovakvog pisanja, preporucujem i tekstove fra Vatroslava Frkina, npr. 'Hodanje mladica i djevojke'.
Antologijsko stivo!
predviđam zaključavanje na drugoj strani topica
ja mislila da je tema "zašto se odlučit za pomoć tete čistilice i prije braka "..
ma da.... licemjeri....
Čekaj, ima vremena, tek smo na prvoj stranici teme...a zakaj prvotno napisa
![]()
ali, marija71 je predvidjela kljucanje vec na 2. strani, pa pozuri!
evo, nasla sam jos jednu poslasticu na temu predbracnih odnosa, pa kome se da, nek cita i uziva:
http://www.skac.hr/tekstovi/vatroslav_frkin.htm
8 razloga - 8![]()
Potpisujem kloklo za najvredniji dar![]()
meni je ovo od azakaj jače nego 8 razloga![]()
Ni ja nikad ne bih pristala da mi djeca uce ove bedastoce. ( seksualna ukaljanost, koji izraz) Zar ovdje nije ocita uzrocno-posljedicna veza? Prvo te citav zivot uce da ces biti seksualno ukaljan ako se seksas prije braka i onda se cude zasto se netko tko je, kakti, ukaljan usao u brak osjeca jadno? Pa tko tu ustvari koga?
Inace, moram uvesti rijec ukaljan u svakodnevni govor.![]()
Ništa bolje ne regulira tlak od redovitih seksualnih odnosa. To je dokazano. Naravno, samo u braku, jer izvanbračni odnos unosi duševni nemir.umrit ću....
![]()
vi se smijite al ja znam za curu koja je s momkom prekinila jer se on strogo drzao cistoce prije braka, bez poljupca akamoli iceg drugog... :/
Ovo mi je super:
Gotovo ni jedan normalni muškarac ne bi bio nevjeran svojoj ženi kada bi ona bila kako treba, a to ne znaju ni on ni ona.![]()
pa ako nije dijelila njegova uvjerenja normalno da je prekinila s njim... ako se s nekim ne možeš dogovorit oko temeljnih postavki veze, odnosno ako vam se mišljenja drastično razlikuju po određenim pitanjima, što uopće da rade zajedno... ljudi se rastavljaju i za manje gluposti....
ja osobno poznam dosta ljudi koji se pridržavaju propisa vjere i to mi je ok... poštujem njihov izbor kao takav...
ono što ne mogu ne poštivati su nebulozna objašnjenja crkve za neke stvari (kao ovo za krvni tlak... odvalila sam)
Bravo za decka.Vazno je ne pokleknuti pred silom necistom zamaskiranom u lik i djelo Evinih potomkinja-gresnica.
Vatrić je fakat pretjerao.
Mogla bih izdvojiti sto citata za dobro raspoloženje, a samo jedan, dva s kojima se slažem. Šteta što se pojedini fratri tako blamiraju.
Strigica, ok je postovati izbor, ali ok je i postaviti stvari na mjesto i nazvati ih pravim imenom. Mislim ono, prvo te citav zivot driblaju i uce da trebas razmisljati po nekom kalupu i onda kad odrastes mislis da imas vlastiti stav i izbor. Pitam se sta se u svakom od nas krije ispod te gomile "vlastitih" stavova i izbora koje su nam nametnuli pod krinkom dobrih namjera i ispravnog odgoja.
meni je super ovo sa 'bračnim darivanjem' od fratra Vatroslava ili kako se već zove
da se nitko ne uvrijedi, ali crkva u hrvata u svom okrilju njeguje zbilja respektabilan broj neobičnih individua
Djevojke djevičanska opna štiti od mnogih zaraza. Kada jednom ostane bez te opne štiti je samo muška sperma, ali u redovitim odnosima, a ne povremenim. Gotovo nijedan mladić i djevojka nemaju dovoljno redovite odnose da bi djevojka bila zaštićena i zato su one vrlo često bolesne. Stare žene nisu ni išle kod ginekologa. Spontani bračni život bio je dovoljna zaštita. Pogledajmo i jedan medicinski dokaz za potrebu čestog bračnog darivanja. Danas u Evropi je 50% ljudi umire od moždanog i srčanog udara, a glavni uzrok je visoki tlak. Ništa bolje ne regulira tlak od redovitih seksualnih odnosa. To je dokazano. Naravno, samo u braku, jer izvanbračni odnos unosi duševni nemir. Jedan kardiolog je ponudio da zajedno potpišemo jednu takvu studiju. Postoji još drastičniji primjer. Kod neredovitih odnosa može doći do začeća u zadnji satima ženine plodnosti kada je jajašce već prezrelo i tada se mogu roditi mongoloidna djeca. Najbolje je kada se jajašce oplodi u prvim satima. Tada su djeca najzdravija. Ako se ravna po ritmu muža i ako se imaju česti odnosi onda je taj problem riješen. Nije slučajnost i, ponavljam, nije muž zato "svinja" što želi česte odnose. Takva mu je narav, a za ženu je to spas, ukoliko je normalna. To ne smijem govoriti na propovijedi u Crkvi jer bi nastao "škandal". Takve stvari treba govoriti odvojeno muškarcima a odvojeno ženama da se ne bi pretjerano šokirali. To su sržni problemi. Muževi trebaju početi moliti sa ženama i sa djecom, a žene moraju "popraviti krevet". I evo nas opet kod veze s Bogom i kod zdravog darivanja.
evo to je točno taj fratar i točno nam je to pričao
![]()
http://www.skac.hr/tekstovi/vatroslav_frkin.htm
kopirano odavde da se razumijemo, nisam dobro napravila citat u postu.
a mene zanima, kad se u biti skoro pa svatko deklarira vjernikom u hrvatskoj, svi nešto idu na mise, mole se, upisuju djecu na vjeronauk, koliko njih se fakat pridržava ili se pridržavalo te predbračne čistoće.štrigica prvotno napisa
al tu onda ulijeću famozne isprike tipa: bog i ja smo se dogovorili da smijem napraviti iznimku.
hmmm... ovo pitanje bi u biti trebalo postaviti na vjerničkom topicu.
šteta što će zaključati ovaj topic :/![]()
Rekao bi Escriva:KAD NEMA ISPRAVNOSTI U ONOG KOJI ČITA, TEŠKO JE OTKRITI ISPRAVNOST ONOGA KOJI PIŠE
Over and out...ionako će se zaključati kao i uvijek