Stranica 1 od 46 12311 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2260

Tema: Pomoć hitno-ticino masa

  1. #1
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno Pomoć hitno-ticino masa

    Ovako, treba mi hitno, još večeras, sutra pravim tortu, sada se spremam napreaviti ticino smjesu i skužim da nisam kupila limun. A iodu 3 žlice limunovog soka.
    Kaj da radim? Može nekaj u zamjenu? Kaj?
    Stvarno mi je hitno, sutra i da nekaj baš i radi od srama ne bih išla u trgovinu.

  2. #2
    Lea L. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    73

    Početno

    Ja sam radila ticino po receptu od Migulice, bez limuna i ispao mi je super.

    Citiraj migulica prvotno napisa
    60 ml hladne vode
    1 vrečica + zličica yelatine u prahu
    8 zlica fruktoze ili glukoze (ja radim s fruktozom (ima u dm-u))
    15 ml glicerina (apoteka-tekuči glicerin 50ml-19 kn)
    1 kg šećera u prahu

    postupak:
    vodu zalijete na zelatinu, da nabubri
    fruktozu stavite u lunčić, dodajte jednu zlicu vode i stavite na vatru, morate je otopiti da dobijete gusti sirup (pazi-između gustog sirupa i karameliziranog secera je mali korak!)
    U taj sirup kad se mrvu ohladi (cca 10 sekundi) dodajte glicerin,malo po malo konstantno miješajući. Tu vruću smjesu dodajte polako u zelatinu i mijesajte da se otopi.
    Šećer u prahu stavite u duboku posudu i napravite udubinu. Mlo pa malo ulijevajte smjesu i miješajte (ne kuhačom kojom kuhate redoviti rucak jer ce pokupiti miris). Uskoro ćete morati rukama mijesiti smjesu. U principu iskoristi se cijela kila šećera, ponekad ne, a ponekad morate jos dodati.
    Smjesa mora biti kompaktna, nešto kao stari dobri plastelin. Spremite ju u vrečicu da nema doticaja zraka. kad radite figure, uvijek dopustite da se figure na zraku posusi i time ucvrsti. Bojate tako da dodate malo po malo boje u smjsu i mijesite dok ne dobijete zeljenu nijansu

  3. #3
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Hvala na pomoći, ali ovih tek sastojaka nemam doma :/ .
    Ja imam jedan jednostavniji recept, idu samo biljna mast, šećer, voda i taj limunov sok.
    Ali dobro, nekako sam se snašla.
    Sada me pak muči što smjea nije baš gumena nego više prhka. :/

  4. #4
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    E ovaj mi se recept čini super, ali sad je kasno.
    Nadam se da će i ovo moje uspjeti, vidjet ćemo sutra.

  5. #5
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Opet mi nekaj ne valja. .
    Tijesto umjesto da je gumeno, prhko je i uopće se ne može razvaljati.
    Mogu li ga nekako zgumirati?

    Ako ne mogu kako da ukrasim tortu od oraha i čokolade, kreme više nemam za staviti izvana.
    Ljuta sam!!!

  6. #6
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj ana.m prvotno napisa
    Opet mi nekaj ne valja. .
    Tijesto umjesto da je gumeno, prhko je i uopće se ne može razvaljati.
    Mogu li ga nekako zgumirati?

    Ako ne mogu kako da ukrasim tortu od oraha i čokolade, kreme više nemam za staviti izvana.
    Ljuta sam!!!
    Nemam pojma za ovu smjesu, ali ak već nemaš kreme za ukrasiti tortu izvana, onda napravi glazuru pa je prelij i posipaj orasima ili stavi šlag??

  7. #7
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Ticino je završio u smeću, šlag nikako ne ide na tu tortu, a glazuru neću, pretamno mi je to za 1. rođendan jedne curke.
    Tako da sam ja otišla danas u dućan, kupila glicerin, želatinu i fruktozu i danas sve ispočetka. Torta treba biti ukrašena sutra, pa ću valjda stići to sve.
    Hvala cure.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    jel uspjelo?

  9. #9
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Sorry u gužvi sam pa se nisam stigla javiti.
    Smjesa je uspjela po ovom drugom receptu, bila je super, super.
    Stavit ću slku torte.
    Torta se vidi da niej baš djelo profesionalca ali s obzirom da je prvi put, ja zadovoljna.

  10. #10
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

  11. #11
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Torta je super, a mala slavljenica preslatka!

  12. #12
    Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    715

    Početno

    Citiraj ana.m prvotno napisa
    Smjesa je uspjela po ovom drugom receptu, bila je super, super.
    Tortica je super...
    I ja sam pokušala raditi po onom prvom receptu i sve je završilo u smeću...
    Gdje si kupila glicerin? Ima ga u svakoj apoteci ili?
    Smije li ovaj ticino stajati u frižideru i koliko dugo?

  13. #13
    Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ...gdje je srce, tu je dom...
    Postovi
    358

    Početno

    Ja sam za rođendan kumčetu radila ticino po receptu s glicerinom, i ispao je savršen, jako se lijepo valjao, figurice su ispale mrak, ma sve 5.
    E onda za rođendan mom kćercetu, po receptu po kojem je i ana.m radila prvu masu (samo šećer, biljna mast, limun, voda)- horor. Tvrdo, suho, koliko god vode dodavala svejedno se ne da razvaljati, sve puca, kako sam tortu morala dovršiti na kraju sam od te razvaljane smjere radila rezance i ljepila ih i napravila neki "mozaik" i ukrasila s cvjetićima koje sam izrezala s kalupima za božićne kolače. Torta je na kraju ispala jako dobro, ali ja znam pozadinu pa sam jako srdita na nju.
    Inače, glicerin ima za kupiti u apoteci, ne košta puno.

  14. #14
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Super torta i preslatka slavljenica!

    Prije tjedan dana sam i ja radila ticino po ovom receptu s glicerinom. Kaj ću, kad mi je dijete na torti poželjelo - puru

    Glicerin sam kupila u apoteci najmanju količinu koju važu (ne znam točnu cijenu, ali nije uopće skup).

  15. #15
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    I ja kupila glicerin u apoteci, prvoj u koju sam ušla, 8 kuna jedna manja flašica, dostatna sigurno za dvadesetak torti.

  16. #16
    Lea L. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    73

    Početno

    baš mi je drago da je na kraju uspjelo.
    super je ispala torta, a mala slavljenica je preslatka.

  17. #17
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    evo ja bih samorekla da je torta bila i jako ukusna

  18. #18
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    Jako mi je drago da vam ticino uspjeva i da vam omogucuje da napravite sve sto zelite. Jedina stvar koju bih vam pripomenula da se ne drzi u frizideru, nego zamotan u vrecicu na sobnoj temperaturi.Ako stoji u frizideru bude kao kamen i jako dugo ga treba razraditi da bude podatan....

  19. #19
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Obožavam raditi s ticinom i prekrasne su mi torte s njim, ali do sad sam uvijek uzimala kupovni, pa se baš veselim ovom otkriću! :D

    ana.m, bravo za tortu, slavljenici

  20. #20
    Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    715

    Početno

    Citiraj migulica prvotno napisa
    Jako mi je drago da vam ticino uspjeva i da vam omogucuje da napravite sve sto zelite. Jedina stvar koju bih vam pripomenula da se ne drzi u frizideru, nego zamotan u vrecicu na sobnoj temperaturi.Ako stoji u frizideru bude kao kamen i jako dugo ga treba razraditi da bude podatan....
    Hvala na odgovoru, meni bi nekako logično bilo strpati ga u frižider da se ne pokvari. Koliko dugo ticino može stajati?

  21. #21
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Evo super stranice s idejama za
    torte od ticina.

  22. #22
    Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ...gdje je srce, tu je dom...
    Postovi
    358

  23. #23
    Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ...gdje je srce, tu je dom...
    Postovi
    358

    Početno

    Dopuna: odem na MOST SAVED ili MOST VIEWED- tamo su najljepše...

  24. #24
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj migulica prvotno napisa
    Jako mi je drago da vam ticino uspjeva i da vam omogucuje da napravite sve sto zelite. Jedina stvar koju bih vam pripomenula da se ne drzi u frizideru, nego zamotan u vrecicu na sobnoj temperaturi.Ako stoji u frizideru bude kao kamen i jako dugo ga treba razraditi da bude podatan....
    Eeee, da sam to znala prije 10 dana, ne bi brisala znoj s čela svaki puta kad sam radila drugu boju

  25. #25
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    Nisam ja nikad ni rekla da smjesa ide u frizider, nisam sigurna tko je pustio tu vijest...Ako znate kako se smjesa ponasa, onda i znate kako ju dovesti do upotrebljivog stanja, tj onog kada mozete bez problema modelirati(pa u tom slučaju frižider ne mora biti otežavajući faktor-ali cure to u principu ne znaju, pa kad vide da ne mogu nista naraviti s ledenom smjesom-bace ju)A sto se tice fantasticnih prijedloga za divne tortice, pogledajte sto ova žena radi...
    Flickr: extra icing - Aine2's Photostream
    Smjesa moze stajati u ormaru 2 mjeseca, čak i više...

  26. #26
    Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ...gdje je srce, tu je dom...
    Postovi
    358

    Početno

    Migulica, daj mi riješi još jednu enigmu: koje boje upotrebljavaš? Ja imam Aromarove, i boje mi ne ispadnu baš lijepe- napr. plava je nekako tirkizna, uopće mi se ne sviđa

  27. #27
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    Upotrebljavam gel boje iz dućana Sve i svašta. iako i one nisu idealne, čini mi se da su kod nas najbolji izbor.
    Izbjegavam boje u prahu jer mrve smjesu, a ponekad za slabe nijanse koristi tekuće boje.
    Sve nijanse sama miješam....
    gel boje su ti 20 kn komad.

  28. #28
    Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ...gdje je srce, tu je dom...
    Postovi
    358

    Početno

    Hvala. Jer zbilja me ove boje jako rasrde, baš mi nekak ružno ispadnu...

  29. #29
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj Becky prvotno napisa
    Hvala. Jer zbilja me ove boje jako rasrde, baš mi nekak ružno ispadnu...
    Da, meni je isto tak s aromarovim bojama ispalo sve pastelno koliko god boje dodavala, koliko god mijesila. Vidi

  30. #30
    Pooh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    454

    Početno

    Mi smo napravili ticino po migulicinom receptu i cini mi se da nam je suuper uspio.
    E, sad klinci su mi stalonop budni i tipkaju po tipkovnici, pa ne mogu na miru progooglati. Ovaj post pokusavam napisati vec jako dugo.

    Kakva krema, biskvit idu sa ticino masom?
    Pitam jer mi se cini da sam negdje bila procitala da se ne moze stavljati bas bilo sto (vodenkasto), a inace ne pecem kolace i torte, pa ne znam sta tocno onda ide, a sta ne.

    Sta je buttercream - (recept)?

    Ako bi mi netko mogao napisati ili staviti neki link za tortu na koju ide ticino (ali od biskvita, kreme, buttercream- sve) bila bi jaaako, jako zahvalna!!!

  31. #31
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Migulica

    spasi jos jednom
    meni nesto nije jasno...u postupku pripremanja ticina (pocetnica sam :/ )

    na koliko jaku vatru stavis otopiti secer (fruktozu) i koliko dugo se to "kuha". na netu sam vidjela da tortu premazu sa necim prije nego stavi pokrov od ticina, sto ti koristis?

    i nije mi jasno cime se lijepe za tortu npr cvjetici od ticina, bjeljankom?
    thanks

  32. #32
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    Citiraj BP prvotno napisa
    Migulica

    spasi jos jednom
    meni nesto nije jasno...u postupku pripremanja ticina (pocetnica sam :/ )

    na koliko jaku vatru stavis otopiti secer (fruktozu) i koliko dugo se to "kuha". na netu sam vidjela da tortu premazu sa necim prije nego stavi pokrov od ticina, sto ti koristis?

    i nije mi jasno cime se lijepe za tortu npr cvjetici od ticina, bjeljankom?
    thanks
    na ovo ti mogu i ja odgovoriti

    fruktozu otapas na laganoj vatri dok se ne rastope svi kristalici i ne postane skroz tekuca smjesa. ne smije biti jaka vatra i ne smije ti se šećer karamelizirati (i promijeniti boju u smeđu nego treba ostati proziran).

    ne znam cime migulica premazuje tortu, ali moze biti neka svijetla marmelada i tzv. buttercream, a to ti je u prijevodu tocno to. krema na bazi maslaca (ili margarina).
    uglavnom kombinacija šećera u prahu i neke od masnoća. maze se u tankom sloju jer iako amerikanci takve kreme koriste za nadijevanje torti, mi ovdje (bar ja) nismo neki ljubitelji takvih teskih krema.

    cvjetići se na tortu lijepe uz pomoć vode ili ljepila (otopljeni i razmrvljeni ticino u malo vode, nastane pasta koja je dobra za ljepljenje). postoje jos neki recepti za ljepilo, ameri opet koriste nekakav prah u koji dodaju vodu.

    a sto se tiče lijepljenja s bjelanjkom, umuti se laganom brzinom bjelanjak s sećerom u prahu i takva smjesa se jos zove "royal icing". s njom se mogu raditi posebni ukrasi na tortama, ali isto tako moze se koristiti za spajanje djelova od ticina. brzo se susi i stvrdnjava na zraku.

  33. #33
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Ajme thanks Trinity, srce si.

    Pitam se pitam od kud to sve znate...ja kad sam danas gledala slike sto ljudi sve rade, kakve vrste torti i ukrasa, skoro sam pala na rit...

    Naime imam jos jedno pitanje prije nego se upustim u avanturu:
    1) da li pokrov moze na bilo kakvu tortu po sistemu biskvit krema?
    2) kad se torta eto napravi, namaze, oblozi, ukrasi...kako se prenese na tacnu?
    Pitanja jesu malo glupava...ali sto sad

    Vise sam mesni tip..pa ako nekome treba bozanstven recept za pecenje ili neto slicno - samo neka pita

  34. #34
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    Citiraj BP prvotno napisa
    1) da li pokrov moze na bilo kakvu tortu po sistemu biskvit krema?
    moze, samo ne ide (bar ja nisam probala) na torte tipa cheesecake i jogrutice....to ti je tanki biskvit i gore debeli sloj smjese koja se obicno ucvrscuje zelatinom
    2) kad se torta eto napravi, namaze, oblozi, ukrasi...kako se prenese na tacnu?
    ja obicno sve odmah slazem i mazem i ukrasavam na tacni.

  35. #35
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Odlicno!
    bas ti hvala!

  36. #36
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    royal icing - mocna stvar cini se

    na netu ima recepata raznih...ima li netko dobar i provijereni s obzirom da se neki sastojci ne mogu tu nabaviti (powderi wilton i sl)?

  37. #37
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    lijepi otopinom vode i ticina, to ti je najbolje...
    nemoj se još zamarati sa royal icingom....ja ga radim tako da u jedan bjelanjak dodam malo po malo cca cetvrt kile šecera u prahu, malo po malo dodaješ i onako preokreces masu (kao da radis griz knedle), smjesa ti mora biti lagano pjenasta, gusta i sjajna...
    obicno nista ne mazem na tortu prije ticina (ne da mi se petljati, jer obicno potrosim svo strpljenje na izradu figurica)

  38. #38
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Migulica hvala ti

    Molim te ne mogu nigdje naci tvoj recept za Mrak tortu (?), ima negdje link?
    I jucer sam citala Trinityn recept za cokoladnu tortu i takojer ga sad ne mogu naci...pls help danas se upustam u avanturu pravljenja torte za ticinom masom...uf :/

  39. #39
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    ma torta unutra nije bila nista posebno....
    mozes raditi bilo koju,
    iskreno nisam ni sigurna koju sam radila....

  40. #40

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    986

    Početno

    evo i mene ipet... danas po drugi put radim ticino... nadam se da će netko biti online ako mi zatreba večeras

  41. #41
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    :D
    samo da vam kazem da je moj ticino USPIOOO :D

    napravili smo i prvu figuricu - snjeska! Prekrasan je osim sto ima poveci nos/mrkvu

    Migulicin recept rules!

    ali opet imam jedno pitanjce, kad se prave figurice ljudi, kako namijesati boju tj. koju boju staviti da se dobija boja koze? Zuti ispadnu ko kinezi

  42. #42

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    986

    Početno

    e baš zbog nijansi sam ja naručila sa interneta boju pink, egg yellow i slično... još da se i sa time moram zezati.... 8)

  43. #43
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    imas link sa kojeg si narucivala? a kako ce dostaviti u hr?

    ja razmisljam da odem u italiju u obilazak specijaliziranih trgovina ali ne znam kako ih naci :?

  44. #44

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    986

    Početno

    pišem ti pp

  45. #45
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    uzmi komad bijelog ticina....onda malu pinku ruzicaste, malo bakrene, malo zute i mijesaj...tako ja radim...i uspijeva

  46. #46
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Thanks Migulica.
    Odusevljena sam sa ticinom...sincic mi isto malo se igra malo papa

  47. #47

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    986

    Početno

    pitanje:

    zašto mi tamnije plava malo puca dok se suši?
    u nju je dodano malo crne,ali to ne bi trebalo imati veze jer su sve boja u prahu!? možda zato što sam taj dio najviše ''gladila'' sa vodom?
    help, migulica, trinity !? netko ima ideju? :?

  48. #48
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Vjerovatno se naglo suši a ima više vode od ostale mase kako kažeš zbog glađenja.

  49. #49
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    boje u prahu zezaju...ne znam zasto, ali s njima masa gubi na elasticitetu i trga se.
    Nazalost nema kod nas dobrih boja..... tj. kvalitetnih

  50. #50

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    986

    Početno

    Citiraj migulica prvotno napisa
    boje u prahu zezaju...ne znam zasto, ali s njima masa gubi na elasticitetu i trga se.
    Nazalost nema kod nas dobrih boja..... tj. kvalitetnih
    moje su stranjske, ne vjerujem da je do boja
    čak i nije tako jako, kad bude gotovo stavim slike...

Stranica 1 od 46 12311 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •