Da mliječna krema topi ticino
Inače se čuvaju na sobnoj temperaturi,
A na ovim temperaturama možda potražiti neku
hladniju sobu
ja sam napravila figurice dosta ranije i čuvala ih u sobi u kojoj skladištim sve i svašta, nema vlage i bile su super tvrde!
A jednostavno mi nije jasno zbog čega se torta topila! To je bilo prošli vikend i bila je strašna vlaga u zraku-možda je to bilo krivo! Jer baš ta torta koja se topila je imala za podlogu butericu i ferero tortu dok je ova druga bila premazana šlagom i bila čvrsta ko da je od plastike!
oka čini mi se da sam baš možda zeznula kod ukrašavanja! jer sam ju jako ohladila i onda izvadila i stavljala ticino i figurice i tad je počela ali je i dalje kad sam stavila u frižider postajala sve mekanija i sve bolje orošena! Onda sam ju stavila nakratko u škrinju ali nije bilo ništ bolje..uglavnom dopodne sam se igrala s tim a popodne smo ju smazali![]()
Je onda ti je od ukrašavanja, najbolje ti je da dan prije ili večer prije polako ukrašavaš ako imaš više,
tako da ne stoji dugo vani na sobnoj, već mic po mic
Ili ima netko drugi kakvo bolje rješenje?
A vidiš ja sam baš (krivo) mislila da najbolje da čim kasnije idem ukrašavati pa bude dobro i onda joj je očito smetalo to dugo ukrašavanje! Sad znam
I možda je još bio razlog što je sloj ticina bio dosta tanak jer sam radila veliku četvrtastu tortu a količina ticina mi je bila na knap!
...zadnji slatki uradak, prvi pokušaj sa figuricama - tortica tetinoj curici za krštenje.
da li se ticino može pokvariti?
naime, stoji mi u vrećici cca mjesec dana, van frižidera....i sasvim solidno izgleda.
ima li što kvarljivo u njemu?
SarahB-torta ti je odlična, ma prekrasna, sviđa mi se.
Ticino je zeznut ljeti. Torte su u frezideru i cim je izvadite takonhladnu ona zbog razlike u temperaturi i dosta vlage u zraku pocne se znojiti i topiti. Rjesenje je ako imate klimu ukljiciti odvlazivanje zraka i snizavenje temperature ili ako je nemate raditi s ticinom u gluho doba noci kad nije tako vruce... Ja je obucem u zicino, vratim u frizider i ukrase stavlkam takorekuc u frizideru....
Evo blizi se i moj dan D, pocela praviti tortu, figurice od ticina su vise manje gotove, jos me ceka sutra pokrivanje torte, pa imam jedno pitanje, mozda cete vi iskusnije znati
..
Dakle, pravim Ferrericu, i sada se razmisljam da li je dosta da ju premazem tom kremom od nutelle, mascarponea i slaga ispod ticina, ili bi bilo bolje da stavim okolo samo mascarpone i slag, tako da bude bijela, ili ne smeta tamna krema ispod pokrivke ( svijetlo plava)?
ja sam ferrericu namazala buttericom...tamnom.
u biti, uvijek premažem buttericom...tu još uvijek ne riskiram.
a nema ti veze je li tamna ili nije. ne vidi se. ja sam tamnu stavljala i ispod bijelog ticina...ako si to mislila.
da, na to sam mislila, hvala
Jos jedno pitanje - koliko otprilike ticina je dovoljno za pokriti tortu ? Znaci, napravila sam onu jednu mjeru po receptu od migulice, oko polovica mi je otisla na figurice i ukrasice, sta ce mi biti dosta ta druga polovica ( mozda cak i malo manje od pola) za prekriti tortu, ili da napravim jos jednu mjeru?
napravila si 1 kg?
a čuj...i s tim ne riskiram...radije mi ostane višak nego da mi fali. znam, nisam te utješila.
meni je najgore mijesiti taj ticino.
nego...ako radiš prvi put...bolje da ti je ticino deblji...lakše je onda...
teoretski, mislim da bi mogla navući za pokrivku...ali...
eno pokrila sam je, i ostalo je i viska! Dosta sam tanko razvaljala, pa mi je bilo i vise nego dovoljno.
Koliko sam se bojala tok pokrivanja, jos je i dobro ispalo, i prilicno brzo sam to napravila. Je da je malo neravno, ali to je zato sto sam malo zeznula tortu, pa sam neravnine pokusala pokriti sa malo vise kreme, ali dobro, znam sada za drugi put. Bitno da se mojoj misici svidi, a ona nije bas picajzla pa mislim da nece biti problema
Jedino mi problem stvara ova vrucina, pa nisam uspjela puno pipkati po njoj, da mi se ne otopi. sutra cu samo na brzinu pobacati ukrase po njoj prije nego je iznesem na stol, ako prezivi..
evo i mojih ruku djela![]()
http://public.fotki.com/Mellyca22/torta/dscf0037.html
malo mi se podloga rastopila, jer sam ispod tortu premazala kremom od slaga i mascarponea, i malo sam ju prekrcala sa tim ukrasima, slova su trebala ici na tortu sa strane, ali kako je bilo pretoplo samo sam nabrzinu sve pobacala gore, tako da je ispalo kako je ispalo... ali dobro, slavljenici nije smetalo, ona je bila odusevljena a to mi je najbitnije!
sve u svemu ja sam zadovoljna!!
blackberry posaljes recept po kojem si radilo ferrero tortu please?
Mellyca- ma super ti je torta. Po toj vrućini izuzetno je teško raditi
ja pocela pripremati jednu tortu za nedjelju.
plan je sljedeci:
danas navecer npraviti tortu.hladiti ju do sutra ujutro
sutra ujutro staviti fondant pokrivke na oba kata i vratiti do navecer u friđ.
navecer ukrasavati na nacin 10 minuta torte van frida -dvadeset unutra.
bude li to upalilo?
tako me frka ove vrucine i fondanta.
Biskvit
5 jaja
250 g secera
250 g brasna ( moze obicno a moze i
ostro)
2-3 supene kasike kakaa
1 dl ulja
1 dl vode
1 kesica praska za pecivo
Krema
500 g maskarponea
3-4 dl slatke pavlake
4-5 supenih kasikavrhom punih nutele
200-300g ljesnjaka
Biskvit
5 kom jaja
100 gr cokolade
150 gr šecera
70 gr. brašno
1 kom. pecilnog praška
1 kom vanilin šecera
30 gr. krušne mrvice
3 žlice mljevenih lješnjaka
70 gr maslaca
Krema
50 dag sira mascarponea
1/2 l slatkog vrhnja Sania
40 dag nutele
100gr mljevenih lješnjaka(na
krupnije)
100gr lješnjak
napolitanki,nasjeckane
problem je jer ja nikad ništa ne radim po receptu točno...i uvijek nešto kombiniram, pa ti ne mogu sigurno reći. prvi put sam radila oval drugi recept...kasnije ovaj prvi.
onda sam kombinirala neki drugi...onaj mokri biskvit jer ovi dođu malo suhi...ili ih možeš zaliti poslije nečim.
u kremu nisam nikad stavila napolitanke....a i šlag ne stavi uvijek...
ako ti treba postupak...pišem..
ne preporucam raditi ticino tortu na +35.jako je teško.ali ipak stavljam zadnji uradak.koliko god se sve topilo nakraju je bebac bio odusevljen.
http://public.fotki.com/anatom/ivina.../dsc00214.html
Anatom- prekrasna torta. Vrlo domišljato i originalno.
anatom prekrasna je!!!
koju si tortu stavila ispod?
cure tu sam postavila par pitanja (na krivom topicu) pogledajte ako mi možete pomoći. http://forum.roda.hr/threads/16061-Ticino-masa/page4
je. ta je baš zahvalna.
evo mojih novih uradaka...
jedna po narudžbi sina...baš takva je morala biti
spiderman
spiderman2
i jedna prigodna
Anatom prekrasna je!! tako vesela!! baš je prava!
Ah, ide mi kao amateru čiji skoro svi ukučani imaju ročkase unutar mjesec danaaj prva je bila ok, ali samo ok, sljedeći tjedan imam popravni slike te ću postati.
tražila sam recept jednostavne torte bez milijun jaja i kilu maslaca, fina i lagana, postoji li takvo što igdje osim u mojoj mašti?
koliko jaja ti je previše?
ja gledam da mi je krema bez jaja...a u kore što se mora..
do 5 u jednoj dozi mi je prihvatljivo... aj recimo 3 bi bilo idealno za jednu dozu![]()
krema: 1 litra mlijeka, 3 pudinga skuhati (secer po zelji), staviti jednu zelatinu, u hladno umijesati pola litre slatkog vrhnja. ispadne nesto kao parfe.
mozda bi ti pasala, ja sam samo jednom radila, od cokolade, ali cure znaju koristiti puding od jagode ili maline pa staviti i voce unutra.
Znam da je negdje pisalo, ali ne mogu sad sve opet čitati od prve stranice - kako radite ove torte na kat? Molim detaljan opis. Zapravo, najviše me zanima kako gornju tortu prenijeti na donju da se ne slomi. Ili se ona slaže kad je ova donja već prekrivena tičinom? Ali kako onda zaštiti od packanja?
blackberry- torte su ti mrak, prekrasne, svaka čast. Od čega ti je ploča na prigodnoj torti ?
A kako fizički prenesete gornju tortu na donju? Moje torte jesu dosta čvrste, ali opet ne znam kako to uhvatiti, onom lopaticom za torte ili da stavim na neku podlogu?
A kako si dobila tako lijepu crvenu?koje su to boje?
ako pitaš mene.....to su americolor.
ali, primjetila sam sada nešto zanimljivo. već jenetko primjetio da mu se sa crvenom bojom počeo mrviti ticino.
evo...meni se to događa 2. ili 3. put za redom.
prije sam mislila da je do ticina...jer mijesim posebno po kilu...ali nije. iz iste smjese sam bojala plavu i crvenu. crvena se počela mrviti, plava neb![]()
ja premještam onim velikim širokim noževima, stavim ih u x gurnem pod tortu i dignem bez problema....
drage žene, majstorice, evo i moje prve torte http://public.fotki.com/ardnas-roda/torta-ticino/
imam par pitanja.
Na ovim velikim vrućinama gdje držite smjesu koju niste iskoristili?
Koje boje koristite, mislim koji proizvođač i kada dodajete boju odmah skupa sa prah šećerom ili kasnije?
Sa čime premazujete tortu da dobijete ravniju plohu, ja sam premazala sa pekmezom al nije baš uspilo?
Stavila sam link na krivi topic :sram:
Ali nakon tri manje uspjehnih pokušaja, ta-daaa uspjela! Evo fotke.
gdje ima za kupiti boja za pisati po ticinu, treba mi žuta, a da nije Dora?
Jeste vidjele ovo? Voucher za trgovinu Cukermanija, 200 kn narudžba za 100 kn, traje još 18-ak sati
http://www.kolektiva.hr/zagreb/webshop-cukermanija.html
A kak se sa njima može obojati ticino, mislim na naknadno sa kistom?
Naime, obojala sam ticino i napravila figuru, eh, a sad bi ja da na svjetko smeđi ticino dobijem komadić žute,
ali moram bojati. Za drugi puta radim sve od bijelog da na kraju boje ispadnu kak spada, ali ovom mojem sad valjda nema spasa.