Cije su boje u prahu , di ih kupis?
Hvala na savjetu.
Cije su boje u prahu , di ih kupis?
Hvala na savjetu.
Ej, cure, maloprije sam gledala emisiju na Discovery T&L "Cake Boss" ide vikendom u 19:45, covjek ima ekipu i cuda rade sa tortama. Sad je bila dobra fora za crnu boju,mada pretpostavljam da on to sve ima ali mu je valjda trebala takva tekstura, uglavnom u tom djelu gdje mu je trebala crna oblozio je ticino makom, ne mljevenim vec sjemenom, i zaljepio ga za smjesu, bas je dobro izgledalo, pa eto ako nekom treba...
Evo ti slike boja, ove u kutijicama su Sonex i kupila sam ih u Plodinama, a ove u papirnatim vrećicama su Eterika kupljene u trgovini sve za svatove ( osijek)
Ovu treću vrstu drže skoro sve trgovine, nekad i njih pomješam.
bebelina kod nas sam ja boje jedino našla u konzuma kraj kolodvora, ove u prahu.
ako bilo što trebaš slobodno zovni![]()
Ja sam imala ove u prahu Sonex, a tekuće: Aromar doo, prehrambene boje; bočice sa žutom, zelenom, crvenom i pšlavom, piše za bojenje namirnica i jaja u domaćinstvu. Sadrži dakle 4 bočice po 10 ml.
http://www.aromar.hr/stranice/proizvodi.html
Kod ovih jakih boja treba paziti na to da se masa sporije suši i postaje nekako manje elastična. Boja se prethodno mora otopiti pa valda zbog tolike tekućine i dodatka šećera dok se mjesi i masa gubi onu elastičnost.
Ovo je točno, i ...hmmmmm, ovo su važne nijanse. Ja sam počela mijesiti smjesu oko 6 h popodne, i sve završila oko 10,30. Meni se činilo da sve radim dosta dugo....je, nešto smo u međuvremenu večerali, al za usporedbu kad na tortu nalipiš šlag u 15 minuta, max pola sata...
Mislila sam da mi se suši jer dugo radim...znači to je do puno boje.
Ugl. boje u prahu sam kupila u velikom Tommy-ju, a ove tekuće u velikom Kerumu.
Nemaju svi veliki supermarketi sve vrste boja, pa ako tražite neku određenu, spremite se na potragu
Niti sve ljekarne imaju ovaj glicerin.
S njim sam imala i "specijalne efekte"prilikom miješanja smjese. U ljekarni su mi to ulili u ljekarničku bočicu, kao od alkohola. I kako je glicerin relativno gust, ja sam malo pritisla bočicu da mi brže izađe 15 ml. A onda mi je nešto puklo, glicerin upao u pripremljeni šećer, čep sam naime katapultirala jer je imao minijaturnu rupicu i sve je nalikovalo na katastrofu. Prolilo mi se po bočice glicerina, kupila sam što iz šećera, što sa stola ubrusima....
Svakako počelo je burno, završilo ipak dobro.
Inače, MM je reka da su mu ovakve torte pre...ko da su od plastelina, da ga ne pozivaju na konzumaciju...nekako se s tim i slažem...ipak, opet ću neku napravit za neku prigodu. Ne znam, valjda mi je gušt radit nešto novo, miješanje opušta![]()
makita, isto mi se desilo sa glicerinomsrecom pa sam to radila nad kasikom pa nije otislo u secer...
Ja sam pitala 2 farmaceuta o jestivosti te smjese, i rekli su da nije problem, u najgorem slucaju mozete malo brze otici na wc...ja ni slag sa torti ne jedem pa tako nisam ni ticino, ali da su efektne (i jestive) jesu!
Da li je netko od vas prekrivao ticinom čokoladnu tortu ? To je torta ala hola kocke samo pečeno u modli od torte.
Meni je fora to ukrašavanje ali ne jedem ticino masu. Šlag jedem samo mliječni, one biljne jok.
Netko je napisao prije negdi nekad da ticino najbolje ide na sachericu, pa sam ja moju schwatzwald tortu polila sa čokoladnim preljevom i stavljala ticino. Dobro je bilo, osim što nije bila sasvim ravna nego malo grbava. A kad odlučiš nejest ticino, skine se i čokladni dio![]()
Hvala makita ali ne bih ja da glazura ode sa ticinom, možda je onda bolja varijanta tu tortu okolo namazati ganuche kremom ( migulicini pajceki su preživili u toj kremi, što znači da se ticino ne topi ) gore ostaviti čok. glazuru i sve ukrasiti detaljima od ticina, bez presvlačenja cijele torte.
ovo mi zvuči dobro. Aj slikaj kad napraviš
Iiiii, što je to ganuš krema
Radila sam Panama tortu, skroz je obljepila kremom i na nju ticino. Super drzi, nista se ne llipi i cak je ravna , a u njoj ima poprilicno cokolade.
Ja sam radila na te čokoladne torte za 2 puta, jer meni je samo čokoladna torta-torta.
Inače mi je ticino bljak za jesti.
Prvi put sam čokoladnu kremu malo smrznula u škrinji i s tankim slojem premazala s kremom jaje-maslac-čokolada i taj se ticino super držao čak danima u frižideru.
A samo čokoladnu tortu bez premaza sam prekrila s ticinom, ali ticino nekako omeksa. Nakon slikanja pred djecom, skinula sam dio koji je prekrivao poput plahte i normalno uživali u čokoladi.
Žabice - nemam pojma , to bi mogla migulica odgovoriti. Napravila sam još jednu tortu sa autom faca. Idući tijedan ću probati čokoladnu tortu i tu ganache kremu pa samo neke cake od ticina nalijepiti, ako bude išlo![]()
Opet ja...Molim Vas nemojte se smijati, al ja uistinu zbunjena svim tim informacijama...Voćni šećer je ili nije fruktoza? Tražila u ljekarni fruktozu i žena mi dala voćni šećer.)))
Pronašla sam...Hvala svejedno)) Javim kad konačno završim tortu
![]()
ganache krema nije za ticino....drugo su pajceki u blatu, oni se smiju zablatiti, ali sama krema ima šlaga, on ima vode, dakle ticino ne bi smio na ganache kremu....Sorrry
Hvala migulice, odustajem od eksperimenta . Ajd molim te pomozi mi. Kad sam pravila tortu sa autom faca, imala sam problema sa prometnim znakom koji ni nakon sušenja nije htio stajati ( na kraju sam u njega zabola čačkalicu)
Ista stvar sa onom ogradom uz cestu. Muke tantalove.
evo slike
kalimero....čačkalice su nužnost.....
ja jedino u figurice stavljam za armaturu nekuhane špagete (jer me strah da neki klinac zagrize čačkalicu).
Kada radim figure koje stoje na nogama uvaljujem im u noge štapiće od ražnjića koji se nastavljaju i u trupu figurice.
A slani štapići..ako je tko za eksperimente
Kalimero odlična torta!!!!!!!
cure, trebam pomoć hitno! želim da napravim tortu u obliku perčurke (3D) i zaključila sam da je najbolje da radim testo bez fila, da mi torta ne bi "padala". tačnije, napravila bih nekakav komisbrot sa puno raznog suvog voća, a mazala bih ga odozgo pekmezom, ali ne znam meru za kolač, jer ga ja pravim u onom duguljastom plehu i tu mi ide 4-5 jaja. Pretpostavljam da mi za okrugli kalup od 26 cm treba puuuuno više materijala, ali koliko???
sorry, što ide treći post za redom, ali admin mi ne da da uredim prethodne poruke
znači tu treba bukvalno dve "kugle" od testa. Možda imate nekakav bolji predlog?
Meni je jedino pao na pamet komisbrot. Eventualno mramorni kolač
ali opet mi treba nešto što nije preprejednostavno, ipak je to kolač za prvi rođendan![]()
-meni je ,kad sam vidjela sliku ,prvo ala na pamet "bomba torta" , znas ono -jedna okrugla kora, pa je stavis u neku zdjelu zeljenog oblika, nafilujes, zamrznes sutradan- izvrnes, i na nju bi mogla ici ova druga, mozda isti princip samo manja,ili da u odgovarajucoj posudi ispeces taj vocni hljeb za ovu gornju. Na slici se vidi da je ova gornja nozem doradjena da ima oblika klobuka... nekako mi taj vocni hljeb ne bi bas isao za taj prvi rodjendan, a bombu bas mozes fino filovati, i preko ti ostane biskvit tako da ce ticino fino da "legne".
kalimero, sjecas se koliko su kostale te "Eterika" boje , a koliko ostale?
a koja bomba?
btw. uz to će biti i još neka "prava" ozbiljnija torta. a ova mi je bila jako lepa, pa bi mi bilo žao da je ne napravim za tu priliku.
moje boje nisu loše, a ima firma ovde koja radi distribuciju wiltonovih boja.
ako ti treba, možda bolje na pp, da ne bih reklamirala ovde
Moram priznati da me deprimira činjenica da moram i ja početi razmišljati o torti...
vanesax, poslacu ti recept za bombu na pp da ne OT ovdje, super je torta, i mislim da bi ti odgovarala (mislim da tu uglavnom stavljaju kad rade one torte sa barbi lutkama).
kalimero, hvala ti, ja nisam mogla naci nikakve u prahu, pa sam narucila u jednoj prodavnici, kao niko im ne trazi ali po narudzbi moze, i kostale su 0.5 eur kesica eterika boja ,iste kao tvoje. Ostale mogu samo da sanjam.
Posljednje uređivanje od a72 : 15.03.2010. at 10:01
pitanje: kupila sam gel boje u sve i svašta,i sad me zanima da li s njima mogu bojati po ticinu,dakle ne da ih umiješam u ticino nego kao da slikam sliku po njemu?thanx.
Možeš ali moraš paziti:
- da ih ne nanosiš u debelom sloju
- da čekaš da se dobro posuše
- da previše ne diraš rukama pa tako preneseš boju na ruke
Jednom sam bojala veću površinu gel bojom i nije baš bilo najsretnije riješenje.
ok,ovo me potaklo na još jedno pitanje:koliko se cca dugo suši masa u obadva slučajeva:dakle kada je boja umiješana u nju i kada je slikano na njoj?
Evo još jedne torte
laptop
aaaaaaaaa , zeno , kako ti uspijeva? Torta je mrak!!!!!![]()
Kalimero svaka čast !!!
Kada je boja umiješana u masu može se odmah sa njom raditi (iako je malo mekša pa je bolje zamijesiti željene boje dan prije). Kada se crta gel bojom po masi - teško se suši, sigurno par dana a ni onda nije skroz suha (ako se radi o gelu). Možda je drugačije kada se boja u prahu otopi pa njome crta po masi, to ne znam nisam probala (osim sedefa)
Kalimero - super torta. Da nema ovih srca bila bi poput pravog kompa
Kako si uspjela da ti poklopac stoji?
Muž mi je napravio stalak , pa se poklopac oslanja na njega i na tipkovnicu.
Kalimero - super torta. Da nema ovih srca bila bi poput pravog kompa
Kako si uspjela da ti poklopac stoji?
Posljednje uređivanje od anchie76 : 18.03.2010. at 10:35
super
hitno, hitno, hitno!
Da li krema od jaja, šećera, brašna ukuvanih u mleko i pomešano sa maslacem može da se stavlja ispod ticina?
Ja sam stavljala takvu kremu, ali preporučam staviti ticino na dan kada se torta bude rezala, jer sam ja jednom prilikom stavila veče prije i počeo se ticino lagano topiti, izdržalo je ali da ne bi bilo![]()