ajde meni savjet...danas se torta pravi a trab mi u subotu...kako da ju do tad cuvam da se ne rascmolji??
ajde meni savjet...danas se torta pravi a trab mi u subotu...kako da ju do tad cuvam da se ne rascmolji??
Pa samo je ostavi u hladnjaku, ne bi joj ništa smjelo biti za 2 dana
aha..znjaci gotova torta moze u hladnjak...poklopljena ili ne poklopljena??
cure, samo da vam brzinski javim, da mi je ovaj put ticino ispao super, (nije s fiziološkom), nije mi se uopće lijepio i sve je ispalo mrak. e sad ste me malo zbunile s pekmezom, ja sam premazala i već sat vremena torta stoji super. valjda bu izdržala još koji sat. na hladnom je al ju nisam poklopila. fotke čim stignem. ipak je treća sreća.
Ma nije da će ti se odmah topiti, nego, kako ja uvijek torte radim dan prije, do sljedećeg mi se popodneva onako kao malo, jedva vidljivo napuhne, omekša.
Bez brige, izdržat će.
I čekamo slikice...
Evo i torte za mog unuka
jurić
Večeras sam prvi put pravila ticino masu prema receptu s ove str:
http://www.dolcidichiara.it/index%20...20zucchero.htm
Ide:
450g šećera u prahu
50g glukoze
5g želatine
30ml vode
Postupak:
pomiješa se želatina i voda. Kad nabubri u posudu na vrlo laganu vatru se stavi glukoza i doda želatina da se rastopi, ali ne smije provrijeti jer će se kasnije previše stisnuti.
U multipraktik se stavi šećer u prahu i doda rastopljena glukoza sa želatinom. Miksati dok se ne dobije smjesa nalik sodi bikarboni. Izvaditi i nastaviti rukama.
No, kod mene se dogodio lapsus, ne znam kako, ali ja sam cijelo vrijeme čitala umjesto glukoza - glicerin i tako napravila masu, s time da nisam stavila kao 50ml, nego 30, opet slučajno, te mi se smjesa kad sam je išla mijesiti nije dala umijesiti u "plastelin". Valjda kako sam čitala druge verzije, ostalo mi u glavi da ide glicerina...
Onda sam došla ovdje vidjeti migulicin recept u koji ide samo 10ml i ostalate vjerovala da mi masa nije dobra jer em nema kao glukoze/fruktoze, em sam stavila premalo glicerina, no što je u receptu sa spomenute stranice.
Zatim sam se poslužila migulicinim receptom i rastopila 4žl.fruktoze, dodala ostatak glicerina, ubacila opet sve nazad u multipraktik koji je zavrtio 3-4puta jer se smjesa instant stvrdla i kad sam izvadila masu to je bilo to! Promijesila jednom kratko jer nije bilo potrebno više.
Kasnije se predobro mijesila, nije se lijepila, kidala.
Jedino što se stvrdla dok je kolač bio gotov, pa sam je u pečnici par minuta stoplila i onda razvaljala bez problema.
S obzirom na količinu glicerina, mislim da ticino nitko neće jesti jer mi ne djeluje najzdravije.
Napravila sam Hello Kitty, probna manja verzija za rođendan prema ovom video, a od iste žene je bio i početni recept:
http://www.youtube.com/watch?v=IG23lB1-5qM
Evo i slika naše probne torte Hello Kitty:
http://public.fotki.com/ticica/torta/hello-kitty.html
Ispod je običan biskvit (6jaja, 6žl.brašna, 6žl.šećera, prerezan popola, punjen s dva pudinga kuhana u mlijeku količine za jedan puding te dodano pola masla i pola čok.za kuhanje. Vrh je premazan s žumanjcima, komada 3 jer nisam imala više, skuhanim na pari s mrcu ruma i čokolade - ispalo vrlo malo pa sam samo kao premazala.)
Veličina cijele torte je veličine papira A4 jer sam isprintala toliku sliku H.Kitty, a kako je probna nisam htjela preveliku.
Evo i moje treće sreće Hello Kitty i Hello Kitty
oriel hvala, to je dvorac koji sam trazila![]()
otisao mi post prerano,
U sve i svasta je bilo za kupiti ticino smese, cijena je oko 80 kn.
Trenutno u Dora web trgovini ima ticina na akciji po 45 kn a i inače im je jeftiniji nego u sve i svašta.
Ja vas već duuugo pratim ali nikako se odvažiti nešto napraviti.Ovu subotu moja curka slavi ročkas,ticino sam uspjela napraviti zaista bez problema,sada samo držite palčeve kako će to sve skupa uspjeti jer sam zaista umjetnički antitalent.
A vama svima skupa jedan veliki naklontorte su vam predivne!
monax, sandy, hvala vam na info...
fakat, kad gledam ove vaše torte, oči mi ispadaju... svaka čast!
A gde kupujete one savitljive zice,sto se ukrasene ubodu na vrh torte?
samo da pohvalim svoju mamu koja je prvi put radila s ticino masom i napravila (po meni) remek djelo
http://picasaweb.google.com/pintaric...I7O8qLtituAlgE#
suzizana, tvoja torta nam je bila nekakav kao ogledni primjerak (meni u printanju fotki, a mami u izradi)
thanks mama
i samo da dodam, ispod ticina nije stavljala ni marmeladu, niti onu butter smjesu...
Bipsić, super je ispala!
curke pitanje na brzaka. hitno mi teba crna boja, al da je mogu kupiti u zg. i da li ljubičastu kupujete gotovu ili mješate crvenu i plavu? jooj dobila sam takav zadatak da me sve strah. neću vam ni reći o čemu se radi, samo ću vam pokazat ako uspije![]()
Bipsić, odlična je torta!!!!
kupila ljubičastu. znam za ove, al baš i nisu u zagrebu. jedni su u stupniku, a jedni u zagorju. to mi je na drugom kraju "svijeta". i do jednog i do drugog je prek 30 km. znam da mogu naručiti preko weba, al se bojim da neće do petka stići. nema veze nabavit ću nekak.
Last edited by Suzizana; 23.11.2010 at 22:23.
Bipsić jesi kupovala ticino ili je domaci?
i dal je neko kupovao ticino u "dora usluge"? Jel dobar?
Planiram naruciti par boja,..mislim da je migulica stavljala link na americolor
Zanima me zlatna boja,..mogu naci samo neki prah,
jel se posipa ili ide u boju.
Trebam raditi super mario s zvijezdama![]()
nisam kupovala, mama je radila domaći, po miguličinom receptu s prve stranice...
gledala sam na stranicama "sve i svašta" i ak se ne varam tam je cijena bila oko 90-tak kuna, a to mi je s poštarinom ipak bilo malo too much...
U sve i svasta, meni je isto preskup.
Mislila sam naruciti ovaj po cieni od 45 kn, ruke me bole i neznam dal cu moci umijesiti koliko treba..
I dalje me muci zlatna boja, na netu nisam nasla nikakvu meni dobru informaciju
Pretpostavljam da si gledala zlatni sedef koji je prilično skup. Ako ga umiješaš u masu neće se uopće primjetiti. Najbolje je dijelove koji ti trebaju biti zlatni ostaviš bijele ili svijetlo žute pa ih premažeš zlatnim sedefom koji si otopila u malo alkohola. Ne trebaš pretjerivati sa količinom sedefa, napravi malu probu. Kako alkohol ispari a sedef se osuši (onaj neupotrebljeni) - možeš ga opet upotrijebiti(ja obično razmutim sedef i alkohol na komadiću folije a kad se sedef osuši vratim ga natrag u kutijicu).
Last edited by Mama Natasa; 26.11.2010 at 14:42.
Da, poprilicno mi je skup jer moram opet kemijati,
probat cu to s premazivanjem preko zute boje.
Ako ne to probat cu razmutit u zelatinu i umakati zvijezdice
ovo su figurice za jednu od korinih rodjendanskih torti- vreća puna sreće http://public.fotki.com/migulica/tor.../img-0468.html
slijedeća fotka je i sama torta.
Sedef je skup , ali traje jako dugo.....
cure koje razočaranje. kupila gotovu ljubičastu u prahu a od ljubičaste niti lj. ispalo je bordo. probala pomješat crvenu i plavu i opet dobila istu bordo. koji je to v...g?! a kad sam ispirala krpu s kojom sam brisala površinu, voda ljubičasta taman onakva kakvu boju trebam.
![]()
Migulice, Migulice, nisi ti džabe kraljica figurica![]()
Ja imam ljubičastu kao tekućina, od Eterike je .
Torta-tema parfem Forbidden rose i još jednom. Još da mi je ljubičasta ispala ljubičasta, al curica za koju sam radila je bila prezadovoljna, a bome i njene frendice, jel su sad u tom điru.
Evo i ja se spremam djetetu napraviti tortu od ticino (ili tičino, molim recite mi) mase. Zamijesila sam je. Potrošila sam cijelu vrećicu od pola kile šećera u prahu i dodavala sam još malo. Kad otkinem komad i valjam/gnječim, on se još malo lijepi pa ga ja još zašećerim, dok mi se ne prestane lijepiti.
Valja li tako?
Oblici su prilično tanki, ali još uvijek savitljivi. Uopće nemaju nikakvog sjaja i kao da se malo tog šećera u prahu vidi, onako, bjelkasti su.
Valja li to?
I kada je gotov,ticino se meni i dalje pomalo lepi.Ako budes dodavala secera da se prestane lepiti,bice ti ko cigla
Ovako,otkines komad,poseceris podlogu,pa ako se lepi poseceris jos malo i tako....
Oblici budu mat i beli od secera.Ako zelis da budu sjajni,premazi cetkicom zamocenom u vodu.Visak vode ispari a sjaj ostane.
Ja sam mojoj slavljenici proslu noc pravila i lickala torte do 5 ujutro!Proslavili rodjendan,fotkice stavim kad se oporavim![]()
cure frendovi su mi poludjeli opet imam narudžbu kao da sam ja migulica ili kalimero. a ja sirota tek početnica. joooj! koja je od vas radila onaj prekrasan sivi laptop? nemrem se sjetit a naravno niti nać. ustvari me zanima tipkovnica.
Kaya, predivno je!
A slavljenica.
Kako si radila leptiriće? Ja pokušavam nožem izrezati, ali se vuče za nožem, možda je pretanko? Pokušavat ću još, imam još 10-ak dana...
Hvala Mimah)
Imam modlicu za leptirica,imam svakakve neke,jos od moje mame ostalo.
Izrezes,pa mu skupis krila i podbocis necim da se prosusi i zadrzi oblik.
Ne pali ni noz ni makaze,makar kod mene...
Probaj deblje razvaljati,mozda uspe![]()
Evo iz mog albuma:
http://public.fotki.com/mali-kalimer...ova-torta.html
Suzizana i KayaR- odlične su vam torte, prekrasne.
Evo i mojih
jurić i šlep
haljinica
tigrasta
jednostavno prekrasne torte!
a koliko vremena treba za izradu, tj ukrašavanje jedne?
e to sam tražila! tnx.
pitanjce, ti si urezala tipke u ticino i pisala po njima crnom bojom, nisi izrezivala svaku tipku posebno? naravno pitala bi te ustvari još svašta. najbolje je, ako želiš da mi opišeš kaj si radila. pretpostavljam da je ispod neka konstrukcija od kartona obućena ticino, a ono bijelo ispod je ustvari torta.
ajmeeee, haljinica je jednostavno predivna. morat ću ti ukrast ideju
, šta mogu.
Samo ti draga mene kopiraj, i ja sam druge
Tipkovnica je rađena tako da je u ticino umatano 3 lista oblatne, u poklopac 2 lista. To sam sve razmjerila i tiskala ravnalom, ispisala flomasterom. Ustvari sam kopirala svoj laptop, pa sam imala sve mjere.
htjela bih raditi ili pocoya ili doru za rođendan..ima li netko kavih iskustava?
kalimero ben 10 je iz jednog komada, pa bojan ili slagan iz komadića razno obojanog ticina? i još nešto kak je pričvršćen ekran od laptopa? nadam se da se ne ljutiš kaj ispitujem i kradem ideje?