Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: soja- recepti

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno soja- recepti

Podsjetiste me s topicom o bobu.
    Kako radite soju? Imam kupljenu već prije nekoliko mjeseci, ali ne znam što bih s njom. Svi recepti što imam su mi nekako bezvezni. Na koji način ju vi pripremate? Moja je suha u vrećici.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne kuham soju u zrnu, ali možeš je skuhati kao grah ili leću, znači posebno skuhaš sojina zrnca, a posebno na malo ulje zdinstaš luk, mrkvu, celer, paradajz (iz tube) pa dodaš soju i ev. još tekućine.

Soja u zrnu je inače, kao, teško probavljiva i ima dosta masnoće pa se u nekakvoj takozvanoj zdravoj ili bolje reći makrobiotičkoj kuhinji baš i ne koristi nego se preferiraju proizvodi od soje (tofu, tempeh itd.). Meni osobno soja u zrnu nije baš fina.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma ja sam je u stvari kupila da od nje pravim tofu, ali mi se tako ne da. Imam recept ali mi fali kalup koji moram napraviti, a to mi je tako mrsko. Zato pitam za neki recept da ju iskoristim za neąto drugo.

Ja inače najčeąće koristim u ljuskicama, za popečke i preljeve za tijesto.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se isto ne bi dalo raditi tofu moja mama ga je par puta radila. Isto nema kalup, pa joj je ostao u neukalupljenom stanju i koristili smo ga za namaz, puno je finiji od kupljenog tofua.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma da baš zbog toga sam i htijela raditi, da bude domaći i jer je finiji, ali taaako mi se ne da.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

eto podižem ..

dakle
    ja pročitala da je soja onako ful zdrava
    pa bi isprobala..
    e sad
    u dućanu ima nekakvih sojino-nešto - zapakirano u prozirni najlon , izgleda kao komadići nečeg svjetlo smeđeg, ima ih većih ili manjih komadića.. šta je to?
    kako se to kuha?
    jel triba namakati prije?
    ne bih kupovala one sojine odreske s okusom koječega jer mi je to malo umjetno

help
    može malo objašnjenje šta je šta od soje i kako izgleda i kako se priprema
    tnx

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

sto se tice soje u zrnu o tome zaista znam malo pa necu nista govoriti
    ali sojine odreske, komadice i ljuskice poznajem dobro pa se usudim progovoriti, dakle sve je to dehidrirano pa treba kratko prokushati prije upotrebe, ja kuham zajedno s povrcem(ili vegetom ) da bude finije, a ljuskice samo prelijem s kipucom vodom, dalje sve spremas normalno kao i meso samo puno krace jer je soja vec kuhana

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

MGrubi,

ja komadice prokuham prije sa malo maslinovog i zacinima po zelji, da mu dam malo okusa. ( U studnetskim danima sam kuhala sa kocikcama za juhu ili vegetom...ali sad ne koristim bas ni jedno od navedenog ako bas ne moram, pa kuham sa origanom bosiljkom majoranom....ovisi o inspiraciji) i onda ocjedim i radim gulas ili saft kao sa mesom. I ja to jako volilm svojevremeno moj brat, a sada MD nema bas razumijevanja za ovakve kulinarske poduhvate...ali budem ponovo krenula imam doma paketic komadica po cu raditi a mislim da na njima imaju neki recepti pa ti napisem veceras.
    Ja nikad nisam bila fan odrezaka tako da nisam nikad ja radila sojine ali sjeam se da je moja mama ih prokuhavala s kocikcom za juhu kratko 5 min max, pa ih je pohala i bili su jako dobri.

a te sa umjetinim aromama nikad nisam probala

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tnx

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    eto podižem ..

dakle
    ja pročitala da je soja onako ful zdrava
    pa bi isprobala..
    e sad
    u dućanu ima nekakvih sojino-nešto - zapakirano u prozirni najlon , izgleda kao komadići nečeg svjetlo smeđeg, ima ih većih ili manjih komadića.. šta je to?
    kako se to kuha?
    jel triba namakati prije?
    ne bih kupovala one sojine odreske s okusom koječega jer mi je to malo umjetno

help
    može malo objašnjenje šta je šta od soje i kako izgleda i kako se priprema
    tnx

To su teksturirani sojini proteini iliti sojino meso. U prodaji ih ima veličine malih odrezaka, u obliku kockica (kao za gulaš) i sitno, u obliku ljuspica (može poslužiti u svim jelima u koja inače ide mljeveno meso).
    Dakle, kupuju se u suhom stanju, pa ih prije upotrebe treba prokuhati. Najbolje u čistoj vodi, u koju dodaš začine po želji. Ja osobno dodam nekoliko grančica "vegete", peršinov korjen, mrkvicu, malo origana, bosiljka, papra... već što voliš i imaš pri ruci . Kad omekšaju, dobro ih ocijediš i nastaviš dalje pripremati kao i s običnim mesom - od odrezaka praviš odreske (meni omiljeni su panirani i prženi), od kockica praviš gulaš, paprikaš i sl, a od ljuspica npr. preljeve za tjesteninu, kao od mljevenog mesa.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

MGrubi,

sorry nisma ranije stigla natipkati recepte. Ja sam probala modigiciranu verziju 2 recepta (sojini komadici sa povrcem). Ja sam radila bez krompira sa rajcicom, brokulom i tikvicama i bilo je jak fino. Ovih dana cu raditi ove mahune, ali bez slanine i sa svjezim mahunama. I razmisljam da pred kraj stavim mahune u rerenu da se malo zapeku (tako je moja mama radial sa mahunama i vrhenjme ali sa mesom i bilko jako fino. javim) E da ja sam umjesto vegete komdice podlijevala temljcem iz kucne radninosti.

Sojini komadici sa mahunama i vrhnjem (za 4 osobe)
    Sastojci:
    125 g sojinih komadica, 1 dl ulja, 100g slanine, 200 g zelenih mahuna (mogu i konzerivrane), 2dl kisleog vrhnja, zlica brasna ili gusitan, 1 glavica luka. Papr sol.

Komadice prokuhati u slanoj vodi 5-6 min, ocjedit. Na ulju poprziti luk, dodati slaninu narezanu na kockice, ocjedjene sojine komadice te kratko poprziti. Posliti popapriti dodati mahune i pirjati dok mahune ne omeksaju. Dolijevati vodu po potreb. Pred kraj umutiti vrhnje i brasno ili gustin te ukuhatu u jelo.

Sojini komadici sa povrcem (za 4 osobe)

Sastojci:

125 g sojinih komadica, 2 glavice luka, 800 g povrca (mrkva celer poriluk koraba...) zlica vegete, ulje 500 g krompira, papr muskatni orhga sol persin.

Komadice prokuhati u slanoj vodi 5-6 min, ocjedit. Na ulju poprziti luk dodati sojine komdice i kratko poprziti, zatim dodati muskatni orascic i papr. Ocisiti povrce narezati na komdaice i dodati sojinom mesu. Zaciniti vegetom, podliti vodom i pirjati 15tak min. Dodati krompir pa sve zajedno pirjati poklopljneo 25-30 min. U gotovo jelo dodati sjeckani persun.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MoMO

super su recepti

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ivancice ako ti se ikako da napravi taj tofu. ja sam godinama radila i tofu i to bez kalupa kao namaz i mlijeko. i jako je fino. naravno onome koji voli taj specifican okus. mm ga ni mrtav ne bi jeo

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da znaš Lu da ga do dan danas nisam napravila, prelijena sam a lakše kupiti u trgovini. Mada to nije to. Možda jednom kad budem imala viška vremena. Ali kad će to biti...

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zato ja kupim od zene koja radi domaći tofu i riješim problem i ne moram prati hrpetinu "rajngli"

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Soja kao takva je prilično bez veze, osobito kad se zna da u svijetu više skoro da ne postoji izvor u kojem nema barem 1% GMO :bljuc:

Ako već imaš nekakav pouzdani izvor soje, opet nema smisla ponuditi ju kao kuhano zrnje. Puno bolje su fermentirane varijante poput tofu-a.

Ako se slučajno radi o mungo grahu (zelene boje) kojeg često iz neznanja prodaju kao (zelenu) soju, onda je svakako najbolje ga naklijati i koristiti izdanke. Postoji i u varijanti bez ljuske i prepolovljen, a odaziva se na "mung dal". Mungo, osobito naklijani je mrkli mrak.

Umak od kikirikija (nije za djecu) s mungo izdancima... mljacccc!

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Davore, ako ti se da, napiši nam pls recept za umak od kikirikija i mungo klica.

Prijateljica je jednom napravila grickalice od soje, ali ne znam točan recept. Otprilike: soja (žuta) se dobro opere i nakvasi preko noći, drugi dan se procijedi i osuši, posoli i peče u pečnici dok postane hrskavo (mislim da na laganijoj temp.). Malo me podsjeća na pečeno, slano zrnje kukuruza, ali ukusnije.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Poguglaj "satay" i vidi kako se radi oriđiđi

Ja se ne dam maltretirati s previše egzotičnim kokosovim mlijekom (jer na kraju ga ne kužiš) i ne koristim luk, a drastično se ubrza pomoću jednog trika. Ukratko, radi se o Thai klopi, strahovito je ukusna, ali kikiriki ipak ne bih dao djeci radi aflatoksina.

Treba ti putar od kikirikija, najbolje "chunky", najbolji je makedonski.
    U posudu debelog dna staviš kikiriki putar (i ne baciš posudicu) na umjerenu vatru i miješaš, jer lako zagori. Kad vidiš da je počeo zagarati (frka) ubaciš začine po želji ili jednostavno curry, promiješeš. Zaliješ s 1 i 1/2 do dvije posude od kikiriki putra vode (vuššššš para šiklja, umak šprica, multimedija) i potom žustro miješaš. Kad se stisne dodaš žlicu sojinog umaka, posoliš po želji i dodaš sok od limuna ili koncentrat rajčice.

Tako ja radim osnovu. Oriđiđi se još natrpa hrpetina luka, a umjesto luka savršeno sjednu... mungo izdanci. Bit je u hrustanju. Važno je za sve mahunarke da se malo prokuhaju radi inhibitora trypsina. To je nešto manji problem kod izdanaka, ali svakako je dobro izdanke ubaciti pred kraj kuhanja da se ipak malo ofure. Mljacccc.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Issoo, zaboravio sam gore žlicu-dvije šećera, a stavlja se kad i sol :hrkljuš:

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Soja kao takva je prilično bez veze, osobito kad se zna da u svijetu više skoro da ne postoji izvor u kojem nema barem 1% GMO :bljuc:

Ako već imaš nekakav pouzdani izvor soje, opet nema smisla ponuditi ju kao kuhano zrnje. Puno bolje su fermentirane varijante poput tofu-a.
    samo da potpisem ovo...nema mjesto na zemaljskoj kugli gde nije soja GMO.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a u dućanu piše na etiketi "bez GMO" :?

šteta, ima ona neke i dobre strane

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mozda nije rasla kao GMO, ali je sjeme problematicno. Pre nego sto su poceli problematizirati GMO, proizvodilo se sve i svasta. Nemam sada reference kod mene, sutra cu ih napisati.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

sto znaci da ju je u svakom slucaju bolje izbjegavati? ja sam ju prije 12-13 godina (woooww kako vrijeme leti) redovito jela, ali u posljednje vrijeme bas i ne i sad sam ju, potaknuta ovim topicom, zeljela ponovno cesce koristiti ...?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nemoj. Svijet grahorica je prostran i bez soje. Popularnost soje je prenapuhana, uglavnom radi marketinga koji nekako mora zavaljati nusproizvode industrijske obrade soje. Kad iz soje izvuku ulje i lecitin, ostanu sve one "fine" stvari poput brašna, ljuskica, odrezaka i svega ostaloga što neuki smatraju osnovom vegetarijanske prehrane :bljuc:

Kad u dućanu na soji piše GMO free, to samo znači da garantiraju udio GMO manji od nekakvog limita, recimo 1%. Treba shvatiti da se limiti pomiču obzirom na izvedivost. Dakle, ako u cijelom svijetu nema niti jedne vreće soje u kojoj je manje od 1% GMO, limit se preko noći pomakne na 2% ili više.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Davor, thnx

u pravu si za svijet grahorica...a ja ih volim pa cemo prezivjeti bez soje i njenih preradjevina.

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Davore, thx, sad si mi pobudio apetit (smajlić se jaaaako oblizuje). Morat ću to isprobati ovih dana!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nemoj. Svijet grahorica je prostran i bez soje. Popularnost soje je prenapuhana, uglavnom radi marketinga koji nekako mora zavaljati nusproizvode industrijske obrade soje. Kad iz soje izvuku ulje i lecitin, ostanu sve one "fine" stvari poput brašna, ljuskica, odrezaka i svega ostaloga što neuki smatraju osnovom vegetarijanske prehrane :bljuc:

Kad u dućanu na soji piše GMO free, to samo znači da garantiraju udio GMO manji od nekakvog limita, recimo 1%. Treba shvatiti da se limiti pomiču obzirom na izvedivost. Dakle, ako u cijelom svijetu nema niti jedne vreće soje u kojoj je manje od 1% GMO, limit se preko noći pomakne na 2% ili više.
    ono sto sam ja htela reci, i za sto mi je trebalo cjeli dan da nadjem sve sto zelim da kazem.
    Hvala Davore

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ono sto sam ja htela reci, i za sto mi je trebalo cjeli dan da nadjem sve sto zelim da kazem.
    Hvala Davore

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja skuham cijelu tu soju i sameljem je..nakon toga punim sarme, pravim polpete, cannelone.....sa svim ostalim povrcem...spinatom, tikvicama, pomidorom (paradajzom ).....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •