ja san cula pricu koja bi mogla bit zanimljiva, kako su se prije djeca radjala na selima kod kuce onda je clan obitelji trebao ic u prvo obliznje vece mjesto u kojme bi prijavio rodjenje djeteta, onda bi se datum rodjenja upisivao onaj dan kad bi dosao taj clan obitelji upisat dijete.tanja_b prvotno napisa
moj tata tako ima rodjendan 4 dana kasnije od stvarnog rodjendana.
kad bi se musko dijete rodilo oko bozica onda bi se pricekalo par dana da ga se upise pocetkom nove godine kako bi isa u vojsku malo kasnije jer se islo po godistima, pa da bude malo snazniji i jaci da moze izdrzat vojsku.
kad bi se rodilo zensko dijete onda je nekad ne bi prijavljivali ni po par godina, cak se u nekim obiteljima i skrivalo zensku djecu i tek kasnije prijavilo.
zasto?
zato jer je bilo pozeljno da djevojka za udaju bude dobro gradjena izrazitih zenskih oblina, da moze nosit brime drva, da bude rumenih obraza i gradjena kao zena, a puno cura kad bi im doslo vrijeme za udaju ne bi bilo tako gradjeno nego bi se tek kansije razvilo, onda bi ih roditelji upisali kasnije da dobiju koju godinu vise da se razvije, a da je udaju ka mladu curu, a razvijenu.
tako da su moje bake mozda i jos starije![]()
eto, cinilo mi se zanimljivo, skuzajte ako je OT.